Kajt fura - wasze propozycje te przyziemne i te mniej

Dyskusje nie związane z profilem forum.
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post21 sie 2008, 17:22

za duzy skrot myslowy.. widze niektorzy maja problemy.. 5 w trasie to dane producenta

powiedz mi kogo interesuja dane producenta? wiesz przy jakiej predkosci 'producent' sprawdza spalanie na trasie?
Nie znam nikogo, moze poza babcia kolegi ktora ma 85 lat, kto by tak jezdzil jak 'producent' przy okreslaniu spalania na 'trasie'.

natomiast w miescie nie spalil nigdy wiecej niz 8-8,5l.

jest takie przyslowie... nigdy nie mow 'nigdy' :wink: daj to auto byle 17-18stolatkowi to ci lekko spali powyzej dychy...

w realu jak pisal Ziomek ok 6l przy polskiej jezdzie(srednio 140,z wyprzedzaniem owszem).

hmmm, przy 'polskiej wyprzedzance' i sredniej predkosci 140 auto pali ci 6 litrow?, moze jeszcze z rowerami na dachu i przyczepa kempingowa na haku :roll:

Co do vw polo, to moze porownaj te same technologicznie jednostki napedowe.

chyba nie rozumiesz aluzji... nowe polo z nowoczesnym silnikiem tdi o duzo mniejszej pojemnosci i o wiele mniejszej masie auta pali tyle co ty pisales przy normalnie dymanicznej jezdzie, dlatego smieje sie z tego co ty piszesz o ciezkim aucie i silniku 2 litry 8)

Albo po prostu uwazniej poczytaj o spalaniu w tych autach..

wlasnie w tym problem, ze przegladam regularnie czasopisma samochodowe i zwracam czesto uwage na spalanie TESTOWE roznych samochodow, a nie dane fabryczne....
Ostatnio zmieniony 21 sie 2008, 17:28 przez MArcinBe, łącznie zmieniany 1 raz.

eko
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 17:28

MArcinBe pisze:
za duzy skrot myslowy.. widze niektorzy maja problemy.. 5 w trasie to dane producenta

powiedz mi kogo interesuja dane producenta? wiesz przy jakiej predkosci 'producent' sprawdza spalanie na trasie?
Nie znam nikogo, moze poza babcia kolegi ktora ma 85 lat, kto by tak jezdzil jak 'producent' przy okreslaniu spalania na 'trasie'.

natomiast w miescie nie spalil nigdy wiecej niz 8-8,5l.

jest takie przyslowie... nigdy nie mow 'nigdy' :wink: daj to auto byle 17-18stolatkowi to ci lekko spali powyzej dychy...

w realu jak pisal Ziomek ok 6l przy polskiej jezdzie(srednio 140,z wyprzedzaniem owszem).

hmmm, przy 'polskiej wyprzedzance' i sredniej predkosci 140 auto pali ci 6 litrow?, moze jeszcze z rowerami na dachu i przyczepa kempingowa na haku :roll:

Co do vw polo, to moze porownaj te same technologicznie jednostki napedowe.

chyba nie rozumiesz aluzji... nowe polo z nowoczesnym silnikiem tdi o duzo mniejszej pojemnosci i o wiele mniejszej masie auta pali tyle co ty pisales przy normalnie dymanicznej jezdzie, dlatego smieje sie z tego co ty piszesz o ciezkim aucie i silniku 2 litry 8)

dlatego np 1.4 tfsi 170km w passacie pali mniej niz 1.6 150km w golfie :idea: ...
nie bede sie z Toba spieral, widze, ze wiesz swoje, dla mnie to kompletny dowod Twojej ignorancji. Wez sobie to auto na jazde probna i i wypisuj swoje madrosci. Nie bede sie z garbatym spieral, ze ma proste dzieci. Coraz wiecej osob na tym forum wietrzy gdzies wszechobecne klamstwo i spisek. Coraz wiecej tu madrych opini ludzi piszacych o sprzecie, ktorego nie mieli w rekach, ale cos im sie wydaje niemozliwe i uznaja ta za wykladnie prawdy.

Apropos 2 cytatu, prawda jest, ze nie spalil(czas przeszly,czytaj uwaznie) nigdy powyzej granicy ktora podalem. Pisze o sobie, jesli tego nie rozumiesz, moze jeszcze nie za pozno na szkole.

Pozdrawiam szczerze, i zrywam sie z tej bezsensownej dyskusji.

