PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
MandragoR

Post02 maja 2013, 09:22

Witam Forumowiczow,

To i ja z checia zasiegne rady wzgledem sprzetu i szkolenia.
Wybieram sie niedlugo na kurs I+II. Jestem Zeglarzem, paralotniarzem, aktywnym fanem latawców 2,4 linkowych (mam od roku pansha ace 3,5m) i jezdzilem swojego czasu na wakeboardzie.
Czy z takim doswiadczeniem latwiej mi bedzie zaczac? Czy mozna zaczac od II etapu?

Miedzy innymi zaczalem sie tez rozgladac za sprzetem. Mysle w głównej mierzze o Freeride i plywaniu na zalewie zegrzyńskim i jeziorach mazurskich a od czasu do czasu nad morzem.
Waże 84kg i 178 cm wzrostu.
Mysle o Desce Twin Tip (136x42 lub 142x42)
A co do skrzydła to myslalem o Naish Cult 9 tylko do końca nie jestem pewny rozmiaru (9, 10 czy 12?). Tyle różnych naczytałem się rzeczy w tym wątku że wolałbym dopytać się indywidualnie.

Pozdrawiam
Sebastian vel. MandragoR

Awatar użytkownika
Bax
Deska: SU-2 ProSeries 2013
Latawiec: Ozone Enduro 12 i 8m
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post02 maja 2013, 10:01

Z takim doświadczeniem to jedź na zatokę , weź dwie godziny indywidualnie i będziesz pływał :thumb:
Na twoje warunki fizyczne i śródlądzie to raczej bym w jakąś czternastkę celował do tego jakieś 8 lub 9 i będzie cacy.
Deska około 138x42.

Pozdro

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post02 maja 2013, 10:18

Tak jak napisał Bax weź 2 godziny indywidualnie i po sprawie :thumb:

suburban kite
Deska: Czarna jak węgiel
Latawiec: Rhino 2005
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post02 maja 2013, 12:35

Cos mi się zawiesiło hm...
Ostatnio zmieniony 03 maja 2013, 00:05 przez suburban kite, łącznie zmieniany 1 raz.

suburban kite
Deska: Czarna jak węgiel
Latawiec: Rhino 2005
Kontaktowanie:

Post02 maja 2013, 12:35

Na początek i na jeziora radził bym kupić Ci ta większą deskę (jeżeli masz do wyboru te 2 rozmiary).
Co do kite'a to każdy z tych co napisałeś jest ok ale
prawda niestety jest taka że najlepiej było by mieć 2 latawce np.
13 i 9 / 14 i 9 / 12 i 8 z takich zestawów był byś zadowolony.
Co do tych rad weź 2 h i będziesz pływał to są one przesadzone.
Może faktycznie pełne IKO I+II http://www.funkite.pl/kitesurfing_kursy ... d_558.html
Ci nie potrzebne ale 2h to przesada. Zawsze mozesz się dogadać z jakąś szkołą że np będzie to iko I,5 + II,5 lub II + III ...
W 2 h Zabraknie czasu na "ględzenie" o ważnych sprawach dotyczących bezpieczeństwa.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2013, 12:40 przez suburban kite, łącznie zmieniany 1 raz.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post02 maja 2013, 15:52

MandragoR pisze:Waże 84kg i 178 cm wzrostu.

A co do skrzydła to myslalem o Naish Cult 9 tylko do końca nie jestem pewny rozmiaru (9, 10 czy 12?).

Do 84kg 13m to optimum[ew 12m] , 9tka jako podstawowy kitek zdecydowanie za mała :idea:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2013, 11:19

Bax pisze:Z takim doświadczeniem to jedź na zatokę , weź dwie godziny indywidualnie i będziesz pływał :thumb:

..w takim przypadku faktycznie godziny indywidualne to rozsądny wybór
czy dwie? możliwe że wystarczą - jeśli nie - weźmiesz kolejne, aż wystarczą

w całym tym doświadczeniu - nie piszesz nic o DESCE :idea:
doświadczeniach w prowadzeniu deski - czy to snowboardowej czy wakeboardowej lub innej :idea:

sporo jest osób, które po krótkiej nauce świetnie radzą sobie z latawcem
problem pojawia się w połączeniu go deską :idea:
osoby czujące deskę, z innych sportów - łapią zwykle bardzo szybko i intuicyjnie starty
osoby bez tych doświadczeń - wsadzamy na wakeboard i zwykle po takich sesjach szybko zaczynają halsować :thumb:

peace

fantast

Post03 maja 2013, 20:32

Witam wszystkich, odzywam się ponieważ mam problem z doborem sprzętu. Aktualnie posiadam c4 10m + bar 50cm oraz mante m3 15m i latam land oraz snow. W najbliższym czasie chcę spróbować na wodze i tu pojawia się problem z mantą. Chciałem ją wymienić na jakiś inny latawiec i pomyślałem o c4 12/13m. Moje pytanie polega na tym czy c4 nadaje się do old school? Na lądzie new school nie wchodzi w gre z moją psychiką a na wodze chciał bym spróbować czegoś nowego. Najlepszą opcją dla mnie był by speed 3 który ostatnio nosił mnie bajecznie ale strasznie boje się cukierka na wodzie a planuje pływać również na jeziorach.

Ktoś pomoże w rozwiązaniu dylematu?

ps waga 80/85 kg

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2013, 20:47

fantast pisze:Witam wszystkich, odzywam się ponieważ mam problem z doborem sprzętu. Aktualnie posiadam c4 10m + bar 50cm oraz mante m3 15m i latam land oraz snow. W najbliższym czasie chcę spróbować na wodze i tu pojawia się problem z mantą. Chciałem ją wymienić na jakiś inny latawiec i pomyślałem o c4 12/13m. Moje pytanie polega na tym czy c4 nadaje się do old school? Na lądzie new school nie wchodzi w gre z moją psychiką a na wodze chciał bym spróbować czegoś nowego. Najlepszą opcją dla mnie był by speed 3 który ostatnio nosił mnie bajecznie ale strasznie boje się cukierka na wodzie a planuje pływać również na jeziorach.

