PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
lilolittle
Kontaktowanie:

Post25 sie 2010, 20:08

Jest tego wiele, w zaleznosci od kwoty jaka dysponujesz. Osobiscie uzywam "pompki" do snowkitingu, choc na pewno latwiej i szybciej (co ma znaczenie zima) jest z komorowcem.
Moge wypowiedziec sie tylko na temat tych, na ktorych mialam okazje sie "przejechac" :P wiec polecam: (kolejnosc wg wg mnie najlepszych)

1. Flysurfer Speed 15m DLX - od 0-20mph zabierze Cie wszedzie, przy tym niesamowity float. Wielki minus: CENA

2. Naish Element Snow Kite - calkiem przyjazny kajtek z rodziny Naish. Dobra jakosc, bardzo stabilny. Aktualnie w promocji na 24/7 kites za bardzo dobra cene!

http://www.24-7boardsports.com/products/naish-element-snow-kite.html

3. Ozone Manta III - cena nie najgorsza, ale kite dla bardziej zaawansowanych. Probowalam 10m i daje kopa.

4. Ozone Frenzy 2010 - wg mnie wolniejszy od Manty, ale tez ma power. Mimo wszystko wg mnie jest latwiejszy w prowadzeniu, niz Manta.

Mysle, ze w Twoim przypadku warto by rozgladac sie za Naishem - tani, dobra marka, stabilny, depower, generalnie dobry kite.

Generalnie na snowkiting powinienes wybrac rozmiar mniejszy kite, niz na kitesurfing. Tzn. Jesli na wodzie idzies z 10m pompka to na snieg starczy Ci 8m, 7m ze wzgledu na duzo mniejszy opor na sniegu, no chyba ze bedzie jezdzil w glebokim puchu.

Jesli chodzi i szmatki to rozmiary roznia sie od pompek i mysle, ze na poczatek 8-10m. Warto wybrac sie gdzies, gdzie jezdza landboarderzy i sie karnac ;)

pzdr :thumbsup:

adrenalina

Post26 sie 2010, 15:09

Na początku witam serdecznie. :)

No więc ja chciałabym się poradzić co do zakupu deski (damskiej). Moja waga to 50 kg. Co byście proponowali? Najchętniej, z uwzględnieniem typów zastosowań (rodzaj zbiorników wodnych/ styl). Niby nie pływam za długo, ale wolę opcję z trudniejszym przystosowaniem, ale lepszą alternatywą na później, niż łatwe douczanie, a zbyt mało zwrotna deska na później(czyli w założeniu już niedługo). Czyli niekoniecznie szczególnie sporo większa deska, z racji na początki. Mam nadzieję, że się połapiecie. ;)
I może jakieś firmy szczególnie polecacie? I jakie firmy trapezów?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 sie 2010, 17:08

Myślałem też o uniewersalnym na ląd i wodę, ale podejrzewam że nic co dobre to nie może być uniwerslane, ewentualnie jesli dobre to b. drogie

No to ja moge polecic Notusa od Zeeko . Nie mialem do tej pory lepszych latawcow w rekach i do tego bardziej uniwersalnych .Dzieki Erze restartujesz latawce nawet na ladzie blyskawicznie do tego swietny depower i gigantyczny zakres wiatrowy . Majac 10 oblecisz spokojnie caly bezpieczny zakres wiatrowy na snowkite rownoczesnie majac pelna frajde na wodzie.Co do cen to napewno nie odbiegaja od ozona lub flysurfera bo nasha bym sobie darowal

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 sie 2010, 17:15

No więc ja chciałabym się poradzić co do zakupu deski (damskiej)

Rozwaz jakas 130 SU2 raczej nie bambusowa(bedzie zbyt twarda na poczatek) .Za przyzwoite pieniadze kupisz sprzet wysokiej klasy do tego z fajnymi grafikami dla dziewczyn . Pozdro

Radziok

Post27 sie 2010, 01:10

Siemanko. Nie znalazłem powitalni wiec sie tu przywitam.

Chce spróbować tego sportu i mam nadzieje ze apetyt bedzie rósł w miarę jedzenia.

Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym całym nazewnictwie (jak z każdą nowo poznaną dyscypliną) więc proszę o cierpliwość i jasny przekład.

Waga 85kg, wzrost 185cm. Obiekty po jakich myślałem żeby latać to Zegrze i nasz Bałtyk, więc raczej mieszane są to warunki.
Ze względu na finanse myślę o jednej desce i jednym prześcieradle.
Styl? Pasuje mi freestyle / oldshool.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam

dinet

Post27 sie 2010, 08:51

Witam wszystkich,
właśnie kończę kurs i jak każdy zaczynam się borykać z zakupem sprzętu.
Ważę 90-92kg i planuję wydać 5-6 tyś na latawiec (na razie jeden -podstawowy) i deskę (resztę mam). Pływać będę na Zalewie Szczecińskim i Bałtyku (freeride).
Po przeczytaniu tego wątku wiem, że deska ma mieć 132X42cm, a latawiec 12m2 typu BOW i tyle. Nie mam za to pojęcia jaką wybrać markę, a tym bardziej model. Jeśli ktoś z doświadczeniem mógłby mi pomóc, to w. dzięki.
Myślałem o Cabrinha (mam na miejscu sklep i serwis), ale trzech sprzedawców poleciło mi trzy różne modele(!) i zgłupiałem - przecież to chyba nie jest tak, że Convert, Crossbow i Switchblade są dla mnie (przynajmniej na początku)?

