F-one ACID 2008

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
kuba1002
Kontaktowanie:

Post30 cze 2008, 14:26

Siemka wszystkim :) mam zamiar kupic ta deske F-one ACID 2008 bardzo duzo sie dobrych zeczy o niej nasłuchałem podczas pobytu na Chałupach . A takze tego ze sa to bardzo dobre deski lecz nie doceniane w polsce ? Czy moze mi ktos cos na ten temat powiedziec bo nie moge znalezc zadnego tematu zwiazanego z ta oto deska . :D
Pozdroooo

Awatar użytkownika
Lukas
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 cze 2008, 20:29

Deska F-one ACID to typowa deska freestylowa dla riderów preferujących agresywny styl New School. Jest ona krótka (130cm) i charakteryzuje się niesamowitą dynamiką, która pomaga przy skokach i ułatwia lądowanie. Zwróć także uwagę na przepiękną szatą graficzną.

Technologia
Concave
Użyteczność deski rozpatrujemy w aspektach ślizgu, komfortu i łatwości wycinania skrętów. Pojedynczy concave (paraboliczny kształt ślizgu) od krawędzi palców do krawędzi pięt sprawia, że deska zyskuje we wszystkich trzech. Aby wejść w ślizg i przyśpieszyć używamy środkowej części deski gdzie nowy concave ma 4mm głębokości. Wypłaszczamy w ten sposób parabolę deski co wpływa na skuteczność wejścia w ślizg i przyśpieszenia. W przypadku wycinania skrętów oraz krawędziowania concave wcinając się w wodę zwiększa zakrawędziowanie deski. Nowy concave tłumi także wszelkie nierówności wody dzięki czemu gwarantuje komfort i pozwala na przyjemne odczucie płaskiej wody podczas ślizgu.
Direct Drive
Direct Drive odnosi się do desek o minimalnej grubości, zawierających 100% drewniany rdzeń pokryty z dwóch stron 100% warstwą karbonu. Obydwa te elementy są połączone ze sobą i tworzą innowacyjną kombinację odpowiadającą wszystkim wymaganiom stawianym nowej topowej desce kajtowej. Z Direct Drive F-one był w stanie dostarczyć deskę o doskonałych osiągach, precyzyjną, szybką, niwelującą niedoskonałości wody, gotową absorbować i uwalniać energię skoków z doskonałym timingiem.
100% rdzeń drewniany
Rdzeń jest duszą deski i jest kluczem w technologii Direct Drive. Nie ma możliwości wykonania deski tak cienkiej lekkiej i zarazem wytrzymałej, 11 mm na środku i tylko 3 mm na tipach bez wykorzystania drewnianego rdzenia. Rdzeń jest laminowany i klejony pionowo, cięty maszynowo z cyfrową precyzją i łączony z węglowym laminatem deski. Flex, dynamiczna odpowiedź deski oraz absorpcja uderzeń i wibracji właściwych dla drewna są niezwykłe i unikalne.
Dynamiczny flex
Deska nie jest już pasywna, lecz pracuje z Tobą i dla Ciebie. Nigdy więcej nie odczujesz nierówności na wodzie. Efektem jest mniejszy wysiłek przez mniejsze obciążenie kolan a także lepsza kontrola i doznania.
ABS Odwrócona krawędź
Najbardziej niewiarygodną z innowacji wprowadzonych w deskach Direct Drive jest flex deski. Deska nie jest już pasywna, lecz pracuje z Tobą i dla Ciebie. Nigdy więcej nie odczujesz nierówności na wodzie. Efektem jest mniejszy wysiłek przez mniejsze obciążenie kolan a także lepsza kontrola i doznania.

tekst zaczerpnięty ze strony: www.kiteshop.pl
Pzdr

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post30 cze 2008, 22:20

Dołączam się do pytania i też chętnie poznam opinie o ww desce. Szczególnie interesuje mnie jak dobrze amortyzuje twarde lądowania, pop i ostrzenie. Może jakieś porównanie do innych (np. Nbl, su-2). No i czy klapeczki dalej robią takie fajne?
pozdro

kuba1002
Kontaktowanie:

Post30 cze 2008, 23:42

To tez przeczytalem ale wielkie dzieki za wsadzenie , chcialbym aby sie wypowiedzial jeszce ktos kto na niej pływał jak mowi JastrzĄb :D z gory dzieki wielkie dla Lukasa :P

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2008, 12:38

Lukas pisze:Deska F-one ACID to typowa deska freestylowa dla riderów preferujących agresywny styl New School. Jest ona krótka (130cm) i charakteryzuje się niesamowitą dynamiką...

jesli mogę mieć nieco odmienne zdanie :wink:

miałem okazję popływać na tej desce
i mam sporo spostrzeżeń:

- deska bdb tłumi drgania podczas halsów na czopie, i płynie się na niej jak po szynach
jednak z tą dynamiką i zwrotnością to bym nie przesadzał :wink:
może to PO CZEŚCI kwestia rozmiaru na któym pływałem , bo miała chyba ze 40 - 41 cm szerokości, choć czułem się jakby miała ze 44..

