Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
KrisIs
Deska: Reincarnation 2
Latawiec: Komórka
Postawił piwka: 93 razy
Dostał piwko: 52 razy

Post25 sie 2015, 08:43

Mikolpa pisze:Ej !!!! to nie rozkos :naughty: jednak coś weszło na najpiękniejszy spot?

Z JG droga na Rozkosz leci przez Lubawkę więc po drodze wpadliśmy zobaczyć co i jak i akwen mile nas zaskoczył.

Piotr2015

Post25 sie 2015, 13:56

Witam ,jezdem nowy na forum a chciałbym rozpocząć przygodę z kitsurfingiem , najlepiej gdzieś niedaleko Wrocławia / Psie Pole / , co możecie polecić . Najpierw teoria ? czy od razu kupić sprzęt i jakiej wielkość .

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post25 sie 2015, 14:25

Piotr2015 pisze:Witam ,jezdem nowy na forum a chciałbym rozpocząć przygodę z kitsurfingiem , najlepiej gdzieś niedaleko Wrocławia / Psie Pole / , co możecie polecić . Najpierw teoria ? czy od razu kupić sprzęt i jakiej wielkość .

Cześć
Na pewno nie zaczynać od kupna sprzętu.
Najpierw teoria, naprawdę polecam, porządna książka (Kunysz, Ziomek) da Ci bardzo dużo. Ogólnie o kite, wiatrach, zasadach na wodzie i itp.
Potem najbezpieczniej i najszybciej kurs na helu i będziesz pływał, no chyba że po zapoznaniu się z książką zaczniesz samemu tak jak co niektórzy :wink: to wtedy jakiś łatwy sprzęt by się przydał.

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 14:26

Piotr2015 pisze:Witam ,jezdem nowy na forum a chciałbym rozpocząć przygodę z kitsurfingiem , najlepiej gdzieś niedaleko Wrocławia / Psie Pole / , co możecie polecić . Najpierw teoria ? czy od razu kupić sprzęt i jakiej wielkość .

Najbliżej Psiego Pola mogę polecić półwysep Helski. Masz tam szkół do wyboru. Jedź na szkolenie , poznasz teorie, nauczysz się pływać i dopiero kup sprzęt. Po co Ci sprzęt teraz jak nie wiesz co z czym się je? Jak chcesz koniecznie na miejscu to lepiej zapomnij o tym sporcie i weź się za szachy. :hand: Nie ma możliwości nauczenia się we Wrocku czy okolicach.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post25 sie 2015, 14:30

Qba-EPP11 pisze:

Najbliżej Psiego Pola mogę polecić półwysep Helski. Masz tam szkół do wyboru. Jedź na szkolenie , poznasz teorie, nauczysz się pływać i dopiero kup sprzęt. Po co Ci sprzęt teraz jak nie wiesz co z czym się je? Jak chcesz koniecznie na miejscu to lepiej zapomnij o tym sporcie i weź się za szachy. :hand: Nie ma możliwości nauczenia się we Wrocku czy okolicach.

:D

Awatar użytkownika
KrisIs
Deska: Reincarnation 2
Latawiec: Komórka
Postawił piwka: 93 razy
Dostał piwko: 52 razy

Post25 sie 2015, 14:40

Człowiek zobaczył kolorowe latawce na niebie. Poszedł zobaczyć co to - a tu radośni ludkowie okutani w pianki skaczący w powietrzu i taplający się w wodzie. Wpadł na pomysł "też tak chcę" . Wpisał w google kitesurfing ,założył konto na kiteforum.pl, zadał pytanie gdzie co i jak i co ....
Wiadro .... zimnej wody na łeb .
PS
Piotrek nie rób jaj dechę już masz może jakiś kajt też spłynie.

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 16:56

A jak kiedyś kupiłem sprzęt i dopiero zacząłem dowiadywać się, o co w tym chodzi :D. Ale wyszło w sumie drożej. No i piachu się nażarłem oraz wypiłem pół zatoki. A i nauczyłem się kleić kondomy, szyć i łatać dziury w poszyciu :D.

