PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2013, 09:17

kalmaroz pisze:To może faktycznie na razie tłuc tego z WS i nie narażać się na zbędne dodatkowe koszty. Kupić przecież można zawsze.

Tego nie powiedziałem :roll: Na ws się nie znam, ale hak się na pierwszy rzut oka różni, co może mieć swoje konsekwencje.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, 09:43 przez jedi1, łącznie zmieniany 1 raz.

juras

Post26 mar 2013, 09:40

To zalaży jakie masz ambicje i możliwości finansowe. Uczyłem się i dalej pływam w trapezie WS. Z hakiem nie miałem problemów, ale taśmy puściły na szwach przy szarpnięciu kitea. Przykręciłem je Srubami fi 6 i jest spokój. Kolejna sprawa, to wyprofilowanie trapezu, po pływaniu bolał kręgosłup, a trapez podjeżdżał do góry. Zamocowałem piankę EVA i wyprofilowałem ją. Coś w stylu "Adam Słodowy" ale działa :wink:

kalmaroz

Post26 mar 2013, 13:11

juras pisze:To zalaży jakie masz ambicje i możliwości finansowe. Uczyłem się i dalej pływam w trapezie WS. Z hakiem nie miałem problemów, ale taśmy puściły na szwach przy szarpnięciu kitea. Przykręciłem je Srubami fi 6 i jest spokój. Kolejna sprawa, to wyprofilowanie trapezu, po pływaniu bolał kręgosłup, a trapez podjeżdżał do góry. Zamocowałem piankę EVA i wyprofilowałem ją. Coś w stylu "Adam Słodowy" ale działa :wink:

Czyli jednak sprzedający dobrze gada, że mi latawka trapez od WS porozrywa (tym samym mam pewność, że mnie nie naciąga). Cenę zrobił dobrą za tego Warriora III więc się nie zastanawiałem tylko zamówilem :twisted:

Grafi

Post27 mar 2013, 22:36

Witam, niedawno zrobiłem kurs IKO1+2 i powoli myślę o kompletowaniu sprzętu. Wiem, że już temat wielokrotnie był wałkowany, ale proszę o radę.
Mam 172cm i 74kg, będę pływał przeważnie na zatoce, sporadycznie na jeziorze lub w Egipcie. Czy deska 135/39cm North Xride z 2009 do szlifowania podstawowych umiejętności nadaje się? Dzięki wszystkim z góry za wskazówki!

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post27 mar 2013, 23:20

Grafi pisze:Witam, niedawno zrobiłem kurs IKO1+2 i powoli myślę o kompletowaniu sprzętu. Wiem, że już temat wielokrotnie był wałkowany, ale proszę o radę.
Mam 172cm i 74kg, będę pływał przeważnie na zatoce, sporadycznie na jeziorze lub w Egipcie. Czy deska 135/39cm North Xride z 2009 do szlifowania podstawowych umiejętności nadaje się? Dzięki wszystkim z góry za wskazówki!

Nada się na początek, ale docelowo przy Twojej wadze lepsza byłaby ok 132 przy tej samej (lub podobnej) szerokości :)

pozdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 04:47

Moim zdaniem spokojnie nie odczujesz większej różnicy i zostaniesz na 135. Duża deska zwiększy Ci zakres wiatrowy zwłaszcza na początku pływania.

Pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 12:28

Grafi pisze:Witam, niedawno zrobiłem kurs IKO1+2 i powoli myślę o kompletowaniu sprzętu. Wiem, że już temat wielokrotnie był wałkowany, ale proszę o radę.

długość do Twej wagi - wg mnie w górnej granicy
ale przy tej szerokości - właściwie "wąskości" - nadrobi długością
choć lepiej by chodziła nieco krótsza a szersza - 40 - 41 cm

peace

streetracer
Deska: Duotone Select/Whip SLS/FREE
Latawiec: Rebel 9/11/13, NeoSLS 10/12
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 14:12

Witam Panie i Panów,

Czytam forum od kilku miesięcy ale zarejestrowałem się dopiero teraz.

Chcę kupić sobie nowy sprzęt (2 latawce, bar, deska) bo mam już dość pożyczania od znajomych i z wypożyczalni - problem z wielkością do wagi.

Mam słuszną wagę 120kg tak więc do "płotek" nie należę, robię raczej za "tuńczyka".

Pływam rekreacyjnie raz lepiej raz gorzej zależy ile przerwy a i oczywiście przeważnie na Helu. W najbliższym czasie szykuje się Egipt a może coś więcej.

Chcę kupić coś swojego by jak na windguru zapowiedzą wiatr to wsiadam w auto ze swoim sprzętem i jadę pływać a nie chce mi się już prosić i pytać czy ktoś jedzie etc ... na wypożyczenie szkoda mi kasy.

