mroku pisze:Bojery potrzebują 2 - 3 węzłów żeby lecieć po czystym lodzie. To jest myślę dolny limit tego żeby TEORETYCZNIE latać.
Co do tego startu z pontonu - to tak to jest możliwe ale musi być jakiś minimalny wiatr.
Już to widzę, idę na spot za 10 lat i mam ze sobą deskę, kite i dużą sprężynę

startuje lataka napełnionego gazem naciągam sprężynę przyczepioną do drzewa i.... stru jak z procy na wodę na wodę
TrueKejner pisze:mogłaby powstać firma barów, która robi drążki za 200 dolarów i dopasowują do każdego latawca na rynku jedynie na zasadzie wytrymowania długości linek oraz ustawienia miejsca rozchodzenia się linek nośnych. zero gadżetów i niepotrzebnego syfu. a no i koniec 5 linki!!! tego "gadżetu" to ja naprawdę nienawidzę.
fajnie by było!
No z tą piątą linką to już trochę przesadziłeś

Mój ukochany rebelek niby potrzebuje 5 linki żeby trzymać profil i jakby jej nie miał to nie byłby rebelem i na czym ja bym latał tak wysoko i długo
Wywalenie zrywek? dla mnie niekoniecznie, w zasadzie też nie używam ale lubię pływać ze świadomością że ją mam i wiem jak działa, zwłaszcza na śródlądziu. Ale w pełni Ciebie rozumiem mimo że jesteśmy na "NIECO" innym poziomie.
Niektórzy kierowcy WRC, F1 też strasznie się burzyli i bojkotowali to że chcą im pakować do aut ABS,ESP, ASR i inne gadżety poprawiające bezpieczeństwo i zabierające moc. I tez się wkurzają jak musza kupować auto z tymi pierdołami a potem płacić za ich usunięcie. Tak jak piszesz, czysty power z możliwością decydowania jak mocno nacisnąć gaz żeby nie wyje... w na zakręcie a nie gaz do dechy bo i tak ESP zakręci.
Wracając do tematu limitów wiatru, TrueKejner napisał że mniej kt to mniej fanu. A ja się bardzo cieszę że ta granica schodzi w dół. Oczywiście że wolę 20kt na swoim 12m niż 10kt na 18m bo jest zdecydowanie więcej fanu ale zwiedzanie jeziora przy 10kt wyciskając każdy metr z halsu też jak dla mnie ma go wystarczająco aby to robić.
Przykład z dzisiaj. Koniec ciężkiego tygodnia w pracy, początek weekendu. Warto by zresetować głowę od szarej rzeczywistości po popływać ze dwie godzinki. Zaglądam po pracy na stację meteo jaką postawiliśmy na naszym lokalnym spocie i liczę na to że pokaże 20kt, czyli całkiem coś innego niż w prognozie a tu

3 do 8 czyli jak większość dni w naszej okolicy. Myślę sobie kurcze tak niewiele brakuje do mojej 18m i drzwi... a jednak brakuje i jezeli pojawi się na rynku bardziej przyjazny i przede wszystkim tańszy sprzęt który od zaawansowanych podpasek race to na pewno stanę się jego nabywcą. A kto wie czy za te 10 lat nie wejdzie sprzęt, który pozwoli kręcić TrueKejnerowi jego odjechane triki przy 6kt???
Sory za wywody, ale skoro nie popływam dzisiaj to może chociaż popiszę o pływaniu.