Awatar użytkownika
Piotrbyku
Deska: BraCuru , Moses -Onda
Latawiec: Soul, Soul ,Soul, Capa
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 70 razy

Post25 sie 2015, 20:30

1.JPG
1.JPG (68.71 KiB) Przejrzano 3066 razy

Jeśli takie szachy to OK. a teraz suchar tygodnia : jaka to figura ??? .......................................... skoczek :D

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2015, 10:12

hej, w poniedziałek po robocie udało sie fajne pływańsko,
do samego wieczora wiater SE całkiem znośny na dwunastkę,
rejon wysepek, a tam pod wodą są rożne cuda wiec raczej lepiej nie fikać, tylko prześlizgiwć sie po pniakach kamieniach i bloczkach betonowch zwyczajnie deską,
w myśl zasady im mniej chrobotu i trzasków pod deską tym szybciej

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post26 sie 2015, 10:41

Ja byłem na Mietku w poniedziałek ale słabo mi się podobało . może wieczorem się wyrównało ? Było za to bardzo ciekawie i ekscytująco i aż dziwne że obyło się bez pomocy pogotowia albo innych służb . Niektórzy to mają szczęście :thumb:
Płytka woda odkrywa skarby , jeśli kawały betonu z zbrojeniowymi drutami posiadają jakomś wartość . Pływanie koło śmietnika to rosyjska ruletka .

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post26 sie 2015, 12:55

Iwan pisze:A jak kiedyś kupiłem sprzęt i dopiero zacząłem dowiadywać się, o co w tym chodzi :D. Ale wyszło w sumie drożej. No i piachu się nażarłem oraz wypiłem pół zatoki. A i nauczyłem się kleić kondomy, szyć i łatać dziury w poszyciu :D.

E tam drożej, nauczyłeś się tak jak piszesz samemu szyć i kleić więc zaoszczędziłeś na serwisie :wink:

Co do kupna przed nauką albo teorią z książki to bywa różnie. Jest tu taki jeden co to kupił "tanio" do nauki starego c-shapa i przyjechał na Mietka wiosną uczyć się przy wysokim stanie wody. Doszedł wtedy chyba do wniosku że łatwiej będzie jednak na zatoce. Teraz już nieźle popitala :thumb:

Ja poczytałem o budowie/kształcie kite i przy zakupie byłem cwaniak 8) , a po długim czasie borykania się z brakiem mocy i czekania na wiatry 14-18 złamałem zasady i rozsądne rady i kupiłem 18m ale oczywiście nikomu nie radzę uczyć/doszkalać się na krowie bo ona ciągnie jak cholera, nawet wtedy kiedy nie potrzeba a wręcz utrudnia :wink:

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post26 sie 2015, 16:09

Jakby ktoś gdzieś sporadycznie wylatywał na kite i zastanawiał się nad kupnem składanej deski to chyba nie warto, można wypożyczyć
viewtopic.php?f=23&t=58842

ciurek
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post26 sie 2015, 23:52

Ja byłem na Mietku w poniedziałek ale słabo mi się podobało . może wieczorem się wyrównało ?

Po południu było o wiele lepiej, a naprawdę dobrze to było z dala od brzegu :) Latałem przy wyspach na środku, tworzyła tam się dysza i można było poskakać na idealnym flacie po zawietrznej. do tego stworzyła się w okolicy laguna z woda głębokości ok 10 - 15 cm gdzie było gładko jak na lustrze i miejsca mnóstwo, niestety co jakiś czas mijałem kamień lub jakąś inną przeszkodę pod powierzchnią, wiec szybko sobie odpuściłem i wróciłem na wyspy. Siedziałem tam chyba z 3 godziny :D w okolice brzegu wróciłem dopiero jak przyjechała popołudniowa-wieczorna zmiana Kajciarzy. A wieczór to już sam miód, wiatr osłabł, ale na 16 latałem na lajcie i jeszcze sobie poskakałem. Z fikusem o ile się nie mylę zeszliśmy z wody prawie o zmroku :D To była naprawdę dobra sesja tego dnia, pomijając nawet okropnie nierówny wiatr z rana, wręcz mnie trochę irytował...

Co do kupna przed nauką albo teorią z książki to bywa różnie. Jest tu taki jeden co to kupił "tanio" do nauki starego c-shapa i przyjechał na Mietka wiosną uczyć się przy wysokim stanie wody. Doszedł wtedy chyba do wniosku że łatwiej będzie jednak na zatoce. Teraz już nieźle popitala

Jeżeli to o mnie mowa :D to się zgodzę z Mikolpą, o wiele łatwiej byłoby zacząć gdzieś na płytkiej wodzie z równym wiatrem, mi osobiście bardziej podoba się na Rugii względem półwyspu. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, też nauczyłem się szyć i łatać latawce :evil: przyzwyczaiłem się do szkwalistego nierównego wiatru, który często wita na Mietku itd... Pływać w końcu nauczyłem się sam, głównie na głębokiej wodzie, która nie pomaga. Podsumowując, da radę nauczyć się latać na śródlądziu, ale trzeba w to włożyć o wiele więcej czasu i zaangażowania niż gdzieś nad morzem.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post27 sie 2015, 18:32

miecio potrafi zaskoczyć, miał być film jest to, na tyle stykła bateria, rejon wysepek malediwy
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post27 sie 2015, 18:39

Obrazek

pozd
Obrazek

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”