PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post29 sie 2010, 19:16

Z rozmiarem to sporo od samej dechy zależy. Na freeride to przetestuj Nobile NBL i Su-2 Wood (przynajmniej 2009, nie wiem jak 2010). Obie powinny się spokojnie zmieścić w twoim budżecie, nawet nowe. Oczywiście w sklepach powinni teraz trochę zjechać z ceny, bo wchodzi już powoli sprzęt 2011.

BADEYE

Post30 sie 2010, 12:59

witam chciałbym kupic sprzecik, zaczynam dopiero zabawe z kitem i prosiłbym was o pomoc
waga 85-87kg chce przeznaczyc na poczatek ok 3tysiecy zł razem z pianka czyli ok 2,5tys na sprzet, interesuje mnie freestyle i wysokie skoki stad moje pytanie czy za taka cene kupie juz cos w miare sensownego, jaką deske wybrac zaznacze ze bede poswiecał na ten sport wiele czasu wiec deska moze byc bardzie wymagająca zebym jej nie zmieniał zbyt szybko i oczywiscie latawiec na poczatek mysle o jednym, jaka wielkosc -firma co polecacie, mieszkam w okolicy czestochowy by moze ktos z was mieszka niedaleko i mógłby mi pomoc, pływanie na zatoce, jeziorach i innch akwenach za rok chce to zabrac do chorwacji bo tam sie tym zaraziłem :)
wiem ze sporo tego wszystkiego na 1 raz
sprzet chce kupic do miesiaca czasu zeby na wakacjach juz sie nie motac :)
z góry wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi

Radziok

Post30 sie 2010, 15:32

Radziok pisze:Siemanko. Nie znalazłem powitalni wiec sie tu przywitam.

Chce spróbować tego sportu i mam nadzieje ze apetyt bedzie rósł w miarę jedzenia.

Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym całym nazewnictwie (jak z każdą nowo poznaną dyscypliną) więc proszę o cierpliwość i jasny przekład.

Waga 85kg. Obiekty po jakich myślałem żeby latać to Zegrze i nasz Bałtyk, więc raczej mieszane są to warunki.
Ze względu na finanse myślę o jednej desce i jednym prześcieradle.
Styl? Pasuje mi freestyle.
Pozdrawiam

Halo ? Pomoże ktoś?
Z tego co wywnioskowałem to deska 132, a kite to BOW 13m2.
Dobrze dobrany zestaw z dużym parciem na latanie? Dodam ze jestem samoukiem z samozaparciem i chciałbym deskę której nie bedę musiał zaraz wymieniać.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post30 sie 2010, 16:06

BADEYE pisze:witam chciałbym kupic sprzecik, zaczynam dopiero zabawe z kitem i prosiłbym was o pomoc
waga 85-87kg chce przeznaczyc na poczatek ok 3tysiecy zł razem z pianka czyli ok 2,5tys na sprzet, interesuje mnie freestyle i wysokie skoki stad moje pytanie czy za taka cene kupie juz cos w miare sensownego, jaką deske wybrac zaznacze ze bede poswiecał na ten sport wiele czasu wiec deska moze byc bardzie wymagająca zebym jej nie zmieniał zbyt szybko i oczywiscie latawiec na poczatek mysle o jednym, jaka wielkosc -firma co polecacie, mieszkam w okolicy czestochowy by moze ktos z was mieszka niedaleko i mógłby mi pomoc, pływanie na zatoce, jeziorach i innch akwenach za rok chce to zabrac do chorwacji bo tam sie tym zaraziłem :)

Decha + latawiec to za 2,5 tysiąca powinieneś coś znaleźć. Jeziora nie są zbyt dobre na początek, więc jeśli nie byłeś na kursie to od tego zacznij.

BADEYE

Post30 sie 2010, 16:14

jedi1 pisze:
BADEYE pisze:witam chciałbym kupic sprzecik, zaczynam dopiero zabawe z kitem i prosiłbym was o pomoc

Decha + latawiec to za 2,5 tysiąca powinieneś coś znaleźć. Jeziora nie są zbyt dobre na początek, więc jeśli nie byłeś na kursie to od tego zacznij.

pewien sklep odpisał :
"Proponuję jakąś sprawną 13stkę[ np Ozone Edge] + decha ok. 135/137cm
dł i 40/41cm szer.[ np Nobile, Skywalker, ostatecznie Su-2;(]"

oczywiscie kurs wchodzi w gre ale chce miec swój sprzet

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 sie 2010, 23:47

Wracam ponownie do tego watku ale nie w swojej sprawie.
Mam siostrzenca i ucze go latania kitem 2,5m komorowym, ma 7 lat i dosyc dobrze mu idzie latanie tym kitem.
Pod koniec tego tygodnia kupuje mu caly ubior na wode zeby mogl pobawic sie w wodzie przy brzegu z tym kitem /oczywiscie pod moim okiem i przy odpowiednim wietrze/ plywajac na skimiez wiatrem wzdluz brzegu
Teraz moje pytania :
*czy w wieku 7 lat i wadze ok 30 kg moze zaczac plywac, oczywiscie plywalby w lekkich warunkach wiatrowych i tylko przy mnie, mam 2 miejscowki gdzie moge zapewnic mu bezpieczne poczatki
* jaki rozmiar kite dobrac do wagi 30 kg / myslalem o rozmiarze 5-6m / oczywiscie przy odpowiednich warunkach wiatru tylko mam obawe czy ten kite nie bedzie za szybki dla niego :doh:
* czy szukac deski specjalnie robionej dla dzieci /znalazlem firmy North tylko cena mnie powalila 300 funtow :| / czy moze lepiej kupic jakas uzywana rozmiar np 128 i ja troche przyciac / jaki rozmiar byl by dobry do 128 cm wzrostu /

