RRD Screw IT-nowe,pady ze strapami Roberto Ricci

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2008, 23:49

Witam,

Na początek proszę o wyrozumiałość... Po raz pierwszy próbuje coś zrecenzować/ opisać/ wymodzić na forum, więc wszelkie uwagi mile widzane (w zanadrzu mam jeszcze Coffin Bag'a NAISH'a :twisted: i kilka innych propozycji...)

Do napisania tych słów kilku natchnął mnie news na się pływa.pl...a konkretniej TEN

Jako, że od pewnego czasu (3 tygodni) używam padów ze strapami RRD, w skrócie zwanych SCREW IT, pozwolam sobie na napisanie kilku słów, opisanie swoich wrazeń (subiektywnie) oraz wypunktowanie kilku plusów i minusów.

Pierwsze wrażenie:

SCREW IT są sprzedawane, przynajmniej Mi zostały w ten sposób zaoferowane,w packu z rączką oraz finami RRD. Zależało mi przede wszystkim na wymianie padów/strapów i rączki, te pierwsze nie do końca mi pasowały, z kolei rączka po prostu się porozklejała.
Rączka, jak rączka-nie będę poświęcał jej zbyt wiele czasu- jest solidna;), fajnie wyprofilowana i...tyle.
Padsy na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo solidnie, komfortowo i ciekawie. Osobiście design RRD uważam za jeden z ciekawszych, ale (jak wiadomo) nad gustami się NIE DYSKUTUJE.

Zestaw otrzymujemy zapakowany w foliopack'u z logiem RRD- służy mi do pakowania mokrej Lycry etc:) Mówiąc szczerze-spisuje się świetnie :twisted:

Obrazek

Po rozpakowaniu zestawu rozpocząłem pierwsze, wstępne oględziny zakupu. Opinie na temat solidności i jakości wykonania RRD krążą różne i pomimo MEGA POPRAWY i tak gdzieś w głebi podchodzimy do tematu sceptycznie;) Sprawdzić trzeba.
Wszystko trzyma się kupy, poszczegóne części są bardzo solidnie posklejane/ pozgrzewane. Dostrzec można kilka ciekawych(nie mylić z innowacyjnością) rozwiązań, np. galimatias wzoróz połączonych z logiem RRD zapobiegający ślizganiu się stopy:D Wszystkie szczegóły sprawiają, że sprzęt prezentuje się naprawdę przezacnie i solidnie. W zestawie znajduje się także wzbogazona zdjęciami instrukcja STEP by STEP, dzięki której spokojnie przebrniemy przez cały proces montażu (jakkolwiek patetycznie to brzmi :lol: )

Po Zamontowaniu
Sam pad po zamontowaniu wygląda tak, jak na zdjęciu poniżej:
Obrazek
Moim zdaniem jest on rewelacyjnie wyprofilowany. Stopa nie męczy się nawet po dłuższej (2-3godzinnej) sesji, czego nie moge powiedzieć o moich poprzednich padach. Pad wykokany z tworzywa przypominającego "piankę" sprawia wrażenie, jakby dostosowywał się do kształtu stopy. Nie wiem, jak to fachowo określić:),ale jest naprawde ok- komfortowo i pewnie trzyma stopę.

Pięta
Obrazek
Element pad'a na którym trzyma się pięta jest doklejony/ zgrzany z "piankową" częścią pada. Jest on nieco większy(wyższy) i umożliwia optymalne "trzymanie" pięty w odpowiedniej pozycji.Ciekawie wyglądające (NAD GUSTAMI....) wzory zapobiegają ślizganiu sie stopy, co moim zdaniem poprawania komfort pływania i ułatwia uskutecznianie wszelkich wygibasów. Przyznam, że początkowo rozwiązanie to wydawało mi sie o tyle "trefne", ze do tej pory używałem i widziałem (pewnie ktoś powie, że mało widziałem;)) pady odlane z jednego kawałka tworzywa. Jak wspomniałem pięta jest elementem doklejonym/ dogrzanym, co poczatkowo budziło moje wątpliwości, związane z trwałościa tego rozwiązania, ale zostaly one rozwiane serią testów(crush równiez) i prób-siłowych i na sucho TEŻ:)

Palce

Obrazek
Obrazek

Sposób zintegrowania ich z piankową częścia pad'a jest identyczny, więc nie będę się rozpisywał. Ich kształt pozwala na...no właśnie:) na złapanie ich palcami :twisted: Jak widzicie na zdjęciach-są cztery krawędzie, za które możemy zahaczyć się palcami u stóp. Moim zdaniem niepceniona chwilami sprawa. Mając dobre oparcie dla pięty i możliwość "złapania się" palcami prostsze, a wlaściwie bardziej efektywne, wydało mi się zarówno ostrzenie, jak i wykonywanie prostych tricków (innych wykonać nie potrafię;))

Regulacja
Obrazek

Standartem chyba jest to, ze strapy reguluje się za pomocą wygodnych rzepów- RRD SCREW IT nie stanowi tu wyjątku. Strapy reguluje sie szybko, prosto i sprawnie. NIe ma namniejszych problemów z ich dopasowaniem do każdej stopy (ja mam 46 z wysokim podpibiciem, testowane na 39 z niskim:) ). Optymalne dopasowanie do stopy/ preferencji nie nastręcza najmniejszych problemów i nie zajmuje zbyt wiele czasu.

