SOMA BAY Egipt

Miejscówki Kitesurfingowe
panek

Post26 kwie 2011, 07:04

Witam
Ja wybieram sie do Soma Bay 5 lipca , czy ktoś wie gdzie mozna znaleść wykres pływów na tym akwenie?
Pozdrawiam
J :thumbsup:

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2011, 11:01

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 09:50

Nie wiem jak będzie w tej LUKSUSOWEJ Somie jeszcze, na razie wchodzi świetny zaprawdę laścik...

viewtopic.php?f=17&t=35966&p=272332&hilit=soma#p272332

:wink: wbijajcie ;)

przemass
Kontaktowanie:

Post11 maja 2011, 21:00

Witajcie,

Jako ze jeszcze tu nie bylismy, ale JESTESMY, pokusimy sie moze o mala relacje - sorry za brak polskich znakow, pisze z nieswojego kompa :wink:

Na poczatek pare faktow:

- od przyjazdu ( 6sty maja do dzis ) - statystyka wiatrowa 100%, w tym 3 dni na male latawce

- wiatr zaczyna sie dokladnie w momencie przyplywu - jak bywa w Egipcie i wielu innych miejscach na swiecie, o czym nie wszyscy wiedza

- plywy trafione IDEALNIE - od pierwszego dnia srodek przyplywu o 10 rano, dzis przesunal sie na okolice 14 - czyli plywanie CALY dzien.

- Jest to jedna z wiekszych lagun na jakich zdarzylo mi sie plywac

Hotel:

Obrazek

Obrazek

Tak jak uprzejmie donosil Ziomek, nie ma sie generalnie do czego przyczepic - moze z wyjatkiem ceny i dostepnosci internetu - jest to najlepszy hotel w Egipcie w jakim zdarzylo nam sie byc, chociaz za dodatkami w stylu zlotych klamek nie przepadamy - nie ten klimat :wink: :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spot::

Jak wiadomo, spot jest plywowy, podobnie jak wiekszosc spotow w Egipcie to fazy przyplywu i odplywu odgrywaja tu znaczna role - o czym mozemy dowiedziec sie zaraz po rejestracji w bazie. Generalnie podczas NASZEGO wyjazdu spot wyglada tak:

Obrazek

Ziomek. pisze:bo jest tam PŁYTKO, CIASNO, WIEJE NIERÓWNO

...nie zauwazylismy :wink:

Obrazek

Jakosc wiatru jest taka jaka jest w calym Egipcie - wiosna - czyli NIENAJLEPSZA - sa miejsca na swiecie gdzie wieje duzo rowniej, nawet przy sredniej wiatru 30 knts...

Obrazek

Obrazek

Ziomek. pisze:i daruj sobie Przemku wywody o pływach, bo nawet w najwyższym pływie jest tam ZA PŁYTKO :idea:
woda nawet do pół uda - z moich doświadczeń - w sadzeniu marchewki głową - jest ZA PŁYTKA na bezpieczne uczenie się nowych trików

Widzisz Ziomku, TOBIE akurat nie musze tego pisac, doswiadczeni kajtforumowicze zapewne rowniez wiedza ze turboczop i mega niska woda zdarza sie w momentach pelni i nowiu - my mamy srednie plywy, dlatego woda nie schodzi do totalnego ZERA ani nie dochodzi do MAKSA - w zwiazku z tym rowniez turboczopu ani super plaskiej wody tutaj nie zauwazylismy... :doh:

...nawet gdy woda schodzi do najnizszego poziomu, mozna sobie na luzie potrenowac 200 :roll: metrow downwind - tak jak robia nasi uczestnicy, problemu z tym nie ma...

Obrazek

woda jak widac przy starcie latawca, nawet przy samej bazie - do polowy uda...