Myslalem zeby zaczac jego nauke od landboard ale nie chce zeby chlopak upadl pare razy i sie zniechecil a jeszcze gorzej by bylo jak by sie uszkodzil na dobre, pozatym wiem ze uwielbia przebywac na wodzie i chce zeby cos robil w tym kierunku.
noz widelec moze cos osiagnie...

Jezeli ktos ma swoich wychowankow ktorzy startowali w podobnym wieku prosze o wszelkie opinie i podpowiedzi odnosnie tego posta.

Z gory wielkie dzieki

c2faniak

Post31 sie 2010, 12:43

Witam
wiem że może to pytanie się już gdzieś powtórzyło w każdym razie ja nie mogę tego znaleźć;p . a mianowicie, jestem początkujący i do tej pory pływałem tylko na wypożyczonym sprzęcie. interesuje mnie zakup swojego sprzętu i mam bardzo dobrą okazje kupna używanego latawca. czy mogę prosić o rady na co mam zwrócić uwagę kupując latawiec. czy uważać na jakieś newralgiczne punkty. z góry dziękuje

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post31 sie 2010, 12:47

c2faniak pisze:Witam
wiem że może to pytanie się już gdzieś powtórzyło w każdym razie ja nie mogę tego znaleźć;p . a mianowicie, jestem początkujący i do tej pory pływałem tylko na wypożyczonym sprzęcie. interesuje mnie zakup swojego sprzętu i mam bardzo dobrą okazje kupna używanego latawca. czy mogę prosić o rady na co mam zwrócić uwagę kupując latawiec. czy uważać na jakieś newralgiczne punkty. z góry dziękuje

Jak się nie znasz to skąd wiesz że to dobra okazja ( i choć to "oczywista oczywistość" to złe okazje się nie zdarzają :lol: ) Napisz coś więcej o tej szmacie :idea:

c2faniak

Post31 sie 2010, 13:25

w moim przypadku dobra okazja = niska cena :( jest oto cabrinha CO2 12m2 z 2004 roku za 900 zł czy w ogole opłaca sie kupować taki rocznik

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post31 sie 2010, 13:41

NIEEEEEEEEE ! Za około tysiaka możesz mieć już BOWA albo HYBRYDĘ z 2007r :idea: . Poczytaj trochę. Na KF jest wiele wątków które Ci wszystko wyjaśnią.

pawle

Post31 sie 2010, 23:26

Witam! Właśnie zaczynam bawić się w pływanie/latanie, odbyłem już kurs IKO I+II i wypadało by kupić własny sprzęt. Mierzę 177cm ważę koło 100kg, plus minus 5 kilo bo dawno się z wagą nie witałem. Mieszkam w woj. zach-pom także i jeziora i zatoki i morze wchodzą w skład akwenów na których chciałbym pływać/latać. Deskę nabyłem w rozmiarze 134x41, a teraz poszukuję latawki podstawowej, celuję w rozmiar 11-12m2 i latawce North'a - Rebel albo Evo. A dlaczego akurat one mógłby kto zapytać? A dlatego że są używki w interesującej mnie cenie na alleg** (do 3,5k komplet). Kite potrzebny mi jest do ogólnego obeznania w temacie, jako kite podstawowy, łatwy w obsłudze i łatwy w pływaniu/lataniu. A więc : Czy kite Rebel albo Evo nadają się dla początkującego? Czy jest jakaś różnica, która byłaby przewagą jednego nad drugim?

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post01 wrz 2010, 08:10

Jako podstawowy latawiec 11-12 m może być dla Ciebie za mało :idea:
Ja z podobną wagą mam podstawowy rozmiar 13,5m +10,5 i 7m
i bezstresowo używam go do 30 węzłów a jak nie chce mi się lecieć do auta to nawet więcej
A że to muł od 12m wszystko muli
Na 2011 chcę set 15, 12 i 9m to będzie dopiero zamulanie :mrgreen:
a co do deski to ta którą masz jest na styk serio to przydała by się większa coś ok 140cm 6cm tu robi
czasem dużą różnicę :idea:
Aloha :wink:

BADEYE

Post01 wrz 2010, 14:08

czy wartko zakupic latawiec 9-10m przy wadze 85kb bedąc początkującym kiterem?

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2010, 14:18

BADEYE pisze:czy wartko zakupic latawiec 9-10m przy wadze 85kb bedąc początkującym kiterem?

mało- celuj bardziej w 12m

pzdr

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2010, 20:17

Ponawiam pytanie wymnienione wyzej... Prosze kogos o kilka slow odnosnie plywania od 7 lat

Wróć do „Pierwsze Kroki”