potrzebne kilka informacji :)

Forum dla początkujących
andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 10:12

Witajcie...

kilka dni temu kupiłem latawiec pociągowy PANSH ACE 5m w celu nauki sterowania takim czyms i nabrania szacunku do wiatru...

troszkę polatałem poszarpałem sie z nim i dziś ( nie wiem czy dobrze ) kupiłem od kumpla dwa latawce na przyszłość z tym, że już pompowane na wodę... Gaastra GX 12 m i Gaastra GX 16,5 m ... z barami linkami i pełnym kompletem.. nawet trapez mi dorzucil...

Pytanie brzmi tak... czy jako zielony człowiek warto ryzykowac i podczepic sie do tego powiedzmy na srodku jeziora? .. czy tez czekac az wiatr totalnie ucichnie i probowac startowac go na lądzie ( lotnisko ) oczywiscie mowie na poczatek o tym miejszym.... Waze 90 kilo i wiem co to jest powerzone :)

w weekend prawdopodobnie bede w Kadynach z kumplami - ktorzy wiedza o co chodzi, ale kusi mnie, żeby zobaczyc jak to jest z barem... na lądzie

Napiszcie prosze co o tym myślicie, wezcie pod uwage też to, że od zawsze jestem zwiazany ze sportami extremalnymi ( rolki, rower, itd )może będzie mi nieco latwiej niz czlowiekowi ktory cale zycie gral w szachy, lub quake'a przed kompem.

moje GG 6725983 - poważnie prosze o pomoc w tej materii.. mogę odwdzięczyć się np pomocą w sprawach fotograficznych

pozdrawiam Andrzej
Ostatnio zmieniony 20 lut 2014, 15:04 przez andrzejwodejszo, łącznie zmieniany 1 raz.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 11:56

dodam, że jeszcze za nie nie zapłaciłem - wziaz moge się wycofac. Napiszcie prosze co radzicie.

Potrzebuje takiej opinii

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:28

Latawce z 2004 roku wiec mogą być ciężkie na początek, ale nie będzie szkoda niszczyć bo dużo warte nie są.

A co do startowania to poczekałbym na Kadyny gdzie złapiesz na pewno dużo równiejszy wiatr, a przy tych kite'ach to może być dużo lepsze.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:31

Jurgen, a czy cena 750 zl za takie dwa kajty wraz z barami i trapezem to dobra cena ?

Musze miec pewność, że w razie czego będę mogł je pozniej dalej sprzedac.

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:32

no wlasnie c-shapy sa slabe do nauki.wolalbym doplacic i kupic jednego bowa niz te 2 latawce.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:34

w tym problem, że jestem na etapie - który umożliwia mi odroznienie latawca komorowego od pompowanego :D nic więcej nie wiem ( no może poza tymi 4rema dniami latania na pansh Ace 5m - radze sobie z nim dobrze - wiem kiedy moge z nim wejsc w powerzone a kiedy nie )

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:36

andrzejwodejszo pisze:Jurgen, a czy cena 750 zl za takie dwa kajty wraz z barami i trapezem to dobra cena ?

Cena znośna. Chociaż dołożyłbym trochę i poszukał czegoś bardziej user friendly na początek.

andrzejwodejszo pisze:Musze miec pewność, że w razie czego będę mogł je pozniej dalej sprzedac.

Na dalsza odsprzedaż raczej bym nie liczył chyba ze za jakieś grosze.

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:44

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 12:45

Jurgen pisze:Na dalsza odsprzedaż raczej bym nie liczył chyba ze za jakieś grosze.

dokladnie.sprzedac cos takiego bedzie bardzo ciezko.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 13:40

andrzejwodejszo pisze:Jurgen, a czy cena 750 zl za takie dwa kajty wraz z barami i trapezem to dobra cena ?

Musze miec pewność, że w razie czego będę mogł je pozniej dalej sprzedac.

.

pewności nie masz :idea:
chyba że na "balony i linki" - to swoje odzyskasz..