Obrazek

Kursanci....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klimat w samej bazie co prawda niemiecki, za to z dobrze plywajacymi riderami/instruktorami ZAWSZE lapiemy DOBRY klimat - niezaleznie od narodowosci

"latajaca Holenderka" ;)

Obrazek

...i wcale niegorzej latajacy jej chlopak Sebastian - wlasnie kreci drugiego loopa :wink:

Obrazek

Miejsca do treningu i wplywania sie nam nie brakuje chociaz na wlasciwy trening to mamy drugi tydzien - TERAZ najwazniejsi sa kursanci

Obrazek

Obrazek

Obrazek

....pomijajac oczywiste plusy jakie widac na zdjeciach, do minusow nalezy:

- spot plywowy - jak w calym Egipcie :?
- nierowny, wiosenny jeszcze wiatr - im pozniej sie przyjezdza tym lepiej - jak w calym Egipcie :?
- wciaz pianka 3/2 - jak w calym Egipcie... :?
- brak internetu w rozsadnej cenie - niestety NIE jak w calym Egipcie :idea:

Podsumowujac pierwsze wrazenie - wraz z El Gouna i Ras Sudr, pod pewnymi roznicami - podtrzymuje to co napisalem - jeden z najlepszych spotow do nauki i treningu NA TERENIE EGIPTU....Brazylia to to nigdy nie bedzie i nikt tego nie ukrywal - jesli chcemy upalnej temperatury, wiatru jak z suszarki i plywania caly dzien do bolu miesni - zapraszam od jesieni na INNY kontynent :wink:
Jesli chcemy ekonomicznego wyjazdu na szybki, przedsezonowy trening - Egipt wciaz jest w czolowce... :idea:

Pozdrawiam wszystkich i zycze milego filozofowania :thumbsup: 8)

wiecej zdjec wkrotce, imprezka dzis mala "holenderska" :wink: ....

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2011, 22:59

przemas, polecam octopusy w greckiej i calmarifritti we włoskiej (dla miłosników owoców moża. Co ciekawe do tych knajp można chodzić codziennie).
Do plusów spotu zaliczam brak rafy przy przejsciu płytkiej w głęboką wodę (nie tak jak w El-Gounie w RZS). Co to oznacza? Nawet jak jest najniższy poziom wody a wieje możesz przejść spacerkmiem 150-300 metrów i piachem a nie rafą wejść i popływać na głebokiej.

Aha, w hotelu dobrą kawę w ramach all'a dają w tym barze przy basenie.
Aha2: warto ugadać się i wziąć pokój z widokiem na spot, ma się wtedy niezły ogląd na sytuację. No albo rodzina ma ogląd :D
Aha3: jak nie wieje warto pojechać do Sheratona (po drugiej stronie zatoki) na nieźle długie molo po-snurkować

Do Ziomka.... brakuje Ci chyba jeszcze Hamaty do "korony Egiptu" ;)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, 23:31 przez Mondy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2011, 23:02

Cześć Przemass!
Mógłbyś mi powiedzieć czy przy Carribean World (ten hotel poniżej waszego) widziałeś latawce , czy tam ktoś śmiga przy tamtej bazie?
pozdro

Awatar użytkownika
Mondy
Deska: *** NOBILE ***
Latawiec: OZONE, NOBILE
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2011, 23:09

wieloryb, wróciłem stamtąd 3 dni temu.
Tak, ludzie w hotelu poniżej też śmigają. I się halsują do cypla poniżej portu Intercontinentala. "Reskju" działa super, jak tam paru zaległo bo wiatr siadł to na własne oczy widziałem jak pontonem po nich przypłynięto. I chyba organizują się w grupy i większym stateczkiem płyną powyżej bazy Surfmotion, cumują przy mieliźnie i tam też pływają. (albo mają łachę piachu i tam kładą latawce albo moczą je w wodzie... chyba na jakiś kotwiczkach?)

Na więcej pytań chętni odpowiem. Ale pisać mi się nie chce.... można pisać na priv i wtedy telefon.

