Oceanus Reel leash do deski

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
rez

Post22 wrz 2006, 17:35

Jestem posiadaczem takiego gadzeciku.
Plusy:
+ nie tracisz czasu na powrót do deski
+ bezpieczny, nie ma efektu strzału w plecy
Minusy:
- cena, około 80 eur
- w kryzysowych sytuacjach, mogą sie o niego zaplątać linki

Długość leasha około 3m. Do deski przymocowany jest krótki pasek (około 1m) zakończony oczkiem, do którego przypina się końcówkę smyczy z rolki.

pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2006, 21:47

Też mam taki leash, na pewno zmniesza on ryzyko oberwania deską w stosunku do standardowego lisza, ale go nie eliminuje i dlatego nie okresliłbym go mianem bezpiecznego.
Na KF.com można poczytać o wypadkach osób, które stosowały ten lisz, zdarzało sie że lisz sie zacinał. Sam raz porządnie oberwałem deską w piszczel użwając tego lisza. Fakt, że u mnie mocowanie do deski ma tylko 20cm :(, dopiero teraz zobaczyłem, że producent sprzedaje dodatkowo przedłużki.
Osobiście jeżeli pływam z leashem to zawsze zakładam kask i to samo radze innym, bo nie ma bezpiecznych liszy do deski.

P.S. Leasha można kupić taniej bezpośrednio od producenta poprzez jego strone http://www.oceanusleash.com/store/ (przesyłka gratis) lub ebay shop: http://stores.ebay.com/KiteboardDealer_REEL-Leashes_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ2292562QQftidZ2QQtZkm (tutaj przesyłka nie jest w cenie ale mimo to da sie kupić jeszcze taniej ;)

..
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2006, 09:35

A czy to sie nie psuje od piachu? Jest jakos zabezpieczone?
Piach na lince jest wprowadzany do srodka podczas zwijania lisza?
Moje doswiadczenia ze zwijanymi liszami są bardzo negatywne.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post23 wrz 2006, 19:21

Leash nie jest jakoś specjalnie zabezpieczony przed piaskiem, ale nie zauważyłem żeby w moim był piasek, w końcu lisz rozwija sie dopiero przy katapie na wodzie a nie na plaży. Wystarczy sie z nim odpwiednio obchodzić i nie powinno być problemu.

Jeszcze jedna uwaga - jak go dostałem to troche byłem zaskoczony jego rozmiarami i wagą, sądząc po zdjęciach myślałem że będzie mniejszy i lżejszy :? , no ale taki sprzęt musi sporo wytrzymać.

Awatar użytkownika
furia
Deska: Choc
Latawiec: Cabrinha crossbow 2010 10m
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 15:53

temat stary ale postanowiłem wrzucić coś ciekawego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To są najlepsze fotki a jest ich więcej.
Wszystkie zroboine tym zamym leshem.
a tu dyskusja na forum:
http://www.seabreeze.com.au/forums/Kite ... anus-REEL/

Wróć do „Recenzje & Opinie”