pianki mystic kontra o'neill jakość wykonania/ciepłota

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Slawek-Kopiec
Deska: Su-2 Custom.Airush Livewire
Latawiec: Airush Varial X
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 08:35

No ja plywam 2gi sezon 5/3 Cure Mystic Mesh + Crossfire 3/2 na lato .Jak sam wiesz nie jestem "niedzielnym plywakiem" ktory wybiera sie na spot 1 na miesiac :) Mojego Mystica katowalem w zeszlym sezonie bardzo mocno i nie moge powiedziec zlego slowa zeby cos sie rozkleilo,urwalo czy po prostu sprulo :) 5/3 Cure jest mega rozciagliwa i wygodna do tego w polaczeniu z windstopperem daje komfort plywania takim warunkach jak wczoraj smigalismy(woda: 7st,temp pow: 5st,odczuwalna: -1/-2).Mysle ze Jacek ktory tez ma Cure nie powie zlego slowa na te pianki.Pokryte sa one jerseyem ktory ma swoje wady i zalety.Mechaci sie ale do tego jest bardzo mily w dotyku i cieply.
To jest Twoj wybor- ja bym bral Mystic bo masz tutaj najlepszy stosunek cena/jakosc - tak mi sie przynajmniej wydaje.Omijaj tylko Crossfire ktory byl wadliwy w zeszlym roku-natomiast chyba uzyli juz innego kleju w tym roku.Ale spokojnie polecam Cure badz Voltage
Peace!

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 09:01

tak się zastanawiam - jeśli wczoraj w full 3mm dałem rade smigać.. to może zostanę przy podobnej grubości lepiej wykonanej pianki. No nic - wielkie dzięki za opinie. Chciałem co prawda poznać opinię ludzi posiadających zarówno pianki O'Neill jak i Mystic ( jednocześnie - bądź po pewnym czasie ), ale takie info tez się przyda.

Slawek-Kopiec
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 09:37

andrzejwodejszo pisze:tak się zastanawiam - jeśli wczoraj w full 3mm dałem rade smigać.. to może zostanę przy podobnej grubości lepiej wykonanej pianki. No nic - wielkie dzięki za opinie. Chciałem co prawda poznać opinię ludzi posiadających zarówno pianki O'Neill jak i Mystic ( jednocześnie - bądź po pewnym czasie ), ale takie info tez się przyda.

Wiesz - dac rade a miec komfort plywania to jest duza roznica.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post26 mar 2012, 09:54

Ja używam Oneilla model Epic II 5/3 już 1,5 roku i kompletnie nic się z nią nie dzieje. Bardzo dobrze się dopasowuje do ciała (rozm. 54 XL), jest elastyczna, nie ogranicza ruchów, brak szwów w okolicach szyi eliminuje otarcia. Praktycznie w ogóle nie miewam po jej użytkowaniu otarć. Łatwo się ją zakłada, nie wydziela nieprzyjemnych zapachów (a nie zawsze zdarza mi się płukać ją pod bieżącą wodą). Zero rozerwań materiału, czy rozklejeń. Na początku dostała trochę po d... bo stawiałem w niej swoje pierwsze kroki na desce i gleby czy niekontrolowane bodydragi w wodzie po łydki były na porządku dziennym... :wink: Na kolanach ma wzmocnienia z wszytego materiału, a nie gumy, o której niektórzy np. w Mystic'ach narzekają, że się rozkleja. Pianka ciepła (w sezonie zdarza mi się pływać bez niej, bo można się czasem zagotować), na aktualne warunki idealna. Z tego co mi wiadomo, to bodajże od sezonu 2011/12 (ja mam wersję z 2010/11) dodali niektóre elementy z serii Psycho - wyższego modelu: nowy zamek, zmienione trochę zapięcie pod szyją. Podsumowując - dobra pianka za całkiem niezłe pieniądze :)

Tutaj jest prezentacja video Epic'a

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 10:35

Slawek-Kopiec pisze:
andrzejwodejszo pisze:tak się zastanawiam - jeśli wczoraj w full 3mm dałem rade smigać.. to może zostanę przy podobnej grubości lepiej wykonanej pianki. No nic - wielkie dzięki za opinie. Chciałem co prawda poznać opinię ludzi posiadających zarówno pianki O'Neill jak i Mystic ( jednocześnie - bądź po pewnym czasie ), ale takie info tez się przyda.

