Czym się różni SLE od BOW?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
anfenger

Post19 lis 2007, 23:58

Q...a , żle się wyraziłem ,chodziło mi konkretnie o FIRMY produkujące latawce ,w dosłownym tego słowa znaczeniu ,czy na naszym kontynencie nie ma wynalazców ,czy tylko za wielką wodą są tacy szpece od latawców ,tu zapożyczone z góry ,gdzie nie otworzy stronę to tego dowód
- TAKOON www.takoon.com
- CABRINHA www.cabrinhakites.com
- AIRUSH www.airush.com
- STAR Kites www.starkites.com
- EH Kiteboarding www.cabareteairforce.com
- GENETRIX www.genetrix-kiteboarding.com
- KITE BILLBOARD www.kitebillboard.com
- FALCOM www.group-falcom.com
- KITE LOOSE www.loose.it
- OFFDALIP www.offdalip.com
- WIND-X www.wind-x.com
- TEKKYKITES www.tekkykites.com
- CATAPULT www.catapultkiteboarding.com

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2007, 00:10

nie rozumiem Cie anfanger :shock: Takoon jest z francji np. :shifty:

Awatar użytkownika
anfenger

Post20 lis 2007, 00:17

No ssssuuper ,o to właśnie mi biega ,przepraszam za moją niewiedzę :oops: ale czy są jeszcze jakieś inne firmy :?:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post20 lis 2007, 03:26

Czyli wychodzi na to, że niby SLE i BOW to to samo :?
A my jesteśmy robieni w… krojeni na kasę jak zwykle zresztą :|
To znaczy, że chyba mam SLE, który jest BOW :D

Między latawcami taka różnica jak między piciem w Szczawnicy a szczaniem w piwnicy. W Szczawnicy są piwnice czyli można pić i lać w Szczawnicy w piwnicy.
Poje.... to wszystko i tyle :!:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2007, 09:25

No nie wiem czy to wszyscy się z tym zgodzą:
Bow = SLE = hybryda
Tym samym można by napisac ze directional = twin tip, bo tez ma foostrapy (czyt. wciecie), obie maja finy (czytaj uzde) i przeciez na jednej i drugiej tak samo słabo pływasz jak nie ma wiatru (czytaj płaski profil)

hmmmmm

Powiedzmy, ze mozna pow ze bow ma sle, ale w praktyce przyjelo sie, ze kajty bez patentu, bez wciecia, mniej płaskie i z inna drabinka to własnie SLE. Pytanie czy jestesmy blizsi praktyki czy teorii.
I chyba o takie rozwazania chodziło :?:

Oczywiscie mozna bylo napisac w pierwszej odpowiedzi szydercze:
To to samo albo Bow nalezy do SLE ale autor topica i reszta nie wiele by na tym skorzystali :?

Awatar użytkownika
Pinio

Post20 lis 2007, 09:48

Crazy Horse pisze: w praktyce przyjelo sie, ze kajty bez patentu, bez wciecia, mniej płaskie i z inna drabinka to własnie SLE

To chyba najlepsze i najprostsze wyjaśnienie tematu :clap:

oskar48

Post20 lis 2007, 09:55

Pinio pisze:Czyli wychodzi na to, że niby SLE i BOW to to samo :?

To nie jest to samo. Jest dokładnie tak jak pisze Crazy Horse. Bow to nazwa własna określająca kite'y zrobione ściśle wg patentu braci Legaignoux. Wiele brandów chcąc uniknąć płacenia opłat licencyjnych robi kite'y bowo-podobne, rezygnując np. z wklęsłej krawędzi spływu. Na potrzeby takich brandów ukuto termin SLE. Klasycznym przykładem jest tutaj Best Waroo - ma płaski profil, uzdę na tubie głównej, ale nie ma wklęsłej krawędzi spływu. W efekcie Waroo ma znacznie węższy zakres wiatrowy i nieco inaczej wstaje z wody niż standardowe bowy. Co prawda wiele osób uważa Waroo za bowa, ale są w błędzie. Sam Best nigdy nie twierdził, że Waroo jest bowem, bo gdyby tak zrobił, to naraziłby się na proces z firmą, która w tej chwili jest w posiadaniu praw do patentu.

skyT WindBliss jest klasycznym bowem, co potwierdza certyfikat naszyty na tipa. To, że nie ma nas na liście opublikowanej na stronie Diamond White (właściciel patentu) jest efektem skomplikowanych rozliczeń między nimi a fabryką. Mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni. My, jako brand, opłaty uiściliśmy - 10$ od kite'a.