Drugi to Slingshot 2010 RPM 12m2 - słyszałem dużo dobrego, ale tylko od jednej osoby (sprzedawcy) - czy ktoś może to potwierdzić?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2010, 11:24 przez dinet, łącznie zmieniany 2 razy.

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post27 sie 2010, 09:10

dinet pisze:Witam wszystkich,
właśnie kończę kurs i jak każdy zaczynam się borykać z zakupem sprzętu.
Ważę 90-92kg i planuję wydać 5-6 tyś na latawiec (na razie jeden -podstawowy) i deskę (resztę mam). Pływać będę na Zalewie Szczecińskim i Bałtyku (freeride).
Po przeczytaniu tego wątku wiem, że deska ma mieć 132X42cm, a latawiec 12m2 typu BOW i tyle. Nie mam za to pojęcia jaką wybrać markę, a tym bardziej model. Jeśli ktoś z doświadczeniem mógłby mi pomóc, to w. dzięki.
Myślałem o Cabrinha (mam na miejscu sklep i serwis), ale trzech sprzedawców poleciło mi trzy różne modele(!) i zgłupiałem - przecież to chyba nie jest tak, że Convert, Crossbow i Switchblade są dla mnie (przynajmniej na początku)?

Cześć,

Mamy w szkole wszystkie modele Cabrinhy i Convert to najlepszy latawiec od początkującego do średniozaawansowanego. Zapewni Tobie szybki, przyjemny, stały progres a o takich cechach jak bajeczny restart z wody nawet nie wspominam, bo to dotyczy wszystkich Cab.

Pozdrawiam,

dinet

Post27 sie 2010, 09:55

Sebastian Kite.pl pisze:Cześć,
Mamy w szkole wszystkie modele Cabrinhy i Convert to najlepszy latawiec od początkującego do średniozaawansowanego. Zapewni Tobie szybki, przyjemny, stały progres a o takich cechach jak bajeczny restart z wody nawet nie wspominam, bo to dotyczy wszystkich Cab.
Pozdrawiam,

Czy jest duża różnica pomiędzy Convertem IDS, a Switchblade IDS (oba z 2010)?
Słyszałem o jakiś przeciążeniach na barze w Cabrinah - ile w tym prawdy?

Meggg

Post28 sie 2010, 10:38

Witam

Kupiłam latawiec Best Waroo 9m z 2007 roku, potrzebuje jeszcze deski. Jestem początkująca.
Waga 53kg, wzrost 160cm
myślę o desce:
Nobile:
555 z 2007 roku rozmiar 130x39cm
666 z 2008 roku rozmiar 126x39cm

SU-2:
PROSERIES OPTIMA z 2009 roku rozmiar 130x41cm

co polecacie, może inny model i rozmiar?
będę pływała w Polsce.

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post28 sie 2010, 12:07

A jaki maksymalny budżet?

Meggg

Post28 sie 2010, 13:01

max 1000zł - więc raczej coś używanego

brunn
Deska: Su-2
Latawiec: Crazy Fly

Post28 sie 2010, 14:19

Witam,
Jestem poczatkujacym tuz po kursie iko 2. Generalnie parcie na plywanie duze, wiec zastanawiam sie nad zakupem jednego latawca... Waze 70kg. Wybieram sposrod dwoch opcji:
- 2006 SLINGSHOT TURBO DIESEL 12m
- 2007 Ozone Edge 11m

Chcialbym plywac na nim glownie na Mietkowie ew. czasem na zatoce.
Jakie znacie ich wady, zalety? Ktora opcje polecacie?
Dzieki, pozdro!

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post28 sie 2010, 19:13

brunn pisze:Witam,
Jestem poczatkujacym tuz po kursie iko 2. Generalnie parcie na plywanie duze, wiec zastanawiam sie nad zakupem jednego latawca... Waze 70kg. Wybieram sposrod dwoch opcji:
- 2006 SLINGSHOT TURBO DIESEL 12m
- 2007 Ozone Edge 11m

Chcialbym plywac na nim glownie na Mietkowie ew. czasem na zatoce.
Jakie znacie ich wady, zalety? Ktora opcje polecacie?
Dzieki, pozdro!

Jak wybierasz z tych dwóch to zdecydowanie Ozone, choćby z powodu że jest nowszy. Turbo Diesel jest starym bowem, bloczki na barze powodują spore obciążenia, ja bym się od tego typu konstrukcji trzymał z daleka. Na Ozone co prawda nie pływałem, ale ten latawiec swego czasu zbierał świetne recenzje, więc jak jest w dobrym stanie to czemu nie. Na minus Ozone'a na pewno 5ta linka, ale to jest do ogarnięcia :wink:

Meggg

Post29 sie 2010, 10:49

czy ktoś się wypowie odnośnie deski dla mnie

dinet

Post29 sie 2010, 11:46

Witam wszystkich,
spróbuję raz jeszcze, tym razem chodzi mi o samą deskę.
Waga 88-92kg
Początkujący
Latawiec: Slingshot 2010 RPM 12m2
Kwota: ok 1500 zł +/-
Styl: Freeride

Poradźcie jaką kupić deskę (marka modeli), oraz jaki dokładnie rozmiar (wydaje mi się, że coś ok. 138x43).

Wróć do „Pierwsze Kroki”