Tips & Tricks czyli od "ZERA" do PRO RIDERA :

Forum dla początkujących
:/

Post10 paź 2008, 13:28

kukems pisze:Wszystko zależy do czego i dla kogo. Osoba początkująca doceni łatwość wstawania z wody Helixa/Culta, średnio zaawansowana windę. I dla nich SLE będzie lepszy niż Torch.

Kukems dlatego dyskutujemy nie o poczatkujacych ale o poziomie plywania uh. :idea: :wink:
Jesli chodzi o humorystyczny stwierdzenie maski'ego to mysle ze wystarczy wymienic te firmy i wszystko bedzie jasne.
Cabrinha, Fone, Nobile, RRD, Ozone.
Przy czym 3 ostatnie maja typowe hybrydy na ktorych da sie poskakac uh.
Na F-Onie podobno rowniez chociaz nie widzialem jeszcze nikogo,
no a Cabrinha 09... to kite pasujacy kukemsowi rok temu :P

PusieK
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post10 paź 2008, 13:40

Akir pisze:
kukems pisze:Na F-Onie podobno rowniez chociaz nie widzialem jeszcze nikogo,

No widzialem ludzi plywajacych na bandicie uh i nie mowie tutaj o filmiku :P.
Akir mysle ze bandit sie nadaje do uh, choc napewno ustepuje torchowi lub vegasowi. Raily, sbandy, hp, kl da rade spokojnie ogarnac na fone.

pylysi23

Post12 paź 2012, 23:13

hej wszystkim mam pytanie moze ktos pomoze
mianowicie chodzi o to ze gdy prubuje skok z krawedzi unhoked za kazdym razem gdy sie wypne i chce zakrawedziowac do skoku wyrywa mi bar z rak i lece twarza do przodu w wode,zero szans na wybicie
,dodam ze gdy jestem wpiety pop mi wychodzi dosyc dobry .
uzywam naish torch 2008 tasma od depowera zciagnieta na tyle ze jak plyne wpiety jestem delikatnie zdepowerowany
jakies rady prosze

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post13 paź 2012, 15:40

Do pop Uh trzeba nieco najpierw z wiatrem odpasc, w chwili odpadania wypinasz sie i dopiero wtedy robisz pop'a. Ew. jak wieje mniej mozna bez odpadania, wtedy nie powinno wyrywac baru.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post16 paź 2012, 14:10

po pierwsze odpuść krawędź jak kolega pisze - popatrz na filmiki tam widać ładną sekwencję. To jest mniej więcej tak - jedziesz wpięty, odpuszczasz krawędź jednocześnie zaciągając bar aż do wypięcia, prostujesz ręce jadąc na płaskiej desce i zaczynasz zacinać krawędź. Jak czujesz że masz już dużo mocy na linkach, czekasz jeszcze chwile (bo ma być bardzo dużo mocy na linkach :twisted: ) i wybijasz się do skoku. Lądujesz na płaskiej desce - zero krawędzi bo na początku może nie będzie to złe ale przy trudniejszych skokach może Ci nieźle sponiewierać kolana a do tego możesz mieć problemy z ponownym wpięciem.

Awatar użytkownika
Maxx
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 30 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 16:40

Koledzy, 313.... No za nic nie moge przelapac ! Robię to metoda odkretki, przy wyskoku delikatnie (lewy hals) markuje przednia noga by nabrać siły na rotacje, pozniej kręce głowa w lewo i lapa ucieka mi do tylu, za daleko bar od tylka mam, ląduje ale bez baru :( duzo łatwiej mi przelapac backmobe'a niz to nieszczęsne 313;D ten backmobe sam sie łapie, a tu cos nie gra. Niestety nie mam filmiku, by pokazać ten błąd.. Czuje, ze mimo ściągnięcia baru do biodra dalej mam moc na barze, dlatego mi wyrywa. Jak robię backmobe'a to przy przełamaniu bar mam praktycznie luźny

przemass
Deska: Encore Nirvana
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 15:31

Czesc, wracam po kontuzji do mojej 313, mozna powiedziec ze jestesmy na tym samym levelu ;)

Ja niestety uczylem sie tego wychodzac od danglepassa na lewym i po prostu troche obnizajac kite z 12stej i rotacja. Natomiast sposob o ktorym piszesz wydaje sie lepszy, a na pewno wyglada lepiej - napierw railey2wrapped, potem 313. Na lewym robisz odkretke czyli podciagasz przednie kolano do zgiecia, tylne rozprostowujesz. Mozesz tez po prostu wychodzac z popu "zostawic" tylna noge wyprostowana, automatycznie ustawi Cie to w dobrej pozycji. Potem generalnie jak w kazdym flat hp - latawiec na 45ciu, sciagniecie baru "pod siebie" i zaczynasz rotacje. Masz ja zapewne OK, skoro ladujesz na deske bez baru. Musisz jednak pilnowac zeby latawiec nie uciekal Ci do gory podczas triku, bedzie ciezej przelapac. Sprobuj od slabszych railey,nie puszczaj baru tylna reka, staraj sie ladowac do wrapped. Pozniej zwiekszasz moc, wysokosc i wchodzi ;)

Jesli bedziesz juz cwiczyl z airpassem, pamietaj, potrzebujesz duzo predkosci przy najezdzie, mocnego odpadniecia z wiatrem i zaciecia - bar bedzie luzny.

Powodzenia :)

2010

Obrazek

2011

Obrazek

Awatar użytkownika
Maxx
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 20:21

Railey2wrapped tez nie sprawia mi problemu, o dziwo... ;) Kiedyś każdy trick jak railey2wrapped, railey2blind, sbend sprawiały mi największe problemy - jak tych się nauczyłem, reszta już szła bardzo szybko - no, teraz jeszcze 313 i blindjudge i zacznie się prawdziwy freestyle ! :)
Dzieki, bede mial Twoje rady na uwadze :) Jak skleje i nie zapomne, to wrzuce jakiś filmik, chociaż tak czy siak chciałbym jakiś edit skręcić w tym sezonie, tylko nie bardzo mam ochotnika na kamerzyste :D
Pozdro ! :)

przemass
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 03:49

Jesli ladowanie do wrapped nie sprawia problemu, to masz 90% sukcesu za soba - wiekszosc kajciarzy od razu uczy sie airpassa, bo nie ma tych konsekwencji upadku co na wake...Skoro masz juz wrapped to teraz >>> szybciej, wyzej, mocniej i lap go w powietrzu :)!!!

Awatar użytkownika
Maxx
Kontaktowanie:

Post14 mar 2013, 10:02

Go big or go home !;)

przemass