ILE WAZY KITE SŁABOWIATROWY

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post28 paź 2016, 00:42

Cześć. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Dzieki za aktywność przy określeniu wagi kitów. Czekam na dodatkowe informacje i spróbuję to jakoś usystematyzować.

Marku. Dyskusja z Tobą zawsze wnosi we mnie chęć do kontrargumentów i za to dziękuję. Rok temu kupiłem pierwszego foila. Nie umiem pływać na foilu tak jak Ty. Namowiłeś mnie do tej zabawy, dałeś pierwsze cenne instrukcje i zapewne nie ostatnie. Ale ja jestem gdzie indziej niż Ty. Chociażby z tego powodu, że w już od połowy maja pływam w Łebie bez pianki. Pytaj Kisiela i miejscowych chlopakow. Latawiec mi generalnie nie spada. Ale to nie znaczy, ze w perspektywie , szarpanie się z nim leżąc w zimnej baltyckiej wodzie sprawiałoby mi przyjemność. Mam swoje własne durne przyzwyczajenia i opinie. Nie są to opinie autorytatywne tylko moje. Jeśli Koledzy traktują je jak wyrocznię to mogę tylko się usmiechnąc i prosić aby to przemyśleli. Dzisiaj szukam latawca dmuchanego, lekkiego, łatwego, bezpiecznego w rozmiarze 12m2. Napisałem na forum trochę prowokujący tekst w celu poznania opinii użytkowników. Oczywiście mogłem poczytać reklamowe teksty producentow i cedzić je przez sito doświadczeń użytkownikow. Na jedno by wyszło.
Ty sam piszesz w odpowiedzi, jak powinien być skonstruowany latawiec do foila. Nie dziw się więc, że pytam o to samo tylko wcześniej.
Cały zeszły rok miałem Chrono 2 w rozmiarze 15m2. Sprzedałem. Nie dlatego, że nie miał ciagu, nie latał przy słabym wietrze. Wręcz przeciwnie. Super maszyna. Na pewno łatwiej byłoby mi z nim na foilowych zawodach w przyszlym roku zdobyć chociaż kilka punktów niż na pompowanej 12. Ale to za wcześnie. Nie znaczy to , że nie dostrzegam faktu, że gdybym miął piankę :lol: i materaca w słusznym wymiarze to pływałbym przy słabszych wiatrach.
I gdybym jeszcze umiał.

Pozdro.

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2016, 01:36

Potwierdzam!! :) ten Pan bez pianki szalejący na falach to nie św. Mikołaj ) to Jacek D. ja zamarzam, pociągam nosem a on pływa "na gaciach" 8) ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2016, 08:57

jacekdaktera pisze:Cały zeszły rok miałem Chrono 2 w rozmiarze 15m2. Sprzedałem. Nie dlatego, że nie miał ciagu, nie latał przy słabym wietrze. Wręcz przeciwnie. Super maszyna.

To czemu sprzedałeś? Nie rozumiem :oops:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 paź 2016, 09:55

Jacku, w sprawie słabowiatrowych fantazji - ile wieje tutaj? 8 czy 12kts :lol:
phpBB [video]

PS. Dotarło do mnie o co Ci chodzi w tym pokręconym wątku.
Myślę, że najlepszą odpowiedzią, rozwiązaniem na nurtujący Cię problem i podsumowaniem tego wątku będzie to:
http://www.decathlon.pl/pianka-surf-100 ... 29505.html

jacekdaktera

Post29 paź 2016, 20:23

:P Cześć. W tym problem, że nie podobają mi się kolory. Chciałbym ładnie wyglądać.
Filmik. Wygląda jakby w głębi odcinała się na tafli wody linia wiatru. Czyli klasyczne oszukaństwo z wiatrem od brzegu. Ale oczywiście mogę sie mylić. Stąd trudno domyslać się siły wiatru, ale kiteloop przy starcie dość szybki o małym promieniu. Gościu wychylony na plecy, ma sporo wiatru.Nie wachluje przy starcie. Także stawiam prędzej na 12 węzłów niż na 8. Zapewne zaraz mi napiszesz, że 5 węzłow. Trudno. Może powinienem oglądać ten film po założeniu pianki. Pozdro. :lol:

Awatar użytkownika
MWILCZ
Deska: Foil Moses Onda, CORE Choice
Latawiec: Core XR-6,9,12, Core GTS, SOUL
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 38 razy

Post29 paź 2016, 21:06

jacekdaktera pisze::P Cześć. W tym problem, że nie podobają mi się kolory. Chciałbym ładnie wyglądać.
Filmik. Wygląda jakby w głębi odcinała się na tafli wody linia wiatru. Czyli klasyczne oszukaństwo z wiatrem od brzegu. Ale oczywiście mogę sie mylić. Stąd trudno domyslać się siły wiatru, ale kiteloop przy starcie dość szybki o małym promieniu. Gościu wychylony na plecy, ma sporo wiatru.Nie wachluje przy starcie. Także stawiam prędzej na 12 węzłów niż na 8. Zapewne zaraz mi napiszesz, że 5 węzłow. Trudno. Może powinienem oglądać ten film po założeniu pianki. Pozdro. :lol:

Jeeeeessssuuuuuu :oops:

zbrochaty
Deska: Fanatic TrippleX
Latawiec: North Sails: Duke SuperStar
Dostał piwko: 16 razy

Post30 paź 2016, 00:52

jacekdaktera pisze::P Może powinienem oglądać ten film po założeniu pianki. Pozdro. :lol:

"Pianki i starej czapki"
"Czapki, oczywiście do pływania..."
"Stara czapka ma robić za kask" :D
jacekdaktera pisze::P Cześć. W tym problem, że nie podobają mi się kolory. Chciałbym ładnie wyglądać.

"... to hit sezonu na wiele najbliższych lat. Trzeba umieć tylko na nią popatrzeć i zaakceptować" :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post30 paź 2016, 16:29

jacekdaktera pisze:Filmik. Wygląda jakby w głębi odcinała się na tafli wody linia wiatru. Czyli klasyczne oszukaństwo z wiatrem od brzegu. Ale oczywiście mogę sie mylić.

Jeśli masz wątpliwości (co wynika z drugiego zdania) to czemu piszesz tak autorytatywnie w pierwszym zdaniu, że to klasyczne oszustwo?
O to mi własnie chodzi - wprowadzasz (chyba nieświadomie) część ludzi w błąd. Często wydajesz opinie które doświadczony kajciarz szybko zweryfikuje i widzi w tym prowokacje ale ci nowicjusze mogą dokonywać jakimś tam wyborów na podstawie opinii tak kultowego forumowicza.
Dlatego reaguję i prostuję - ale czy oby? A może się mylę? :oops:

PS. Czy oby na pewno widzisz na filmie wiatr od brzegu przez pierwsze 5/6 filmu? Ja chyba oglądam inny film ;)

jacekdaktera

Post30 paź 2016, 18:18

Marku. Pytałem: ile waży kite słabowiatrowy. W odpowiedzi dowiaduję się, że ma czapkę, brzydką piankę, jestem kultowy/ wolałbym zamienić na cool'owy jeśli można w kolejnej odpowiedzi, i piszę teksty głównie z literę a.... A ja przecież naciskam na klawiaturze różne przyciski. Nie tylko"a". Ten wyraz na "a" to jakis musi byc dla Ciebie strasznie ważny. :? Jeśli tak to ja obiecuję nawet do niego się nie zbliżać.
Filmik. Można róznie na niego patrzeć. Zbulwersowany pytaniem, popatrzyłem na niego jeszcze raz tym razem ubrany w piankę i dodatkowo w starą czapkę/dzięki za przypomnienie/ i tym razem zaobaczyłem konia. A/ znowu"a", niedobrze/jaki jest koń , to każdy widzi. :lol: :lol: Znaczy się co chce.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post31 paź 2016, 06:56

o wreszczie cos ciekawego mysle ze nie odbiegne od tematu dalej niz wszyscy .Skoro o koniach ; pokaz mi swojego konia powiem ci kim jestes :wink:

