Spocik przy hotelu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
weider

Post09 lut 2009, 11:26

spot przy hotelu daje wiele korzyści: z głównych to przebywanie na plazy z osobami które nie pływają oraz korzystanie z opcji AI (obiady, zakąski, napoje ...)

to jest jedna z wcześniejszych moich wypowiedzi (przewaznie szukalem spotow przy hotelu)

-----------------------------------

W sumie w ostatnich 2 latach bylem 4 razy na Czerwonym, zawsze w innym miejscu. Mieszkam przy lotnisku w Krakowie, wiec do Egiptu mam blizej niz nad zatokę

Z mojej strony wyglada to tak:

Nr 1
Megawish.
Zalety:
Super spot, mega profesjonalna i znajaca sie na rzeczy obsluga w bazie kite. Dobre miejsce do nauki oraz podnoszenia swoich umiejetnosci.
Minusy:
Stosunkowo słabej jakości baza noclegowa, duzo trzeba sie nachodzic bo osrodek jest ogromny Z żoną i dzieckiem ciężko byłoby mi się tam wybrać.

Nr 2
RSZ Elgouna
Zalety:
Super spot, dobry i równy wiatr (chodz jak ja bylem to nie trafilem dobrze z wiatrem i plywalem tylko 20% czasu)
Wady:
Spot daleko od hotelu, nie masz przy bazie hotelowego Beachbaru dajacego papu i piciu, przy opcji AI na innych spotach masz wszystko gratis. Do tego problem z powrotem ze spotu, musialem sie kazdorazowo prosic o telefon po taxi lub tok-tok.

Nr 3
Safaga hotel Shams
Zalety:
Dobry hotel, bardzo mila atmosfera. Miasto spokojne ok 3 km od hotelu. Co ciekawe w miescie nie ma duzo hoteli przez co posiada ono tradycyjny nie komercyjny charakter. Jest tuz przy spocie kite hotelowy beachbar ...
Wady:
Wąski spot, nie ma wiele miejsca na rozlozenie sprzetu, blisko parasolki plazowe. Jest tez malo miejsca do nauki, ok 50 m od brzegu robi sie juz gleboko.

Nr 4
Hurghada Jasmine/Alladyn/Alibaba
Zalety:
Dobrej jakosci miejsce noclegowe, w szczegolnosci Alibaba ma wysoki standard pokoji, basen bardzo dobry, woda nie jest oczyszczana chlorem. Wyjazd z dzieckiem bedzie napewno udany.
Wady:
Bardzo slaby spot kite, w sumie to baza bardziej WS. Duzo raf na spocie, bez butow i dobrych umiejetnosci lepiej tam nie jechac. Słaba obsługa hotelowa.

Chcialbym jeszcze sprobowac w Dahab/RasSudr/Sharm ponoc w Sharm jest super spot, prowadzi go Colona czyli ekipa z MegaWish. To sa profesjonalisci i wiedza co robia. Byl tam znajomy i bardzo sobie chwalil ten wyjazd.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2009, 11:52

adacha73 pisze:Zafarana-4 min na spot z buta

przemass pisze: Hotel Ramada [Ras Sudr] , nie polecam - standard może zaskoczyć :wink:

spoko :idea: oba powyższe hotele nie zaskoczą nikogo
kto widział filmy "28 dni później" albo "I'm legend" :wink:

..tam chyba je kręcili :wink:

pozdro

Miszuszu
Kontaktowanie:

Post09 lut 2009, 14:37

a wiecie czy moze w Sharm el Sheikh jest jakis spot ? Tu na forum wszyscy pisza ze nic nie ma ale znalazlem kilka hoteli w dzielnicy Nabq ktore oferuja takie spoty ? Sprawdzal ktos moze te informacje ?

Miszuszu
Kontaktowanie:

Post09 lut 2009, 14:52

a i jeszcze jedno pytanko z jakich biur lecieliscie do Safagi ?

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post09 lut 2009, 15:21

weider:
Megawish.
Stosunkowo słabej jakości baza noclegowa, duzo trzeba sie nachodzic bo osrodek jest ogromny Z żoną i dzieckiem ciężko byłoby mi się tam wybrać.

slabe to tam jest jedzenie, reszta jest przecietna i ujdzie, egipska jakosc, a co do wielkosci to nie zgodze sie z toba, bo jest tak samo duze jak np. Jasmin Village gdzie napisales, ze dobre dla rodziny, w zalzenosci ktory bungalow masz, to jest 1-5 minut do wody spacerkiem.

ponoc w Sharm jest super spot, prowadzi go Colona czyli ekipa z MegaWish. To sa profesjonalisci i wiedza co robia

Miejsce jest dobre, ale Colona to sa profesjonalisci...... ale w sciaganiu kasy!

