Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post09 maja 2013, 18:30

Cześć.

Kolego a ile zapłaciłes za tą nową stację?

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post09 maja 2013, 18:36

Mikolpa pisze:Kolego a ile zapłaciłes za tą nową stację?

mam dokładnie tą
http://allegro.pl/ws1080-stacja-pogody- ... 44646.html

dopiero ją poznaje ale ma spore możliwości. tzn jak dla amatora - kitesurfera

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post09 maja 2013, 18:51

Koledzy co myslicie aby postawić coś takiego w mietkowie ?
Można to podłączyć do komputera, połaczenie z internetem pozwoli na dostęp kazdemu z hasłem i loginem.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post09 maja 2013, 18:53

rolmigo pisze:właśnie podłączyłem nową stację pogodową nad jeziorem Kunickim

Będziesz jakoś udostępniał dane?

Awatar użytkownika
rolmigo

Post09 maja 2013, 19:57

Mikolpa pisze:Będziesz jakoś udostępniał dane?

jak na razie zakupiłem tylko dla siebie ale jest kilka osób z naszego otoczenia (pływających na Kunicach) co są zainteresowani dostępem więc działam w temacie żeby udostepnić te dane w necie, nie będę się bawił w abonamenty czy karnety tylko wśród zainteresowanych będzie jednorazowa zrzuta na cały system i tyle.
dostęp do neta i tak mam w domu na stałe, jedynie zasilanie serwera/ terminala będzie kosztowało ale to ok 10-20W więc luzik

jeśli zainteresowani wyrażą zgodę to będziemy udostępniać dane publicznie jeśli nie to będzie ograniczony dostęp

a jakbyście mieli zamiar zrobic taki pomiar jak u mnie służę pomocą
Ostatnio zmieniony 09 maja 2013, 20:19 przez rolmigo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 20:16

Mikolpa pisze:Koledzy co myslicie aby postawić coś takiego w mietkowie ?
Można to podłączyć do komputera, połaczenie z internetem pozwoli na dostęp kazdemu z hasłem i loginem.

W ubiegłym sezonie można było sprawdzać odczyty siły wiatru na autostradzie w Kostomłotach i Budziszowie, co dawało jakiś obraz sytuacji na Mietkowie, w tym roku niestety ich nie ma lub nie można ich podejrzeć.
Tak sobie właśnie wczoraj pomyślałem że przydałoby się zainteresować tematem Ośrodek Sportów Wodnych w Borzygniewie, wydali już miliony na infrastrukturę, więc taka stacja pogodowa to dla nich byłby żaden koszt, no i miałby kto tego doglądać.

Właśnie sprawdziłem i nawet mają już swoja stronę internetową: http://www.bosw.pl/index.php

Awatar użytkownika
rolmigo

Post09 maja 2013, 20:21

to działa w zasadzie bezobsługowo co najwyżej raz na 1/2 roku wymienić baterie

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 20:23

Z doglądaniem to chodziło mi bardziej o pilnowanie żeby ktoś tego nie zajumał lub zniszczył :wink: .

Awatar użytkownika
rolmigo

Post09 maja 2013, 20:30

a tu statystyki z dziś a archiwizację można prowadzić latami. coraz bardziej mi sie to zaczyna podobać. jeszcze tylko muszę ogarnąć jakiś programik aby na komórce można by było to otwierać w formie np. widżeta

Obrazek

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post09 maja 2013, 20:55

Przyznam że jestem pod wrażeniem Twojej stacji i programu, myślałem że na takie coś trzeba wydać tysiące. Z aps na smartfona z androidem nie jest tak łatwo ale przeciez wystarczy dostęp przez www.

Jeżeli chodzi o pomysł z Bozygniewem to uważam że oni w to wejdą. Mam z nimi kontakt więc mogę się zajać tematem ale moga mieć problem z zakupem nawet jeśli kosztowało by to 50zł. Ale mogę załatwic że udostępnia miejsce. Może być jedynie problem z północnym kierunkiem wiatru, oni są dość nisko schowani i moga być przekłamania. Może jakiś niewielki maszt rozwiązał by problem.
Dobre i bezpieczne miejsce na pomiar jest też po drugiej stronie mietkowa. Mogę zajać się znalezieniem.

Jeżeli chodzi o autostradę to stacje sa nadal i nadal działaja, ale niestety uniemożliwili podgląd. Było zbyt wielu zainteresowanych.

Z tego co pisze kolega, który podsuną pomusł wynika że na uruchomienie takiej stacji gdzie mieli by wglad zainteresowani w cale nie trzeba majątku.
Trzeba by policzyć jakie to są koszty pytanie tylko ilu jest chętnych na ich pokrycie? Ja jestem w stanie w to wejść a Wy?

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 21:44

Mikolpa pisze:Jeżeli chodzi o pomysł z Bozygniewem to uważam że oni w to wejdą. Mam z nimi kontakt więc mogę się zajać tematem ale moga mieć problem z zakupem nawet jeśli kosztowało by to 50zł. Ale mogę załatwic że udostępnia miejsce. Może być jedynie problem z północnym kierunkiem wiatru, oni są dość nisko schowani i moga być przekłamania. Może jakiś niewielki maszt rozwiązał by problem.
Dobre i bezpieczne miejsce na pomiar jest też po drugiej stronie mietkowa. Mogę zajać się znalezieniem.