deska może być bardzo wygodna dla "średniaków"
jednak mi mocno nie podeszła
triki na powerze nie są łatwe na niej, deska jakby "klei" się do wody
podczas wybicia - trudno ją poderwać
przy raily "ciąży" na nogach

strapy - BARDZO WYGODNE :idea: :idea:
S-klasa :wink:
chyba najwygodniejsze na jakich pływałem
co bedzie na pewno dużym plusem dla poczatkujących , sredniozaawansowanych - mega wygoda :idea:
jednak nie ma nic za darmo - megawygoda = dużo słabsza kontrola :idea: i opóźnienie reakcji deski
z tego powodu auta sportowe mają twarde zawieszenia
a deski snowboardowe zawodnicze - twarde buty :idea:
(tak - tak - te do freestylu TEŻ - choć wyglądają jak miekkie :wink: )
dla riderów wymagających więcej od deski - pace będą zbyt miękkie
no i ustawienie padsów w testowanej przez nas ACID było zdecydowanie za mało kierunkowe - przez co na obu halsach miałem wrażenie że strzałka w kolanie mi zaraz wyskoczy w bok
ale na szczęście kąt i rozstaw (chyba też) są regulowane , nie przyklejone na stałe :? jak to w zwyczaju mają niektóre firmy..

odpowiadam na konkretne pytania JastrząB"
- amortyzacja halsów - bdb, twardych lądowań - db
- pop - bardzo słabo
- ostrzenie przeciętne

pozdrawiam

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2008, 13:12

Ziomek. pisze:- pop - bardzo słabo

to już wiem dlaczego napisano tak : Użyteczność deski rozpatrujemy w aspektach ślizgu, komfortu i łatwości wycinania skrętów :)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post02 lip 2008, 11:49

Smokie pisze:
Ziomek. pisze:- pop - bardzo słabo

to już wiem dlaczego napisano tak : Użyteczność deski rozpatrujemy w aspektach ślizgu, komfortu i łatwości wycinania skrętów :)

SMokie - NIGDY nie traktowałbym MOJEJ wstępnej opinii jako wyroczni
najlepiej SPRÓBUJ SAM :idea: :idea:
Fajnie że chłopaki z ch3 to umożliwiają i chwała im za to :idea:

doceniam to że mogę potestować sprzęt
a już to że nie muszęgo pompować, rozkladac, czekac itd - tylko dostaję w ręce odpalone kajty to WYPAS :idea:

pozdro

misiak42
Kontaktowanie:

Post13 lip 2008, 17:19

Lukas pisze:(...) Direct Drive
Direct Drive odnosi się do desek o minimalnej grubości, zawierających 100% drewniany rdzeń pokryty z dwóch stron 100% warstwą karbonu.

tekst zaczerpnięty ze strony: www.kiteshop.pl
Pzdr

Z czego w końcu wykonane są deski F-One? Na oficjalnej stronie piszą, że 100% włókno szklane. Czyżby F-One odszedł od karbonu?

misiak42
Kontaktowanie:

Post21 lip 2008, 19:34

Nikt nie pływa na modelach F-One 2008?

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2008, 21:26

Ziomek. pisze:SMokie - NIGDY nie traktowałbym MOJEJ wstępnej opinii jako wyroczni
najlepiej SPRÓBUJ SAM :idea: :idea:

Nigdy tak też nie czynie :lol:

Lubie wytykać niedopatrzenia, a skoro to deska fristajlowa to akurat pop powinna mieć zacny :wink: I pod tym katem powinna byc opisywane, a nie że dobrze wycina skręty. Tak to sobie można deske do kurs rejsingu opisywać :!:

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post07 sie 2008, 14:18

Zaryzykowalem i wzialem w ciemno deske Acid wiec napisze pare zdan:

Kupilem ja w rozmiarze 130:41 czyli najwieksza jaka jest dostepna. Jesli chodzi o ostrzenie to jest super, jezdzi ostro na wiatr i radzi sobie super przy slabszym wietrze. Jest miekka i to bardzo, czop i twarde ladowania amortyzuje idealnie. Pady i strapy poprostu mega, ciezko porownac do czegokolwiek innego. No i jeszcze jedna sprawa - wybicie z krawedzi - ekstra, dokladnie tak jak oczekiwalem. Nie mam do niej zadnych zastrzezen moze poza tym ze jest troche ciezka ale to mi absolutnie nie przeszkadza.

A wiec deska zostaje ze mna, poki nie znajde czegos lepszego i polecam kazdemu sprobowac. Przy okazji dam sie kapsnac chetnym :wink:
pozdro

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post07 sie 2008, 15:27

JastrząB pisze:
A wiec deska zostaje ze mna, poki nie znajde czegos lepszego i polecam kazdemu sprobowac. Przy okazji dam sie kapsnac chetnym :wink:
pozdro

..jestem chętny nr 1. , może nawet w ten weekend :think:

:lol:

:wave:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post08 sie 2008, 10:37

JastrząB pisze: No i jeszcze jedna sprawa - wybicie z krawedzi - ekstra, dokladnie tak jak oczekiwalem. Nie mam do niej zadnych zastrzezen moze poza tym ze jest troche ciezka ale to mi absolutnie nie przeszkadza.

co do wagi deski - fakt
ale Twoje odczucia wybicia z krawędzi :shock:
ja nie mogłem zwykłego raily zrobić :oops:

pzdr

rybak

Post10 sie 2008, 09:42

Ziomek. pisze:
JastrząB pisze: No i jeszcze jedna sprawa - wybicie z krawedzi - ekstra, dokladnie tak jak oczekiwalem. Nie mam do niej zadnych zastrzezen moze poza tym ze jest troche ciezka ale to mi absolutnie nie przeszkadza.

co do wagi deski - fakt
ale Twoje odczucia wybicia z krawędzi :shock:
ja nie mogłem zwykłego raily zrobić :oops:

pzdr

od baletnicy duzo zalezy

jak ktos jest dobry to i z deski ze sklejki raley zrobi :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie: