JEZIORSKO-NoweSpoty! Panoramy + Róża wiatrów!

Miejscówki Kitesurfingowe

Jesli powstały by spoty z prawdziwego zdarzenia nad Jeziorskiem byłabyś/byłbyś zainteresowany pływaniem nad Jeziorskiem?

Tak
66
66%
Nie
13
13%
Czasami
17
17%
Tylko zimą (snowkite) /poza sezonem
4
4%

Liczba głosów: 100

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 20:48

W tej pięknej zatoczce stawiałem swoje pierwsze kroki po zrobieniu kursu i... własnej dechy na której zaliczałem pierwsze ślizgi ;) Niestety dno nie jest tam idealne, ale ogólnie w Jeziorsku różne rzeczy się znajdują więc chyba niepotrzebnie się czepiam.
Kolejna sprawa to fakt, że latem w okolicy zatoczki powstaje dzikie (?) pole namiotowe, więc albo teren należy do kogoś prywatnego, albo do nikogo i nikt za to nie płaci - wtedy jest szansa.
Natomiast kwestia do rozważenia to to, jakie wiatry pojawiają się najczęściej na Jeziorsku. Bo pamiętajcie, że w tej zatoczce przy SW będzie marnie, a przy S w ogóle nie da się pływać. Podobnie w miejscu oznaczonym 5.
Zresztą chyba brak kamieni i skarpy wynika właśnie z tego, że nie ma fal napierających na ten brzeg i wyrzucających wszystkie śmieci, które są w Jeziorsku na brzeg.
Moim skromnym zdaniem fajnie by było, gdyby gdzieś dało się zaprojektować spot z dużym obszarem płytkiej wody. Nie wiem jakie są możliwości i o co można powalczyć. Nie znam się też na technicznych możliwościach wykonania takiego zadania, ale gdyby dało się np w miejscu 3 wysypać kilkadziesiąt ton piachu i podnieść dno tak żeby np do 200m od brzegu było po pas (jednocześnie zasypując cały syf na dnie) to byłoby super. KWestia czy to by się utrzymało dłużej niż przez sezon... :think:

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 21:15

Co będzie możliwe i na co możemy liczyć, będę wiedział w tym tygodniu. Idę do burmistrza ze zdjęciami i relacją naszej wyprawy z Wilksem. Co się tyczy spotu nr3 (patrz mapka). To wygląda to nieciekawie. Bo o ile teraz jest tam teraz nie najgorzej to latem gdy wzrośnie poziom wody zrobi dużo mniej ciekawie.
Spot nr4 w Pęczniewie. Teren ten, nie jestem pewien, o ile nie jest państwowy jest to teren właściciela Restauracji Letniej w Pęczniewie. Choć wątpie ze sięga tak daleko. Chyba parking jest tylko jego. Kamienie na dnie. Fakt są i przyznaje że wymagałyby usunięcia. :wink: Nie przesadzaj jednak z tymi niespodziankami. To głownie mit :!: :idea:
Spot nr5. Na jakieś 80% pod spodem jest położona gruba folia (mająca ograniczyć przesiąkanie przez wał. Z tego też powodu raczej nie natrafisz tam na podwodne przeszkody :wink: .
Aha i być może uda się wygospodarować tez odrobinkę miejsca na stronie zachodniej w okolicach Ostrowa Warckiego, obok przystani i wyciągu.

Według mnie i Wilksa to właśnie ten nr 4 i 5 są najfajniejsze :!: gdyby zainteresować się 4 i wyciąć krzaczory i wyjąć kamienie z dna byłoby idealnie. Co się zaś tyczy wypłycenia, to nie wiem, ale chyba bardziej liczyłbym na to ew w num 2 i 5 , lub w Ostrowie Warckim. Ale.. gdybać można bez końca. Gdy spotkam się z burmistrzem i poznam jego nastawienie i stanowisko wobec tego projektu napiszę na co możemy liczyć :idea:

I teraz najważniejsze

Piszcie proszę, który spot podoba się wam najbardziej i co chcielibyście tam zrobić :!: . Onzo tutaj proźba do Ciebie. Znasz napewno więcej ludzi z Łodzi i nie tylko którzy pływają nad Jeziorskiem. Zainteresuj ich tym postem :!:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 22:29

Myślę, że najlepsze kontakty posiada w tej chwili airman, bo przecież nadal mieszka w Łodzi i przede wszystkim zna wielu ludzi, którzy pływają lub będą tam pływali. Jak najbardziej myślę, że spot jest dobry.

