KSIĄŻKA "SZKOŁA KITE" 2 wydanie wreeszcie dostępne

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post13 cze 2011, 19:01

czytałam obie.
tzn. Ziomka książkę kupiłam w pierwszym wydaniu, więc dość dawno temu.
książkę Kunysza przerobiłam tej zimy.
rzeczywiście, przy całym szacunku dla dokonania Miszcza Ziomka książka Kunysza ma kilka zalet - jest bardziej łopatologiczna, w wielu ustępach wręcz jak krowie na rowie.
przede wszystkim jednak Kunysz wykorzystuje więcej fotek, a to bardzo przydatne, jak się tłumaczy zielonemu.
treści są te same. pozycje bardzo porównywalne.
no i pamiętajmy, że Pedro wydawał jako drugi, więc miał wnioski z doświadczeń D.Z.

popatrzymy jaką wartość wniesie książka "Szkoła Kite", bo z tą pozycją się nie zetknęłam :wink: .

akbluebird

Post13 cze 2011, 23:34

Ziomek. pisze:
bo o ile książka wydana sporo lat temu nie ma już pięknych zdjęć na dziś
o tyle raczej spotykałem się z opiniami że napisana jest bardzo przystępnym językiem..
co nie do końca można stwierdzić o Twoich postach :hand:

pzdr

Kurczę, masz coś do moich postów, któreś są dla Ciebie niezrozumiałe (wiele to ja na tym forum nie napisałem)? Piszesz tak, bo ja stwierdziłem, że w Twojej książce znalazłem niezrozumiałe DLA MNIE opisy? Wow, to mnie zagiąłeś swoją dziecinnością.

Co do książki to tak jak napisałem wcześniej - przeczytałem tylko wyrywkowe tematy, zresztą teraz (z nieco większą wiedzą) pewnie bym już zrozumiał co miałeś na myśli. Nie chodzi tu o język, tylko to, że niektóre zagadnienia nie są wyjaśnione do końca pozostawiając pewną lukę do interpretacji (a gdy chodzi o bezpieczeństwo czasami nie chcesz się zastanawiać czy na pewno autor to miał na myśli, chcesz mieć 100% pewności). Tylko, a może aż tyle. Już teraz nie pamiętam, które rozdziały czytałem w tej książce, ale na pewno między innymi był to start i lądowanie latawca (wówczas szukałem wszystkiego co zwiększy moje bezpieczeństwo w tym zakresie). Być może większość książki jest świetna a ja tak pechowo trafiłem, że mi akurat nie podpasowały zawarte w książce wyjaśnienia. I tak szacun za napisanie takiej książki. Zła to ona przecież nie jest, mi się wydaje że jest dobra do utrwalania wiedzy. Tyle!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 00:10

Cubano pisze:

No zdjęcie to akurat masz śliczniutkie :-).

..fifarafa żyje !! :thumb:

pzdr

PusieK
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post14 cze 2011, 13:25

akbluebird pisze:
Ziomek. pisze:
o tyle raczej spotykałem się z opiniami że napisana jest bardzo przystępnym językiem..

pzdr

Kurczę, masz coś do moich postów, któreś są dla Ciebie niezrozumiałe (wiele to ja na tym forum nie napisałem)? Piszesz tak, bo ja stwierdziłem, że w Twojej książce znalazłem niezrozumiałe DLA MNIE opisy? Wow, to mnie zagiąłeś swoją dziecinnością.

Co do książki to tak jak napisałem wcześniej - przeczytałem tylko wyrywkowe tematy, zresztą teraz (z nieco większą wiedzą) pewnie bym już zrozumiał co miałeś na myśli. Nie chodzi tu o język, tylko to, że niektóre zagadnienia nie są wyjaśnione do końca pozostawiając pewną lukę do interpretacji (a gdy chodzi o bezpieczeństwo czasami nie chcesz się zastanawiać czy na pewno autor to miał na myśli, chcesz mieć 100% pewności). Tylko, a może aż tyle. Już teraz nie pamiętam, które rozdziały czytałem w tej książce, ale na pewno między innymi był to start i lądowanie latawca (wówczas szukałem wszystkiego co zwiększy moje bezpieczeństwo w tym zakresie). Być może większość książki jest świetna a ja tak pechowo trafiłem, że mi akurat nie podpasowały zawarte w książce wyjaśnienia. I tak szacun za napisanie takiej książki. Zła to ona przecież nie jest, mi się wydaje że jest dobra do utrwalania wiedzy. Tyle!

