Rozstaw i położenie footstrapów

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post25 lis 2003, 12:48

Witam Wszystkich.

Zastanawiam się właśnie nad optymalnym rozstawem strapów w desce.
Miary:
rozstaw strapów - odległość pomiędzy środkowymi punktami strapów
szerokość strapów - wewnętrzny rozmiar w strapie (tam, gdzie jest umieszczona stopa)

Im osoba wyższa tym rozstaw strapów większy np do 60cm (standardowo jest 50cm), dodatkowo z rozstawem zwiększa się precyzja prowadzenia deski i zwiększa się obciążenie nogi tylnej przy ostrym halsie ale też pozwala to wycisnąć więcej mocy z deski.

Jeżeli używamy krótkiej deski poniżej 150cm to wówczas można zmniejszyć odległość pomiędzy stopami, gdyż już nie ma potrzeby tak mocno przeciążać tylnej nogi (do standardowego 50cm lub mniej).

Szerokość strapów 14cm (rozstaw śrub 17cm) przy swobodnym wkładaniu stopy bosej i w (obcisłym) bucie, lecz przy bosej stopie to trzeba skrócić długość samego strapu o 3cm przy tym samym rozstawie, inaczej kulas ma za duże luzy. Mowa tutaj akurat o strapach DaKine.
Przy szerokości 12cm miałem problemy ze swobodnym wkładaniem obutej stopy przez co musiałem przytrzymywać deskę ręką (mowa o desce unoszącej się na fali)

Jaka jest Wasza opinia w tym temacie.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post25 lis 2003, 19:35

Witam

Nic dodać nic ująć. Możesz sobie ściągnąć z orginału deski którą skrobiesz. No chyba, że robisz coś własnego pomysłu?

PS. Jaką strukturę ostatecznie wybrałeś do swojej deseczki?

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2003, 16:18

Witam,

Wydaje mi się że rozstaw strapów jest po części kwestią personalnych preferencji, tak samo jak i np. kąt ustawienia footpadów i dlatego mogą być one różne dla różnych osób i tej samej deski. Niemniej wydaje mi się że sandardowe 50cm przy długości ok. 140 powinno być OK. Optymalne wydaje mi się rozwiązanie stosowane w niektórych deskach, gdzie jest możliwość regulacji ustawienia footstrapów (inserty w różnych miejscach), choć jak wiadomo osłabia to konstrukcję deski. Rozstaw śrub samych strapów jest standardowo 17cm.

Pozdrawiam i powodzenia :wave:,
Pablo

Dr Eutanator

Post28 lis 2003, 17:50

dokładnie jest jak mówi Pablo, kazdy ma jakieś swoje ulubione ustawienia.

a takim najlepszym testem zeby okresliś ile powinienes miec miejsca miedzy nogami :wink: jest proste cwiczenie:
należy skoczyć do góry, lub zeskoczyc z czegos i swobodnie wyladować na nogach. taki rozstaw jaki bedzie miedzy nimi jest zazwyczaj najbardziej naturalny. oczywiście nie należy skakać z pułapu 4tys metrów, wystarczy 40 cm.

a co do pozycji samych stóp, to preferują "kaczuszkę" \ /
lepiej sie wtedy wbija krawędz w wode, ale niestety niewiele desek oferuje taką możliwość

Wróć do „Forum Główne”