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post09 lis 2016, 11:52

Siemandejro :) Nie mam pojęcia o pływaniu na foilu, ale wracając do tematu, Peter Lynn Fury 13 m.kw waży 3700 gram, a 10-tka waży 3200 gram. Nie wiem jak sprawdza się w połączeniu z foilem, ale ludzie chwalą go za dobry dół i zachowanie właśnie w tym programie vide kitefinder -> http://www.kitefinder.com/en/kites/1503 ... 2016#tests

P.S. Nowy HQ Powerkites Matrixx 3 w rozmiarze 18 m.kw. waży 3500 gram... wraz z barem... i linkami :D Do pierwszego zamoczenia :lol:

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post09 lis 2016, 12:19

Dla mnie w tym wątku, będącym od samego początku prowokacją, nie jest istotne ile waży kite słabo wiatrowy ( istotne to jest dla klientów tanich lini lotniczych), ale który jest najsprawniejszy w granicznych warunkach, a także ustalenie definicji progu tych słabo wiatrowych warunków wraz z postępującym progresem technologicznym.

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post09 lis 2016, 14:35

Ja ciut nie kumam jak można wpaść na pomysł, żeby napisać, że temat jest prowokacją. Czy Wy, którzy tak piszecie( ewentualnie macie podobne zdanie ) myślicie, że siedzi chłop w domu pije kawę i myśli przez tydzień co tu by napisać na kiteforum żeby ludzie się kłócili ? Bo rozumiem, że temu ma służyc "temat prowokacja". No jeżeli tak to:
A. z Wami jest coś nie tak
B. nie znacie człowieka
C. z tym człowiekiem jest coś nie tak
bo dla mnie takie podejście nie jest normalne. Jedyne w miarę logiczne dla mnie wytłumaczenie takiej sytuacji by było, gdyby to był czysty marketing i twórca tematu by forsował markę latawców, którą handluje i nieważne co by pisali ludzie to on swoje by pisał i że moje i tak najlepsze itp. No ale jak tak czytam co kto pisze w tym temacie to się pytam GDZIE tu PROWOKACJA ?? Moje wyobrażenie jest takie, że .... siedzi sobie Jacek przy kominku w czapce mikołaja i zastanawia się jakiego kite kupić sobie na nowy sezon..ale nagle :idea: :idea: :idea: ma zagadkę.. ILE WAŻY KITE SŁABOWIATROWY..więc wrzuca temat na forum z czystej ciekawości (ja bym tak zrobił) i bum jest on prowokator a nie serfer.. a w pierwszym zdaniu napisał, że przesiadł się na foila (...)

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post09 lis 2016, 15:24

Jakbyś uważnie czytał to byś zauważył, że sam autor wątku napisał o prowokacji. Sprawdź. "Napisałem na forum trochę prowokujący tekst w celu poznania opinii użytkowników."

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post09 lis 2016, 16:36

Kisiel pisze:Ja ciut nie kumam jak można wpaść na pomysł, żeby napisać, że temat jest prowokacją (...)

I jak byś poczytał trochę postów Jacka na forum sprzed paru lat, jak się bardziej udzielał, to byś wyczuł jego specyficzny, nieraz prowokacyjny styl. Jacek lubi prowokować, ale do rozmowy, poruszać nieraz niełatwe z różnych względów tematy. W tym kontekście prowokacja ma bardzo pozytywny charakter, nieraz komiczny ale tak u Jacka ma właśnie być :)

Wróć do „Forum Główne”