Miszuniu -> opcja szukaj..... nie wszyscy pisza ze nic ma...
http://kiteforum.pl/forum/viewtopic.php ... light=nabq

Awatar użytkownika
Szuwar
Kontaktowanie:

Post09 lut 2009, 20:57

panorama bungalows w hurgadzie :idea:

Tata

Post10 lut 2009, 12:29

Jeżeli bariera finansowa puszcza,polecam Imperial Shams Safaga.Baza Kite na miejscu,płacąc 45 euraków za 7 dni masz zwózke jak Cię wywieje :) lub padnie :twisted: bez ograniczeń,kompresor i woda do płukania.Za 70 E
masz to co powyżej + szafke w przechowalni na cały sprzęt.Sam zaś hotel wypaśny,jedzenie super basen z podgrzewaną wodą,SPA. Moja nie pływająca na kite Połowa była zachwycona.Dla zainteresowanych bufetem płynnym :D jako jeden z nielicznych hoteli jest czynny od 10-6-tej Rano
Info i ceny Luty 2009

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post10 lut 2009, 13:23

Za 70 E masz to co powyżej + szafke w przechowalni na cały sprzęt

ja pier..... taniocha!
niezle nas kajciarzy kosza!
dlatego zawsze szukam miejsca gdzie jest fajny spot, ale NIE MA szkolki ktora kasuje za kazde pierdniecie...

Spooky
Deska: ręczna robota...
Latawiec: dmuchany...
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2009, 16:31

>> Tata : ten Imperial Shams to faktycznie opcja "kite'owanie na bogato " :) obiekt wygląda nieźle a miejscówa bez 2 zdań też niczego sobie . korzystał ktoś może ze szkoleń w tamtejszej bazie :?:

>> MArcin : dziwie sie że to Cie jeszcze dziwi / irytuje :D toż to stare jak świat : jest klient gotowy zapłacić , jest usługa , jest cennik . proste.

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 10:38

pytanko takie:
jak jest z plywaniem przy hotelu Jasmine? Chodzi mi o kwestie oplat. Nie 'pluja sie' zbytnio jak sie im nie placi za rescue?
Robia tam moze (z pobliskiej bazy) tez jakies jedniodniowe kite-tripy w ciekawe miejsca?

Awatar użytkownika
Lida
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 10:42

szed pisze:pytanko takie:
jak jest z plywaniem przy hotelu Jasmine? Chodzi mi o kwestie oplat. Nie 'pluja sie' zbytnio jak sie im nie placi za rescue?

z tego co pamiętam to nie, ja nie płaciłam nic.
rescue nie potrzebowałam, choć obsługa bardzo pomocna.

w cenie ok 35euro/tydzień była asekuracja oraz trzymanie sprzętu w bazie.

moim zdaniem całkiem zbędny wydatek.

weider

Post17 sie 2009, 12:18

Jak bylem w Jasmine to robili spore halo za brak oplaty, twierdzili ze plaza przy spocie jest ich i jesli chce plywac to musze placic.
Wiatr byl mocno w kratke, kupowalem jednodniowe bileciki, na szczescie nie byly drogie. Cena ok 10-20 zl / dzien.

Spot jest tam bardzo slaby !! trzeba uwazac na sprzet i nogi. Mega duzo raf na dnie.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 12:27

weider pisze:Spot jest tam bardzo slaby !! trzeba uwazac na sprzet i nogi. Mega duzo raf na dnie.

Wiatrowo jakoś też bez rewelacji :(
Przez 7 dni (w marcu) 30 min dobrego pływania. Napisze od razu żeby nie było awantury że posiadacze Ozone Edge 13 popływali w jego dolnym zakresie (ponoć super pływanie).

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 12:33

weider pisze:Jak bylem w Jasmine to robili spore halo za brak oplaty, twierdzili ze plaza przy spocie jest ich i jesli chce plywac to musze placic.

No raczej szczerze w to watpie! Twierdzic to oni sobie moga.. O ile wiem to spot po lewej od Jasmine (w gore wiatru) jest na plazy nie nalezacej do Jasmine.

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post17 sie 2009, 15:20

mozna powiedzieć że połowa plaży należy do hotelu Jasime a połowa jest 'niczyja' poznać ją można po ilości leżących śmieci, zdechłych zwierzaków etc., generalnie miejsca jest b.dużo i jak się uprzesz to nie zapłacisz ... zresztą nie ma za bardzo za co bo pomoc i rescue tam raz jest a raz jej nie ma :idea: a plaża należy do hotelu a nie do szkółki więc tak jak wszyscy też mozesz z niej bezpłatnie korzystać
pozdro

Wróć do „Forum Główne”