SCREW IT- MONTAŻ

Celowo kwestię montażu padów/strapów przedstawiam na końcu. Przyznam szczerze, że jest to jedyny element budzący moje wątpliwości.
Obrazek

Sam w sobie system SCREW IT wydaje się być...i chyba jest genialny w swoje prostocie. Plastykowe elementy, na którym montujemy STRAPY łączymy z padami (przekładamy zintegrowaną śrubę przed odpowiedni otwór) a następnie całość przykręcamy do deski. Prostę??? Baaa banalne wręcz. Na pierwszy rzu oka powinno to zając nie dłużej niż kilka minut.

Niestety nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Śrubu zintegrowane w systemie SCREW IT zdają sie nie być znormalizowane:/
Obrazek
Nie wiem, jak wygląda ich montaż w deskach PLACEBO, czy POISON, produkowanych przez RRD, ale wiem...ze zdają się mieć nieco za dużą średnicę dla NOBILE, oraz starzego modelu RRD. Do pewnego momentu system pozwala się łatwo wkręcić, ale potem zaczyna "stawiać" opór, więc nie da się go wkręcić na tzw "chama". Początkowo pomyślałem-ok, idę popływać...tyle, że po jakimś czasie pad się poluzował. Kolejna próba- raz jeszcze przeczyścilem i naoliwilem inserty, nałożyłem smar na śruby SCREW IT i zabrałem się do wkręcania- tym razem udało się dokręcić nieco solidniej,ale i tak nie jest to to, czego oczekuję. Znając siebie sprawdziłem wszystko 10 razy,a le jedyny sensowny wniosek do jakiego doszedłem jest taki, że należałoby chyba nagwintować śruby i nieco zmniejszyć ich średnicę (minimalnie). Następstw azbagatelizowania tej sprawy przykre mogą być o tyle, że istnieje prawdopodobieństwo zniszczenia insertów a to już brzmi kiepsko:/ Jak mawiają, dla chętnego nic trudnego:)

Podsumowując- SCREW IT są naprawdę warte zainteresowania.Pływa sie w nich świetnie, ich cena jest przystępna a wygląd bardzo ok.

Jeśli ktoś ma ochotę- zapraszam do potestowania na 3miejskich(pucko helskich )spotach

pozdrawiam
k

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post09 paź 2008, 08:37

Bogata renenzja i chyba wszystko zostalo powiedziane, wiec nie licz na inne komentarze :wink: :D

Ze swojej strony mam dwie uwagi:

i) brakuje ostrosci na zdjeciach ze zblizeniem - czyzby "makro" nie dzialalo w aparacie?

ii) idea RRD jest godna uwagi lecz jej wykonanie wg mnie jest nie trafione wlasnie z takich powodow jak opisales na koncu.

Najwyrazniej sruby RRD maja inny gwint i niszcza inserty "nie-RRD-owo-podobnych" desek.
Warto zapytac RRD czy maja te patenty na amerykanskie i europejskie gwinty :idea:
Dodatkowy problem polega na tym, ze jesli ten patent zgubi sie lub sruba przetrze gwint - jestes ugotowany.
Wyobraz sobie, ze stanie sie cos takiego na dlugim wyjezdzie w kajtowo dziewicze miejsca. Polecalbym zabierac ze soba wszedzie min dwa zapasy.
Podobnie LiQ Forcy maja sruby o innym gwincie i nie pasuja np do insertow SU2.
Oryginalne sruby trzeba zamienic na europejskie i problem z glowy.

Szkoda, ze pomyslodawcy nie poszli w kierunku wyeliminowania srub.
Tak jak kiedys Fanatic mial system zatrzaskowy na strapy w deskach WS.
Jakby to dopracowac to z checia bym cos takiego uzywal.
Praktycznie strapy mozna byloby przestawiac na wodzie bez uzycia jakichkolwiek patentow, srubokretow.
A do tego przestawienie zajeloby pare sekund.

Wowczas testowanie wszystkich mozliwych ustawien byloby przyjemnoscia.
A teraz to nie chce mi sie krecic srubokretem....

Awatar użytkownika
romi

Post09 paź 2008, 18:20

Swietna recenzja!!! :clap:
Tak jak Bracuru napisał jedyna wada recenzji to zdjęci !!!
Pozdrawiam Roman :lol:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post14 paź 2008, 22:22

Fajne te nowe klapki rrd widziałem, że Kargul już
wymienił na takowe więc coś w tym jest :roll: muszę się
przepłynąć i zobaczyć jak się sprawują :!:
No i Kuba się postarał foty są może nie ostre ale… ok. ok. ok.

