....jak testowałem WAROO 2008 ,czyli huzia na Józia

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 16:45

warunki do testów:

-Egipt - El Gouna
- grudzień
-woda, ok 20C, powietrze pachnące kitem, 23C
-duże "nagrzanie" na pływanie

..kurczę, aż czasami korci żeby napisać " eee do d..py kajt, jakiś taki , no sam nie wiem , ale mi nie pasuje " ....i wpisac sie tym samym w naszą polską mentalność[ na szczęście już mocno oldschoolową] wiecznego marudy Smerfa, ale
nie da się, po prostu się nie da :shock: ,chłopcy z Besta znają się na rzeczy :lol:

...więc opowiem wszystko , szczerze, jak na spowiedzi :roll:

..postaram się jak najkrócej , żeby nie przynudzać :idea:

WAROO 2008 to "niestety" :wink: kolejny bardzo dobry latawiec ze stajni Besta

ZALETY:

- latawiec jest szybki , szczególnie w dużych romiarach 11 , 13m , to OGROMNY PLUS ponieważ te rozmiary w roczniku 2007 nie były demonami szybkości :roll: , więc ta zmiana była bardzo potrzebna :!: ,

- 7mka i 9tka to po prostu sam MIÓD tego sportu 8)

-jest też [ w stosunku do 2007] dużo bardziej skrętny - kiteloopy kręci o sporo mniejszym promieniu ,jak dla mnie SUPER , a najbardziej zmiana jest odczuwalna w rozmiarach powyzej 11m [ czyli w tych wielkosciach gdzie jest to najbardziej porządane i gdzie stanowi zawsze najwiekszy problem dla konstruktorów] :arrow:

-ma także stosunkowo małe siły na barze [zarówno skrętne jak i regulujace MOC] i tu znów największą różnice do 2007 zauważymy w dużych "sajzach"

-jest reaktywny, bardzo ładnie odpowiada na każdy impuls z baru[nie ma tak charakterystycznego opóźnienia reakcji znanego wczesniej z innych konstrukcji Bow-jak dla mnie ta cecha zabijała [ i w niektórych nowych modelach dalej zabija] przyjemność z jazdy i utrudnia postęp, ogólnie sporo :pod górkę"; dla mnie nie do zaakceptowania :doh:

-bardzo fajnie -intuicyjnie wyczuwa się pozycje kita, co z reguły przekłada się na bardzo dobry timing we wszystkich ewolucjach [ no prawie wszystkich ] - rezultat wylądowane/ustane wiekszość tricków :)

-kitek jeszcze bardziej stabilny[niż 2007] we wszystkich pozycjach okna wiatrowego,bardzo fajnie robiło mi się na nim wszystkie rzeczy unhook[ F-16 , Raley KL , wysokie kiteiteloopy.. itp] 8)

-no i nie ma "sławnych " LISTEWEK , które w modelu 2007 potrafiły się połamać , np przy srogim tarmoszeniu w przyboju [ tak zwana "pralka"] -( z wirowaniem) :roll:

-wstawanie z wody trochę poprawione niż 2007 , ale nie jest to "miszcz" w tej konkurencji , tzn jak jest wystarczajacio wiatru to problemu nie ma , jak jest go przymało to trzeba sie wykazać odrobiną techniki , choć nie traktowałbym tego w kategorii jakiegoś " problemu" [raczej kolejnej umiejetności , którą nabywamy w swojej "karierze" kitowej :idea: .....

...jest to z reguły zasada*coś za coś ; w wiekszości przypadków w latawcu który super wstaje z wody , trzeba się liczyć z mniejszą lub wiekszą utratą osiągów[ choć nie każdy to rozumie]

-b. dobry depower i zakres [ w modelu 2006 okupiony niestabilnością w warunkach overpower] został w WAROO 2008 wyrażnie poprawiony w stosunku do modelu 2007 [ niektórzy w 2007 na to trochę narzekali - może i słusznie :think: ] z zachowaniem mega stabilnosci łącznie z warunkami totalnego "przepałowania"

-jeszcze jedna sympatyczna cecha : WAROO 2008 ma zbliżony sposób prowadzenia[ w większości sytuacji do C-SHAPE , [ co inni szumnie nazywaja "C-shape Feel "- cokolwiek to nie oznacza] , tzn oczywiście różni się to ,jasne [w końcu to zupelnie inna konstrukcja] , ale jest dość blisko ..... jak dla mnie BARDZO BLISKO

..często pływam na Yarga Pro 2006-Cshape [ bo lubię :lol: ] wymiennie z Waroo i nie ma z tego powodu żadnego stresu , bardzo ładnie te latawce się" przeplatają" ze sobą.

WADY :

.... nie jest tego wiele , choć pewnie by się chciało :wink:

-plecak niby trochę lepszy niż 2007 , ale uważam,ze chłopaki mogliby się dużo bardziej do tego przyłożyć :? !! cóż, na plecaku sie nie pływa , ale to jakby wizytówka produktu [ pierwsze wrażenie] tzn jest wporzo/spoko, swoja rolę spełnia bardzo dobrze , ale materiały takie sobie, generalnie *szału ni ma :?

