Twardość deski, o co dokladnie w tym chodzi?? (Budowa deski)

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 19:23

Ziomek. pisze:

z tego co pamietam model 555 nie chwali sie mocno honeycombem
w innych modelach jest go duzo wiecej wiec sie chwalą nim

pozdrawiam

Moze ziomku opowiedz troche o wycieczce lub wyslij zdj. na priv. prosze.
I pytanie do wszystkich - jak powinna sie zachowywac idealna deska, gdzie sztywna gdzie miekka. jakie finy i strapy, waga etc.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2007, 20:49 przez Rysiopysio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Archie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 19:31

"wykrzyczanym" :?: :?: :roll: Spoko, jestem otwarty na propozycje, pomysly i wszelkie uwagi zawsze mile widziane :D tak wiec nikt nie bedzie krzyczal (przynajmniej z mojej strony).

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post03 paź 2007, 18:38

Kilka tematów wcześniej wstawiłem linka jak jest w fabryce i jak to wygląda mniej więcej z produkcją. Denie do kajta powstają w bardzo podobny sposób. Jest tam też pokazany plasterek miodu z powietrzem :wink:

O insertach też było sporo. Sporo pomysłów złych i beznadziejnych były też całkiem niezłe. Możesz kupić orginały ale jak weźmiesz śmieszną w sumie dla fabryki ilość 1000 szt. Muszą byc min A2 ale najlepiej jak będą A4 dużo lepsze na zasoloną wodę i czzasami bardzo zasoloną (egipt, grecja) Co ważne! Nie wklejamy samych insertów na klej jak to w niektórych filmach i zdjęciach pokazują wielcy producenci desek :) Powinien być on wklejony w twardy materiał po czym całość wklejona pomiędzy dno a pokład deski. Zabezpieczy to przed wyrwaniem i wciąganiem dna przy mocnym dokrecaniu. A siły działające na ten wrazliwy punkt są ogromne zwłaszcza jak ktoś przykręci sobie buty do deski.

Ciekawy jestem co Wam wyjdzie z tego. Po podejściu widać ze nastawiacie się na masową produkcje i chcecie zalac rynek :)

Moim skromnym zdaniem idziecie troszkę w złym kierunku robiąc formę. tak się robi łódki, kajaki, to co tam masz na zdjęciu ale deska do kajta to troszkę inny produkt. A może chcecie zostawić airinside.ch to ok. Podziel się troszkę to sypnie się kilka rad aby nie powielac błędów "Ucz się na błedach innych bo życie jest za krótkie aby wszystkie popełniać samemu" :wink:

pozdro

Awatar użytkownika
kukems
Dostał piwko: 2 razy

Post03 paź 2007, 19:19

555 nie chwali się honeycombem :?: :shock:
Na mojej się chwalą i sumie to tylko tym :lol:

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post03 paź 2007, 19:50

ZAK pisze: Możesz kupić orginały ale jak weźmiesz śmieszną w sumie dla fabryki ilość 1000 szt.

... Jaka cena za 1000sztuk orietujesz sie może :?:
... A masz jakies rady co do AIRINSIDE :?:
... Znalazlem te filmiki o ktorych pisales... ale czy to byla fabryka Nobile:?: (a tak z Ciekawosci gdzie fabryka Nobile sie miesci??)
... No i Jest tez pokazany Honeycomb, ktorego oni używają, faktycznie inny...

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post03 paź 2007, 23:46

Jak się interesowałem tematem to gościu w jakimś sklepie snowboardowym mógł mi sprowadzić z fabryki ale większą ilość min-1000szt nie pamiętam ile mi powiedział za szt. ale pewnie jakieś 1,5-2 zł więc 2x1000 to nie wychodzi mało jak potrzeba ci niewiele.

Bardzo łatwo zrobić samemu inserty. Trzeba mieć tylko kogoś kto ci pospawa nierdzewkę. kupujesz nakrętkę kołpakową i podkładkę po czym spawasz to ze sobą. Wygląda to mniej więcej tak _U_ :) Zależy jeszcze jaką grubą robisz deskę??

Co do airinside to moim zdaniem :wink: W desce wind to może ma jakiś sens ale w kiteboardzie to :wink:

nobile jest w bielsko-białej ztego co mi wiadomo.

Napisz conieco jak będzie ci szło

Pozdro

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post04 paź 2007, 00:14

W dalszym ciagu konczymy robienie formy... teraz robimy dół (góra juz jest, i wyszla lepiej niz sie spodziewalismy :wink: )

Generalnie inserty mam, ale byly cholernie drogie, tak wiec szukam czegos innego... brat wpadl na pomysl aby z jakiegos tworzywa zrobic (nazwy juz nie pamietam)

Teraz jeszcze wymyslam grafike...wkoncu prezentowac tez sie jakos deseczka powinna :wink: Musze sie pospieszyc z nia bo, w przyszlym tygodniu (moze za dwa) jak wszytsko pojdzie dobrze, to peirwsza decha bedzie.

No i kolejne schodki... jak mam wydac okolo 170zl na finy to ja dziekuje, lepiej troche pokombinować i samemu zrobic...

