ostatnio podpinałem do swojego RRD Type9-12m bar od Slingshota Turbo Diesla z systemem 2:1
Oczywiście musiałem najpierw odpowiednio wytrymować linki i stoper, aby uniknąć przegięcia w dwie strony ( przepałowanie - latawiec zaczyna latać tyłem - po lotniczemu przeciagniecie i odpuszczenie linek na tyle, że latawka zachowuje się jak zliszowana - opada bezwładnie po oknie.
Różnice są ogromne - wiadomo 2:1 - wybiera dwa razy więcej linek przy tym samym ruchu baru, ale też potrzeba dwa razy więcej siły na pociągnięcie baru.
Po maksymalnym skręcie baru przy zaciagnięciu - roberto zawracał w miejscu jak przybity tipem do ściany, a może nawet bardziej ( wirował w miejscu ?) potrzeba było wiecej siły niż do skręcenia barem 1:1 na maksa - logiczne.
Żadnego opóźnienia nie widziałem - latawiec lata tak samo szybko ( też logiczne - nie ingerujemy w aerodynamikę tylko w kąt natarcia i ewentualne zaciągnięcie linek sterowych ) - na barze 1:1 latawiec zachowuje się normalnie - skręty są mniej agresywne i bardziej płynne - bardziej przewidywalne ( lepsze dla początkujących )( zawsze można nie ciągnąc baru na pałę, tylko robić to z wyczuciem - to nie jest system zero-jedynkowy jak na klawiaturze kompa).
Reasumując bar 2:1 - szybsza reakcja i dwa razy bardziej zdecydowana niż przy rozwiązaniu 1:1.
1:1 - standardowe ustawienie z normalnie skręcającym latawcem i wystarczającym depowerem.
Gdyby zaszła potrzeba używania jednego latawca do powiedzmy wiatry 20-40 wezlów i była to 12stka -wolałbym mieć bar 2:1 - można wtedy odpuścić 2 razu więcej linek i zaciągnąc dwa razy mocniej bar, jeśli będę chciał polecieć wyżej. ( wszystko w odniesieniu do 1:1.
Jestem jednak zwolennikiem rozwiązania 1:1 - z prostej przyczyny. Im mniej skomplikowany układ - tym mniej rzeczy może przestać działać.
Przy ustawieniu 1:1 mój latawiec jest wystarczająco dobrze wytrymowany - nie potrzebuję szybszych reakcji ani kątów natarcia przy wybiciu

Depower też jest gigantyczny.
2:1 - jedna z opcji ustawień latawca bez której spokojnie można czerpać przyjemność z pływania i latania.
co do pytania z ankiety - jest zbyt słabo sprecyzowane - wszystko zależy od wszystkiego - odpowiedź jednak brzmi : system
2:1