CULT vs HELIX vc CODE

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Nec555

Post26 wrz 2008, 14:28

Witam,
Zamierzam kupić latawiec i nie wiem na jaki się zdecydować. Jestem początkującym i właśnie stąd brak doświadczenie. Bardzo podobają mi się Naish’e z serii Sigma Shape. Najbardziej ‘jara” mnie CULT ale czy to dobry wybór ? Proszę o opinie wszystkich którzy mieli przyjemność używać tego sprzętu bądź mają coś do powiedzenia w temacie. Jaka jest różnica pomiędzy modelami i właściwe czy w ogóle warto się interesować Sigma Shape. Słyszałem również, że Helix to wolny muł, Cult jest super a CODE … niestety nic nie wiem na jego temat. Proszę o recenzje i opinie.

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post26 wrz 2008, 14:49

Nec 555- Niema kita idealnego dla wszystkich :!: Trochę mało informacji podałeś tzn.: ile ważysz, gdzie chcesz pływać (zakres wiatrowy na danym akwenie) oraz czy szukasz jednego kita czy kupujesz 2-3 rozmiary? Ja nie mam doświadczenia w sigmach, ale bez względu na shape kita - to że kite ma mega hang time albo jest bardzo szybki nie jest napewno najważniejsze podczas nauki a może napewno przeszkadzać. Ja szukająć pierwszej szmatki napewno zwracałbym uwagę na: restart z wody, siły na barze, system bezpieczeństwa oraz wykonanie i materiał użyty. Zwóć uwagę na Converta - może Ci przypasuje. :wink:

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz

Post26 wrz 2008, 15:29

Helix śmiga dobrze, powiem nawet więcej: śmiga zajebiście :D. Poszukaj w recenzjach gdzieś tam jest opis. Code to raczej niski budżet dla szkółek. Nie kupowałbym go. Natomiast Cult podobnież jest przyjemniejszy od Helixa. Ma mniejsze AR i 5 strutsów co teoretycznie sprawia, że jest latawcem "łagodniejszym".

System bezpieczeństwa Naisha jest bardzo intuicyjny i działa doskonale. Poprostu odpychasz chicken loopa. Sigmy liszują się na jednej lince nośnej. Latawiec od razu traci moc i spada do wody grzecznie czekając, aż się pozbierasz.

Słyszałem również, że Helix to wolny muł

Kto Ci takich bzur naopowiadał :lol:
A na poważnie to duże rozmiary w ustawieniu 2:1 pewnie tak. Ja mam 12 i jest dużo szybsza od waroo. Najlepiej przepłyń się sam i oceń (jak chcesz moge udostępnić Helixa)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2008, 16:05

I sprawdź jeszcze to o czym koledzy nie napisali - stabilność kite'a w zenicie i na halsie - nie ma nic bardziej wkurzającego niż pierwsze próby startu z deską, gdy kite nad głową co chwila przepada. Sigmy ponoć są bardzo dobre pod tym względem i rzeczywiście gdy na nie patrzyłem w powietrzu to wyglądały zdecydowanie lepiej niż inne kite'y niezależnie od poziomu zaawansowania ridera.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2008, 17:00

z tej trójki helix ma najlepsza winde i hangtime naprawde zacna i najwiekszy zakres , cult tak jak naisal kukems jest bardziej spokojny i w wiekszych rozmiarach (w ustawieniu 1:1 halixa) mocniej reaguje na bar.
code to latawiec najprostszy z oferty naisha , brak octopusa, mniej brytow w konstrukcji, dzieki wzocnieniom doskonale radzi sobie w szkółkach.
generalnie wiekszosc czasu dymam na torch'ach wiec raczej c ale na fale zdecydownanie wole helix'a , ewentualnie cult 'a
na weekend bedziemy na ekolagunie wiec jezeli chcesz porownac zapraszam

Awatar użytkownika
kukems

Post26 wrz 2008, 17:14

To ja skorzystam z oferty i przetestuję torche hiehie :wink:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post26 wrz 2008, 19:38

kukems pisze:To ja skorzystam z oferty i przetestuję torche hiehie :wink:

spoko jak pan sobie winszuje :D

Nec555

Post26 wrz 2008, 22:03

:D
Dzięki za pierwsze sugestie / opinie i za zaproszenia do testów – jesteście niesamowici  (jak nabędę ……cóż chyba jednak CULT 2008 to się niezwłocznie zrewanżuję ) …tiaaa…ale nie będę mógł skorzystać (wielka szkoda), muszę trochę pieniążków nazbierać, a dzięki wam będę miał lepszą świadomość na co się zdecyduje.

