Kiteloopy w haku- lądowanie

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post28 cze 2011, 20:21

PusieK pisze:powodzenia, chciałbym zobaczyć Twoje kl na 12... jak spokojnie je dokręcasz i lądujesz miękko na wodzie...

a co w tym dziwnego?? no chyba że chcesz te KL robić przy 13knts...

PusieK pisze:jak zrobisz jumpa np na 2m...

a nie... to trochę wyjaśnia.

nie ma problemu z dokręceniem KL na 12m latawcu pod warunkiem, że jest odpowiednio mocny wiatr-wysoki skok...

roonek
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2011, 23:05

podłącze się pod temat i z miła chęcią sie dowiem -co zrobić jak wiemy że latawiec jednak nie zdaży wrócić?
jak wylądować ?

gdy lecimy poziomo to chyba nie ma sensu już się odchylać do tyłu i probować wylądować ...-wtedy na szczupaka ?
czy starać się obrócić i lądować na dupę?;)

pozdrawiam Ronek

PusieK
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post30 cze 2011, 08:38

Zdecydowanie na dupe albo na plecy. Uwaga na jaja, bo potrafią podejść do gardła przy glebie :D
FilipN chodzi o naukę kl, przełamanie się, 12 nie jest do tego dobra...

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post30 cze 2011, 09:30

PusieK pisze:FilipN chodzi o naukę kl, przełamanie się, 12 nie jest do tego dobra...

nie, chodzi o to że napisałeś bzdurę
PusieK pisze:chciałbym zobaczyć Twoje kl na 12... jak spokojnie je dokręcasz i lądujesz miękko na wodzie[...]na 12 raczej nie ma opcji, no chyba ze jesteś Ziomek i robisz bj z kitem pod woda

tylko po to, żeby wpisać się w ogólny klimat awantur z Ziomkiem... a ja jak to czytam to mi się już odechciewa wchodzenia na kiteforum

jeżeli chodzi o naukę od początku i przełamanie się to i tak są to zazwyczaj skoczki a nie skoki z loopem zaciągniętym podczas opadania i kończonym już na wodzie.
A kolega zakładający wątek napisał, że skacze dość wysoko i ciągnie loopa - i jasne że 9m będzie łatwiej wracać do zenitu ale nie jest tak, że na 12m się nie da...

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post30 cze 2011, 10:14

roonek pisze:podłącze się pod temat i z miła chęcią sie dowiem -co zrobić jak wiemy że latawiec jednak nie zdaży wrócić?
jak wylądować ?

Ja zamykam oczy i czekam co sie stanie.

PLUS nigdy nie robie loopow bez szortow neoprenowych, nawet w srodku lata w Egipcie :)

Awatar użytkownika
DISKORELAKS
Deska: DUOTONE PROWAM 5'10
Latawiec: Switch Element 6
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2011, 14:42

Ja wiem jedno że jak kręcisz to DO KOŃCA!!! Jak w środku loopa zrezygnujesz będzie kiepsko....

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2011, 14:38

DISKORELAKS pisze:Ja wiem jedno że jak kręcisz to DO KOŃCA!!! Jak w środku loopa zrezygnujesz będzie kiepsko....

o TAK będzie:

http://www.youtube.com/watch?v=9inV_8F58gc

..i miło wtedy by woda nie była po kolana :/

PusieK pisze:
Ziomek. pisze:Ty POWAŻNIE piszesz - czy jaja sobie robisz?
DLACZEGO 12tka miałaby nie wrócić do zenitu?
jest to kwestia odpowiednio wysokiego wyjścia w górę :idea:

i na pewno 12tka spokojnie jest w stanie wrócić do zenitu i nie "chrupnąć" po kolanach..

powodzenia, chciałbym zobaczyć Twoje kl na 12... jak spokojnie je dokręcasz i lądujesz miękko na wodzie...

ależ proszę :idea: --->

http://vimeo.com/25722277

szybki film sprzed kilku dni
mam nadzieję że wystarczająco "miękko" wylądowane i "dokręcone" - kite WYRAŹNIE wraca w zenit i spowrotem kieruję go na hals..
ujęcie w 15 sekundzie
akurat DOKŁADNIE wedle Twojego życzenia
1) kiteloop
2) w haku
3) średnia siła wiatru
4) kite rozmiar 11 :hand: ..ale po prostu większych nie używam - ale jak chcesz to i na 15stce Ci to mogę nagrać BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU :idea: - do tego latawiec "zmulony" - lubię wolne :hand: - oraz na KRÓTKIM 45 cm barze - nie przepadam za drągami..
kite nie miał powietrza już w 2 z 5 ciu tub poprzecznych a i główna wymagała dopompowania - co również nie dodawało mu szybkości..

sorry, że z rotacją dodatkowo - ale akurat takie ujęcie się trafiło, mam nadzieję, że Ci to nie przeszkadza..

na koniec:

zanim zarzucisz mi , że bredzę, zastanów się trzy razy :idea:
bo nie mam zwyczaju pisać ani mówić nieprawdy - poza tym NAPRAWDĘ więcej czasu spędzam na wodzie niż na forum..

pozdrawiam

ps: przy okazji w sekundach 30, 35, 40 można zaobserwować moje pływanie "w zenicie" :lol: :shifty:

pss: DZIĘKI ekipie Flysurferowców (da się? - DA SIĘ! ) za zajawkowe sesje a Baxx'owi dodatkowo za szybki montażyk :]

