PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post31 sie 2015, 20:42

Skoro silnie wieje to na Twoja wage:

Latawce: Zestaw 11-8 albo 11-8-6, jedne z tych:
Airush DNA, Best Kahoona, Best TS, Cabrinha Crossbow / Xbow, Cabrinha Switchblade, Cabrinha Vector, Cabrinha Radar(?), F-one Bandit, Naish Park, Naish Ride, North Evo, North Neo, North Rebel, Ozone Catalyst, RRD Passion, RRD Vision, Slingshot Rally, Slingshot RPM(?), Slingshot Z.
Raczej nie starsze jak 2012, max 2010...

Bar dedykowany pod dany model i rozmiar latawca

Deska Freeride +/-136

Trapez - komfortowy

Pianka - ciepla i dobrze dobrana

Ale przedewszystkim i jeszcze przed tym wszystkim (czyli przed zakupem sprzetu) zrobic kurs w dobrej szkolce z dobrym instruktorem :thumbsup:

Mary.dk z tego co kojarze jest z tamtych rejonow, on powinien powiedziec cos wiecej w sprawie rozmiarowki latawcow i nie tylko.

KonradB
Postawił piwka: 1 raz

Post03 wrz 2015, 11:09

Hej
szukam latawca do nauki freestyle. Latawiec byłby głównie używany na jeziorze, dobrze byłoby żeby miał dobry dół i dobry upwind oraz żeby nie rozleciał się po pierwszym uderzeniu o wodę. Nie ukrywam że, wolałbym coś ze stajni north (dice lub vegas) gdyż obecnie pływam na Fuse 10m. Moja waga 85 kg. Z góry dzięki za wszelkie porady

Switala18

Post04 wrz 2015, 20:36

Witam
Szukam na portalach aukcyjnych latawca. Dopiero zaczynam przygodę i zacząłem od latawca treningowego 2,3m.
Głównie będę pływał na jeziorze. Są tanie konstrukcje ale nie ma nigdzie napisanej informacji jaki to typ. Ja chciał bym zakupić latawiec typu Bow.
Jak go rozpoznać i jaka wielkość kupić. Warzę ok 90 kg. Myślałem na 13m.

Awatar użytkownika
bagazowka
Dostał piwko: 1 raz

Post04 wrz 2015, 21:05

Witam co to jest za latawiec ? Czy to jest bandit ? Kite F-ONE 11 m Delta C.Shape fotki w Załączniku

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post05 wrz 2015, 01:06

bagazowka pisze:Witam co to jest za latawiec ? Czy to jest bandit ? Kite F-ONE 11 m Delta C.Shape fotki w Załączniku

Wyglada na pierwszego Bandit'a z 2008r.

Fordon

Post05 wrz 2015, 01:24

Switala18 pisze:Witam
Szukam na portalach aukcyjnych latawca. Dopiero zaczynam przygodę i zacząłem od latawca treningowego 2,3m.
Głównie będę pływał na jeziorze. Są tanie konstrukcje ale nie ma nigdzie napisanej informacji jaki to typ. Ja chciał bym zakupić latawiec typu Bow.

13m OK. Na typ nie patrz, patrz na to by byl dobry i sprawdzony model do nauki / dla poczatkujacych, np. jeden z tych:

Airush DNA, Best Kahoona, Best TS, Cabrinha Crossbow / Xbow, Cabrinha Switchblade, Cabrinha Vector, Cabrinha Radar(?), F-one Bandit, Naish Park, Naish Ride, North Evo, North Neo, North Rebel, Ozone Catalyst, RRD Passion, RRD Vision, Slingshot Rally, Slingshot RPM(?), Slingshot Z.

Bieras
Postawił piwka: 1 raz

Post05 wrz 2015, 13:04

Witam serdecznie.
Ciężko było mi znaleźć odpowiedź na pytanie, która z firm oferuje najlepszy przelicznik ceny do jakości, innowacji itd.
Pływam od dwóch lat na Banditach. Latawce nawet te stare bardzo fajnie, jak dla mnie latają. Nie przepadają i ten zakres jest całkiem fajny.
Niestety zauważyłem, że brak rozpowszechnienia tej marki w PL powoduje, że są bardzo drogie. Nie jestem w stanie przeznaczyć grubej kasy na nowe latawki aby uzupełnić swoją stajnię. Fakt jest taki, że zależy mi na tym aby wszystkie latawce były tego samego producenta(przepianie barów, te same zrywki itd-staram się być pedantem jeśli chodzi o bezpieczeństwo po kilku przygodach:P)

Jakie firmy polecacie, które oferują atrakcyjne ceny/systemy i jakoś wykonania.
Jeśli chodzi o styl pływania to: Skaczę trochę, ale bez przesady. Swobodna jazda i jakieś niewielkie graby.

Proszę o pomoc:)

Switala18

Post05 wrz 2015, 16:28

Fordon pisze:
Switala18 pisze:Witam

13m OK. Na typ nie patrz, patrz na to by byl dobry i sprawdzony model do nauki / dla poczatkujacych, np. jeden z tych:

A mniejsze np. 9 czy 10 m były by dobre czy raczej ciężko było by wystartować?