Wiesz - dac rade a miec komfort plywania to jest duza roznica.

zimniej nie będzie prawda.. :) ? chyba, że na jesień. Wiadomo - kiepskiej baletnicy... :D

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post26 mar 2012, 10:56

Ja bym bral grubsza - dluzej plywasz, mniej marzniesz, nie masz problemow z wpadaniem do wody ;) Najwyzej w maju zaczniesz sie gotowac to w 3/2 sie wbijasz (ktora posiadasz) i masz problem z glowy :thumbsup:

Awatar użytkownika
Mincek
Deska: Duotone Jaime
Latawiec: DT Rebel 8/13 Orbit 10
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 76 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 11:22

to Ci powiem Andrzej ze Cieply chlopak z Ciebie :)

ja w niedziele plywalem w 2 piankach :) 3-2 i 5-3 na sobie :)

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 12:01

ponad 90 kilogramów wagi :0 - spora pianka własna :) - wbudowana. może dlatego. Gdybym nie wyszedł po godzinie z wody na piciu to zapewne nie zmarzłbym wcale.

aha i bardzo dużo dał mi windspoper north face na gore texie jako kurtka - pianka na klacie była sucha w trakcie przebierania :)

Awatar użytkownika
Mincek
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 12:14

moja waga 103,5 :) chcesz sie dalej licytowac ?? :D

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 12:19

przesadzacie panowie ;) ja w piance długa 5/4 +2mm krótka, + windstoper i było ciepło ;) góra pianki długiej też sucha i zaledwie 72kg
Prawda jest taka, że nie ma co narzekać tylko pływać. Jutro fajny wiaterek i na środę coś fajny zachodzić się szykuje w Kadynach. Może popływamy? a nie licytujemy?

Awatar użytkownika
Mincek
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 12:22

no zapomnialem dodac ze ta ciensza to krotkie rekawy..

oczywiscie, nie licytujmy sie...

mi jesli co to bardziej wtorek tak na 80% :)

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 15:32

przemjas pisze:przesadzacie panowie ;) ja w piance długa 5/4 +2mm krótka, + windstoper i było ciepło ;) góra pianki długiej też sucha i zaledwie 72kg
Prawda jest taka, że nie ma co narzekać tylko pływać. Jutro fajny wiaterek i na środę coś fajny zachodzić się szykuje w Kadynach. Może popływamy? a nie licytujemy?

do 16 w pracy niestety... może na weekend przywieje - wtedy nie omieszkam

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post26 mar 2012, 16:15

boldek pisze:Ja używam Oneilla model Epic II 5/3 już 1,5 roku i kompletnie nic się z nią nie dzieje. Bardzo dobrze się dopasowuje do ciała (rozm. 54 XL), jest elastyczna, nie ogranicza ruchów, brak szwów w okolicach szyi eliminuje otarcia. Praktycznie w ogóle nie miewam po jej użytkowaniu otarć. Łatwo się ją zakłada, nie wydziela nieprzyjemnych zapachów (a nie zawsze zdarza mi się płukać ją pod bieżącą wodą). Zero rozerwań materiału, czy rozklejeń.

Jak najbardziej potwierdzam, plywalem w Epicu I prawie 2 lata bez najmniejszych zastrzerzeń, sprzedałem na forum by kupić suchara, ale moja następna piana też będzie Epica.

Slawek-Kopiec
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 17:16

Mincek pisze:to Ci powiem Andrzej ze Cieply chlopak z Ciebie :)

ja w niedziele plywalem w 2 piankach :) 3-2 i 5-3 na sobie :)

Ale bez butow ,czapki i rekawiczek?To Wy?

Awatar użytkownika
Mincek
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 17:53

aaaa wypraszam sobie :)

butami sie wymienialismy (moimi zreszta) czapki kumpel nie chcial, i fakt, rekawiczek nie mielismy :) ale i tak dawalismy rade :)

widze ze jednak zainteresowanie bylo :) choc widzialem kogos plywajacego bez butow czapki i rekawiczki takze....

Wróć do „Recenzje & Opinie”