Nie wdawaj się w dyskusję bo to nie ma sensu.. :) Ten typ zawsze odwraca kota ogonem..
Czytałem I wydanie książki ziomka i zgodzę się z Tobą dla osoby, która miała styczność już z kite'em tekst jest zrozumiały, ale jak ktoś chce dopiero zacząć przygodę i sięga po książkę ziomka to może mieć spore kłopoty ze zrozumieniem co autor miał na myśli.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 13:43

PusieK pisze:.. Ten typ zawsze odwraca kota ogonem..
.

a dla ciebie "typie" - tysiące komentarzy "niepomocnej" nowicjuszon książki :lol:

----> http://allegro.pl/show_user.php?uid=2029749

POZDRAWIAM :thumb:

PusieK

Post14 cze 2011, 15:19

No no ale co Ty mi tu pokazujesz?
Ze szybko wysyłasz książki? To są opinie o transakcji a nie o książce...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 15:33

PusieK pisze:No no ale co Ty mi tu pokazujesz?
Ze szybko wysyłasz książki? To są opinie o transakcji a nie o książce...

.

dokładnie jak piszesz.. :thumb:

"Transakcja bezproblemowa. Książka i CD daje odpowiedź na wiele moich pytań. Uważam że warto było kupić. Przesyłka dotarła w czasie standardowym. Pozdrawiam. "

"Książka "miodzio" piękna oprawa graficzna, fantastycznej jakości ilustracje, rzeczowy komentarz .Polecam."

"Polecam. Dobry kontakt i mila obsługa, nie mogę doczekać się wyjazdu na zatokę na Kite :) książka pomogła mi9 przypomnieć sobie to czego nauczyłem się na kursie 2 lata temu."

"szybka wysylka, ksiazeczka bardzo ciekawa, bardzo sie przydala podczas stawiania pierwszych krokow na kitesurfingu. Polecam wszystkim"

"Szybko, sprawnie i miło. Profesjonalnie przeprowadzona aukcja. Polecam allegrowicza na 100%. Ten allegrowicz to ścisła elita ludzi solidnych i zdecydowanych, warto takich ludzi spotykać w życiu"

"Z tym użytkownikiem transakcja, To bardzo szybka akcja, To profesjonalizmu szczyt. Ten user na Allegro ma byt, Bo załatwia sprawy gładko i niesamowicie szybko. Aż na dalsze transakcje z nim się ma chęć! :)"

"towar taki jak w opisie aukcji. autor książki Ziomek zna się na rzeczy i możemy fachowo poczytać o kite w jego książce:) Polecam:)"

"Sprzedający to profesionalista, pełne zainteresowanie dobrem klienta!!! Książka +CD to prawdziwy skarbiec wiedzy GORĄCO POLECAM!!!"

"Bardzo dobrze napisana książka o kitesurfingu. Może autor Ziomek przygotuje w niedalekiej przyszłości podobną pozycję o snowkite?"

"Faina ksiazka , swietnie sie czyta , w tej chwili jestem po kursie teoretycznym ale musze przyznac ze z tej ksiazki zdobyłem wiecej wiedzy na temat kitesurfingu niz na kursie . Pozatym swietny kontak P O L E C A M B A R D Z O K S I A Z K E"

więcej potrzebujesz? :wink:

pzdr

PusieK

Post14 cze 2011, 16:09

Wstawiasz mi komentarze znajomych? :lol:

Naucz się przyjmować krytykę..
eot

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post14 cze 2011, 16:46

:offtopic:
Ja tam z ziomkiem nie sympatyzuje ;-)
ale ksiazka mu wyszla.
Proponuje poczytac a potem komentowac.

Pozdro...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 17:25

PusieK pisze:Wstawiasz mi komentarze znajomych? :lol:

TAK, mam tysiące znajomych Allegrowiczów :lol:
nie widzę sensu z Tobą dyskutować :shifty: :hand:

pzdr

akbluebird

Post14 cze 2011, 18:03

Nie uważasz, że to już jest wręcz żenujące, aby wklejać WYBRANE PRZEZ SIEBIE komentarze (uwaga!) z ALLEGRO na temat swojej książki? To są wg Ciebie sensowne recenzje, bardziej racjonalne niż kolegów z forum? Naszych skromnych opinii też nie powinieneś tak brać do siebie, nie jesteśmy recenzentami, choć jak najbardziej mamy prawo do wyrażania własnych myśli i spostrzeżeń. Jako mężczyzna powinieneś mieć chyba trochę większy dystans do takich spraw. Posłuchał byś tego co piszemy to może dzięki temu miał byś szansę napisać to jeszcze lepiej, coś poprawić, wzbogacić się na tych komentarzach. A nie jak jakaś różowa blachara czekasz na zachwyty. Może jeszcze powklejaj swoje fotki? Sorry za tą arogancję z mojej strony, ale to jest właśnie styl który zauważyłem u Ciebie.