MArcinBe

Post21 sie 2008, 17:36

dopisalem dopiero po twoim poscie do mojego poprzedniego posta wiec jeszcze raz:
Albo po prostu uwazniej poczytaj o spalaniu w tych autach..

wlasnie w tym problem, ze przegladam regularnie czasopisma samochodowe i zwracam czesto uwage na spalanie TESTOWE roznych samochodow, a nie dane fabryczne....

dlatego np 1.4 tfsi 170km w passacie pali mniej niz 1.6 150km w golfie

nie pisalismy przed chwila o 2 litrach?

dla mnie to kompletny dowod Twojej ignorancji

nie bierz przeciez tego do siebie, rozmowa jest tylko o autach.
jezdze w roku 50 tys km i mam swoje zdanie - z praktyki,
ty masz swoje, nie wiem do konca czy z tabel producenta, czy wskazan komputera, czy tez praktyki.
Po poscie Ziomka widze, ze nie ja sam mam tutaj pewne watpliwosci w pewne 'cuda techniki'

eko
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 17:44

Ok, mialem juz nie pisac w tym watku.
Wiec w kwestii wyjasnienia, na poczatku napisalem ile spalil i przy jakiej jezdzie w trasie. Po prostu nie lubie gdy ktos zarzuca mi klamstwo :idea: Chyba normalnym zachowaniem w takiej sytuacji jest podirytowanie.
Wierz mi, ze robie sporo kilometrow, mysle, ze nieco wiecej niz Ty.
Auto polecilem dlatego, ze pod wzgledem spalania powalilo mnie na kolana.
Wybieralem je dosc dlugo sugerujac sie:
*miejscem dla rodziny, miejscem na sprzet
*spalaniem
*skrzynia biegow

Finalnie zostalo 2 kandydatow, avensis, ktora przy mniejszej mocy pali sporo wiecej i niestety nie ma 2-sprzeglowej skrzyni, oraz pasek. Udalo mi sie kupic jeden z mocniejszych, choc o gorszej kulturze pracy( na pompo wtryskiwaczach piezzo-elektrycznych )silnikow i jeszcze raz powtorze, jadac na trasie dziwnow-wawa przy rownej(co nie znaczy bez wyprzedzania) jezdzie z predkoscia 120-140 spalanie wyszlo na poziomie 5.9 na odcinku 580km . Dla uspokojenia i Twojej irytacji dodam, ze nie ciagnalem zepsutego dziala samobieznego, przyczepy, nie mialem ani rowerow, ani nawet hulajnog na dachu. Jechalem sam, z bagazem, 2 kajtami i deska.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2008, 17:46 przez eko, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 17:45

bez ataku, rozmawiamy tylko:
naprawde trudno mi uwierzyć w 230-235 km/h "lekko" tą wersją Passata
też jeździłem tym autem..

MArcin 140 ŚREDNIEJ :idea: wyprzedzając nie da sie osiągąć :idea:
chyba że na autostradzie
żeby mieć ŚREDNIĄ 140 - trzeba lecieć niemal cały czas poza wyprzedzaniem po 180-190

osiągnięcie w Polsce na szosie średniej 100km/h graniczy z cudem
takim autem :idea:
w dzień - chyba niemożliwe..
jednak by spalić w trasie powyżej 7 litrów - trzeba "potrafić"
..ja nie potrafię.

pozdro

eko
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 17:48

Ziomek. pisze:bez ataku, rozmawiamy tylko:
naprawde trudno mi uwierzyć w 230-235 km/h "lekko" tą wersją Passata
też jeździłem tym autem..

MArcin 140 ŚREDNIEJ :idea: wyprzedzając nie da sie osiągąć :idea:
chyba że na autostradzie
żeby mieć ŚREDNIĄ 140 - trzeba lecieć niemal cały czas poza wyprzedzaniem po 180-190

osiągnięcie w Polsce na szosie średniej 100km/h graniczy z cudem
takim autem :idea:
w dzień - chyba niemożliwe..
jednak by spalić w trasie powyżej 7 litrów - trzeba "potrafić"
..ja nie potrafię.

pozdro

Dla przypomnienia cytat z mojego posta:

"srednia z powrotu z nad morza przy mocniejszym wyprzedzaniu i nie zylowaniu na prostych (140-180km/h) to 5.9/100 "

kazdy czepia sie o slowa, tylko idiota uwierzylby w srednia na takim odcinku.. nawet noca, jadac ta trasa. Natomiast jest roznica jechac srednio z predkoscia x niz ze srednia predkoscia x.
235 lekko ... to by sugerowalo, ze pojdzie wiele wiecej..tez nie pojdzie, natomiast 235 pojdzie spokojnie.. jest roznica? A moze dlatego tak napisalem, ze jechalem TYM modelem 230 z malym hakiem i gdyby nie hamowanie do bramek, czuje, ze 2-3km szybciej by poszedl.

Dobra Panowie, czepiajcie sie dalej, mysle, ze wiekszosc ludzi z IQ powyzej "minimalnej krajowej" rozumie. Pozdrawiam i zycze wiecej obiektywizmu Ziomkowi w ocenie sprzetu ktorego nie dotykal..bo smiem w to watpic skoro czytam takie bzdury.. Teraz juz daje slowo, ze w tej plonnej nic nie wnoszacej dyskusji glosu nie zabiore..
Pozdrawiam

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post21 sie 2008, 18:28

Z góry przepraszam ale nie DOczytałem tego wszystkiego bo wymiękłem w połowie :)

