latawce Naish

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
marek

Post03 lis 2003, 19:19

Rozmawiałem ostatnio z ludźmi, którzy pływają na latawcach Naisha i mówili, że Naish jako jedna z niewielu firm nie ma dobrego modelu dla początkujących?
Podobno albo kajty (np. X3) są dobre do skoków ale wogóle nie wstają z wody lub (np. Boxer) dobrze wstaje z wody ale cięzko na nim jexdzic pod góre a o skokach nie ma mowy?
A przecież jest to jedna z pierwszych firm, wiec o co chodzi, ze nie mogą zrobic kajta dla ludzi, którzy po kursie chcą kupic sprzęt?
Chciałbym wiedziec ile z Was się pod tym podpisze, a kto jest innego zdania?

Arek

Post03 lis 2003, 20:01

marek pisze:Rozmawiałem ostatnio z ludźmi, którzy pływają na latawcach Naisha i mówili, że Naish jako jedna z niewielu firm nie ma dobrego modelu dla początkujących?
Podobno albo kajty (np. X3) są dobre do skoków ale wogóle nie wstają z wody lub (np. Boxer) dobrze wstaje z wody ale cięzko na nim jexdzic pod góre a o skokach nie ma mowy?
A przecież jest to jedna z pierwszych firm, wiec o co chodzi, ze nie mogą zrobic kajta dla ludzi, którzy po kursie chcą kupic sprzęt?
Chciałbym wiedziec ile z Was się pod tym podpisze, a kto jest innego zdania?

Ja sie na pewno pod tym nie podpisze. Naish X3 jest zdecydowanie latawcem dla zaawansowanych natomiast nie mozna powiedziec ze nie da sie go wystartowac z wody bo sie po prostu da tylko wymaga to wiatru, i pewnych umiejetnosci.
Jesli chodzi o Boxera to moge sie zalozyc ze stwierdzenia ze ciezko na nim ostro plywac i wogole sie nie da skakac padly z ust kogos kto w zyciu nie mial okazji na nim plywac.Zarowno z ostrym plywanim jak i z wysokimi skokami nie ma zadnego problemu(wystarczylo popatzec na zawodach Fly To King of the Air w Rewie).Ale do ostrego plywania niestety nie wystarczy dobry latawiec,potrzebne jest rowniez troche techniki.Jesli natomiast chodzi o skoki to uwazam ze skakanie na Boxerze jest latwiejsze i mniej techniczne niz na X3,choc ten ma na pewno lepszy hang time.
Pozdro Arek 8)

marek

Post03 lis 2003, 20:06

A kto tam pływał na tych latawcach?
Możesz mi podać linka, zebym sobie sprawdził?
Tzn, ze mam na poczatek kupic Boxera, a moze jednak cos zupełnie innej firmy, np. north, cabrinha, wipika?
Chciałbym kupic cos, co mi starczy na 2, moze 3lata?

Awatar użytkownika
Rafal15

Post03 lis 2003, 21:00

jesli to ma byc latawiec dla poczatkujacych to po co ma miec duzy hang time?? Aero II jest dla poczatkujacych o ile dobrze wiem.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 lis 2003, 21:46

Polecam Cabrinha - Access - stabilny, wybaczający błędy kajt.
Startowanie z wody po nieudanych zwrotach i skokach nie będzie sprawiało ci żadnych problemów model 2004 z systemem RECON
( czytaj-> http://www.pol20.pl/infos/recon.htm ) pozwoli ci czuć się bezpiecznie.

Arek

Post04 lis 2003, 00:05

marek pisze:Tzn, ze mam na poczatek kupic Boxera, a moze jednak cos zupełnie innej firmy, np. north, cabrinha, wipika?
Chciałbym kupic cos, co mi starczy na 2, moze 3lata?

Gwarantuje Ci ze bedziesz sie musial bardzo starac ,zebys w ciagu dwoch sezonow mogl w pelni wykorzystac mozliwosci tego latawca.
A tak na marginesie to na pierwszym zdjeciu od gory Adam Koch na Boxerze podczas zawodow Red Bull King of The Air:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=200

Rafal15 pisze: Aero II jest dla poczatkujacych o ile dobrze wiem.