Natomiast podkreślam jeszcze raz - zwróćcie uwagę na kierunki wiatru zanim będziecie coś budować i planować bowiem z tego co pamiętam miejsca 4 i 5 nie wypadają najlepiej pod względem częstości dobrych wiatrów. Chyba najlepiej powinien się wypowiedzieć mario, który pływa tam od wieeelu lat.

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 22:43

ja też pływam na jeziorsku od wielu lat

i wklejam po raz drugi moje graficzne dzieło :wink:

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 23:19

I o to mi chodzi - na Jeziorsku wieje najczęściej (z tego co pamiętam) W i SW. Przy czym przy W na 4 i 5 można pływać, ale gdy odkręca na SW to zaczyna byćmniej przyjemnie. Nie wiem więc (niezależnie od zalet tych spotów) czy warto wchodzić w inwestycje w miejscu, gdzie pływanko będzie przy 50% DOBRYCH wiatrów. Ale może się mylę... :think:

PS: Nie chcę zabijać pomysłu bo jest xtra - po prostu z natury swojej polemizuję ;)

Awatar użytkownika
kiler
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 23:34

co do częstotliwości wiatrów na Jeziorsku z mojej obserwacji wynika że około 80% dobrych wiatrów (powyżej 12knts bo chyba tylko takie Was interesują :wink: ) to kierunki W, S i pochodne S->W.Z czego zdecydowanie przeważający jest W :idea:
Tyle o kierunkach :wink:

I nadal uważam że spot nr 1 jest cool 8)
Pozdro
Kiler

Awatar użytkownika
Wilks
Deska: SU-2
Latawiec: FS Speed2 12

Post02 paź 2007, 09:06

Czołem.

Jeszcze nie ogadałem tego z kubatem ale następnym razem jak się wybierzemy na spoty to sprawdzimy 1. i chciałbym w związku z tymi wiatrami sprawdzić 5. ale na drugim krańcu czyli na tej otwartej dla wiatru przestrzeni gdyby wiało S lub WS. To, że zaznaczyliśmy ten spot (tzn 5.) tak głęboko wyniknął z tego, że nie zdążyliśmy już dalej spenetrować brzegu. Zatem chciałbym podjechać tam niebawem, może jeszcze przed zimowymi pomiarami. Co Ty na to kubat? ( zaraz Pablo pociacha nam temat i wyrzuci do kto/gdzie/kiedy :lol: )

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 15:12

Ale nie rozumiem dlaczego ma być nieciekawie w Pęczniewie przy wietrze zachodnim czy południowo zachodnim :?: na takie wiatry jest jak najbardziej okej. :wink: Fakt że spot nr 3 teoretycznie pod względem ogarniania wiatrów hmm najlepszy, ale dość dużo trzeba by tam zrobić :? I myślę ze jesli by coś robić to należałoby się skupić na 4 i 3 spocie.:?:

p.s. z burmistrzem uda mi się spotkać dopiero w przyszłym tygodniu :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 19:25

TEz myślę, że warto pomyśleć nad 3 i 4. Na 1 nie byłem więc się nie wypowiem.

5 jakoś mi nie podchodzi jeżeli chodzi o kierunki

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 19:28

uwazam ze 5 jest spoko. Startujesz i lądujesz przy połówce lub lekkim offshore nie jest źle :wink: a miejsce naprawdę fajnie :wink:

Awatar użytkownika
Wilks

Post02 paź 2007, 20:07

5. i 4. rulez

w sumie możecie tam nie przyjeżdzać, bedzie wiecej miejsca dla nas :lol: :wink:

Pozdro

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 21:02

Wszystko fajnie tylko po co wtedy ta cała akcja organizowania spotu :?: Co z tego, że zostanie wywalona kasa na przygotowanie jak nikt nie będzie tam pływał. Jednorazowo może to coś da, ale jak się nie będzie opłacać to szybko przestanie istnieć.