Awatar użytkownika
Pinio

Post20 lis 2007, 10:05

10$ od latawca to nie tak dużo przy cenie sprzętu czy tylko ta kwota blokuje produkcje na licencji :?:

Cygański król
Deska: Nobile
Latawiec: Naish Torche 09

Post20 lis 2007, 10:06

koniu tam było bow = sle =/= od hybryda

=/= nie było przypadkiem tylko z założenia i oznaczało różne;] bo chyba nie ma takiego znaczka różności w klawiatórze albo ja go nie znam
:twisted:

A co do harakterystycznego wcięcia... jest to poprsotu shape cabrhiny moim zdaniem...Z tego co wiem ozone edge też ma wciętą TE , nie ma wykupionego patentu, a SLE bym go nie nazwał :twisted: hybrydą raczej też nie...

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2007, 10:21

Dobra Petter idz rozkrec pare komputerów :D

oskar48

Post20 lis 2007, 13:42

Pinio pisze:10$ od latawca to nie tak dużo przy cenie sprzętu czy tylko ta kwota blokuje produkcje na licencji :?:

Tak. Tyle dokładnie kosztuje licencja na bowa: 10$ od sztuki. Przy ilościach, które produkuje Best oszczędności mogą być znaczące.

Petter pisze:Z tego co wiem ozone edge też ma wciętą TE , nie ma wykupionego patentu, a SLE bym go nie nazwał, hybrydą raczej też nie...

Ozone to... Ozone. Bowem na pewno nie jest, najbliżej mu chyba do hybrydy. Chyba jako jedyny kite bowo-podobny nie ustępuje klasycznym bowom zakresem wiatrowym.

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post20 lis 2007, 14:05

Ozone to... Ozone. Bowem na pewno nie jest, najbliżej mu chyba do hybrydy. Chyba jako jedyny kite bowo-podobny nie ustępuje klasycznym bowom zakresem wiatrowym.

Tu chyba nie ma wątpliwości bo Ozony nie mają uzdy.

A co powiecie na Sigmy. Słyszałem opinię że jest to pierwszy udany Bow naish'a. Co jest najciekawsze jest wiele bardzo różnych konstrukcji, które mają wiele różnic. Świadczy to o tym, że sport jest jeszcze w dość wczesnym stadium. W windsurfingu nie ma rewolucji w sprzęcie z sezonu na sezon od wielu lat. Oczywiście materiały się polepszają żagle ewoluują, lecz w znacznie wolniejszym tempie.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2007, 14:30 przez kukems, łącznie zmieniany 1 raz.

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2007, 14:56

Petter pisze:
A co do harakterystycznego wcięcia... jest to poprsotu shape cabrhiny moim zdaniem...

odsylam do wczesniejszych postow w tym temacie. W patencie WYRAZNIE napisane jest, jak ma wygladac krawedz splywu. (w ogromnym skrocie, w powietrzu jej ksztalt ma sie zgadzac z ksztaltem krawedzi natarcia, i ma byc wykrojone w/w wciecie)

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2007, 17:49

kukems pisze:
Tu chyba nie ma wątpliwości bo Ozony nie mają uzdy.

To moze zdefiniujmy jeszcze czym jest uzda, bo Instinct ma linki przy krawędzi natarcia. Dotychczas dla mnie uzdą było wszystko co dochodziło w przypadku komorowych do czaszy, a w przypadku LEI właśnie do krawędzi natarcia. Ale może się mylę :?:

Awatar użytkownika
p4w3l
Deska: Naish Custom Global 2011

Post21 lis 2007, 21:11

zgred pisze:
Smokie pisze:
p4w3l pisze:A jeszcze jest LEI. Sie jakoś ma do pozostałych?

:roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :roll:

też miałem tak zrobić ale mi się szkoda zrobiło :)

Nie wiem z czego kpinki ... S"LE" czy "LE"I ma moim zdaniem podobne znaczenie w oderwaniu od marketingowego nazewnictwa. W jednym krawędź jest wzmocniona a w drugim napompowana. Tak więc zapytałem żeby się dowiedzieć czy LEI == pompowaniec? A dlaczego SLE to akurat hybryda a nie bow albo pompowaniec? Tak w moim poza-eksperckim świecie to nie jest wszystko takie jasne.

Wróć do „Forum Główne”