Wywiad z Jankiem TVN24 i inne

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
nevalon
Deska: Underground
Latawiec: Peter Lynn Escape, Fury, Swell
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 12:01

BraCuru pisze:
cape pisze:możesz wykopać np atlas pływów dla północnej części Morza Czerwonego, sprawdzić jaki jest port główny dla tego atlasu, sprawdzić pływy dla niego, czy prąd był syzygijny czy kwadraturowy, jaka była wartość wektora prądu dla tego okresu dla pozycji podanych i czasu. Weź pod uwagę słabnący rozkołys 4-1m z N oraz słabnący wiatr z dominujących kierunków N.

W czasie akcji starałem się to zrobić, gdybym znalazł takowe dane wtedy, być może byłbym w stanie wnieść coś rzeczowego do akcji. Niestety, kilka godzin przeszukiwaniu Internetu w poszukiwaniu danych o pływach i map prądów spełzło na niczym, również telefony do znajomych którzy mają pokaźne biblioteki map na jachtach również nic nie dały - dla tamtego rejonu nic nie mieli.

BraCuru pisze:PS. Z tego co pamiętam Admiralicja nie wydała tidal stream atlas dla Morza Czerwonego. W tamtym rejonie mają dla Zatoki Perskiej.
Także trzeba byłoby trochę poszukać albo zapytać saudyjski SAR - muszą to mieć do celów budowania hydrodynamicznych modeli poszukiwań SAR.

A to by tłumaczyło, dlaczego nie mogłem znaleźć...

Pzdr, może nie kapitan, ale j.st.m. ze stażem morskim kilku(nastu?) tysięcy godzin na żaglówkach i żaglowcach, w tym wielu rejsów na wodach pływowych jako I oficer, odpowiedzialny za nawigację.

PS. Jak uda się komuś znaleźć jednak takie dane - tabele pływów, odpowiednie mapy, wrzućcie proszę na forum. Chętnie się im przyjrzę i przeanalizuję, mimo, że już po akcji. Kurde to musi istnieć, inaczej nawigacja po tym morzu byłaby po prostu niebezpieczna, a przecież jakaś żegluga, czy to rekreacyjna czy handlowa, tam jest.

gregorg
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 12:12

Panowie i Panie , jeszcze chwile cierpliwosci. Myślę że Janek sam założy osobny wątek typu ,, co i dlaczego ". Każda informacja będzie cenna. Potem wyciągniemy z tego wnioski. Widzę że coś zaczyna iskrzyć.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post09 mar 2012, 12:22

march_in pisze:brcuru dzieki za taki glos.

missV pisze:kogoś mentalnie i finansowo na takie porywy to jego sprawa. Stanu konta bankowego Janka nie znam

jesli akcja kosztowala rzeczywiscie kilka milionow to niech gra w lotka, nikt wczoraj nie trafil.

Ech... zabilo mnie stwierdzenie w mediach, ze Saudyczyjcy wydali kilka milionow na akcje, a od Janka nie chca ani zlotowki (a moze centa?). No tak, "glupi Jas" sobie poszedl popluskac w wodzie, a tu bach - tyle kasy sie wtopilo. Teraz, to ja sie juz boje wyjsc z domu, bo kto wie, ile kasy straci Panstwo, jesli odwiedze jakis urzad, komisariat albo nie daj Boze - szpital... Czy myslicie, ze kraj, ktory wydaje ponad 40 miliardow $ rocznie na wojsko, rozdaloby te "zaoszczedzone" 2 mln biednym, gdyby Janek nie poplynal? A teraz Polacy sami sobie wystawiaja opinie: Polak, to taki cwaniak, ktory na koszt innych lubi sie zabawic. No bo przeciez 2 miliony poszlo w 3,14zdu... Ale wiadomo, dziennikarze TVN najpierw wysluchali Janka opinie przez telefon. Potem szybko zadzwonili do krola Abdullaha... a tam na linii "o ja pierd.ole ale sie zdziwilem"... Media :doh: :doh: :doh:

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post09 mar 2012, 12:24

Gezzi pisze:Wczoraj mówili że będzie w TVN o Janku, a tu nic niestety nie było

http://www.tvn24.pl/-1,1737542,0,1,urat ... omosc.html

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 12:35

BraCuru pisze:
cape pisze:Tak się składa, że po przepłynięciu kilkunastu tysięcy Mm na różnych morzach, a wiekszość w charakterze kapitana, coś i nawigacji powiedzieć mogę.