750 pln - to "dobra" cena
ale latawce już nie :idea:

bardzo trudne, niestabilne, "nierówne"

ale czegoś napewno się nauczysz :idea:
próbuj :idea:
zwlaszcza na tym mniejszym..

pozdrawiam

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 15:23

zapytam czy zgodzi się rozbić cene na poł...

dziś będę probował podpiąć bar do mojego komorowca pansha 5m - zobacze czy da rade tym sterować... jeśli da to pewnie kupię sam bar... jeśli nie da... kupie samą 12 ( jesli sie zgodzi )

Dzięki za wsparcie :) pozdrawiam - gdyby ktos miał jeszcze jakies pomysły to prosze pisać. Jestem łakomy na każdą opinię tyczącą mojej sprawy.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 15:34

co do dalszej odsprzedaży :

pytanie brzmi - czy dam radę sprzedać całe dwa zestawy tj

latawiec 12 m + bar + chicken loop i inne takie doczepiane badziewia na rzepy :D + trapez ( uzywany, ale działa ) torby do kajtow itd.. linki ( wszystko co można przyczepić ) plus drugi latawiec z tym samym z tym, że 16,5 metra

za powiedzmy 650zl ? - chodzi mi o to zeby jaknajmniej stracic... może uda się to rozbić...

możliwe jest też, ze tak mi się spodoba ze nie sprzedam :)

podobno stan jest bardzo dobry ( wizualnie mogę to potwierdzić ) i nie zamierzam go dobić bo wiem już jak sie tym steruje. ( mniej więcej )

reasumując - czy warto mi to brać... czy lepiej poszukać innej używki ( cena z trapezem i wszystkimi akcesoriami ( linki, bar zrywki i inne )nie może przekroczyć 1000zl.( używane ).

Może macie takie coś dla mnie ? gdyby to była kestia aparatu foto - z pewnoscią wiedziałbym czy brać czy nie - po samej nazwie... wyobraaźcie sobie natomiast, że lato ucieka i chciałbym zrobić ten pierwszy krok w kierunku kitesurfingu.

Nie wiem nawet czy dobrze zrobiłem kupując pansha. Sprawia mi to duzo frajdy i cholernie ciągnie mnie nad morze. ( niestety nie mam sprzętu na morze ) - zachowuję sie nieco jak w gorącej wodzie kąpany, ale musze w końcu coś zrobić.

Ciężka sprawa - chyba napiszę do Pauliny z Bravo Girl :D

Awatar użytkownika
infidelity
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo

Post13 sie 2008, 15:51

Ja bym te Gaastry odpuściła. Widzę że się napaliłeś i doskonale Cię rozumiem :D Ale z odzyskaniem pieniędzy będzie baardzo ciężko. Na twoim miejscu postarałabym się znaleźć raczej jakiegoś bowa w tej cenie, powoli zbliża się koniec sezonu, wychodzą sprzęty na 2009, więc używki tanieją i będzie ich coraz więcej... Mimo że wiesz mniej więcej jak się latawcem steruje to na początku na bank będzie często lądował w wodzie i zaliczał tego typu kraksy, więc lepiej żeby dobrze wstawał no i odpuszczał szkwały! Teraz jesteś nagrzany, ale pewnie po krótkim czasie stwierdzisz że lepiej było poczekać i kupić jakiegoś bowa, jeden Ci wystarczy, a postępy zrobisz znacznie szybciej i bezpieczniej :idea:

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 15:59

teraz bardzo wazne pytanie - ( jestem za UGMF ) , ale mimo wszystko w googlach nie znalazlem - CO TO JESt BOW - na chwlopski rozum domyslam sie ze chodzi o jakis system bezpieczenstwa.. cos typu natychmiastowe 100% zabranie mocy szmatce.

Ktoś mnie utwierdzi ?

Nie zaplacilem jeszcze, wiec ciagle moge sie wycofac - potrzebuje kogos kto powie mi :
" sluchaj wazysz 91 kilo masz 179cm wzrostu - potrzebujesz latawca "x" i deski "y" widzialem taka pod adresem "z" moi znajomi maja mase uzywanych latawek mogę podpytać czy nie chca sprzedac :D "

cos tego typu :D

priorytetem dla mnie jest to, aby jeszcze w dlugi weekend stanac na desce w kadynach. :)

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post13 sie 2008, 16:05

wiesz co moje zdanie jest takie ze skoro nie wiesz co to bow to unikaj gosci ktorzy powiedza ci potrzebny ci latawiec X deska Y - wcisna ci wszystko. POSZERZ swoja wiedze a dopiero wtedy bedizesz wstanie kupic cos sensownego.chyba ze lubisz wydawac bez sensu swoj hajs.

Wróć do „Pierwsze Kroki”