PusieK

Post04 lip 2011, 08:34

Ziomek. pisze:szybki film sprzed kilku dni
mam nadzieję że wystarczająco "miękko" wylądowane i "dokręcone" - kite WYRAŹNIE wraca w zenit i spowrotem kieruję go na hals..
ujęcie w 15 sekundzie
akurat DOKŁADNIE wedle Twojego życzenia
1) kiteloop
2) w haku
3) średnia siła wiatru
4) kite rozmiar 11 :hand: ..ale po prostu większych nie używam - ale jak chcesz to i na 15stce Ci to mogę nagrać BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU :idea: - do tego latawiec "zmulony" - lubię wolne :hand: - oraz na KRÓTKIM 45 cm barze - nie przepadam za drągami..
kite nie miał powietrza już w 2 z 5 ciu tub poprzecznych a i główna wymagała dopompowania - co również nie dodawało mu szybkości..

sorry, że z rotacją dodatkowo - ale akurat takie ujęcie się trafiło, mam nadzieję, że Ci to nie przeszkadza..

na koniec:

zanim zarzucisz mi , że bredzę, zastanów się trzy razy :idea:
bo nie mam zwyczaju pisać ani mówić nieprawdy - poza tym NAPRAWDĘ więcej czasu spędzam na wodzie niż na forum..

:clap: :clap: :clap: :clap:
Mamy różne pojęcie miękkiego lądowania po KL, faktycznie kite 11m wraca Ci do zenitu, jednak ja nie widzę tu miękkiego lądowania. wg mojej opinie kl ląduje się miękko gdy kite kręci 2 loopa, a u Ciebie tak nie ma. Na filmie widać tylko moment zderzenia deski z wodą, spory rozprysk i koniec ujęcia.
Szkoda kolan na takie kl..

czekam na filmik gdzie BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU na 15stce zrobisz KL z miękkim lądowaniem.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2011, 12:51

PusieK pisze:Mamy różne pojęcie miękkiego lądowania po KL..

czekam na filmik gdzie BEZ NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU na 15stce zrobisz KL z miękkim lądowaniem.

wiedziałem , że "coś" wymyślisz :lol:
jak napisałem - problem to dla mnie ŻADEN, nawet w obecnym stanie przypuszczam.. :roll:
nawet o 12tej w nocy jak wolisz.. :hand:

ale wiesz co?
NIE CHCE MI SIĘ - NIE MA CZASU - wysłuchiwać o "miękkich" lądowaniach gościa, który nie mam pojęcia nawet kim jest i jak pływa :hand:
wolę więc pływać twardo - i lądować - miękko niech pływają dziewczyny :thumb:

miłego dnia :hand:

pozdrawiam

PusieK

Post05 lip 2011, 13:44

Pływaj sobie jak chcesz i kiedy chcesz ale nie wmawiaj ludziom KITU.. że na każdym rozmiarze latawca da się zrobić loopa z przyjemnym lądowaniem, przy którym NIE dostają kolana. Po prostu jest to BZDURA.

A filmik z Twoim kl na 15, to było oczywiste, że się zaraz wypniesz... bo tylko potrafisz pie...

eot

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post05 lip 2011, 14:04

Sory PusieK ale na razie to ty pier.... Na filmie widać wyraźnie że kite poszedł po loopie do zenitu i na hals i jak to było twarde lądowanie to gó..o wiesz o loopach :hand:

PusieK

Post05 lip 2011, 14:38

paralizator zerknij sobie na rozprysk wody.. przy samym lądowaniu i jak ziomek siada na kolana.. aby zamortyzować uderzenie... dalej ujęcie ucięte..

przy dobrych loopach takie coś nie ma miejsca..

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2011, 12:40

paralizator nie napisał, że to lądowanie było miękkie. To lądowanie nie było po prostu twarde. Nie wiem jak byś chciał wylądować bez ugięcia kolan - na sztywno :?: Rozprysk wody też będzie w większości przypadków - no chyba, że lądujesz na zawietrznej w Rewie. Chcesz zobaczyć twarde lądowania to rzeczywiście popatrz chociażby jak czasem ląduje (lub nie :lol: ) paralizator przy mocnym dopowerowaniu. Dla mnie to tylko :notworthy: :notworthy: :notworthy: że ma chłopak odwagę tak skakać :)

a w ogóle rzuć okiem na chociażby 2 skok Ziomka w tym filmiku - tam przy lądowaniu jest jeszcze większy rozprysk i ugięcie kolan - więc to klasyczne lądowanie było zdecydowanie twardsze niż tamto z kiteloopem w haku

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2011, 15:29

Zamykasz oczy i :twisted: krecisz

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post06 lip 2011, 23:15

paralizator pisze:Zamykasz oczy i :twisted: krecisz

Ale po co zamykac oczy?
Z otwartymi lepsze czucie.
Jak refleks zawodzi to po co kręcic ... :)
Jak mało wysokości do kręcenia to po co kręcić?
Jak latawiec za wolny to po co kręcić?
Jak rider spękany to po co kręcić?
Na początku musi boleć i jak Ziomek wspomniał gdzieś tam :clap: :clap: :clap: , oby te nieudane/niespodziewane lądowania były na głębszej wodzie ;-)

Wróć do „Pierwsze Kroki”