Super cape! Ale czyż nie łatwiej będzie Ci powiedzieć jak poznasz więcej faktów?
Ze swoim doświadczeniem w międzyczasie możesz wykopać np atlas pływów dla północnej części Morza Czerwonego,

Nie trzeba wyciągać od razu atlasu ;) Wystarczy wujek google i wynik na 1 stronie powie nam wszystko ;) Potwierdzone info ;)

Co my byśmy bez tego internetu zrobili ?? btw. strach sie bać z takim kapitanem pływać ;)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 12:46

unhooked pisze:Ech... zabilo mnie stwierdzenie w mediach, ze Saudyczyjcy wydali kilka milionow na akcje, a od Janka nie chca ani zlotowki (a moze centa?). No tak, "glupi Jas" sobie poszedl popluskac w wodzie, a tu bach - tyle kasy sie wtopilo. Teraz, to ja sie juz boje wyjsc z domu, bo kto wie, ile kasy straci Panstwo, jesli odwiedze jakis urzad, komisariat albo nie daj Boze - szpital... Czy myslicie, ze kraj, ktory wydaje ponad 40 miliardow $ rocznie na wojsko, rozdaloby te "zaoszczedzone" 2 mln biednym, gdyby Janek nie poplynal? A teraz Polacy sami sobie wystawiaja opinie: Polak, to taki cwaniak, ktory na koszt innych lubi sie zabawic. No bo przeciez 2 miliony poszlo w 3,14zdu... Ale wiadomo, dziennikarze TVN najpierw wysluchali Janka opinie przez telefon. Potem szybko zadzwonili do krola Abdullaha... a tam na linii "o ja pierd.ole ale sie zdziwilem"... Media :doh: :doh: :doh:

najlatwiej to czyims budzetem rozporzadzac.

apropos linku z tvn to cieszy mnie to ze janek sie zreflektowal i podziekowal za wszelkie akcje.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 12:54 przez march_in, łącznie zmieniany 1 raz.

jesiotr

Post09 mar 2012, 12:52

cześć wszystkim

tak się w pracy nudzę i przeglądając różne wiadomości trafiłem na jedną o panu Janku a potem z ciekawości tu zajrzałem

jestem początkującym kitesurferem (nawet nie rok stażu).

to co mnie zastanowiło w tej dyskusji tutaj jest właśnie ta ... dyskucja...

pan Janek z tego co się zdąrzyłem zorientować jest doświadczonemy kitesurferem postanowił sobie przepłynąć morze raz i drugi

drugi raz jak wiemy nie wyszedł, akcja ratunkowa się powiodła jak dla mnie to koniec tematu.

Nie rozumiem tego całego dążenia do wyjaśnienia wszystkich aspektów, jak ktoś napisał, może to pomóc innym
hmm ktoś się jeszcze wybiera na podobną eskapade?

Nie wiem jak to napisać więc może wprost :) Nie znam pana Janka więc nie chcę żeby to było odebrane jako zarzut do niego,
jednak oczekiwanie na wypowiedz czy ma sens?
Każdy z natury się wybiela, a przy tak dużej presji otoczenia i niemożność sprawdzenia faktów jaki jest sens tego?
Przepraszam zainteresowanego za negowanie jego prawdomówności (zanim się jeszcze odezwał) ale nikt nie lubi linczu nawet słownego,
a fakty można przedstawiać z różnych stron co jak słyszę zostało zrobione ostatnio przez TVN.

Moje osobiste zdanie (jak ktoś chce znać ;) ) to sprawa jest zamknięta, mam swoje prywatne zdanie na ten temat której wypowiedź pana Janka
raczej nie zmieni ( jest to opinia na temat całej tej histori, nie opinia o nim personalnie) więc tak jak napisałem wyżej nie rozumiem tego
dążenia do prawdy tutaj, no ale nie wszystko musze rozumieć :)

no i kwadrans w pracy zleciał na pisanie posta :)
dobrych wiatrów wszystkim życzę

Marcin

mrmateo
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 13:39

Awatar użytkownika
DziQ
Deska: Best / Nobile
Latawiec: Slingshot / Airush
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post09 mar 2012, 13:51

mrmateo pisze:http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Jaka-piekna-katastrofa-I-warta-40-tys-zl-n56241.html

Tu autor ładnie pojechał -.- ale widać, że wyobraźnia mu działa...