-nie wiem czy to wada :?: , ale testowałem Waroo 2008 na barze jeszcze z 2007 [ nowy bar dopiero w opracowaniu i pokaże się pewnie jakoś na zimę/wiosnę], więc nie wiem co chłopaki wymyślą ?????

-może trochę zbyt zachowawczy dizajn :think: , połączyli elementy z 2006 i 2007 ,cóż taka koncepcja firmy aby była to jakas kontynuacja z poprzednich roczników ; za to trochę poszaleli przy Nemesis'ie HP 2008 ,[dla mnie bomba] choć nie wszystkim się podoba :roll: i bardzo dobrze :wink:

W moim rozumieniu Waroo 2008 to BARDZO DOBRY konstrukcyjnie kitek,o charakterystyce zbliżonej[na tyle na ile jest to możliwe do C -shape-;ciasne kiteloopy, lekki i szybki na barze]],bezpieczny , przyjazny i dający wiele frajdy z pływania.

Szczerze :?: , to nie przypuszczałem ,że w Waroo 2008 będzie aż takim wypasem :lol: raczej nastawiałem sie na powolną ewolucję :roll: , a tu milutkie zaskoczenie :lol: ..wg mnie naprawdę ŚWIETNY PRODUKT :!: :!:

.. ok , dobra kończę z tą "wazeliną" , ale miało być szczerze jak na spowiedzi :?: ..więc jest :!:

...wiecej "grzechów" nie pamiętam :wink:

...równocześnie zdaje sobie sprawę ,że znajdą się tacy co będą "marudzić" :wink: [np Smerf Maruda :wink: ] , ale to naturalne , w końcu każdy z nas ma inne potrzeby, preferencje, wreszcie przyzwyczajnia :!: ..więc niech "se" każdy "kituje" na czym mu wygodnie..

..poza tym w 2008 wiele firm przygotowało całkiem przyzwoite latawce [ przynajmniej w niektórych wielkosciach :wink: ]np Naish, SS itp.... więc w różnorodności siła :arrow: , czego sobie i Wam życzę :hand:

Na koniec pare fotek z wyjazdu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS: TABELKA z zakresami , ktore nalezy ZAWSZE taktować mocno orientacyjnie[ sporo zależy od umiejetności, wielkosci deski , wagi rajdera itd..]

Obrazek

i filmik przerwszy z brzegu , który wpadł mi w rece:

http://www.kitesurf.nl/nieuws-algemeen/video-best-waroo-2008.html

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 16:59

Hym... brzmi naprawdę przyzwoicie.... czas zbierac kasę? :]

GURU, wielkie Ci dzięki ze zechciało Ci się naskrobać trochę informacji dla nas szarych uzytkowników (przynajmniej ja jestem szary).

THX :notworthy: :notworthy: THX THX :notworthy: :notworthy:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 18:04

Zed92 pisze:Hym... brzmi naprawdę przyzwoicie.... czas zbierac kasę? :]

:

UZBIERAC KASĘ :?: na pewno nie zaszkodzi :wink: , czy akurat na Waroo 08 to juz inna kwestia :idea:

na szczęscie coraz wiecej firm konstruuje wreszcie przyzwoite SLE :arrow: choć jeszcze ZDECYDOWANIE nie wszystkie :!: :wink:

..ciekawe ,że już tyle lat rozwoju Bow i niektórzy ciagle nie mogą się dopracować udanej, dojrzałej konstrukcji " pogratulować" konstruktorom :roll:

tak czy siak wg mnie W 08 to ścisła czołówka w segmencie High depower/Bow/SLE czy jak to jeszcze nie nazywać :wink: :hand:

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 18:11

to byś Guru jeszcze skrobnął taki tekst podobny o tym nowym trapezie, którego się dzięki mnie dorobiłes ;) chociaż po fotach widze, ze mocno to go nie używałeś ;)

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 18:25

na fotkach - coś mało widać latawiec :)

i jest w koncu one-pump czy go nie ma:) bo tyle bylo spekulacji ze juz sie pogubiłem

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 18:38

zgred pisze:to byś Guru jeszcze skrobnął taki tekst podobny o tym nowym trapezie, którego się dzięki mnie dorobiłes ;) chociaż po fotach widze, ze mocno to go nie używałeś ;)

..co tu dużo gadać Mystic Warior jest nie do wyje... :roll: .chania .

