potrzebny prawnik

Dyskusje nie związane z profilem forum.
__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post30 mar 2008, 12:24

Witam, jest na forum jakiś prawnik, który mi spojrzy chłodnym okiem na pismo jakie wysmarowałem do pracodawcy bliskiej mi osoby?

Chodzi o to ze pracodawca złamał jakieś tam zasady i płaci mniej jak jest zapisane w umowie.

Jeśli ktoś ma ochotę mi pomóc ubrać pismo w paragrafy to bardzo proszę o odzew - pismo wyślę na maila

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2008, 12:25

odezwij sie do Cubano on studiuje prawo z tego co pamietam

Tata

Post31 mar 2008, 22:22

__kater__ pisze:Witam, jest na forum jakiś prawnik, który mi spojrzy chłodnym okiem na pismo jakie wysmarowałem do pracodawcy bliskiej mi osoby?

Chodzi o to ze pracodawca złamał jakieś tam zasady i płaci mniej jak jest zapisane w umowie.

Jeśli ktoś ma ochotę mi pomóc ubrać pismo w paragrafy to bardzo proszę o odzew - pismo wyślę na maila

Czy dobrze rozpoznałeś temat?W dzisiejszych czasach gdzie brak rąk do pracy,żaden Pracodawca nie będzie "igrał"z Pracownikiem który poprawnie wykonuje swoje obowiązki zaniżając mu wynagrodzenie.Musi być inny powód
dla tej sprawy,oby pochopne działanie nie okazało się bardziej zgubne.

Gość

Post31 mar 2008, 22:36

a może ma w umowie zapisaną premię uznaniową czyli taką której wypłacenie zależy od swobodnej oceny pracodawcy i przestał ją płacić

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post01 kwie 2008, 17:03

skończyło się przeprosinami ze strony pracodawcy

okazało się ze przy poprzedniej pensji wpłynęła duża wypłata w wyniku pomyłki "programu komputerowego" a my ją potraktowaliśmy jako premia uznaniowa właśnie. Okazało się, że osoba zajmująca się księgowością była na tyle niekompetentna, że sama sobie z kolejnej podstawy pobrała różnicę...

zacytowałem ładnie artykuł z kodeksu pracy (pracodawca nie ma prawa obniżać podstawy w wyniku swojego błędu w poprzednim miesiącu) i już temat zamknięty - teoretycznie bo praktycznie są teraz dwa wyjścia

pracodawca może poprosić pracownika o to żeby oddał pieniądze w wyniku swojej pomyłki ale wcześniej musi uzupełnić podstawę, a pracownik może ale nie musi oddać...

drugie wyjście jeśli pracownik nie odda albo pracodawca by chciał być fair na 100% to jest takie, że uzupełnia wynagrodzenie a poprzedni miesiąc gdzie przelał za dużo "ubruttawia ze swojej kasy" traktując kwotę która wpłynęła na konto pracownika jako netto.

Jak zrobią to już nie mój biznes :) Swoje zrobiłem

Tata pisze:

Czy dobrze rozpoznałeś temat?W dzisiejszych czasach gdzie brak rąk do pracy,żaden Pracodawca nie będzie "igrał"z Pracownikiem który poprawnie wykonuje swoje obowiązki zaniżając mu wynagrodzenie.Musi być inny powód
dla tej sprawy,oby pochopne działanie nie okazało się bardziej zgubne.

Tak jak piszesz, pracy jest teraz tyle, że osobie której pomogłem wisi temat, ale chodzi o zasadę!
Tylko z szacunku dla pracodawcy a raczej z szacunku do tego czym się zajmuje (szczytne cele) postanowiłem samemu załatwić sprawę a nie dawać cynk do PIPu - ci kochają takie rzeczy bo mają z tego premie...

Wróć do „Offtopic”