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2007, 10:11

Finy robiłem z poliwęglanu litego, ze 3 lata temu i może nie dużo na nich pływałem, ale nadal są jak nowe. Obróbka całkiem łatwa i przyjemna, trochę trzeba sięnapieprzyć, ale koszty produkcji w okolicach 10zł sztuka przy cenach w detalu

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 paź 2007, 11:49

Rysio - nie mogę Ci przeslac zdjec na priv :wink:
gdybym mógł - mógłbym je i wrzucić tu :idea:

fabryka Nobile mieści się w Bielsku-Białej
i PRZEDTEM nie spodziewalem sie ze zrobi na mnie takie wrazenie :shock:
4 pietra - dziesiatki speecjalnie zaprojektowanych i wykonanych w jednej sztuce "maszyn"
min ze wzgledu na ich niepowtarzalnosc nie kazdy moze je ogladać..
podobniez samych zdjec robic nie można..

obejrzawszy cykl produkcyjny można odniesc wrazenie "przecież to takie proste"
jednak jak widzicie juz na etapie zakupu insertów okazuje się że mogą być problemem
a uwierzcie, że to jeden z tych najprostszych materiałow wykorzystanych w desce
do tego odpowiednie czasy każdej fazy produkcji, optymalne cisnienia i temperatury
ja do tego głowy nie mam..
ale podziwiam tych co probują :idea:

i życze powodzenia :idea:

pozdro

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post04 paź 2007, 22:54

Skoro zdjec nie ma - to sobie trzeba wyobrazic - co do insertow to nie wyobrazam ich sobie w cenie 1,5-2,5 zl z nierdzewki (no chyba ze za 1000szt. chociaz i tak bardzo tanio). kupilem cos co mozna z drobna przerobka nazwac insertem ale z zlotych 7. Nierdzewna 6stka ladna tyle ze nie ma "slepego "zakonczenia .
Problemow jest sporo - fakt , chocby dlaczego zelkot nie zzelowal :twisted: ?

Panowie - jesli chcecie pomoc to - jak sie robi grafike ! (tylko zadnych areografow), i kto laminuje PBT i bede w domu.

Moze w przyszlym roku dam Ci sie przeplynac moja deseczka - za kilka lekcji Ziom! Odnajdziesz wtedy nowy wymiar sportu slizgi podwodne tuz nad dnem - trzeba pomyslec nad sonarem! :roll:

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post05 paź 2007, 13:40

7 złotych za szt. hmmm grubo. Co to jest jeśli można wiedzieć??

co do finów to poliwęglan jest dobrym materiałem. Obawiam się że za dobrym. Jest bardzo wytrzymały(dużo bardziej niż G-10) co przy wychaczeniu dna może spowodować złamaniem się deski przy finie(szczególnie w nowych konstrukcjach gdzie tipy mają 4-6mm). W przypadku g-10 raczej wyłamie nam się fin nie uszkadzając deski. Pozdro

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2007, 14:04

Rysiopysio pisze:
Panowie - jesli chcecie pomoc to - jak sie robi grafike ! (tylko zadnych areografow), i kto laminuje PBT i bede w domu.

można zrobić sitodrukiem

Rysiopysio
Kontaktowanie:

Post05 paź 2007, 17:39

ZAK pisze:7 złotych za szt. hmmm grubo. Co to jest jeśli można wiedzieć??

co do finów to poliwęglan jest dobrym materiałem.

Nie mam pod reka aparatu , ale niestety tyle kosztuje , jakas niemiecka robotka, takie tam pierdoly do przygrzania na nierdzewke, ceny sa kosmiczne za takie pierdoly , podkladka rozetka z nierdzewki to cena 0,60zl, wiec jezeli ktos bys sie podjol tanszej produkcji to moge za jakis czas sie do niego zwrocic. na taka deseczke troche tego trzeba 8 szt. :(
Co do finow "by ZAK" opisz technologie wykonania - reczna robota - do bolu zwlaszcza nadawanie oblego ksztaltu , czy moze jakas automatyzacja? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post05 paź 2007, 19:02

Rysiopysio pisze:Nie mam pod reka aparatu , ale niestety tyle kosztuje , jakas niemiecka robotka, takie tam pierdoly do przygrzania na nierdzewke, ceny sa kosmiczne za takie pierdoly...

Zrobilem foto tych insertow, o ktorych Rychu wyżej pisal...
Obrazek

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post05 paź 2007, 21:49

Myślę że lepszym rozwiązaniem byłyby jednak nakrętki kołpakowe zespawane z podkładką. Nakrętka ma 12mm wysokości ale można dojść do 10mm zeszlifowując nieco kołpaczek :) W tych co macie i tak trzeba coś dospawać aby nie było dziury. To ślepe zakończenie to nie do końca wiem o co ci chodzi? żeby nie wlewała się żywica podczas laminowanie zalewasz środek woskiem tak jak to jest w orginalnych insertach a po wszystkim go wytapiasz.

Co do finów w poliwęglanu to zalezy ile potrzebujesz.Jak do jednej deski to szkoda zachodu na jakieś mechanizacje :) a jak większa ilość to bym postawił na finy z formy.

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”