Papucie

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post24 sty 2004, 15:27

Tak się zastanawiam czy tzw. kapcie(pad o wyprofilowanym kształcie do stopy z szerokim strapem) do deski to dobre rozwiązanie??
Słyszy się, że dochodzi do skręceń kostki jak przy wielkim bum w wode jedna z nóg jest uwięziona w takim kapciu. Przy upadku ciężko ją wyjąć a w konsekwencji noga wykręca się jak deska.
Czy zwykły prosty pad z szerokim strapem nie daje wystarczającej stabilności??

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 sty 2004, 17:02

No właśnie - mnie też to zastanawia - ja rozumiem, że niektóre pady są baaardzo wygodne (np north - przyjemniutkie), ale czy takie dopasowanie nie jest ryzykowne? Chętnie bym się czegoś dowiedział... :idea: :roll:

Awatar użytkownika
MassTurbo
Latawiec: North Rebel 14, Vegas 10
Kontaktowanie:

Post26 sty 2004, 09:36

w zeszlym roku plywalem w butach i bardzo ciasno dopasowanych foodstrapach. W związku z tym miałem dość "nieruchawe" mocowanie stopy w foodstrapie: skutek: do dziś mi coś chrupie w lewej kostce: sam czekam na podpowiedź kogoś doświadczonego: stopa powinna być luźna czy dobrze "zamocowana"?
PZPR

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post26 sty 2004, 12:34

Ja raczej zdecyduję sie na zwykły pad z szerokim strapem. To raczej wystarczająca trzyma nagę. Wiadomo, że taki kapeć jast wygodny ale skutki przy upadku są o wiele gorsze.

anulka

Post26 sty 2004, 14:02

hej hej ja plywam na strapach i padz'ach northa ktore sa bardzo delikatnie wypropilowane a strapy mam bardzo luzno,zeby sie latwiej nogi wyciagalo!! i moim zdaniem jest to bardzo wygodne i w miare bezpieczne :)
np moj tata plywal kiedys w takich bardzo wypropilowanych "kapuciach" i mu bylo ok, ale jak ja probowalam na tym plynac to mnie strasznie w stopy cisnely... ale to chyba zecz gustu... pozdro:)

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2004, 15:32

Nie jestem wprawdzie ortopeda 8) ale wedlug mnie wyprofilowane pady wcale nie musza byc bardziej niebezpieczne. Wyprofilowany footpad wcale nie znaczy ze footstrap musi na sztywno blokowac w nim noge. Ja plywam na deskach Slingshota i footstrapy mam dosc luzno tak ze wyciagniecie z nich nogi nie stanowi rzadnego problemu, natomiast footpad jest tak idealnie dopasowany ze mam przez to o wiele lepsze wyczucie deski, a jezeli nie chce to noga nie przesunie mi sie samoczynnie jak to moze miec miejsce w wypadku footpadow plaskich. Wydaje mi sie ze problem raczej tkwi w zbyt ciasnym mocowaniu footstrapow.

Wróć do „Forum Główne”