Witam,
waham się pomiędzy Sardynią a Sycylią właśnie. Ktoś ma porównanie? Gdzie lepiej/ciekawiej pod kątem zarówno kite jak i zwiedzania? Z góry dzięki za info!
pzdr
Q
Kristoff pisze:Cześć,
Małe podsumowanie tygodnia na Lo Stagnone:
1) Quiver w Ryanair: wykupiłem (jak się okazało niepotrzebnie) "sprzęt dużych rozmiarów" (cena 470 w obie strony) zamiast "sprzęt sportowy". Limit wagowy w obu przypadkach to 20kg. Quiver w Modlinie nie wszedł nawet na wagę, babka chyba zapomniała, że trzeba zważyć. Po drodze na skaner bagażu dużych rozmiarów (5 metrów od miejsca gdzie przyjmują zwykły bagaż) dopakowałem to co wyjąłem żeby się zmieścić w limicie. Na skanerze oversize NIE MA wagi.
2) Czeska baza: bardzo sympatyczni ludzie, bez ciśnienia na "eksploatację klienta". Z racji bycia pierwszym klientem w sezonie (i z racji tego, że dla nich było jeszcze lekko "przed" sezonem - baza nie do końca otwarta itp.) miałem cenę 25eur/noc i w ramach tej ceny dostałem cały lokal 4 osobowy dla siebie. Normalna cena dla singli to chyba 35 eur/noc w sezonie. Korzystanie z bazy przez tydzień - 20 eur. W ramach korzystania z bazy jest transport z/na lotnisko - wystarczy podać kiedy się przylatuje/wylatuje. W bazie czekają 4 auta do wynajęcia za 30eur/doba z pełnym ubezpieczeniem. Nie wykluczam, że na lotnisku jest taniej -pytanie czy pełne ubezpieczenie czy nie - Włosi mają co najmniej kilka różnych wersji ubezpieczenia.
3) Spot - jest OLBRZYMI. Każdy znajdzie miejsce dla siebie. Od bazy do wyspy, która dzieli lagunę na pół jest 1300 metrów w linii prostej. Można to przejść brodząc w wodzie po łydki/pas - nie znalazłem miejsca, w którym nie miałbym gruntu. Sugerowane buty, chyba że ktoś lubi eksplorować 30-40cm muł bosymi stopami. W lagunie są miejsca niebezpieczne - zazwyczaj duże kamienie na dnie, jednak każde takie miejsce jest oznaczone wystającym z wody kijem. Po lagunie wieczorem pływają także łodzie (rybacy???), które zostawiają białe boje na wodzie - koło nich również lepiej nie pływać. Przy samych bazach woda jest tak płytka, że skoki i freestyle może być niebezpieczny - dalej w kierunku wyspy nieudane eksperymenty zamortyzuje muł na dnie
4) Powrót - panie w check-in deskach w trapani miały wylane na wszystko - waga nie działała, więc sprzęt został ponownie nadany bez ważenia, jednak podobno nie ma tam osobnego stanowiska na oversize - tak mi powiedziała pani popychając nogą quiver, który nie chciał się zmieścić w zakręt na taśmie dla standardowych bagaży. Przez to nie dałem rady dopakować quivera i zostałem z 2 latawkami w plecaku "podręcznym".
5) Wiatr: przez cały tydzień pobytu nie wiało 1.5 dnia. Poza tym non stop (mniej więcej) 15-25 węzłów. Pierwszego dnia odpaliłem 15 Flaja i to był jedyny dzień, który na nim pływałem. Pozostałe dni ogarniałem 11 Flaj Boost (inna sprawa, że ma naprawdę dobry dół). Wpływ na to mogła mieć również deska: 5.3" LF Fish.
6) Foilarze: nie bierzcie hydroskrzydeł, chyba że zamierzacie wypożyczyć auto i jeździć na pełne morze. Laguna jest za płytka. Miałem foila i po pierwszym dniu rozkręciłem i schowałem.
7) Zwiedzanie - nie wiem, nie praktykowałem, na pewno jest dużo do zobaczenia.
Na koniec taka ciekawostka: w zasadzie 80% ludzi na spocie pływa grzecznie lewo/prawo halsując się a to w górę a to w dół wiatru. Kolejne 10-15% to uczący się, którzy chodzą w górę wiatru środkiem spotu. Jak przepłyniesz za blisko uczącego się i jego instruktora - instruktorzy (zwłaszcza Włosi) mają gwizdki, którymi dają wyraz swojej dezaprobacie. Ostatnie 5% to ludzie, którzy robią skoki, rotacje i balet - jest ich niewielu. Włochów na spocie rozpoznasz po tym że: nie zejdą Ci z kursu choćby mieli się zes**ć, pływają w butach prawo/lewo+skok (i nic więcej), dlatego na nich trzeba szczególnie uważać.
Jak ktoś ma pytania, śmiało na priv.
Przy okazji: kupię finy wave pasujące do LF Fish...Tak, laguna jest NAPRAWDĘ płytka...
szed pisze:Ale może nie jedźcie tam. Będzie więcej miejsca dla nas
Kristoff pisze:Cześć,
A ja otwieram sezon. 29.03-30.04
Tak czytam i czytam te ostatnie wasze wpisy i oczom własnym nie wierzę. Może następnym razem zanim gdzieś pojedziecie to się zorientujcie lepiej co do najlepszych terminów dla danej miejscówki.
Wróć do „Relacje z wypraw i pływania”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość