don Komorro pisze:rolnik pisze:jeszcze jedno co poradzi najlepszy instruktor jaki bedzie musial szkolic kursanta (lub 5

) na zatloczonym akwenie , bez wiatru i na glebokiej zafalowanej wodzie.
<gromkiebrawa> zabrakło mi tego w moim poście

ja już sie łapałem za głowe jak miałem uczyć 2 kursantów... zero wyników w przeznaczonym na kurs czasie...
-bez wiatru... tego nie bede komentował

tu wiać musi a branie 200 metrowego latawca mija się z celem

Chyba nie o Zatokę czy Rewę chodziło Rolnikowi

? Akurat w tak bezpiecznych warunkach jakie mamy w PL spokojnie można efektywnie uczyć do 4 osób...
Wydaje mi się Marku że nie ma kryterium wiekowego jeśli chodzi o bycie instruktorem. Podobnie wykształcenie - mimo wszystko zdobywa się je w praktyce - wiadomo że studenci AWF są teoretycznie najlepiej przygotowani do uczenia w kierunkach sportowych, a mimo to teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką - bez urazy - nie ma reguły
Ja stawiałbym raczej na zaangażowanie własne, "zakręcenie" sportem a także, co tu dużo kryć - wynagrodzenie...Profesjonalny instruktor ( utrzymujący się przede wszystkim z kite ) zazwyczaj będzie lepszy od sezonowca bo...musi. Podobnie menadżer szkoły nie zatrudni "świerzaka" jeśli ma do wyboru kogoś z doświadczeniem, komu zależy na czymświęcej niż tylko na wakacyjnej imprezie.
Patrząc na moich kolegów wydaje mi się że potencjalny klient może rozpoznać dobrego instruktora po tym...
- jak odnosi się do innych kursantów przed/po/w trakcie lekcji ? - czy jest uśmiechnięty, miły, pomocny? Czy jest przy nich w każdej fazie zajęć?
- jak odnosi się do swoich kolegów ze szkoły ? - czy jest aktywny w bazie, pomaga startować/lądować latawce, udziela rad czy raczej "pozycja kłoda";)
- jak pływa? - wbrew pozorom, jeśli instruktor nie angażuje się w rozwój własnych umiejętności lub przynajmniej czerpanie przyjemności z pływania, nie oczekujmy że zaangażuje się w naszą lekcję, nie mówiąc o jej poziomie merytorycznym. Nie uważam że każdy instruktor powinien robić hpki, raczej myślę o zaangażowaniu w rozwój na wodzie w dowolnym kierunku ( 3style, wave, race, speed (?;))) w zależności od zainteresowań. Jeśli kończycie zajęcia powiedzmy o godz.18, wciąż wieje wiatr a Twój instruktor woli zostać i popływać niż iść szykować się na Solar to raczej jest to dobry znak
Wiadomo, że przychodząc na kurs nie mamy możliwości weryfikacji instruktora, warto jednak pamiętać że w szkole kite to kursant jest KLIENTEM - ma prawo żądać jakości usług i zaznaczać jej ewentualny brak.