Nadaje się do old school, ale nie jest to latawiec, który z zasady długo nosi w powietrzu. Od tego masz w Ozone akurat Edge. Jak chcesz C4 to do Twojej wagi bierz zdecydowanie 13m, ten latawiec dolnym zakresem zdecydowanie nie grzeszy.

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post03 maja 2013, 21:05

fantast pisze: czy c4 nadaje się do old school?

Na C4 można pohipać naprawdę wysoko [ szczególnie model 2012/2013]http://kiteguru.pl/2011/06/12/kiteloop-contest-slider-party/, old school na C4 no problem, to wszechstronny latawiec, choć oczywiście priorytetem jest zabawa UH, a stricte do wysokich skoków/lotów rekomenduję Edge, który dysponuje nieco dłuższym noszeniem :idea:
Do 10tki jako uzupełnienie bardziej 13stka niż 12m.

fantast

Post03 maja 2013, 21:33

dzięki panowie, tego nie napisałem wcześniej ale edge też brałem pod uwagę. Mam pytanie co do tego latawca (edge), dużo traci w zwrotności do c4? Edge to jest bow od ozone? Powinno być troche lepiej z dołem i odpuszczaniem szkwałów niż w c4?

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post03 maja 2013, 21:40

fantast pisze: (edge), dużo traci w zwrotności do c4? Edge to jest bow od ozone? Powinno być troche lepiej z dołem i odpuszczaniem szkwałów niż w c4?

Edge jest wolniejszy niż C4, ma lepszy dół i efektywniejsze odpuszczanie szkwałów/zakres.

Tu masz fabryczny opis EDGE, a tu moja opinia, co prawda 2011, ale to ewolucja modelu, więc priorytety pozostały...

MandragoR

Post04 maja 2013, 11:55

Ziomek. pisze:
Bax pisze:Z takim doświadczeniem to jedź na zatokę , weź dwie godziny indywidualnie i będziesz pływał :thumb:

..w takim przypadku faktycznie godziny indywidualne to rozsądny wybór
czy dwie? możliwe że wystarczą - jeśli nie - weźmiesz kolejne, aż wystarczą

w całym tym doświadczeniu - nie piszesz nic o DESCE :idea:
doświadczeniach w prowadzeniu deski - czy to snowboardowej czy wakeboardowej lub innej :idea:

sporo jest osób, które po krótkiej nauce świetnie radzą sobie z latawcem
problem pojawia się w połączeniu go deską :idea:
osoby czujące deskę, z innych sportów - łapią zwykle bardzo szybko i intuicyjnie starty
osoby bez tych doświadczeń - wsadzamy na wakeboard i zwykle po takich sesjach szybko zaczynają halsować :thumb:
pisalem ze plywalem na wake'u a od 12 lat snowboard i freeride. mysle ze nie powinno byc problemow.
dzieki za podpowiedzi :-) dam znac jak poszlo i co wyszzlo :-)

peace

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Kontaktowanie:

Post05 maja 2013, 20:41

fantast pisze:Witam wszystkich, odzywam się ponieważ mam problem z doborem sprzętu. Aktualnie posiadam c4 10m + bar 50cm oraz mante m3 15m i latam land oraz snow. W najbliższym czasie chcę spróbować na wodze i tu pojawia się problem z mantą. Chciałem ją wymienić na jakiś inny latawiec i pomyślałem o c4 12/13m. Moje pytanie polega na tym czy c4 nadaje się do old school? Na lądzie new school nie wchodzi w gre z moją psychiką a na wodze chciał bym spróbować czegoś nowego. Najlepszą opcją dla mnie był by speed 3 który ostatnio nosił mnie bajecznie ale strasznie boje się cukierka na wodzie a planuje pływać również na jeziorach.

ps waga 80/85 kg

Moim zdaniem nie powinieneś bać się cukierka w Speedzie! My na nich uczymy kursantów i z odpowiednią wiedzą trzeba się mocno postarać aby coś takiego mu zrobić.
Napisz na priv skąd jesteś to może udostępnimy Ci jakiegoś na wodę do testów. Sam zobaczysz, ocenisz i się przekonasz !

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post06 maja 2013, 08:10

airman pisze:

ps waga 80/85 kg

Moim zdaniem nie powinieneś bać się cukierka w Speedzie! My na nich uczymy kursantów i z odpowiednią wiedzą trzeba się mocno postarać aby coś takiego mu zrobić.
Napisz na priv skąd jesteś to może udostępnimy Ci jakiegoś na wodę do testów. Sam zobaczysz, ocenisz i się przekonasz !

Flysurfer bedzie najbardziej uniwersalnym latawcem na lad i wode . Cukierek jak troche ogarniasz komorowce to faktycznie zadka sprawa. W zasadzie to masz calkiem dobry zestaw .10 c4 z wieksza deska poplywasz praktycznie w wiekszosci warunkow przy ktorych warto na wode wychodzic w twoim przypadku (14-25kt) natomiast manta da ci fan w slabszych warunkach na ladzie (do 15kt) .Nie bardzo widze sens dokupowania czegos raczej decyzji przy czym wolisz pozostac .
Jesli woda ci sie spodoba to dokupic mniejszego twardziela (8-6) jesli jednak lad kupic mniejszego flysurfera 10mkw :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”