daniel.p
Dostał piwko: 2 razy

Post14 cze 2011, 22:52

Niepotrzebnie się nakręcacie - przecież im więcej wiedzy , tym lepiej. Miałem okazję korzystać ze wskazówek zawartych w książce Ziomka i naprawdę paru rzeczy mnie nauczyły , przy czym przydawała mi się zaraz przed wyjściem na wodę. Innych książek z tej dziedziny nie miałem okazji czytać , ale pewnie jest tak jak ze wszystkim , że różne publikacje uzupełniają zakres wiedzy , lub pozwalają zrozumieć coś , co w innych jest opisane w sposób mniej przyswajalny lub wcale. Jednak pamiętać trzeba o jednym - to jest tylko teoria ! Najwięcej nauczycie się pływając ,podpatrując , rozmawiając , pytając na spocie - to jest najlepsza skarbnica wiedzy. Nie ma czarów - jeśli chcecie mieć progres , to żadna literatura wam nie pomoże bez pływania - im więcej tym lepiej. A w pewnym momencie zaczniecie się orientować , że potraficie rzeczy o których nikt w książkach nie pisał :D

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 23:39

akbluebird pisze:Nie uważasz,

patrz post wyżej :hand:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2011, 10:05

Ha to ja się wypowiem - kiedyś miałem zrecenzować obie książki Ziomka i Kunysza, ale nie chciałem wywołać wojny, więc nic nie napisałem. Ale skoro temat trwa to napiszę krótko, że obie się nadają, chociaż każda ma swoje + i -

Książka Ziomka jest strawna do przeczytania, jest krótsza - nie jest to cegła, w którą ktoś wrzucił wszystko co mógł... bo tak. Bardzo podobały mi się anegdoty - może to trochę wygląda na pokazywanie co to nie Ziomek, ale gdyby zapomnieć o postach Ziomka na kf.pl to odbierałem to raczej jako sposób na przedstawienie "nauki" z nieco innej strony.
Należy mieć na względzie jednak, że książka powstała gdy na wodzie królowały c-shape'y bez sprawnych 100% systemów safety, deski też były inne i pływało się też trochę inaczej. Nie wiem czy powstało uaktualnione wydanie, ale książkę można by powoli uaktualnić, bo sporo się pozmieniało. Nie można jednak wymagać od autora książki sprzed.... 5lat (?) żeby była aktualna i pokazywała najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie.
No i w ogóle - niezależnie czy to książka Darka, czy Pedro - to nie jest przewodnik jak nauczyć się KS samemu. Może uzupełniać wiedzę zdobytą na kursie, ale nigdy go nie zastąpi. Zresztą chyba obaj autorzy piszą o tym w przedmowie, albo "na okładce".

Awatar użytkownika
brzoza1977
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Best TS

Post18 cze 2011, 18:44

a jak tu niby odniesc sie do opini osoby krytykujacej ksiazke po przewertowaniu jej w ksiegarni? - ktora nawet nie pamieta, ktore rozdzialy czytala a ktore nie?
wg mnie zeby pisac ze cos jest dobre albo slabe to najpierw trzeba to przeczytac... bo moze cos brakujace w jednym rozdziale mozna znalezc w innym...

ja - coby odswiezyc teorie- szukalem ostatnio jak najlepiej wracac po zgubiona deche pod wiatr gdy kryje (jak wiekszosc robilem IKO2 na plytkiej wodzie i teraz zglebiam glebsza:))) - no i nie znalazlem u Ziomka w rozdziale o poruszaniu sie z latawcem (tam jedynie opisane bylo jak sie poruszac po wodzie po pas ale nie bylo jak to robic gdy kryje) - szukalem gdzie indziej - wrocilem jednak do ksiazki Ziomka i znalazlem w kawalku o bodydragach... jakbym nie wrocil to tez bym mogl wypisywac ze czegos niby brakuje... a tak znalazlem i odswiezylem wiedze z IKO1 :) a ksiazke mimo swiezosci w temacie uwazam za przystepna, ciekawie napisana i za.ebiscie pomocna... pozdro dla wszystkich

PusieK pisze:
akbluebird pisze:
Ziomek. pisze:

pzdr

Nie wdawaj się w dyskusję bo to nie ma sensu.. :) Ten typ zawsze odwraca kota ogonem..
Czytałem I wydanie książki ziomka i zgodzę się z Tobą dla osoby, która miała styczność już z kite'em tekst jest zrozumiały, ale jak ktoś chce dopiero zacząć przygodę i sięga po książkę ziomka to może mieć spore kłopoty ze zrozumieniem co autor miał na myśli.

Wróć do „Forum Główne”