.Pat Love WIRE świetny , ale Warrior lepiej dopracowany w szczegółach,np super system dzieki ,któremu :poducha" pod hakiem nie przesuwa się do góry ani o 1cm., dodatkowy bezpiecznik do HP leasha

-bardzo wygodny do pływania w piance , ale co ważne na golasa jest super ,nic nie obciera :lol:[to pierwszy trapez , przy którym natychmiast po zejściu z wody wogóle nie myśle o zdjęciu go] , choć Wire jest bardziej "ortopedyczny" - jest sztywniejszy co przekłada sie na lepsze podparcie "krzyża"

-nie dla wszystkich to ważne, ale Warrior ma odjechany design :idea: i jest lżejszy

to tyle z tego co pamiętam !

pytasz o wady:

.. no , jest jedna- cena :doh: , z drugiej strony za najlepsze produkty z reguły trzeba po prostu trochę więcej zapłacić :think:

troche of top , ale w końcu to mój post , więc mogę sobie odrobinę "pobałaganić", poza tym sam chciałeś,Zgredziu :roll: :wink: :hand:
Ostatnio zmieniony 07 sty 2008, 16:06 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post04 sty 2008, 18:43

bigfoot gt pisze:na fotkach - coś mało widać latawiec :)

i jest w koncu one-pump czy go nie ma:) bo tyle bylo spekulacji ze juz sie pogubiłem

zdjecia kita :?:eee nieważne :wink: , ale jak koniecznie trzeba :?: :wink: to proszę bardzo :arrow:

Obrazek

easy pumpa "ni ma" w W 08

.. ale w Nemesis'ie HP jest do wyboru z easy pumpem lub bez :arrow:

.. bez easy pumpa jest z grubsza ok 100 E tańszy :!:

..

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2008, 23:13

Twoja recenzja podpaliła mnie do własnych testów
i pomyślenia już o wodzie
nie spodziewałem się wielkich zmian - ale jeśli są to super

sprawdzę :)

dzięki

pozdro

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post16 sty 2008, 15:04

Ja osobiście liczę na to ze bar będzie mocno dopracowany, nie będzie miał problemu zacięcia się paska, który wg mnie jest czymś więcej jak porównanie z super autem i złapaniu w nim gumy (sorka jak ktoś nie wie o co chodzi to niech pogrzebie w forum :) ) i będzie kompatybilny z modelem latawki 07...

Zresztą zdziwił bym się gdyby nie był kompatybilny i w tą stronę :)

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post17 sty 2008, 18:07

__kater__ pisze: licze ,że bar będzie kompatybilny z modelem latawki 07...

Zresztą zdziwił bym się gdyby nie był kompatybilny i w tą stronę :)

moje zdziwienie byloby o
niebo większe od Twojego :wink:

.. a serio to chłopcy cały czas mieszają, kombinują :lol: i dobrze bo od tego są :!: i z reguły coś pozytywnego z tego wynika :lol:

to tylko jedna z hipotetycznych wersji Best baroo do WAROO :wink: na 2008:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post18 sty 2008, 08:51

Guru ja mam pytanie o Yarge. Bedzie model na 08 czy moze zamiast tego powstał Nemesis HP???

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post18 sty 2008, 09:23

Marcin78 pisze:Guru ja mam pytanie o Yarge. Bedzie model na 08 czy moze zamiast tego powstał Nemesis HP???

Nemesis jest raczej rozwinięciem linii Waroo Pro :arrow: choć to zupełnie inne konstrukcje :!: , ale przynajmniej koncepcyjnie jest jakąś kontynuacją [oba kity nastawione głównie na wysokie osiągi, nadają sie również do pływania rekreacyjnego, ale najwiekszą z nich korzyść odniosą dobrze pływajacy i Ci dla których ważne są osiagi latawca -np wysokie skoki i inne takie tam :wink:

:arrow: znika Waroo Pro - pojawia się Nemesis HP :idea:

Yarga 2008 [do końca nie wiadomo czy na 100% pod tą nazwą :roll: ] jest w przygotowaniu. To są jeszcze spekulacje , ale ma to być latawiec z kategorii High Depower C-kite . :think:

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post18 sty 2008, 13:01

GURU 10.5 pisze:Yarga 2008 [do końca nie wiadomo czy na 100% pod tą nazwą :roll: ] jest w przygotowaniu. To są jeszcze spekulacje , ale ma to być latawiec z kategorii High Depower C-kite . :think:

Gdzieś znalazłem zdjęcie w sieci i wrzuciłem do którejś dyskusji,
nie pamiętam do której :oops:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post18 sty 2008, 13:25

Biały pisze:
Gdzieś znalazłem zdjęcie w sieci i wrzuciłem do którejś dyskusji,
nie pamiętam do której :oops:

możliwe ,że była to ściema na pożarcie dla papparazzi :?: :roll: , ale pewien nie jestem :wink: :think:

dla mnie to tak właśnie wygladało,ale uciąć sobie za to ....nie dam :disgusted: :naughty: :wink:

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post18 sty 2008, 15:15

Hmm czyli moze jeszcze pocekam co wymysla. Ale chyba cos im sie ostro poprzesuwało normalnie o tej porze to latawce na dany rok juz dawno były dostepne :roll:

Wróć do „Recenzje & Opinie”