Fordon

Post05 wrz 2015, 19:22

Switala18 pisze:A mniejsze np. 9 czy 10 m były by dobre czy raczej ciężko było by wystartować?

By plywac na mniejszym latawcu wiatr musi silniej wiac. Dla Ciebie jako drugi (silnowiatrowy) latawiec to 10m. Odpalasz go przy wiatrach 20kts +. By wystartowac taki latawiec wystarczy mniejszy wiatr, ale wtedy juz Ciebie nie uciagnie. Nie bedzie mial wystarczajaco mocy.

Switala18

Post05 wrz 2015, 20:47

Co myślicie o takim latawcu na początek do pływania

http://olx.pl/oferta/kitesurfing-north- ... 0530c7d50e

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post06 wrz 2015, 15:49

Bieras pisze:Witam serdecznie.
Ciężko było mi znaleźć odpowiedź na pytanie, która z firm oferuje najlepszy przelicznik ceny do jakości, innowacji itd.
Pływam od dwóch lat na Banditach. Latawce nawet te stare bardzo fajnie, jak dla mnie latają. Nie przepadają i ten zakres jest całkiem fajny.
Niestety zauważyłem, że brak rozpowszechnienia tej marki w PL powoduje, że są bardzo drogie. Nie jestem w stanie przeznaczyć grubej kasy na nowe latawki aby uzupełnić swoją stajnię. Fakt jest taki, że zależy mi na tym aby wszystkie latawce były tego samego producenta(przepianie barów, te same zrywki itd-staram się być pedantem jeśli chodzi o bezpieczeństwo po kilku przygodach:P)

Jakie firmy polecacie, które oferują atrakcyjne ceny/systemy i jakoś wykonania.
Jeśli chodzi o styl pływania to: Skaczę trochę, ale bez przesady. Swobodna jazda i jakieś niewielkie graby.

Proszę o pomoc:)

Zobacz sobie Airush DNA albo Lithium.

Fordon

Post07 wrz 2015, 00:22

Switala18 pisze:Co myślicie o takim latawcu na początek do pływania

http://olx.pl/oferta/kitesurfing-north- ... 0530c7d50e

Z opisu i zdjec latawiec wydaje sie OK, cena bardzo niska. Tylko jednak jest to 7 letni latawiec, a jak na tego typu sprzet to duzo... Nie znaczy to, ze jest do niczego, ale... jednak osobiscie wolalbym i rdoradzalbym dolozyc troche wiecej i kupic min. 2012 rocznik. No i 12m moze byc troszke za malo, zalezy tez jaka duza deska i jak wieje, ale jednak 13m bardziej na Twoja wage by pasowalo. Tym bardziej, ze w Polsce ostatnio (piszac ogolnie) cienko z wiatrem... Sam nie raz wolalbym miec metr wiecej (a tez mam 12m)... Wybor i ostateczna decyzja nalezy do Ciebie, ale moja rada: szukaj dalej, a tego bierz jak nic innego nie znajdziesz.

heja banana
Deska: Nobile T5
Latawiec: Best Kahoona
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post07 wrz 2015, 09:46

Hej, jakich firm pianki polecacie? potrzebuję ciepłą piankę, kupię też krótką ale póki co potrzebuję coś w czym mógłbym popływać we wrześniu, październiku, na wiosnę i zimne letnie dni w przyszłym roku:) myślałem o Mysticu np. crossfire ale kilka znajomych osób odradza i mówi, że kiepska jakość, myślę też o ION strike albo o.neill gooru. Co z tego wybrać? nie znam się na piankach bo szkółkowe to był szrot:)

gareon
Deska: SU-2 Prorider 136/41
Latawiec: FX9 / Radar10 / Switchblade12
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 20 razy
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2015, 12:17

heja banana pisze:Hej, jakich firm pianki polecacie? potrzebuję ciepłą piankę, kupię też krótką ale póki co potrzebuję coś w czym mógłbym popływać we wrześniu, październiku, na wiosnę i zimne letnie dni w przyszłym roku:) myślałem o Mysticu np. crossfire ale kilka znajomych osób odradza i mówi, że kiepska jakość, myślę też o ION strike albo o.neill gooru. Co z tego wybrać? nie znam się na piankach bo szkółkowe to był szrot:)

Hej ja uzywam Oneil Hyperfreak 5/4 plywalem w niej od maja I byla ok + cale lato w niej smigalem. Sezon chce zamykac w listopadzie :)

1lotnik
Dostał piwko: 1 raz

Post07 wrz 2015, 21:21

Rozpoczynam swoją przygodę KS. Ostatnio miałem możliwość przetestowania latawca CORE i RRD. CORE RIOT 11, RRD OBSSESION 10,5. Oba latawce z 2011r. Testowane tego samego dnia w identycznych warunkach pogodowych. RRD lekkie prowadzenie można zapomnieć, że się z niego korzysta - latawiec dla "panienek". W przypadku CORE mimo niedużej różnicy w rozmiarze musiałem się "napracować" przy jego prowadzeniu, nie dawał o sobie zapomnieć.

Czy to tylko moje odczucie? Wynika z różnicy w charakterystyce poszczególnych latawców czy różnicy w ich rozmiarach?

Wróć do „Pierwsze Kroki”