Twardość deski, o co dokladnie w tym chodzi?? (Budowa deski)

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post01 sty 2009, 23:35

Cygański król pisze:Kurcze, tak się przyglądam, przyglądam i jak najbardziej jestem pełen uznania dla pracy:)

Tymniemniej mam wrażenie że chłopaki poporstu zrobiliście bardzo dobrą kopię nobilaska. Czy nie?

Powiem tak, jeśli wyfabrykujecie mi taką dechę z kustomową grafiką i o parametrach 666 08 (bo 09 jakoś mi nie podchodzi) i nie kosztującą 666 € to chętnie ją kupię:D

Kopią jest tylko z zewnątrz - zapożyczyliśmy tylko kształt , reszta to nasze flaki , naszego pomysłu.
Materiały także są użyte inne niż w nobilasie drugim podobieństwem może być tylko wykorzystanie miodu plastrów , ale innych niż foty kilka stron wcześniej, nazwa handlowa NOMEX . Lekkie jak piórko!!
Do wzmocnienia użyliśmy corematu i 3 warstw szkla przekladenego corematem, ze wzmocnieniami pod padami . Wstawki corematowe , podnosza twardość poszycia i wage - mam nadzieje ze tylko w tych miejscach gdzie chciałem.
Oczywiście concave został wzorowo skopiowany . Wnetrze wypienione piana konstrukcyjną - tajemnica handlowa jaką.
Jesli użyje sie szkla lub wegla o splocie unidirectional bedzie nie do zlamania teraz to zwykła tkanina , ktora nie jest szczęśliwym rozwiazaniem. Ale co jak co pierwszy egzemplarz dał rade i przez caly sezon ulegla tylko rozwarstwieniu czesc deski , powodem był nienajlepszy klej po naprawie smigała dalej.
Wszystko prozniowo.

energy116

Post21 sty 2009, 17:11

Witam mam pytanie do budowniczych desek ale tych profesjonalniejszych.Interesuje mnie grubość górnej i dolnej powłoki PBT ktos wie ile wynosi ?

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 17:13

energy116 pisze:Witam mam pytanie do budowniczych desek ale tych profesjonalniejszych.Interesuje mnie grubość górnej i dolnej powłoki PBT ktos wie ile wynosi ?

0,1-0,3mm

energy116

Post21 sty 2009, 17:26

Rysiopysio pisze:
energy116 pisze:Witam mam pytanie do budowniczych desek ale tych profesjonalniejszych.Interesuje mnie grubość górnej i dolnej powłoki PBT ktos wie ile wynosi ?

0,1-0,3mm

Napewno?:) bo niechciałbym strzelić se w kolano

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 19:31

energy116 pisze:
Rysiopysio pisze:

0,1-0,3mm

Napewno?:) bo niechciałbym strzelić se w kolano

Napewno - zalezy od producenta spody beda grubsze poklady moga byc ciensze - to tez waga.
Ale nie pytaj mnie jak to cholerstwo kleja, jak bys sie dowiedzial to byl bym wdzieczny za info.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2009, 19:32 przez Rysiopysio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post21 sty 2009, 22:20

A tak z ciekawości kto w Polsce sprzedaje to PTB w jakiś mniejszych ilościach?
Kiedyś tego szukałem ale trza było brać tony :)

Pozdrawiam
P.S
Czekamy na nowe ulepszone konstrukcje Rysiopysio i spółka :) Ta ostatnia wygląda super :thumb:

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post22 sty 2009, 02:58

ZAK pisze:A tak z ciekawości kto w Polsce sprzedaje to PTB w jakiś mniejszych ilościach?
Kiedyś tego szukałem ale trza było brać tony :)

Pozdrawiam
P.S
Czekamy na nowe ulepszone konstrukcje Rysiopysio i spółka :) Ta ostatnia wygląda super :thumb:

