1 bar do ozone light, sport, edge

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
rez

Post26 mar 2008, 07:29

Witam,

Mam pytanie, czy bar + linki do wszystkich ozonów z tego samego roku są kompatybilne? Czy bar 50cm (najmniejszy) obsłuży edge'a 13? Czy wszystkie latawce będą się dobrze zachowywać na tym samym zestawie linek (25m) ?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 mar 2008, 07:48

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic ... 8&start=90
Do kazdego modelu jest taki sam bar

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2008, 07:51

rez pisze: Czy bar 50cm (najmniejszy) obsłuży edge'a 13?

Nie, do EDGE`a musisz mieć 60 cm.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2008, 22:20

Von Belka pisze:
rez pisze: Czy bar 50cm (najmniejszy) obsłuży edge'a 13?

Nie, do EDGE`a musisz mieć 60 cm.

"MUSISZ" to za duże słowo , jest " fabrycznie "zalecane , ale jak zwykle zależy to od preferencji czy przyzwyczajeń .

.. próbowałem 11stke na barze 50cm [ pomimo zalecanego 60cm] i wszystko było ok :arrow: oczywiscie latawiec jest wtedy troszkę wolniejszy / spokojniejszy / odrobinę mniej reaktywny , ale dla wielu [szczegolnie -nie profi :wink: ]mogą to być zalety, a dla innych nie do zaakceptowania :roll:

...zwróćcie także uwagę ,że INSTINCTY 2008 są szybsze i lżejsze na barze więc bardziej tolerują krótszy bar ...

..inna sprawa ,ze 13stka to już spory latawiec , więc faktycznie fabryka zaleca 60cm, ale TYLKO zaleca :!:

.. ustawiając sprzęt OZONE zawsze do tematu podchodzę indywidualnie i dobieram sprzęt pod konkretną osobę [ biorąc pod uwagę umiejetności, styl i miejsce pływania , fundusze jakie ma do dyspozycji i wiele innych parametrów]
:

te LIGHT 3m - LINES 15 - 20m / BAR 50cm
LIGHT 5m - 20 - 25m / 50cm
LIGHT, SPORT, EDGE 7m - 25m / 50cm
LIGHT. SPORT. EDGE 9m - 25m / 50cm
SPORT, EDGE 11m - 25m / 60cm
LIGHT 12m - 25m / 60cm
SPORT, EDGE 13m - 27m / 60cm
SPORT 15m - 27- 30m / 60cm

They are recommendations only. The 50cm and 60cm 2008 bars can be used on all Instinct 08 kites .

..taka ulotka znajduje sie przy każdym Instict 08 :arrow: i w wolnym tlumaczeniu oznacza ,że to tylko rekomendacja ,i wszystkie bary mogą być użyte do wszystkich Instinctów 08

..

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 07:07

Ty tu jesteś Kite-Guru-Ozone-Konsultantem :wink: , ale nie wciskaj chłopakowi, że EDGE 13 m ( nie napisał czy to 07` czy 08` )będzie fajnie latał na 50 cm barze :idea:

Gdyby to był Sport to ewentualnie mógłbyś się zastanowić, po przepłynięciu się oczywiście na dwóch długościach baru :!:

Instinct 06` 11 m na 50 cm - nie dawał rady , m.in. dlatego ostał mi się prawie nowy bar 50 cm! Ktoś chętny :?: Oddam za pół darmo :!:
Edge 07` 13 m na dedykowanym barze 60 cm nie powalał szybkością ( jak dla mnie ), więc na 50 cm nawet nie próbowałem :wink:
Domyślam się więc, że EDGE 08` 13 m fajnie lata na 60 cm, ale na 50 :(

Co do rekomendacji, to oczywiście pływać się da, więc "tylko" rekomendują!
Przenosząc sytuację na nasze ulubione pole, motoryzacji :)
Zimowe opony też są "tylko" zalecane :wink:

Co do zasobności portfela klienta:

- Kupujesz 2 nowe latawce, więc przy tych kosztach jeden bar więcej to nie jest jakaś przepaść finansowa ( zawsze możesz kupić używany z 07 lub 06 ), a niewspółmiernie przyjemniej będzie się pływało oraz łatwiej będzie później sprzedać dwa osobne komplety niż jeden zestaw - dwa latawce z jednym barem ( niekoniecznie dobrze pasującym do jednego z latawców )