Generalnie prowadzę baaaardzo dokładną ewidencję w swoim autku i powiem szczerze, że spalanie jest tak mocno zróżnicowane nawet w ramach jednego kierowcy że wręcz nie do uwierzenia. Popatrzcie na moją tabelę jak duże są różnice. Czynniki różnic w spalaniu są naprawde przeróżne i nie ma co się sprzeczać. Tak samo prędkość maksymalna - kwestia wielu czynników. Ja przy swoim silniku nic nie robiłem i leci 215km/h przy 115PS (mimo rocznika 93) a czasem nie chce iść więcej jak 190 (wg książki maksymalna jest 198km/h)

Nie ma co się spinać - to jest luźny temat i potraktujmy to na luzie :)

PS zdecydowałem ze kupie passacika ON 170PS lub starsze rocznikowo audi tak by zmieściło się w podobnej cenie w PB ale bez koniecznie bez turbo (najlepiej chyba silnik 2,7 - nie pamiętam dokładnie czy taka pojemność) i przerobie go najlepszą instalacją dostępną na rynku (TFSI nie zaleca się przerabiać bo ponoć instalacje gazowe mają problemy z odczytem mapy przy tym silniku bo producent je zmieniał dość często) Bardzo dużo myślałem o mondeo - fajna furka ale też wcale cenowo nie tania.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 19:04

EKO, nie wiem po ki gwint sie spinasz :idea:
luźna dyskusja
nikt nikogo nie atakuje
nie chce mi sie wierzyć w 235 km/h tą wersją
(chyba że masz "dłubniętą czipsem"...)
jeżdziłem nią, jak juz wiele razy wspomnialem
DOKLADNIE WERSJĄ :idea:
więc hamuj piętą..

pozdrawiam

__kater__

Post21 sie 2008, 19:19

Ziomek. pisze:nie chce mi sie wierzyć w 235 km/h tą wersją

Passat nie jest taki ciężki a 170PS swoje robi
mam nadzieje że niedługo się przekonam :P

__kater__

Post21 sie 2008, 19:20

Cubano pisze:
na trasie jak nie cisnę pali 15litrów etyliny 95, a w mieście 20,

to luzik 5 litrów na jedno koło :)

passat owner

Post21 sie 2008, 19:26

Ziomek. pisze:EKO, nie wiem po ki gwint sie spinasz :idea:
luźna dyskusja
nikt nikogo nie atakuje
nie chce mi sie wierzyć w 235 km/h tą wersją
(chyba że masz "dłubniętą czipsem"...)
jeżdziłem nią, jak juz wiele razy wspomnialem
DOKLADNIE WERSJĄ :idea:
więc hamuj piętą..

pozdrawiam

http://pl.youtube.com/watch?v=-dQKIV_m3Z4

__kater__

Post21 sie 2008, 19:37

na secret spota waliłeś tą kitefurą ? :twisted:

musisz nakręcić z Nią filmik jak ten z miłością do kita :) :D

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 20:46

A właśnie Kater jak szukasz porzadnej kajtfury to powinna mieć jeszce porządny prześwit, bo się potrafi powiesić. Tutaj to xc 70 by pasowało bo w dieslu jest i niewiele pali :) No i nowe subaraki w dieslu ;)

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Deska: aDECHAde.com
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 22:37

MArcinBe pisze:malo sie znam na samochodach, ale
kocham takie motoryzacyjne teksty...o niczym... :

........................
JW napisal:
jezdziłem navarą D26 przez 3 lata i zrobilem nia ponad 100 tys km - zero usterek sprzedałem z fabrycznymi klockami ham. ( zostało jeszcze na jakies 10 tyś km

po czym sie poznaje, ze klocki sa jeszcze na 10 tys km? Bo mi tego zaden mechanik nigdy nie mogl powiedziec?
he he, na 10tys km na dlugie trasy na autostradzie, czy na sciganke po miescie i ostre stop/go?

faktycznie mało się znasz marcinq na motoryzacji skoro tego nie rozumiesz...
postaram ci sie wytlumaczyc...
biorac pod uwage przebieg samochodu i patrząc na stopień zużycia klocków KAŻDY MECHANIK mający podstawowy zakres wiadomości okresli ci że PRZY TAKIEJ SAMEJ eksploatacji jak do tej pory klocki wystarczą ci na ok...... km.

btw - zmien mechanika/-oow bo jezeli zaden z was nie ma pojecia o samochodach to moze sie to źle skonczy w tym przypadku dla ciebie... :)
a czytając testy w auto świecie dużo się nie nauczysz :P

pzdr

milo cie widziec, znowu :) jak widac kobiety sie starzeją , chiny zbroja a ty wciąż taki sam :D

pzdr

JW

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Deska: aDECHAde.com
Kontaktowanie:

Post21 sie 2008, 22:43

Cubano pisze:spalanie 30 litrów na godzinę

Obrazek

z tego bagna już nie wyszedł ale tylko dlatego, że opona spadła z felgi, gdy dragon stał bokiem pod kątem 45 stopni

dobrze że dodałeś przyczyne postoju na koncu :D juz miale zapytać kto komu ustapił drogi :D bo jak widac ciasno bylo :D

btw jakby byl manual to by wyszedl i na feldze :P a terenoofka na automacie to.... hehe :D

pzdr

r

Wróć do „Offtopic”