No wlasnie - szukalem w wielu firmach, np Tuplex - nie ma , a jest jednym z najwiekszych , za dwa tygodnie sa targi EPLA - tworzywa sztuczne , to bede szukal dalej. Lecz watpie.
A to cale PBT to jest cos w rodzaju PET jak w butelkach .
Mozna dostać w arkuszach przezroczyste tworzywko 0,5 mm i wyzej , ale zapomnialem jak sie zwie , z tym ze nie wiem jakiego kleju uzyć aby to przykleic aby bylo dobrze tzn , przezroczyste , trwale i nie rozpuscilo grafy.

energy116

Post22 sty 2009, 16:27

Także odwiedzę EPLA w tym samym celu a co do klejenia to mam pare patentów oczywiscie żywice z zagranicy.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post23 sty 2009, 22:55

energy116 pisze:Także odwiedzę EPLA w tym samym celu a co do klejenia to mam pare patentów oczywiscie żywice z zagranicy.

A sprzedaż nam prawa patentowe do klejenia PBT??

energy116

Post24 sty 2009, 09:46

ZAK napisz do Isosportu mają tam kilka nazw których nie mam pod ręką, niestety PBT od nich to troche duze ilosci MINimalne jak ktos pomoze z dostawcą PBT z Eu do powiedzmy kilkuset sztuk lub kto chce wziąć zamówiebnie PBT na połowe to piszcie na pr.

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post26 sty 2009, 08:28

Powiem wam tak - ze chyba najtrudniej w calej desce zrobic jest profesjonalnie wykonana grafike.
o ile wyduk to nie problem, to przyklejenie tego bez bombli w amatorskich warunkach to niezly wyczyn , ale czym to sie klei pojecia nie mam i co wiecej pojecia nie ma nikt kto sie zajmuje profesjonalnie produkcja wielkoformatowa , grafika itd. Jestem na kazdych targach regularnie i mecze o to wszystkich , ktorzy wygladaja na takich co cos wiedziec powinni.
Dlatego mysle (jak juz ktos na tym, forum napisal) , latwiej by bylo zdobyc technologie budowy wahadlowcow kosmicznych niz info jak zrobic "kiteboarda"
Co do EPLI to nie spodziewal bym sie wybuchu sa to piersze targi z tej branzy i firm bedzie jak na lekarstwo z ostatnich danych kolo 41 .
Na boat show byla firma CSV i tam był porzadny pokaz infuzji 3,5 godziny w 2 odslonach , nogi mi w tylek wlazy , ale warto było.
Na EPLI CSV nie bedzie. Ale jezeli ktoś sie wybiera na EPLE to chetnie sie spotkam i wymienimy doświadczenia. Pozdrawiam wszystkich zapalencow.

Z OSTTNIEJ CHWILI ----- BEDZIE FIRMA ,KTORA PRZERABIA PBT - sami nie wiedza czym sie to klei , ale obiecali , ze sie do EPLI dowiedza - no jestem ciekaw.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 14:08 przez Rysiopysio, łącznie zmieniany 1 raz.

energy116

Post29 sty 2009, 21:50

Witam ponownie
Własnie zamowiliśmy naszą drugą partie PBT, po zamówieniu trial kilku sztuk na próby nie mielismy wiekszych problemów z klejeniem , próby były na sublimacjii oraz transparent z sitem + biały apla.Wszystkie i nformacje są na Necie . Teraz przetestujemy nowy pomysł jak sie uda napiszemy na forum.

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post29 sty 2009, 22:45

energy116 pisze:Witam ponownie
Własnie zamowiliśmy naszą drugą partie PBT, po zamówieniu trial kilku sztuk na próby nie mielismy wiekszych problemów z klejeniem , próby były na sublimacjii oraz transparent z sitem + biały apla.Wszystkie i nformacje są na Necie . Teraz przetestujemy nowy pomysł jak sie uda napiszemy na forum.

Dajcie linka gdzie tego szukać. I moze jakies zajawki jak Wam to wyszło. Jak by co to bede na EPLI i chetnie sie spotkam i pogadam.

energy116

Post03 lut 2009, 21:14

No nareszcie mam foty z produkcji Nobile Snow i Kita jest cała prasa ale cassets nie widac niedługo cos wrzuce:D:D hehs

Awatar użytkownika
Archie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 lut 2009, 00:32

W takim razie czekamy na nie z niecierpliwością :wink:

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”