- Jeśli myślisz o używanych latawcach, to tutaj sam używany bar wiele nie kosztuje

Ex-konsultant Ozone :wink:
Konsultant Flexifoil i Royalkiteboarding :!:

Poprostu Sebastian :lol:
Ostatnio zmieniony 27 mar 2008, 07:26 przez Sebastian Kite.pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rez

Post27 mar 2008, 07:11

A jak zachowa się 60 cm na małym rozmiarze? Przyznam, że wydatek 1500 za bar to dla mnie dużo.

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 07:17

rez pisze:A jak zachowa się 60 cm na małym rozmiarze? Przyznam, że wydatek 1500 za bar to dla mnie dużo.

Może być za szybko :!: Zależy też, czy chcesz 9 czy 7?

Tak jak napisał Guru, zależy to też od Twojego stopnia zaawansowania!

Kupując 2 nowe latawce z jednym barem, spokojnie drugi dostaniesz gratis :wink:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 10:38

czesc

5 groszy do tematu :wink:

o tym jak bardzo szybszy jest nowy Edge '08 13 + inne rozmiary
mam nadzieje przekonac sie juz w najbliższą majówkę
pozostałych chętnych też zapraszamy na testy
na różnych długościach barów :wink: do WAKE.PL

jednak z moich spooorych doświadczeń na 13 Edge
wynika że niemal niemożliwe jest pływanie na krótkim (50cm) barze :?

z drugiej strony nie wyobrażam sobie pływania na rozmiarze
7-9m na długim barze

gdybym MUSIAŁ się zdecydować na JEDEN tylko bar
czego naprawde nie polecam, zwłaszcza w Ozone
to wybrałbym chyba jednak długi :idea:
ewentualnie skrócił go na kompromisowe 55cm :idea:

pozdro

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 12:38

Von Belka pisze:Ty tu jesteś Kite-Guru-Ozone-Konsultantem :wink: , ale nie wciskaj chłopakowi, że EDGE 13 m ( nie napisał czy to 07` czy 08` )będzie fajnie latał na 50 cm barze :idea:
:

niczego nikomu nie wciskam :roll: nie muszę :lol: a gdybym "musiał ", to prawdopodobnie dałbym "se" spokój z tym wszystkim :!:

.po prostu uważam ,że jeśli ktoś naciska na dwa kity [ 9 i 13] z jednym barem to z dwojga złego lepiej z barem 50cm :idea: niż 60cm :!: , szczególnie jeśli gość nie kręci kiteloopów , skoków z transition itp.. ktore wymagają dużej skrętności latawca.

[ w 2007 używałem baru 45cm do W 07 9 i 13m]

..oczywiście jesli to jest EDGE 13 2007 to bezdyskusyjnie bar 60cm, ale jeśli 2008 ,to już można się zastanowić.

...cały czas mówię o latawcach INSTINCT 2008 , które mam opływane , i które są szybsze niż kite;y 07 :idea: [ być może nasza różnica zdań wynika z tego , że Wasze odniesienia są cały czas do latawców 2007]

...jak widzicie trzy osoby i trzy różne zdania :roll:

..ale co do jednego się zgodzimy lepiej być pięknym , młodym i mieć dwa bary :wink: , niż ...... :roll: :wink: ...być pięknym , młodym i mieć jeden bar :lol:

..dosyć częstym błędem jest dobieranie komuś sprzetu przez pryzmat swojego pływania i swoich[ dość wysokich] umiejetności :doh: , ja z reguły staram się "wcielić" w stopień zaawansowania osoby pytającej i czytać między wierszami :wink: [ po sposobie zadania pytania wiem mniej wiecej czego się spodziewać :wink: ] ..i dobieram sprzęt pod pytającego , a nie pod siebie :roll:

Konsultant OZONE ,po prostu Marek :wink:

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 13:06

Po prostu Marku dziękuję :wink: , bo sam nie lubię jak ktoś robi takie byki :lol:

Czytając między wierszami:

Rez jest z Lęborka, 30 km od Łeby ( będzie szybciej na spocie, niż wielu z nas w pracy), coś już tam pewnie pływa - to już jego trzeci sezon na KF :wink: :arrow: Jego umiejętności będą szybko rosły :idea:

Będzie miał mniejszy latawiec, więc EDGE 13 m będzie pewnie używał przy słabszych-granicznych wiatrach :idea:

Awatar użytkownika
rez

Post27 mar 2008, 13:34

Von Belka pisze:Będzie miał mniejszy latawiec, więc EDGE 13 m będzie pewnie używał przy słabszych-granicznych wiatrach :idea:

Tak wypytuję o te bary, bo czasami trafia się możliwość kupna w dobrej cenie samego latawca bez baru. No i liczę na trafienie jakiegoś edge'a 13 z barem i ewentualne dobranie jakiejś 7-ki

Sebastian Kite.pl
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 13:46

rez pisze:
Von Belka pisze:Będzie miał mniejszy latawiec, więc EDGE 13 m będzie pewnie używał przy słabszych-granicznych wiatrach :idea:

Tak wypytuję o te bary, bo czasami trafia się możliwość kupna w dobrej cenie samego latawca bez baru. No i liczę na trafienie jakiegoś edge'a 13 z barem i ewentualne dobranie jakiejś 7-ki

To, żeby Tobie pomóc, a nie przepychać się argumentami :idea:

Znajdź sobie 13 EDGE z barem, plus 7 bez baru, a ja mogę Tobie "prawie" w prezencie dać bar 06` 50 cm, w sumie może z 5 h na wodzie w Egipcie.

Wiem, że bar 06` z 07` były kompatybilne. Niech tylko Guru potwierdzi Tobie czy do 08` będzie oka, jeśli taki rozważasz.

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post27 mar 2008, 17:17

rez pisze: No i liczę na trafienie jakiegoś edge'a 13 z barem i ewentualne dobranie jakiejś 7-ki

a propo's trafiania to zapytaj mnie [na priv] o dokładnie taki zestaw 13stka edge 07 z ZALECANYM :wink: barem 60cm+ 9tka Sport 07- kite only

i wtedy "prawie" :wink: prezent od von B. będzie jak znalazł ,a dylemat z barami przestanie być chwilowo aktualny :wink:

:hand:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post31 mar 2008, 18:22

..jeszcze króciutko na temat dł baru :roll:

. miałem ostatnio klienta [ pływa sprawnie ale nie kręci :wink: loopów i obrotów], który wziął u mnie 13stkę EDGE II i 9m SPORT II [ bo tak chciał] ze wspólnym barem 50cm.

.. wrócił z wyjazdu b.zadowolony z latawców , ale stwierdził ,że dokupi sobie jeszcze jeden bar , także 50cm :shock: :shock: ..

.. długo musiałem tłumaczyć i przekonywać żeby jednak wziął sobie dedykowany do 13stki bar 60cm :!:

.. piszę to nie po to aby kogoś namawiać na pływanie na 13stce z barem 50cm [ wręcz przeciwnie -ma być 60cm],ale po to aby pokazać ,że w pewnych konkretnych przypadkach jest to możliwe .[ np dla początkujących, gości , którzy nie kręcą obrotów z transition , kiteloopów itp.. czyli tricków które wymagają szybkiej reakcji kite'a] .....i bardziej bezpieczne rozwiązanie niż pływanie na nadreaktywnej 9tce z za dużym barem 60cm :roll: :doh:

* mówię tylko o OZONE 2008 :!: [na 2007 za mało popływałem i nie na wszystkich modelach/ rozmiarach ,aby się wypowiadać]

Awatar użytkownika
MisiekK
Deska: SKYWALKER 144 '07
Latawiec: ozone
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 19:57

mam pytanie dodatkowe - czy różnica w SPORT 11m między barem 50 a 60cm będzie podobna jakby się użyło przy 11m do baru 60cm linek od 13m (27m) zamiast oryginalnych linek jedenastki czyli 25m? czy zmieni się dużo moc kite oprócz spadku szybkości reakcji?
Bo myśle sobie na początek używać baru i dłuższych linek do SPORT 11m żeby spowolnić to co fabryka w 2008 przyśpieszyła, oraz zwiększyć zakres od dołu (;-)).

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”