Mój stół - patrz zdjęcie postu od Maski, jest węższy bo ma tylko 50cm (na razie nie planuję strugać szerszych desek) posiada dodatkowo poprzeczki z rurek aluminiowych fi20mm o grubości 2mm, przez co osiągam większe ściśnięcie materiału. Co prawda mogę jeszcze regulować położenie śrub na całej długości deski, lecz przy ich rozstawie co 10cm to już nie ma większego sensu.
Pomiędzy dwie sklejki grubości 6mm, które stanowią powierzchnię ściskającą a laminowaną deskę wkładam zwykłą folię taka np od worka na śmieci, która stanowi idealny materiał antylepny do żywicy. Folia po laminowaniu odchodzi bez najmniejszego problemu.
Przy laminowaniu spodu i środka deski (przy sandwitchu) proponuję wykonać pierwsze ściśniecię deski na płaskim stole. Następnie po pierwszym utwardzeniu laminatu ok 1 dzień wygiąć stół do pożądanego kształtu i odczekać ze 3 dni do ostatecznego utwardzenia (przy używaniu pieca, czasu należy odpowiednio skrócić).
Ma to na celu lepsze naciągnięcie tkaniny, przez co uzyskamy większą sztywność deski.
Górny laminat kładę już na wygiętym stole i dociskam również na 3 dni.
Dodam, że zalaminowuję również rurę aluminową 8x12x1mm, ciążar 80gr/mb, dzięki czemu nie muszę używać zbyt grubego laminatu jak i węgla, co obniża i ciężar deski jak i cenę.
Metoda ściskania na stole eliminuje konieczność używanie odkurzacza.
Moje deski bazują na sklejce (4mm) i herex'ie (8mm), gdzie górna płyta herex jest mniejsza na całym obwodzie, więc krawędzie stanowi sklejka, którą tylko kilkakrotnie pokrywam cieniutką warstwą żywicy (ale to już na samym końcu cyklu produkcyjnego, po wszelkiego rodzaju frezowaniach i szlifowaniach)
Przy używaniu płyty herex 8mm niestety musimy nafrezować rowek o głebokości 1mm w sklejce, gdyż prawdziwa grubość tej płyty to 7.6mm.
Można to wykonać bardzo prosto używając ręcznej frezarki wraz z prowadnicą.
Ewentualnie można użyć dwóch płyt herex o grubości 5mm przłożonych tkaniną szklaną, co prawda taka deska jest z założenia sztywniejsza, ale i grubsza o 2mm i co gorsza cięższa o dodatkowy laminat.
W zaprzyszłym roku zamierzam wykorzystać sklejkę tylko na same krawędzie (co niektórzy używają ABS'u), co znowóż pozwoli mi zaoszczędzić kilka gram na desce.