A tak poważnie co do sprzętu to o HELIX’sie czytałem na jakimś małym forum, gdzie kilku gości się ostro sprzeczało o szybkość tego modelu, było kilka opinii na „nie”, oberwało się także CULT’owi (zo to, że to raczej jakiś chwyt marketingowy, reklamowy , że tylko tak fajnie na filmach fruwa – generalnie zjechali NAISH’a)

Tak czy inaczej wydaje mi się, że ten „CULCIK” gdzieś już jest ….uszyty właśnie dla mnie i teraz sobie tylko grzecznie w plecaczku leży i czeka ;)

Podoba mi się bardzo opinia o stabilności CULT’a w halsie i zenicie (dzięki za nią), (dla początkującego … to chyba perfekcyjnie :), z tego co widać posiada progresywny pivot point, łatwo się nim kręci, łatwo wstaje z wody, ma bardzo ładny zakres wiatrowy, masę bayerów jak standardowy już SLE oraz Geo Tech i inne (brak modnego w następnym sezonie Twister Tech – ale w nim to by raczej nie było potrzebne – choć kto tam wie może w 2010 będzie CULT z Twister Tech’em ;))))))) ),

A co do HELIX’a to mnie milo zaskoczyłeś, skoro masz, używasz i pływasz oraz proponujesz do testów to lepszym autorytetem w temacie być już nie możesz. I tak się teraz zastanawiam, skoro CODE odpadł w przedbiegach (choć żal mi tego wzmocnienia .. co to go szkółki preferują) to co dalej ……..HELIX czy CULT jaka może być właściwe różnica pomiędzy nimi, dla kogo są dedykowane????itd
Ciekawe czy ktoś na Helu lata na CULT’cie ? i co o nim sądzi.

Tak mi ten CULCIK po głowie chodzi, że nawet o rozmiarze myślałem. Dla mnie (bo nie wiem !!!!) to chyba tak ze 12 m 2 – 192 wzrostu, 105 żywej wagi – pływanie planuję w przyszłym roku gdzieś na Helu (aby tylko urlopu starczyło) no i właściwie to na polskich jeziorach Mazury, może jakieś Zegrze – tylko czy na jeziorach to się w Polsce pływa !? czy wystarczająco tam wieje (nie licząc Białego Szkwału) ….. ech trudne jest życie początkującego

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2008, 01:22

Nec555 pisze:Tak mi ten CULCIK po głowie chodzi, że nawet o rozmiarze myślałem. Dla mnie (bo nie wiem !!!!) to chyba tak ze 12 m 2 – 192 wzrostu, 105 żywej wagi – pływanie planuję w przyszłym roku gdzieś na Helu (aby tylko urlopu starczyło) no i właściwie to na polskich jeziorach Mazury, może jakieś Zegrze – tylko czy na jeziorach to się w Polsce pływa !? czy wystarczająco tam wieje (nie licząc Białego Szkwału) ….. ech trudne jest życie początkującego

Zajrzyj do recenzji napisanej przez KUKEMS'a, którą znajdziesz W TYM TOPICU
Kukems wspominał o zakresie 12 dla swojej wagi(koguciej;)=wybacz kukems!!! :oops: )- 11-25 knts.
Kategorię wagową reprezentujesz z goła odmienną, więc zastanów sie nad doborem odpowiedniej deski(rozmiar). Potrzebny jest ci latawiec posiadający dobry dół-to pewne i generalnie dobrze dobrany sprzęt, żebyś mial frajdę nie irytując się nad brzegu.