Myślę o kupnie 15m i 11m oraz o desce 140/142-41/44. Czy dobrze celuję z rozmiarami? Całą resztę mam od 3 lat.

Smacznego karpia w dniu dzisiejszym tj jajka miało być ale ten śnieg za oknem mnie zmyli.

Byle do majówki ...

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 16:42

Pytanie w jaką stronę chcesz się rozwijać. Freestyle na pałerze, czy raczej lewo prawo i czasem skok przez zenit? A może coś do kręcenia prędkości?

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 19:26

streetracer pisze:Mam słuszną wagę 120kg
Pływam rekreacyjnie

Myślę o kupnie 15m i 11m oraz o desce 140/142-41/44. Czy dobrze celuję z rozmiarami?

Rozmiarówka kitków w sam raz, deska powinna być z tych minimalnie sztywniejszych, aby cała para nie szła w gwizdek [ nadmierne wyginanie się deski= strata energii], szerokość nie mniejsza niż 42cm.

Przy 120kg wagi odpuściłbym wszystkie mięciutkie budżetówki typu NBL, Gonzales, etc..., też się na nich da, no ale;)

streetracer
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 20:12

Regis pisze:Pytanie w jaką stronę chcesz się rozwijać. Freestyle na pałerze, czy raczej lewo prawo i czasem skok przez zenit? A może coś do kręcenia prędkości?

Freestyle wygląda fajnie ale trzymanie deski w powietrzu w trakcie ewolucji to nie dla mnie. Druga opcja najbardziej mi odpowiada. Trzecia może z czasem ale na pewno nie od razu więc pewnie za kilka sezonów, nie chcę przeceniać własnych umiejętności i możliwości, szkoda zdrowia i sprzętu. Pro nie jestem, szpanerem też nie więc cudów nie będę wymyślał i pisał och i ach ;-) jestem zwykłym kiterem który w końcu może sobie pozwolić na swój sprzęt i tyle :thumb:

GURU 10.5 pisze:
streetracer pisze:Mam słuszną wagę 120kg
Pływam rekreacyjnie

Myślę o kupnie 15m i 11m oraz o desce 140/142-41/44. Czy dobrze celuję z rozmiarami?

Rozmiarówka kitków w sam raz, deska powinna być z tych minimalnie sztywniejszych, aby cała para nie szła w gwizdek [ nadmierne wyginanie się deski= strata energii], szerokość nie mniejsza niż 42cm.

Przy 120kg wagi odpuściłbym wszystkie mięciutkie budżetówki typu NBL, Gonzales, etc..., też się na nich da, no ale;)

Pływałem na latawcach CF MoWii i Sculp - 11 i 13 (początki), Nobile 50/50 (12) i Fuel Slinghsota (13). Szczerze najlepiej mnie wyciągał z wody i pozwalał na halsowanie C-Shape Fuel 13m tylko gdy w miarę wiało ale nadal te latawce za małe albo za słabo wiało w inne dni ;-) a jakoś to cielsko muszą uciągnąć.

Jakieś propozycje co do latawców? Niby wybór duży ale jak się człowiek bliżej przyjrzy to albo cena z kosmosu albo rozmiaru brakuje albo jeszcze coś. Może OZONE, Airush albo RRD lub w ogóle inne. Tutaj mam dylemat.

Co do dechy to myślałem o Su-2 w rozmiarze 140x43 tylko co do modelu zdecydować się nie mogę. Nobile T5 140x44 ale cena dla mnie trochę zaporowa bo wolę te kilka stówek dorzucić do latawca bo łatwiej zmienić dechę niż latawiec.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post31 mar 2013, 20:52

Tak jak przedmowca pisal- deske musisz niestety miec sztywna, sila rzeczy pod Twoja waga decha sie bedzie wyginac. Na 120kg to moze warto rozwazyc np. nobile xtr. Ew. moze cos z twardszyc liquidow (np. DLX - ale to totalny beton ze srednim rockerem).