Bez masztu na pewno byłby problem z pomiarem północnych kierunków, a dodatkowo jeżeli nie udałoby się jest zainstalować blisko wody to z racji tego że ośrodek jest w zatoczce to stacja dobrze mierzyłaby jedynie południowy kierunek. W Mietkowie działa/działał kiedyś stacja na wieży kościelnej, taka lokalizacja rozwiązuje problem pomiaru wiatru ze wszystkich kierunków.
Oprócz stacji fajnie byłoby jakby stanęła w Mietkowie też kamerka, która jeżeli byłaby dobrej jakości i w odpowiednim miejscu to w zasadzie mogłaby nawet zastąpić stację meteo.

Jakby co ja jestem chętny dorzucić się na jakąś stację/kamerkę.

P.S. Najlepsza i najbezpieczniejsza lokalizacja stacji meto to pogłębiarka, która stoi na środku Mietka :wink: .
Ostatnio zmieniony 09 maja 2013, 21:53 przez sander, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jakub T.C.

Post09 maja 2013, 21:53

Też chętnie się dołożę do takiej incjatywy.

A tak przy okazji, może jest ktoś chętny wybrać się na 2 dni nad NEUSIEDLER Podersdorf, bo kroi się faina prognoza na ten weekend?

Awatar użytkownika
harnaś
Deska: Aboards Z-series
Latawiec: Nobile 555 RRD Addiction
Postawił piwka: 23 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post09 maja 2013, 22:19

sander pisze:
Mikolpa pisze:Jeżeli chodzi o pomysł z Bozygniewem to uważam że oni w to wejdą. Mam z nimi kontakt więc mogę się zajać tematem ale moga mieć problem z zakupem nawet jeśli kosztowało by to 50zł. Ale mogę załatwic że udostępnia miejsce. Może być jedynie problem z północnym kierunkiem wiatru, oni są dość nisko schowani i moga być przekłamania. Może jakiś niewielki maszt rozwiązał by problem.

Bez masztu na pewno byłby problem z pomiarem północnych kierunków, a dodatkowo jeżeli nie udałoby się jest zainstalować blisko wody to z racji tego że ośrodek jest w zatoczce to stacja dobrze mierzyłaby jedynie południowy kierunek. W Mietkowie działa/działał kiedyś stacja na wieży kościelnej, taka lokalizacja rozwiązuje problem pomiaru wiatru ze wszystkich kierunków.
Oprócz stacji fajnie byłoby jakby stanęła w Mietkowie też kamerka, która jeżeli byłaby dobrej jakości i w odpowiednim miejscu to w zasadzie mogłaby nawet zastąpić stację meteo.

Jakby co ja jestem chętny dorzucić się na jakąś stację/kamerkę.

Kilka ładnych lat wstecz jeszcze jak pływałem na złomie mieliśmy stację meteo na maszcie u Francuza zdawała idealnie egzamin ,ta lokalizacja ma tą zaletę że jest na najwyższym brzegu i obrabia wszystkie kierunki ,kolega złomiarz pseudo Komputer był konstruktorem tej stacji ,można by z nim pogadać i zrobi odpłatnie kolejną :D

Awatar użytkownika
rolmigo

Post10 maja 2013, 06:00

koszty stacji nie są aż takie duże
stacja ok400zł
terminal ok 100zł (jakiś lepszy)
no i podłączenie do neta
reszta jest za darmo (oprogramowanie stacji i strona w necie)
najlepiej zrobić zrzutkę i udostępnić dane wszystkim bo wprowadzanie abonamentów i haseł nie ma sensu ponieważ po jakimś czasie ludzie zaczną przekazywać hasła znajomym, itp. a komu będzie się chciało pilnować kto wpłacił a kto nie i jaki jest ruch na łączu
u nas na cała instalację jest jak na razie chętnych 5 osób więc po 100zl to raczej nie majątek. a jakie konkretne i rzeczowe informacje pogodowe będą dostępne.

a jako ciekawostkę dodam link do stacji która jest juz przygotowana do podłączenia do neta i nawet ma aplikacje na tel.
http://stacje-pogody.pl/artykul_pogoda_ ... her,9.html

dla mnie wadą jest brak podawanych wartości prędkości szkwałów na aplikacji
oraz brak monitora, na którym mozna sprawdzać dane bezpośrednio.

z masztem jest problem bo podczas silniejszych wiatrów >10 knotów zaczyna się bujać co ma wpływ na ruch obrotowy anemometru, powoduje to zaniżanie wartości mierzonych szczególnie średniej prędkości wiatru.

ja mam pomiar na ok 12m nad gruntem ( maszt od anteny wystawiony ponad dach ok 2m) rurka stalowa 3/4cala złapana w dwóch miejscach u podstawy i przy samym szczycie do ściany ale i ja mam problemy z pomiarem silniejszych wiatrów.
najwięcej udało mi się w porywie zmierzyć 55knotów a uśrednione 38. ale to dopiero po dodaniu dodatkowego mocowania przy szczycie ok 2 m od anemometru.

co do kamery też o tym myślałem. pływa z nami kolega, który zajmuje się zawodowo monitoringiem przemysłowym i wydał opinie że będzie to ciężkie do wykonania tzn drogie . sama dobra kamera kosztuje ok 2000zł
ale obiecał mi, że wykonamy jakieś testy na jego sprzęcie firmowym to się podzielę wnioskami i spostrzeżeniami.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2013, 11:29

Kamera/Stacja to szczytna inicjatywa i też chciałbym sie złożyć na całość.

Dobra jest lokalizacja na budynku przy śluzie. Już teraz wisi tam masa sprzętu włącznie z kamerami monitoringu... Można zainicjować dialog...

Następnie może można by przekazywać dane do windfindera: http://www.windfinder.com/contact/contr ... erdata.htm

Jednak czy to rzeczywiście sprawi że w sezonie popływamy lepiej?
;-)

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”