Z zalozenia Aero 2 jest latawcem dla sredniozaawansowanych i zaawansowanych,jednak swietnie spelnia role rowniez jako latawiec dla poczatkujacych.Sam na takim zaczynalem.

paulina
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 lis 2003, 16:47

marek pisze:A kto tam pływał na tych latawcach?

ja plywalam i skakalam :)
boxer to bardzo prosty w prowadzeniu latawiec, dobrze ciagnacy na wiatr i do gory. oczywiscie ma znacznie mniejsza winde niz X3,ale ktory z poczatkujacych mierzy swoj lot w sekundach :?: do freestylu i doskonalenia trikow szczerze polecam!
paulina

Awatar użytkownika
Ala
Kontaktowanie:

Post04 lis 2003, 20:24

Zgadzam sie z Paulina. Boxer to bardzo uniwersalny kajt. Latwo sie na nim mozna nauczyc bo wybacza bledy i nie jest zbyt wrazliwy lecz daje tez mozliwosci rozwoju i calkiem niezly hang time.
Na King of the Air sporo zawodnikow Naisha plywalo na Boxerach bo jest to super stabilny kajt, dobry na kazde warunki. X3 jest super szybki i reaguje na zmiany w sile wiatru.
Ja plywalam najpierw na Aero II, potem na X3 a teraz tylko na Boxerach. I szkoda ze kiedy sie uczylam Boxerow nie bylo.
Aloha!

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post04 lis 2003, 21:42

Boxer nie ma ciągu do góry :shock:

to chyba jakis żart - sam na wlasne oczy widziałem jak na Red Bullu w Rewie jedna dziewczyna miala na Boxerze chyba najlepszy hang time sposród wszystkich zawodników(również facetów) danego dnia.
:lol:
ostrzenie tez nie sprawiało jej problemu
:clap:

pamietaj - najwazniejsza jest technika :!: :!: :!:

pozdrawiam
majer

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post04 lis 2003, 22:21

Tak a propos ciekaw jestem dlaczego jeżeli Boxer jest latawcem dla początkujących, w obecnej chwili całkiem spora liczba zawodników używa własnie tego latawca? Czy jest to prosty trick marketingowy i na początku sezonu znów wszyscy będą pływać na "X4" :think: Jeżeli nie, to dla kogo będzie w takim razie następca "X3" :shock:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post04 lis 2003, 22:46

Ciekawa uwaga Pabla, to tak, jakby ludzia pływający na Cabrinha latali na Accesie, zamiast na CO2, czy BT?

MirekS

Post05 lis 2003, 02:43

Pablo pisze:Tak a propos ciekaw jestem dlaczego jeżeli Boxer jest latawcem dla początkujących, w obecnej chwili całkiem spora liczba zawodników używa własnie tego latawca? Czy jest to prosty trick marketingowy i na początku sezonu znów wszyscy będą pływać na "X4" :think: Jeżeli nie, to dla kogo będzie w takim razie następca "X3" :shock:

Witam,
Boxer nie jest kajtem przeznaczonym tylko dla początkujących! Jest kajtem zorientowanym na jak najlepszą cenę, natomiast cechuje się dużą stabilnością i jest super posłuszny "poleceniom" użytkownika dlatego bardzo dobrze służy zarówno zaawansowanym ( w tym zawodnikom pragnącym koncentrować sie tylko na trikach, wiedząc, że maja nad sobą "posłuszny" i przewidywalny latawiec), jak i początkującym dla których istotne jest m.innymi to aby latawiec łatwo wstawał z wody i bł łatwy w prowadzeniu. Taki właśnie jest Boxer i dlatego z powodzeniem sprawdza się wśród początkujących jak i bardzo wymagających użytkowników. :lol: To po prostu bardzo dobry kajt :D
Następca X4 będzie z pewnością kajtem dla doświadczonych użytkowników, pragnących wysokich lotów i umiejących panować nad szybkimi latawcami :lol:
Pozdrowienia dla wszystkich 8)

ula

Post05 lis 2003, 10:56

(np. Boxer) dobrze wstaje z wody ale cięzko na nim jexdzic pod góre a o skokach nie ma mowy?

to jakies fantasmagorie, Boxery sa super przyjazne, nauczylam sie na nich skakac :D, no i chodza ostro na wiatr nie tylko na Red Bullu :D,
rownie dobrze plywa mi sie na Co2 Cabrinhy.

Wróć do „Forum Główne”