siemanko,
.....od dobrych dwóch lat napalałem się na tą destynacje, mega wielka plażo-zatoka z wiatrem side-on shore, bezpiecznie, fajny wave. Sama miejscówka bardzo klimatyczna - kitesurfingowa, przegląd twarzy z całego świata. jak ktoś lubi to niedaleko są spoty z flatem, najbliższy w samym Phan Thiet - w porcie rybackim oddalony ok 15km od MuiNe , można spokojnie dojeżdżać skuterem, a jak wiecej osób taryfa. Jest jeszcze jedna ciekawa miejscówka oddalona 150 km-trzeba wynając autko-wiadomo-ale jak wszystko w vietnamie - tanio:)). Mega opcja to wyspa oddalona ok 7h promem od Mui Ne(przy słabszych wiatrach kursuje szybki prom - 2,5H), gdzie wieje po prostu non stop!, a spotów wybór dla każdego; i flat i wave, wiatr jak z wentylatora - najczęściej silny, ok. 30 knt! Minusem w prównaniu do Mui Ne są dość spartańskie warunki pobytu, ale tragedii nie ma; w każdym razie net jest-nawet na wyspie:)
W każdym razie udało mi się wykombinować trochę czasu:) i pruję na prawie 2 miesiące do Vietkongu

; koniec stycznia 2011 do połowy marca. sporo znajomych tam na miejscu , także jadę prawie jak na hel w lipcu:):) tylko ceny lekko lepsze; wypasiona kwatera na samej plaży przy spocie 40 dolców za bungalow 2-3 osoby, a taka trochę dalej , ze 200m 12-15 US dollars:) , ja z natury skromny

więc mieszkać będę w kompleksie apartmentów może niezbyt luksusowych , za to posiadających wszystko co potrzeba, ale cena powala; 100 dolców/miesiąc

!! wszystkie ceny obejmują również stały dostęp do neta free - co bardzo miłe:) jedzonko w knajpkach tańsze niż w biedronce, za dobrą kolację nie powinno się zapłacić więcej niż 2-3 dolary:) także w sumie to chyba nie warto wracać będzie - bo taniej wyjdzie zostać tam do przyszłego roku jesieni niż kupić następny bilet:( . sam przelot niestety tani nie jest, normalna cena to między 3000-4000 pln. Ale warto obserwować linie, bo niekiedy dobre promo puszczają. Z wawy od jesieni zaczął latać LOT do Hanoi - dobra opcja!, poza tym qatarairways, airfrance, chinaairways, singapourairlines, albo aeroflot przez bangkok, no i sporo pewnie innych, trzeba trochę pobuszować
pooozdrawim:)
stiv a