Cześć.
Rozmawiałem w sprawie internetu chyba ze wszystkimi znanymi mi dostawcami plus tymi, których podsunęli mi Fikus i ss7pro.
Aero2 - na dzień dzisiejszy zasięgu poza Wrocławiem brak.
Eutelsat - zasięg wszędzie, internet satelitarny, stabilny i szybki koszt 120zł/mc więc raczej nas nie stać
Neostrada - chyba najstabilniejsza ze wszystkich opcji 80zł/mc więc tez odpada
Internet mobilny
Virginmobile - brak zasięgu transferu danych w Borzygniewie
Play - brak zasięgu transferu danych w Borzygniewie
Orange - Zasięg transferu danych 2g, więc jak są kiepskie dni to zdechnie całkiem
Plus - Zasięg transferu danych 2g, więc jak są kiepskie dni to zdechnie całkiem
T-Mobile - Zasięg 3g na zewnątrz zabudowań, więc jak zdechnie to do 2g i jest szansa że będzie zawsze. W pomieszczeniu może spadać, jeżeli tak będzie to trzeba będzie dokupić antene (teoretycznie taka za 50-70zł starczy)
T-Mobile
9,90 - bez modemu z limitem 1G umowa na 24mc
19.90 - bez modemu z limitem 2G umowa na 12mc
29,90 - z modemem z limitem 2G umowa na 24mc
Rolmigo postara się policzyć jaki limit jest nam potrzebny.
Mamy już stację i terminal z dyskiem. Okazuje się że potrzebujemy jeszcze router. Modem jeżeli zerwie połączenie (bo np. spadł zasięg) to sam go nie przywróci i trzeba będzie jechać żeby połączenie przywrócić. Router podobno sam potrafi połączenie nawiązać. Czy tak jest i jaki kupić Rolmigo próbuje rozgryźć.
Jutro pójdę do T-Mobile po sima z uaktywnioną usługą. Jak do Rolmiga dojdzie router i internet to będzie miał dużo roboty żeby poskładać "puzle" w całość, wgrać oprogramowanie i wszystko poustawiać, jak to się uda to jedziemy pobiegać po dachu z wiertarką
Jak są jeszcze jacyś chętni do składki to zapraszam do przesyłania adresu maila na pw. Może się okazać że musimy płacić co miesiąc 30zł przez dwa lata, a na to może nie starczyć z zebranych pieniędzy.