Portugalia - Porto, Matosinhos, Faro, Peniche, Albufeira

Miejscówki Kitesurfingowe
jezior90
Postawił piwka: 1 raz

Post07 kwie 2012, 13:39

Hej! Jestem zupełnie nowy na forum, mam kilka pytań. W tym roku od października wybieram się na erasmusa do portugalii, konkretnie do Porto, chociaż we wrześniu będę cały miesiąc na kursie języka w Lizbonie. Czemu Portugalia - bo można pływać! Pływam od 5 lat na windsurfingu, ale w tym roku jak jechałem na snowboard zobaczyłem chłopaków na snowkite - mega sprawa, dlatego postanowiłem nauczyć się pływać z latawcem:)

Co do wyżej wymienionych spotów (Porto, Matosinhos, Faro, Peniche) - nie znalazłem prawie żadnych informacji na temat portugalii na forum - ktoś tam pływał, wie jakie są warunki wiatrowe? Wiem że wszędzie można surfować, to też mnie interesuje, ale jednak bardziej jestem nastawiony na kite. Z Porto mam też śmiesznie tanie ceny biletów na Kanary, Azory i do Malagi więc jeszcze Tarifa - jak wyglądają tam warunki jesienią i zimą?

Na koniec trochę pytanie nie dla tego działu - myślicie że po mniej więcej miesiącu pływania na kite, można już kupować własny sprzęt (używany)? Czy moje doświadczenie z windsurfingu coś mi pomoże na kajcie? Najchętniej kupiłbym sprzęt jak najszybciej, po co topić pieniądze w wypożyczanie skoro będę na miejscu nonstop.

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post07 kwie 2012, 18:52

jezior90 pisze: Co do wyżej wymienionych spotów (Porto, Matosinhos, Faro, Peniche) - nie znalazłem prawie żadnych informacji na temat portugalii na forum - ktoś tam pływał, wie jakie są warunki wiatrowe?

oj było o Portugalii, było...
i parę osób tam także było... :wink:
czytaj: viewtopic.php?f=5&t=4801

jezior90
Postawił piwka: 1 raz

Post09 kwie 2012, 11:25

No tylko że jednak bardziej chodziło mi o informacje dotyczące okolic Porto/Matosinhos -> tam będę przez cały rok;) Ale z tego co sam wyszperałem to na tym zachodnim wybrzeżu raczej surfing (dla mnie jako początkującego), bo raz że ciężko tam znaleźć jakąkolwiek kite-szkołę w internecie, to jeszcze wybrzeże nie obfituje w żadne laguny/ zatoczki, sam ocean.

Natomiast bilet lotniczy z porto do Faro kosztuje całe 4 euro (ryanair) i latają codziennie 2 samoloty w dwie strony, na gran canarię całe 10 euro, więc chyba nie będzie problemów z weekendowo-tygodniowymi wypadami na pływanie :D

Awatar użytkownika
meg_ka

Post19 sty 2015, 23:03

za jakiś rok także planuję spędzić erasmusa w Porto. jak Twoje wrażenia? opłacało się pod względem kitesurfingu? ;)

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2015, 14:17

Podbijam temat.

Ktoś w okolicach, dalszych lub bliższych Porto poleci?

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post04 kwie 2015, 13:56

Ja lece, w sumie to szykujemy sie na prognoze po 17 kwietnia,
chyba bedziemy atakowac Lufthansa, dobrze cenowo wycodzi.

Pozdro...

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post30 kwie 2015, 09:12

i jak sie udalo plywanie w okolicach Porto?

Surfingowo to tam jest sporo ale na kite robilem podejscie 2 lata temu i nie bylo gdzie sprzetu zalatwic... tylko surfing... ktos cos ma aktualnego? Kombinuje cos na czerwiec...

Wróć do „Spoty”