Na jeziorach się pływa;) Zajrzyj do działu SPOTY. Wieje tak, jak wszędzie-raz lepiej, raz gorzej. Osobiście uważam to za stresujące, ale wymądrzam się bo mieszkam nad morzem 8). Na poważnie-przejrzyj forum, poczytaj CO, GDZIE, KIEDY. Na pewno gdzieś, w Twojej okolicy ktoś się umawia na pływanie etc
Pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2008, 12:44

maski pisze:code to latawiec najprostszy z oferty naisha , brak octopusa, mniej brytow w konstrukcji, dzieki wzocnieniom doskonale radzi sobie w szkółkach.

w KTÓRYCH :?: :lol:

Nec555 pisze:A co do HELIX’a to mnie milo zaskoczyłeś, skoro masz, używasz i pływasz oraz proponujesz do testów ...

oraz SPRZEDAJESZ :idea: :wink:

Nec555 pisze:..to lepszym autorytetem w temacie być już nie możesz.

:wink:

Awatar użytkownika
kukems

Post27 wrz 2008, 22:40

Panie Dariuszu cios poniżej pasa.

Nie chce mi się pisać czemu sprzedaję bo podłączam się pod:

To ja skorzystam z oferty i przetestuję torche hiehie Wink

Wiem, że offtop dlatego będzie krótko:

Odkryłem na nowo kitesurfing :twisted: :twisted: :twisted:

Wracając do tematu. Dla jednego zalety Helixa będą jego wadami. W tym sezonie stałem się takim jednym i dlatego zmieniam sprzęt. Żeby tu sprostować twister-tech (kto na to wpadł :doh:) jest patentem Besta. Jeżeli chcesz pływać na jeziorach to bym uderzał w coś z dobrym dołem. Tutaj kłania się Rev 13, ale znowu on ma słabą górę. Wybór jest ciężki.

Na pocieszenie dodam, że większość latawców z tego (2008) roku to udane konstrukcje. Więc jeżeli kupisz jakiś latawiec najprawdopodobniej nie będzie to zły wybór.

maski napisał:

code to latawiec najprostszy z oferty naisha , brak octopusa, mniej brytow w konstrukcji, dzieki wzocnieniom doskonale radzi sobie w szkółkach.

Ziomek napisał:
w KTÓRYCH Question Laughing

I co taka szkółka miałaby zrobić z tymi latawcami po sezonie, przecież nikt tego nie kupi.

A widział ktoś osławione Best GOORU w jakiejś szkole ?

W KTÓREJ :?: Bo na pewno nie w wake.pl.

Awatar użytkownika
kukems

Post27 wrz 2008, 22:42

A zapomniałem napisać, że waroo jest najlepsze w każdym sezonie :oops:

Awatar użytkownika
wielkibrat
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2008, 23:26

kukems pisze:
I co taka szkółka miałaby zrobić z tymi latawcami po sezonie, przecież nikt tego nie kupi.

A widział ktoś osławione Best GOORU w jakiejś szkole ?

W KTÓREJ :?: Bo na pewno nie w wake.pl.

to malo widziales..... 3, 6, 9 w wake.pl (kemping Ekolaguna, gdybys mial ochote to zweryfikowac) :idea:

swoja droga spakowane juz na wtorkowy EGIPT :wink:

Awatar użytkownika
kukems

Post27 wrz 2008, 23:34

Nie zauważyłem, ani pod koniec sezonu ani w środku, ani nawet w magazynku. Takie wzięcie miały, że je pochowaliście :?: :lol:

A tak w ogóle to mam w dupie która szkoła na czym uczy kto na jakim latawcu pływa itd.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2008, 09:34

Ziomek. pisze:
maski pisze:code to latawiec najprostszy z oferty naisha , brak octopusa, mniej brytow w konstrukcji, dzieki wzocnieniom doskonale radzi sobie w szkółkach.

w KTÓRYCH :?: :lol:

o np w tej:
http://www.colonawatersports.com/hurghada/hurghada.html
:lol:

Wróć do „Recenzje & Opinie”