Co do startów przy lekkim off-shore to chyba nie muszę pisać jaki to ma sens. Możliwe, że dla Ciebie kubat to nie jest problemem, ale sporo osób chętnie by wybrało miejsce na którym będzie można spokojnie wystartować i wrócić a nie się męczyć 500m dalej na kamieniach lub na tamie/skarpie bo ktoś nie wiedzieć czemu zaplanował plażę na złym brzegu. Poza tym jeśli plaża ewentualnie się przyjmie i rzeczywiście sporo osób zacznie przyjeżdżać to jeśli zaczną startować off-shore to tym bardziej widzę z tego więcej problemów niż pożytku bowiem będą też startować początkujący, którzy regularnie będą mieli problemy z wiatrem.
Ale róbcie co chcecie.

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 21:23

onzo pisze:
Co do startów przy lekkim off-shore to chyba nie muszę pisać jaki to ma sens. Możliwe, że dla Ciebie kubat to nie jest problemem, ale sporo osób chętnie by wybrało miejsce na którym będzie można spokojnie wystartować i wrócić a nie się męczyć 500m dalej na kamieniach lub na tamie/skarpie bo ktoś nie wiedzieć czemu zaplanował plażę na złym brzegu. Poza tym jeśli plaża ewentualnie się przyjmie i rzeczywiście sporo osób zacznie przyjeżdżać to jeśli zaczną startować off-shore to tym bardziej widzę z tego więcej problemów niż pożytku bowiem będą też startować początkujący, którzy regularnie będą mieli problemy z wiatrem.
Ale róbcie co chcecie.

Onzo dlatego właśnie istnieje ten post :!: I dziękuję Ci za Twoją opinię :!: :idea: Chodzi o to żeby wybrać NAJLEPSZE miejsce dla WSZYSTKICH :wink: Dla tych którzy zaczynają i dla tych którzy pływają od lat :wink: Dlatego też chciałem żeby jak najwięcej osób wypowiedziało się na ten temat. A jak na razie (oprócz mnie i Wilksa) zrobiłeś to Ty i Kiler :? Chodzi o to żeby wszyscy mieli fun :wink: i stworzyć miejsce w którym wszyscy z przyjemnością się spotkamy :wink:

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post02 paź 2007, 21:30

Wilks pisze:5. i 4. rulez

w sumie możecie tam nie przyjeżdzać, bedzie wiecej miejsca dla nas :lol: :wink:

Pozdro

ee tam nawet tak nie mów.. trza się trzymać razem :wink:

Awatar użytkownika
Wilks

Post02 paź 2007, 23:50

no przecież to ma być spot, na którym bedzie stała wilgotność i temp. powietrza ok 23 czyli taka pokojowa, żółty piaseczek, najlepiej nie za miałki, żeby nie wchodził między zęby ale nie za duży żeby guza nie zrobił, no i żeby każdy miał swoją motorówke, która przyjedzie po niego po nacisnieciu specjalnego przycisku przy trapezie jak sie mu nie bedzie chciało wracac do brzegu, no i oczywiście ma wiać tak jak zażyczy sobie większość kiterów, którzy uraczyli jeziorsko swoją obecnością, ale nawet jak bedzie wiało 35k to ma nie być fal, ani jednej, no chyba że ktoś sobie zażyczy oczywiście, zawsze pełnia żeby w nocy dało rade pływać, specjalne czujniki wyłapujące lejących do wody... a te sztuczne fale wywoływane wannami za 100tyś i darmowe piwo to już możemy burmistrzowi darować...

a...i zapomniałbym o regulacji głębokości, tak na wszelki wypadek gdyby średnia wysokość kiterów była zbyt niska.

Wróć do „Spoty”