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post09 mar 2012, 13:56

DziQ pisze:
mrmateo pisze:http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Jaka-piekna-katastrofa-I-warta-40-tys-zl-n56241.html

Tu autor ładnie pojechał -.- ale widać, że wyobraźnia mu działa...

No ba! A zobacz ile ma zwolennikow :lol:

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej

Post09 mar 2012, 13:57

jesiotr pisze:cześć wszystkim

tak się w pracy nudzę i przeglądając różne wiadomości trafiłem na jedną o panu Janku a potem z ciekawości tu zajrzałem

jestem początkującym kitesurferem (nawet nie rok stażu).

to co mnie zastanowiło w tej dyskusji tutaj jest właśnie ta ... dyskucja...

w swoim pytaniu masz odpowiedz :) jako że jesteś młody stażem nie siedzisz jeszcze 2-3 lat na tym forum, więc nie "brędzlujesz"* sie przy pisaniu postów jak inni uzytkownicy.
Jak widać wiekszość ma coś do powiedzenia, tyle że osoby te czerpią sadys**fakcję z tego że piszą (prace manualne) a nie z treści jaką chcą przekazać. :thumb:
Panowie TAK DALEJ!!!

* uwaga do starszych uzytkowników KF, nie do Ciebue
** wlasciwe dopisac
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 14:43 przez Neykon, łącznie zmieniany 1 raz.

zbrochaty
Deska: Fanatic TrippleX
Latawiec: North Sails: Duke SuperStar
Dostał piwko: 16 razy

Post09 mar 2012, 14:02

DziQ pisze:Tu autor ładnie pojechał -.- ale widać, że wyobraźnia mu działa...

Janek też, wyszedl mu chyba "fuck" zamiast "hang loose": http://en.wikipedia.org/wiki/Shaka_sign ... dium=email
... i mógłby sobie jakiś tekst przygotować, zamiast dukać przed kamerą. Super promocja kite-a i Gdanska. Facet sobie tak nagrabił, ze dziennikarze wybieraja co lepsze ujecia zupełnie jak Kaczynskiemu.
Zbrochaty
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 14:28 przez zbrochaty, łącznie zmieniany 2 razy.

baklarz

Post09 mar 2012, 14:06

Nazwiska nie przekręcają, jest dobrze.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post09 mar 2012, 14:16

jesiotr pisze:Moje osobiste zdanie (jak ktoś chce znać ;) ) to sprawa jest zamknięta,

z jednej strony tak ale z drugiej to zdaje sie ze pojawiaja sie pytania o relacje:
kite-ekstrema, ekstrema-sluzby ratunkowe i takie tam podobne tematy.

cape

Post09 mar 2012, 14:25

BraCuru pisze:
cape pisze:Tak się składa, że po przepłynięciu kilkunastu tysięcy Mm na różnych morzach, a wiekszość w charakterze kapitana, coś i nawigacji powiedzieć mogę.

Super cape! Ale czyż nie łatwiej będzie Ci powiedzieć jak poznasz więcej faktów?
Ze swoim doświadczeniem w międzyczasie możesz wykopać np atlas pływów dla północnej części Morza Czerwonego, sprawdzić jaki jest port główny dla tego atlasu, sprawdzić pływy dla niego, czy prąd był syzygijny czy kwadraturowy, jaka była wartość wektora prądu dla tego okresu dla pozycji podanych i czasu. Weź pod uwagę słabnący rozkołys 4-1m z N oraz słabnący wiatr z dominujących kierunków N. :

To się dołączony nazywa, ale miejsza z tym.
Tego, o co prosisz zrobić nie mogę, bo....czegoś takiego nie ma. Tak samo, jak nie ma dla Bałtyku, Egejskiego i wielu innych mórz. A dlaczego nie ma ? Bo na interesujacym nas akwenie pływy praktycznie nie występują.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 15:28 przez cape, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Forum Główne”