NAUKA w EL MEDANO!!

Miejscówki Kitesurfingowe
marcin1225

Post14 sie 2011, 19:08

hej wszystkim pływającym i zorientowanym w temacie, mam pytanie-jak wyglada nauka kite na spocie w el medano, teneryfa, tzn czy wszedzie sa skaly?czy jest gdzies plaska woda i tego typu rzeczy istotne przy szkoleniu, prosze o jak najwiecej informacji, poniewaz nigdy tam nie bylem i nie wiem, pozdro!!

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post23 sie 2011, 03:23

witam

Bylem w El Medano w zeszłym miesiącu - osobiście uważam ze nie jest to Spot do Nauki Kitesurfingu - - jeśli ktoś pisze ze jest to idealny spot do nauki to tylko ze względu na marketing .
Oczywiście znajduje się tam Szkółka Kitesurfingowa prowadzona przez Niemców która prowadzi Kursy.

Jeśli chodzi o sam Spot:
- warunki wietrzne b.dobre ( wieje od 20kn - 30kn i często więcej)
- plaża - piaszczysto-żwirowa - mało miejsca - ogólnie panuje totalny bur.............. inaczej tego ująć nie można - z tego co zauważyliśmy (nie bylem tam sam)nie obowiązują żadne zasady kitesurfingu - nie zdziw się jak ktoś wyląduje Ci latawcem na głowie lub na twoim sprzęcie. W wodzie jest dokładnie tak samo.
- o płaskiej wodzie możesz zapomnieć - miejsce jest idealne na WAVE
- wybrzeże jest miejscami skaliste - uważaj na skały w wodzie - często są miedzy nimi szczeliny.

Nie wiem na jakim jesteś etapie nauki - z tego co zauważyłem nauka w Niemieckiej Szkółce polega na samodzielnym pływaniu pod kontrolą Instruktora który udziela Ci wskazówek z plaży drogą radiową (masz kask z radiem) i deske na leashu podczepioną do nogi ( hmm to chyba nie najlepszy pomysł ).

Jesli chcesz wiecej info pytaj na GG10839858 co? gdzie ?jak? pytaj
Ostatnio zmieniony 23 sie 2011, 04:37 przez seba76, łącznie zmieniany 1 raz.

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post23 sie 2011, 03:41

Obrazek
Obrazek
czerwona linia brzegowa - półki skalne,szczeliny i skały w wodzie - zobaczysz więcej po odpływie (-:
zielona linia brzegowa - zejście do wody piaszczysto-żwirowe po paru krokach zaczyna się robić głęboko - oraz strefa kitesurfingowa

Obrazek
strefa kitesurfingowa - znajdziesz tam wszystko - uwielbiają ją niektórzy windsurferzy,plażowicze itd- odpływ

Obrazek
często spotkania kończą się w ten sposób

Obrazek
półki skalne
Obrazek
czerwona linia brzegowa - - półki skalne,szczeliny i skały w wodzie - przypływ
Obrazek
Obrazek
Obrazek
półki skalne,szczeliny i skały w wodzie - odpływ
Obrazek
strefa kitezone - miejsce w ktorym uczy szkółka swoich adeptów
Obrazek
strefa kitezone - miejsce w ktorym uczy szkółka swoich adeptów - z innej perspektywy
Obrazek
Obrazek
wave

Wróć do „Spoty”