Pozdrówka dla użytkowników RRD a jest ich już znaczne grono
w 3 city i nie tylko
:!: Może inni w końcu docenią trochę bardziej
ten sprzęt bo naprawdę nie odbiega on, już jakiś czas od innych
najlepszych światowych produktów :!: Aloha :wink:

Awatar użytkownika
Pinio

Post24 kwie 2009, 22:22

Odgrzewam kotleta, bo kilka Osób się tym tematem interesowało
W kwestii formalnej :wink: to ja już wiem wszystko, co dlaczego
i czemu z "jasnym" gwintem nie pasuje a jednak pasuje :D
I jak zrobić żeby pasowało reszta :idea: na prv albo, live :!:

Awatar użytkownika
Pinio

Post04 cze 2009, 04:34

Ludzie się często mnie pytają o klapki RRD to tak :arrow:

Z tymi klapkami był „problem” :?
Dotyczył on innego gwintu.
W RRD stosują gwint calowy, niby bardziej wytrzymały - made in USA w Europie używamy głównie metrycznego :!:
A w związku z tym, że śruby są zintegrowane, dzięki temu nie trzeba tu używać narzędzi do montażu takie było założenie podróżowanie z deską i te sprawy. Występował problem z kompatybilnością do desek innych producentów. Ja rozwiązałem to w bardzo prosty sposób przegwintowując śruby :idea: A żeby było jeszcze ładniej przed zamontowaniem klapek nawijam na śrubę taśmę teflonową :idea: /taka biała używana powszechnie podczas łączenia metalowych rurek Np. z wodą koszt 2 zł za 10m/ Wszystko działa nic się nie odkręca i wszyscy, którym to zrobiłem są zadowoleni :D Taśma sprawdza się też, podczas gdy gwint, w który wkręcamy śrubę jest już trochę „zmęczony” Proste rozwiązanie i działa w 101%. Polecam :!:
Sumując śruby w klapkach można przegwintować jakieś 10 min 2 zł taśma + narzynka 20 zł /wystarczy na przegwintowanie wszystkich klapek RRD w europie środkowej/ lub każdy ślusarz koszt na piwo ok. 10 zł + 2 zł taśma
Tyle pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
JaxoN
Deska: Sklejka
Latawiec: SS REV 9m
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 cze 2009, 22:38

Siemano panowie.
Mam problem z nowo zakupionymi klapeczkami rrd srew it.
Konkretnie chodzi o to iż dziurki które są w padzie nie pasują do insertów w mojej deni, kręce na każda możliwa stronę ale i tak nigdy nie pasują do ustawienia w moim northie.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to powiększenie owych dziurek w padzie. Czy po tym zabiegu pad może stać się luźny i latać na boki.
Mam nadzieje że nie pomyliłem nic w fachowym języku.

Awatar użytkownika
Pinio

Post23 cze 2009, 22:42

u góry wszystko wyjaśniłem przeczytaj
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2010, 05:44 przez Pinio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JaxoN
Kontaktowanie:

Post23 cze 2009, 22:44

telefon masz wyłączony. Poza tym mi nie chodzi o gwint tylko o to ze klapki nie pasują do dziurek w desce. chodzi mi o sam pad nie o ter palstyki ze śróbą.

Awatar użytkownika
Pinio

Post23 cze 2009, 22:54

mam małe dzieci i po 20 - tej zawsze wył dzwięki lub kom nara :wink:
a :arrow: ja bym to ogarnął bardzo prosto i nic nie lata a jak coś lata to gość na desce od tych klapkuff

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post23 cze 2009, 23:11

Spoko recenzja, ale fotografa to sobie zalatw lepszego :D

Awatar użytkownika
JaxoN
Kontaktowanie:

Post23 cze 2009, 23:21

Postanowiłem wam to zobrazować.
Obrazek
Jak widać po lewej stronie nie widać insertu. Jednak powiększenie tej dziurki w padzie o 1 cm pozwoliłoby na dokręcenie klapka.

Awatar użytkownika
Pinio

Post24 cze 2009, 06:43

To weź to zrób myślę, że nic wielkiego nie powinno się dziać :!:
W mojej starej 666 z 2007 r. klapki latały prawo lewo i jakoś się dało pływać
Pozdrówka :wink:

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post24 cze 2009, 10:22

Klapki nie będą Ci latać- mocno je skręcisz i będzie ok!!! nie ma opcji, zeby to spieprzyc:)

Awatar użytkownika
JaxoN
Kontaktowanie:

Post24 cze 2009, 16:28

No to żeś wykrakał. Prze gwintowałem śrubę, jednak tak okazała się stanowczo za mała nawet taśma nie pomogła, coś tam niby trzymało ale napewno nie tak jak powinno. No teraz pojawił się problem. Wiecie gdzie można dostać ten plastyk od screw it'a.
Pozdro.

Wróć do „Recenzje & Opinie”