TARIFA

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 sie 2009, 21:50

:lol: 100% masz racje mimo wszystko dla mnie to magiczna miejscowka
tylko ja jezdze tam wiosna i jesienia
:wink:
Ps:
wszedzie w sezonie jedyne rozsazadne rozwiazanie to byc instruktorem bo i tak sie nie naplywasz
mysle ze masz krzywy obraz pieknej rzeczywistosci :lol:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 22:47

Heh no właśnie tak myślałem...

Nie zrozum mnie źle - to jest bardzo spoko miejsce, atmosfera jest kultowa, niemniej jednak wydaje się trochę przereklamowane...w porównaniu z innymi kultowymi miejscami ;)

A co do wypływania, to wręcz przeciwnie, pływam praktycznie codziennie z wyjątkiem dni totalnie bez wiatru. Przez ostatni tydzień levante udało się wziąć pół z chęci pół przymusowy ( wiatr pow.40 knts ) urlop i pojeździć troszkę także jesteśmy z moją 7mką dość mocno skatowani ;)

pzdr

tarifa4you
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 sie 2009, 23:09

Na pewno na świecie jest wiele miejsc gdzie spot przy spocie i pływania po pachy przy idealnym wiaterku – ale do żadnego z tych miejsc nie polecisz za 300 zł w dwie strony.
EasyJet-em z Berlina do Malagi daje taką możliwość.
Tak właśnie wygląda prawda o Tarifie – jeśli chcecie tu popływać to najlepiej w okresie październik – maj. W tym okresie jest tak samo wiele miejsc z płaską wodą jak i z fajnymi falkami ale przede wszystkim nie ma tłoku i wiatry inne – silniejsze lewante na Śródziemnym przewalające się nad Tarifą fronty z mega silnym poniente i wielgachnymi falami. Latem tu tłok, dużo fajnych laseczek ale życie nocne to też ścisk w barach i dyskotekach. Ja tu w okresie letnim zaglądam tylko aby na ws-a wskoczyć przy lewante. Wczoraj też byłem na Valdevaqueros, ws - żagiel 4,2 i naprawdę fajne pływanko, Przemass uwierz mi że w sobotę było naprawdę przyjemne i mało szkwaliste lewante, często bywa dużo dużo gorzej. A jeśli chodzi o naprawdę silne lewante to od kilku miesięcy nie było takiego wiatru już w Tarifie a potrafi tu naprawdę silno zawiać. Przez ostatnie tygodnie absolutnie nie było 40 knotów, to tylko takie wrażenie jak mocne szkwały chodzą i szarpie latawcem…
Jeśli ktoś tu się wybiera musi pamiętać że nie wieją tu wiatry termiczne. Termika wzmacnia tylko to co się przewala w powietrzu a dysza w Cieśninie Gibraltarskiej powoduje że lewante jest bardzo silne w tuż za Tarifą. W Polsce poluje się za wiatrem a tu wiatru jest pod dostatkiem ale poluje się za miejscem gdzie wiatr będzie przyjazny do pływania. Dobrze przeanalizować windguru, rano na niebo spojrzeć i do kumpli podzwonić, wybrać odpowiedni spot (nie tylko Ocean za Tarifą bo na Śródziemnym, jadąc na północ od Tarify, średnio co 20 km są też naprawdę fajne spoty) i można zaliczyć super pływanie.
To co mogę dodać – Tarifa to opcja wypadu na kite za niewielkie pieniądze ale gwarancji że podczas tygodniowego pobytu napływacie się po pachy nie ma. Kupujcie tanie przeloty i walcie do Tarify pamiętając że miejsce to daje całą masę innych ciekawych zajęć poza pływaniem, bo najgorsze to kiedy przylatują tu kolesie z nastawieniem że będą mieli 100% pływania w idealnych warunkach. Tak tu nie jest…

Awatar użytkownika
KasiaW
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 03:21

Wiatru generalnie nie przewidzisz - w Tarifie to loteria, raz jest przeciąg z lewej - lewante (tak, nawet te 10B), a raz z prawej - poniente (4-5B max). Duże fale są najczęściej echem północnoatlantyckich sztormów i jeszcze na nie za wcześnie - najpewniej można na nie liczyć w zimie (powiedzmy od listopada). Co do ludzi - 6.09 zaczyna sie Feria Tarifa (do 15.09) i ludzi jest mnóstwo - chociaz bynajmniej nie sportowych, raczej bliżsi i dalsi krewniacy i znajomi lokalesów, którzy przyjeżdżają zabawić się na maxa. W apartamentach przy Los Lances nie zaśniesz bez mega zatyczek w uszach - w namiotach grają muzykę do szóstej rano. Ale na wodzie już luźniej - tyle że Los Lances wciąż jeszcze wyłączona z pływania. Tarifa generalnie wyludnia się po 15 września.

lukdh pisze:Pytanie do tych którzy byli (w tym okresie):
jak wygląda pływanie na Tarifie tudziez nieopodal we wrześniu (pierwsza połowa raczej)?

czy jest to juz okres w którym chodzą duże fale (jak najbardziej pożądane :) ) i czy to właśnie już wtedy potrafi przez dni parę wiać 10B?