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post11 maja 2011, 23:28

Mondy pisze:wieloryb, wróciłem stamtąd 3 dni temu.
Tak, ludzie w hotelu poniżej też śmigają. I się halsują do cypla poniżej portu Intercontinentala. "Reskju" działa super, jak tam paru zaległo bo wiatr siadł to na własne oczy widziałem jak pontonem po nich przypłynięto. I chyba organizują się w grupy i większym stateczkiem płyną powyżej bazy Surfmotion, cumują przy mieliźnie i tam też pływają. (albo mają łachę piachu i tam kładą latawce albo moczą je w wodzie... chyba na jakiś kotwiczkach?)

Na więcej pytań chętni odpowiem. Ale pisać mi się nie chce.... można pisać na priv i wtedy telefon.

no to piknie :)
napisałem Ci na prv

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2011, 12:15

..że zacytuję siebie niemal sprzed miesiąca:

Ziomek. pisze:..bo na forum to ja JUŻ TERAZ wiem co napiszesz..

gdybym tak umiał przewidywać w totka - byłbym nieszczęśliwym człowiekiem.. :wink:

przemass pisze:..doswiadczeni kajtforumowicze zapewne rownież..

..widzą na powyższym zdjęciu siłę wiatru ze 12 węzłów :wink:
a głębokość wody moooże do kolan :wink:

Obrazek

..dlatego też poniżej nie ma ani pół WueSa
a mimo to - gdybyś tam wpłynął od razy niemieckie trąby biją na alarm
..czy "znowu" mijam się z prawdą :D :wink:

miło że jesteś zadowolony - nie spodziewałem się ,że będzie inaczej :wink:
napisz później o progresie - bo o miejsce na progress pytano na forum..
ja przedkładam JEDNAK zdrowie nad progress w wodzie nawet do pasa (max tam)
my dziś dla odmiany "russian style" w trzy szkołki :wink:
ale lekutko - gdyż jutro na 9tki :] ..choć również w piankach :wink:

wieloryb pisze:Mógłbyś mi powiedzieć czy przy Carribean World (ten hotel poniżej waszego) widziałeś latawce , czy tam ktoś śmiga przy tamtej bazie?
pozdro

TAK, jest tam zawsze kilka kajtów - ale zdecydowanie odradzam
przykładowo: jak myśmy mieli "równy" :roll: wiatr na 9mw
poniżej przy Carribean'ie na 13tkach raz wahlowali - po chwili byli przepałowani
i nie było mowy o powrocie do brzegu na wysokości hotelu
wiatr tam jest MOCNO od brzegu = super szkwalisty..

pzdr

przemass pisze:..brak internetu w rozsadnej cenie - niestety NIE jak w calym Egipcie ..

PS: większość faktów znasz lepiej ode mnie (dwa razy większe doświadczenie :wink: ) ale .. netu szukaj koło wind :wink:
za free i bardzo szybki :idea: ..zupełnie wiec odwrotnie niż w Twojej relacji ..tzn: "niż w całym Egipcie" chciałem oczywiście napisać.. :wink:
.ale JA nie byłem w CAŁYM Egipcie..

przemass
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 00:19

@Ziomku - to, że Evo najlepszym latawcem do railey i innych triczków, podobnie zresztą jak Kahoona - NIE JEST, tego nie będę ukrywał...Zdjęcie jest robione dokładnie na tej samej ( jedynej w zeszłym tyg. ) sesji z pływania - podobnie jak kiteloop powyżej, którego nie raczyłeś ( nie chciałeś :doh: zauważyć ) - średnia wiatru 25-30 knts, więc znów się mylisz, a w zasadzie OBAJ wiemy że się NIE MYLISZ - tylko CHCESZ się mylić ;)

Nie zwykłem wracac do power hp po dłuższej przerwie na pełnym maksie na 7mkach - jeden bark już straciłem tak - więc i "geyley" niewyjściowe - ale spoko, zrobię Ci lepsze, przecież wiesz - kiedyś się nauczyłem :)

CO do opinii o spocie - moim zdaniem TYLKO Ras Sudr i El Gouna mogą się z tym spotem równać, w niektórych sprawach go przewyższają, w niektórych nie - więc co mam Ci jeszcze napisać do toto lotka - moim zdaniem wciąż jeden z 3 najlepszych spotów w Egipcie - znasz lepsze?

