Wybór butów

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post26 gru 2014, 11:51

Witam,

zastanawiam się nad kupnem butów do mojej deski. Mam na oku kilka modeli, różnią się one głównie sztywnością, ceną i materiałami ;) Budżet mam niezbyt duży, chciałbym skorzystać z wyprzedaży modeli 2014. W butach pływałem tylko raz na wyciągu wakeprojekt.pl w Sławótkowie, były to najprostsze Liquid Force. Zależy mi, żeby sprzęt wytrzymał jak najdłużej, nie pływam w ciągu roku zbyt dużo na razie, ale kto wie za rok czy dwa :D Ciężko mi jakiekolwiek buty porównywać, bo pływałem dosłownie 2 godziny (w tych LF). Poza tym, co oprócz lepszego trzymania (kontroli), boleśniejszych gleb (zwłaszcza jak złapie się krawędź), lansu i potrzeby mocniejszego wiatru dają buty na kite :P ?

Teraz jak komuś się nie chce czytać. Moje typy:
1. Slingshot RAD 2014
2. Liquid Force Shane 2014
3. Ronix Park 2014
4. Ronix One 2014
5. Liquid Force Watson 2014

Proszę o jakieś opinie, rady. Dzięki.

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post26 gru 2014, 13:15

Było już parę tematów o butach.

Podstawowa i najważniejsza moim zdaniem sprawa to waga butów, dla tego też jeżeli mają to być buty pod kite i wake to ja biorę pod uwagę tylko RONIX-y

Twardsze ONE natomiast bardziej miękka opcja FRANK. Ja pływam w ONE. Super trzymają nogę i są mega lekkie. Ciężko z nich wypaść, choć zdarza się

Wiem że chłopaki pływają w Liquidach, ale lepiej niech sami się wypowiedzą. Ja nie pływałem.

Awatar użytkownika
Maks
Deska: Fifty50+RonixOne / NHP
Latawiec: Ozone C4
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post26 gru 2014, 13:26

Gdzieś na forum zamieszczalem linka z porownaniem buciorow. Ronixy faktycznie najlzejsze.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Awatar użytkownika
Wojtek Janaszek
Deska: Custom + One
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post26 gru 2014, 17:09

Właśnie jestem ciekaw, jak wypadają LF, choć Shane musiałbym ściągać z USA.
Dużo dała mi lektura bloga Marka Rowińskiego JR, teraz chyba wiem, że raczej zdecyduję się na Shane'y. Czekam tylko na opinie, jak się pływa w tych butach (w tegorocznych).

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post26 gru 2014, 19:29

Wojtek Janaszek pisze:co oprócz lepszego trzymania (kontroli), boleśniejszych gleb (zwłaszcza jak złapie się krawędź), lansu i potrzeby mocniejszego wiatru dają buty na kite :P

nic…
poza tym co wymieniłeś to nic..

no może jeszcze bardziej skomplikowane wychodzenie na wodę, upierdliwsze zbieranie się po glebie, bywają też uciążliwe przy niektórych trikach oldschool jak one-footy, board-off'y, drkslide ;)

windrt

Post27 gru 2014, 22:20

ja bym wybral tak:

Slingshot RAD 2014
Liquid Force Watson 2014
Liquid Force Shane 2014
Ronix One 2014
Ronix Park 2014

:thumb:

Jake
Deska: Slingshot Asylum 2014
Latawiec: 2014 Slingshot RPM 8m i 11m
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 sty 2015, 02:10

Wojtek Janaszek pisze: Poza tym, co oprócz lepszego trzymania (kontroli), boleśniejszych gleb (zwłaszcza jak złapie się krawędź), lansu i potrzeby mocniejszego wiatru dają buty na kite :P

Nie lądujesz z jedną nogą w strapie niszcząc kolana / kostkę, nie tracisz czasu i energii na szukanie deski, nie kopniesz deski w locie starając się wsadzić nogę do strapa (nie raz), nie oberwiesz deską w głowę, będziesz miał więcej pewności przy ostrzejszych lądowaniach. Niektóre gleby bolą bardziej, ale szybko nauczysz się puszczać bar i upadać ;)

PS. Slingshot RAD są super, Ronixy szybko się rozpadają.

PS. witam wszystkich :)

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post12 sty 2015, 12:10

Maks pisze:Gdzieś na forum zamieszczalem linka z porownaniem buciorow. Ronixy faktycznie najlzejsze.

Byly najlżejsze.. ale nie wytrzymywały 1/3 sezonu w moim przypadku, a przerobiłem 3 pary w 2012 i 2013.

Ten sezon przepływałem w jednym z tańszych modeli LF ultra kite, wersja zamknięta. Bucik bardzo lekki i własnie leci na sprzedaż w stanie IDEALNYM!

W 2015 nowy model wypuszcza Liquid Force Kites - LFK w kolekcji Ultra Light. But jest stworzony do kitesurfingu(waga, co nie wyklucza korzystania również na wake'u!) i ma być najlżejszy na rynku, oby tylko utrzymali swoją jakość :pray:

Obrazek

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 sty 2015, 09:19

bartekk pisze:
Maks pisze:Gdzieś na forum zamieszczalem linka z porownaniem buciorow. Ronixy faktycznie najlzejsze.

Byly najlżejsze.. ale nie wytrzymywały 1/3 sezonu w moim przypadku, a przerobiłem 3 pary w 2012 i 2013.

a moje SĄ najlżejsze i po całym sezonie SĄ w stanie idealnym :idea:
ps: nie handluję nimi :wink:

peace

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post14 sty 2015, 13:44

Sam mam w tej chwili One'y i nie narzekam, ale mam je dosyć krótko. Wydaje mi się, że nie ma opcji - jak but lekki to i musi szybciej lecieć. Ale tak naprawdę dużo zależy od techniki pływania i trochę szczęścia. Pływając na wake'u wielokrotnie widziałem jak sprzęt wytrzymywał naprawdę duże przeciążenia (buty, decha, inserty) żeby potem ten sam model poleciał przy zwykłym, lekko wciętym zejściu z boxa. Po prostu czasem wystarczy przyłożyć siłę trochę z innej strony niż zazwyczaj. Z drugiej strony sam wolałbym żeby poleciał but czy insert niż kolano czy kręgosłup.
Jak ktoś katuje ostro, pływa po 200dni w roku, trenuje nowe tricki (czyt.: nie pływa tylko tego co wchodzi) do tego waży 80-90kg i więcej to powinien myśleć o mocniejszej konstrukcji. W przeciwnym wypadku każdy but może polecieć niezależnie od konstrukcji - ot kwestia pechowej wcinki.

Wróć do „Recenzje & Opinie”