I ewentualnie jak sprawy się mają z ilością ludziów - nadal tłoczno tak że się odechciewa? :roll:

Awatar użytkownika
Miśka
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2009, 08:26

Czy jest ktoś kto się wybiera na Tarifę w najbliższych dniach? :D

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2009, 12:00

Dexter jest na miejscu jeszcze chyba przez pol tygodnia.

Awatar użytkownika
Asia góralka
Deska: Nobile
Latawiec: Wainman, Best

Post09 wrz 2009, 22:32

No wlasnie z tymi lotami w tym roku to nie bylo zadnej rewelacji, zaczynaly sie od min 60 EUR w jedna strone, wiec 300 PLNow w tym roku byloby nierealne...inaczej sama balowalabym teraz na FERIA TARIFA do 6 nad ranem albo i nieco dluzej...:)

Ale jesli ktos szuka lotow aktualnie do Tarify, to Easy Jet ma aktualnie 25% znizki, wiec spieszcie sie :)

Bawcie sie tam dobrze, co ja bym dala zeby tam teraz byc ! :)

Awatar użytkownika
rolnik

Post10 wrz 2009, 07:50

Skad wiecie o tej znizce 25% .Na stronie easy nic nie ma .
To dotyczy tylko najblizszych lotow czy rezerwacji dokonywanych teraz ?

Awatar użytkownika
Asia góralka
Deska: Nobile
Latawiec: Wainman, Best

Post10 wrz 2009, 11:07

Rolnik, tutaj to bylo, dostalam na maila:

http://mail.easyjet.com/go.asp?/bEAS001 ... W2/xCR3TDH

A bylo, bo promocja skonczyla sie 8.wrzesnia...takze sorry za zamieszanie :(

tarifa4you
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2009, 11:18

Wystarczy konto założyć na stronie easyJet a będziesz info na maila dostawać o takich akcjach. Tego typu obniżki robią kilka razy w roku.
Za biletami na święta to już najlepiej się porozglądać.
Rolnik – spakuj rodzinkę i wpadajcie do mnie na Sylwka.

Awatar użytkownika
rolnik

Post10 wrz 2009, 11:54

Dzieki Karol za zaproszenie !
Sylwka mamy juz zabukowanego ale o Tarifie nieustannie myslimy :thumbsup:

tarifa4you
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2009, 13:32

To ja na święta i sylwka do Egiptu lecę ponurkować.
Kto ma ochotę na moje mieszkanie i samochód w tym okresie? Zainteresowani – na maila…

tarifa4you
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2009, 23:42

Od zaraz, pokuj z łazienką u mnie (reszta mieszkania do wspólnego użytku) oraz dorzucam samochód – gratis – jedynie moją córkę ze szkoły odebrać o 14.00 i kilka godzin towarzystwa jej dotrzymać zanim ja z pracy wrócę.
60 km przed Tarifą, często pływanie dużo lepsze jak w Tarifie (a szczególnie dla mało zaawansowanych).
Na maila – karoladhd@gmail.com

godik
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2009, 20:21

Miśka pisze:Czy jest ktoś kto się wybiera na Tarifę w najbliższych dniach? :D

W najblizszych dniach to nie,ale planuje cos na polowe pazdziernikai jak narazie drapie sie po glowie gdzie tutaj jechac,A Tarifa wyglada ciekawie.Do tego kolega powyzej ma mieszkanie i bum bum :D

flux77
Kontaktowanie:

Post05 paź 2009, 15:05

hej, właśnie wróciłem z Hiszpanii, miałem pływać ale przed samym wyjazdem naderwałem wiązadła w kolanie, więc zmieniłem plany i pojechałem zwiedzać.
Wynająłem samochód od Karola, który się tu ogłasza, i jest to super deal, tak samo jak jego kwatery. Świetne miejsce do pływania, bo nie tylko Tarifa wchodzi w grę, blisko są też inne spoty, nie gorsze chociaż nie tak rozreklamowane. A jeżeli ktoś chce zwiedzić Andaluzję, to nie ma lepszego miejsca, bo się jest w środku, pomiędzy Kadyksem a Granadą, na trasie A-7. A u Karola domowa atmosfera i lokalna wiedza o spotach i wiatrach, bo on tam mieszka i jest fanatykiem Hiszpanii, więc powie wam co i jak, nie jak sezonowi znawcy co byli 3 tygodnie i się robią na ekspertów. No i sprawdzona miejscówka, polecam. Pozdrawiam Karola i jego córkę Darię!

tu mail do niego

karoladhd@gmail.com

Wróć do „Spoty”