ILE mam jeszcze zdjęć powrzucać żebyście zobaczyli że, pisząc słowami Ziomka - nie jest tu DO KOŃCA tak:

Ziomek. pisze:bo jest tam PŁYTKO, CIASNO, WIEJE NIERÓWNO

no, ale Kiteforum.pl WSZYSTKO przyjmie ;) Długo już przyjmuje :twisted: :lol: :doh:

Co do laguny - miejsce WYBICIA - woda do kolan na najniższym odpływie, miejsce lądowania - PO SZYJĘ - chyba starczy - czy na Helu lepiej jednak jest? Nie trąbią JUŻ ani też nikt nas nie wyrzuca - WYSTARCZY nie skakać po plaży pełnej ludzi i nie robić lansu przy samym brzegu pomiędzy WS - ja wiem że czasem ciężko, tak "bez publiki" ale pewne zasady "w gościach" obowiązują.....mimo wszystko

@Wieloryb - nie mamy za bardzo czasu szukać neta, dziś drugi dzień z dziesięciu :idea: z wiatrem tylko do południa...dlatego sorry za opóźnienie w odp. Widzę zresztą że już koledzy wszystko wyłuszczyli ;)

Wracając do tematu....progressu - w zeszłym tygodniu => to KURSANCI nań przyjechali - a zatem...

Chłopaki zmobilizowali się w ostatni dzień na sesję na turkusie - na własne życzenie - brawa za samodzielność :thumb: :idea:

Elzan jumpi

Obrazek

Paweł pozycja "ciut" poprawiona

Obrazek

Tomek i Adrian - nie pierwsze, nie ostatnie ;) halsy i zwroty

Obrazek

Obrazek

Mati na "procampie" ;)))

Obrazek

Zajęcia teoretyczne - pierwszy skok/pierwszy backroll

Obrazek

Wieczorami też - nudy nie ma :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może teraz wszyscy nabiorą wody w usta?

Obrazek

chyba jednak nie...

...ale za to

Jeszcze na koniec "płytka" laguna - tym razem z kawałkami ;) WS...i nie tylko 8)

Obrazek

pozdrawiamy gorrrąco :lol:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 01:26

przemass pisze: Nie trąbią JUŻ ani też nikt nas nie wyrzuca - WYSTARCZY nie skakać po plaży pełnej ludzi i nie robić lansu przy samym brzegu pomiędzy WS - ja wiem że czasem ciężko, tak "bez publiki" ale pewne zasady "w gościach" obowiązują.....mimo wszystko

:

..rozumiem, że piszesz o tym Niemcu, co TYLKO gayloopy na Rebelu kręci przy brzegu?

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 02:34

nie eee - o tym od COre - na niego dziwnym trafem NIGDY nie trąbią - ech, niemiecka sprawiedliwość :wink:

Obrazek

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 10:31

przemass pisze:nie eee - o tym od COre - na niego dziwnym trafem NIGDY nie trąbią - ech, niemiecka sprawiedliwość :wink:

..faktycznie, On był na Core :idea:
o ale pisałeś że już na NIKOGO nie trąbią?? ..w co trudno mi uwierzyć..
??

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 10:52

na nikogo trenującego - jedna sesja KL na 4 latawce, kiedy WSy jakimś dziwnym trafem się "pochowały" i się przyzwyczaili....

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post16 maja 2011, 11:47

przemass pisze:na nikogo trenującego - jedna sesja KL na 4 latawce, kiedy WSy jakimś dziwnym trafem się "pochowały" i się przyzwyczaili....

a po czym oni rozróżniają czy ktoś "trenuje", czy się "lansuje" czy po prostu "pływa"?
mają to w jakimś niemieckim podręczniku precyzyjnie skatalogowane?

pzdr

Wróć do „Spoty”