Z kajtow by miec normalne plywanie szukac jegos co jest 'sztywne' i nie bedzie sie uginac pod Toba na srodku tuby glownej. Na dzien dobry pdrzuc wszelkie 3 tubowe wynalazki. 5 tub i wiecej + solidny bridle, ktory utrzyma kształt latawca. Jak lewo prawo na fuelu plywasz to sobie na wszystkim poradzisz. Jakis krowiasty x-bow, switchblade, rebel, fuse i tego typu konstrukcje powinny dac rade.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 22:27

streetracer pisze:
Pływałem na latawcach CF MoWii i Sculp - 11 i 13 (początki), Nobile 50/50 (12) i Fuel Slinghsota (13). Szczerze najlepiej mnie wyciągał z wody i pozwalał na halsowanie C-Shape Fuel 13m tylko gdy w miarę wiało .

rozmiary 11 & 15m2 na podstawowy set do Twjojej wagi - dobrane naprawde idealnie

to że odczuwałeś najlepsze "Wyciąganie z wody" na Fuelu - to pewnie kwestia DOBRYCH warunków , które akurat tego dnia trafiłeś
raczej nie celował bym w Fuela na Twoi miejscu :hand:

szukaj czegoś łatwiejszego, udanych delt, bow'ów, spoooroo jest tego..
sam wymieniłeś takie, które można wyrwać po taniości, czyli nie trzeba kokosów wydawać :]
peace

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post01 kwie 2013, 19:08

Z kajtow by miec normalne plywanie szukac jegos co jest 'sztywne' i nie bedzie sie uginac pod Toba na srodku tuby glownej. Na dzien dobry pdrzuc wszelkie 3 tubowe wynalazki. 5 tub i wiecej + solidny bridle,
. Przesadziles troche . Big Mama(14.5m) - solidna gruba tuba glowna skapy bridle i trzy tubowa stabiolna konstrukcja odpowiednio nadmuchana spokojnie uciagnie kolege 120kg na odpowiedniej desce do zestawu na jednym L barze Punch (10.5) i z grubsza zakres masz pokryty . Kolejna bardzo stabilna i latwa konstrukcja trzytubowa Notus Zeeko znamy kolege 120kg swietnie daje rady na zestawie 14 i 10 sudwa 137/43
Ziomek skromnie nie pisze ale Kachona bez srodkowej tuby dobrze nadmuchana bedzie zwinnym i sympatycznym latawcem przy takiej wadze i nie ma prawa nic sie przelamywac zestawik 13.5 i 10.5 na jednym barze spokojnie da rady .

streetracer
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2013, 23:59

Od dłuższego czasu patrzę na różnych stronach na latawce, czytam, porównuje, nawet sobie tabelkę w excel zrobiłem ;-) obejrzałem chyba ze sto jak nie więcej filmików na YT i Vimeo , przeczytałem też wiele recenzji i tak jak kwestia wielkości latawców do wagi była dla mnie w miarę prosta do rozkminki na podstawie tych doświadczeń które miałem i uwag kumpli, tak znalezienie latawca z pośród tylu jest dość trudne bo w sumie wszędzie piszą że ten i ten to niby do tego i do tego ale w recenzjach i wypowiedziach riderów można wywnioskować, że zakres jest dla prawie wszystkich.

Zastanawiałem się nad Ozone C4 11 i 15 z 2012 bo są w dość rozsądnych cenach a i rozmiarówka jest. RRD Obsession 10,5 i 15, przez głowę przechodził mi też BEST TS v2 10m i 15m (tylko ich cena :hand: ),

O Wainmanach nawet nie myślałem ale widzisz, coś nowego. Kumpel coś wspominał o Naish Torch 11 i 14 ale ciężko o opinie, ceny mają naprawdę dobre.

O Slingshot Fuelach nie myślę bo nie ten budżet jak przy BEST ;-)

Mi C-shape nie robi a Fuel (może to że danego dnia wiało mocniej) jakoś mi gładko wchodził, nie mam nawyków więc jak będę więcej i częściej pływać na takim lub innym latawcu to dopiero wtedy przyzwyczaję się do konkretnego kształtu no i inny wtedy może mniej leżeć. Jak coś kupię to dopiero się że tak to nazwę "ukształtuję" co do preferencji w latawcach.

Zresztą sprzęt chce kupić na kilka sezonów więc tutaj akurat myślę po prostu o czymś dobrym i dlatego dzięki Waszej uprzejmości :thumb: i doświadczeniach staram się poszerzyć horyzonty i wyrobić jakąś opinię w tej kwestii.

Wychodzę z założenia także, że najlepiej mieć oba latawce z tej samej stajni bo 1 bar a każdy bar ponad klocka więc jest już np na pół deski ;-)

Co do deski to XTR nobile jest delikatnie mówiąc poza moim zasięgiem finansowym, zapewne dobra ale $$. Może SU-2 Prorider 3D 2013 140x43, może SU-2 Prorider Classic 2013 140x43 albo RRD PLACEBO V4 140x42 lub coś w ten deseń.

Tak z czystym sercem co byście wybrali? A może coś z Airush albo jeszcze coś innego. Dużo tego więc trudno wybrać.

Wróć do „Pierwsze Kroki”