SLINGSHOT RPM

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post06 cze 2009, 22:08

Smokie pisze:Dasz rade przy takiej wadze pewnie do jakichs 30-35 wezłów.

8m RPM obrabia nawet więcej !

dexter
Deska: Slingshot LenTen
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 cze 2009, 10:01

Nie miałem jeszcze okazji pływać na Rpm-ie na wietrze grubo powyżej 30 knt. ale wydaje mi się, że górę ma dużo lepszą od REV-a chociaż i na REV-ie 7 w Tarifie przy szkwalistym Levante dochodzącym w szkwałach powyżej 40 węzłów dało się pływać ale z przyjemnością to miało mało wspólnego. Na pewno RPM jest mistrzem w odpuszczaniu szkwałów. Ostatnio na Zegrzu na 12 przy naprawdę szkwalistym i nierównym wietrze dipower miałem cały czas odpuszczony i szkwały sporo powyżej 20 knt odpuszczał bardzo miękko. Gorzej jest z dołem 12-ki tu już musi wiać dobre 13 knt. żeby dało radę ostrzyć ale jak juz tyle wieje to bardzo ostro można nim pływac pod wiatr.

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post08 wrz 2009, 08:44

Zastanawiałem się czy moje doświadczenia i umiejętności (pierwszy sezon na wodzie) upoważniają mnie do wypowiadania się w tym gronie , ale jestem tak mile zaskoczony RPM-em 8m2, że zdecydowałem się jednak wypowiedzieć.

Podczas pływania wiało 24-35 węzłów, moja waga to 93 kg.

Dodam, że pierwszy raz pływałem przy tak silnym wietrze (wcześniej posiadałem tylko latawkę REV 13m2)

Pierwsze wrażenia:
latawiec bardzo szybko reagujący na bar, ma bardzo mały promień skrętu (skręca właściwie w miejscu, pomimo ustawienia na slow), ale przy tej wielkości pewnie wszystkie tak mają.
Interesujące jest to, że moc latawca uzyskujemy niejako od razu (w Rev-e trzeba poczekać aż latawiec się rozpędzi), wspaniale połyka szkwały.
Siły na barze małe, ale wyczuwalne - dające poczucie pełnej kontroli
Wstawanie z wody banalne, podobnie jak w Rev-ie.
Wykonanie latawca w moim odczuciu bardzo dobre.
Zastanawiające dla mnie jest to, że 17 calowy bar jest dużo cięższy niż 20 calowy od Rev-a (co w żaden sposób nie przeszkadza podczas pływania).
Bar wykonany bardzo solidnie, okładzina bardziej miękka niż w REV-e (nie wiem czy to lepiej - w REV-e jak dla mnie twarda sie sprawdza), depower tak jak w REV-e (być może niezbyt typowe, ale jak się człowiek przyzwyczai to całkiem Ok)
Poprawiono końcówki linek (wygląda na to, że nie będą się już tak strzępić jak w REV-e), zaciski na wężykach łączących tubę główna z poprzecznymi (one-pum) zabezpieczono wreszcie neopranowymi osłonkami.

Generalnie:
obawiałem się, że latawiec będzie trudny (w końcu jest to open C-shape), ale nic z tych rzeczy. Dla mnie, zdecydowanie jeszcze początkującego ridera, okazał się bardzo przewidywalny, łatwy w prowadzeniu.
Pierwsze wrażenie mega pozytywne

I jeszcze jedno, mój syn 63 kg, świeżo po kursie IKO I,II (nigdy wcześniej nie pływający pełnych halsów) od pierwszego podejścia śmigał na RPM-e przy wietrze zdecydowanie powyżej 20 węzłów (i nie dał się ściągnąć z dechy przez przeszło 3 godziny) co utwierdza mnie w przekonaniu, że latawiec potrafi dużo wybaczyć.

I to by było na tyle.
Zdaję sobie sprawę, że ocena jest bardzo subiektywna, ale, dla mnie, te pierwsze wrażenia są jak najbardziej realne.

Pozdrowienia

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 11:39

w czasie ostatniej sesyjki ( niedziela Ekolaguna ) ciągle około 30 węzłów...
miałem okazje przepłynąć się RPMem 8m - wrażenia rewelacyjne.
Bardzo szybki i zwrotny latawiec. Gigantyczny depower ze stoperem którego jeszcze nie rozkminiłem do końca, ale na następnym etapie ( loty bez trzymania baru ) na pewno się przyda. Bardzo długo trzyma w powietrzu - mimo mojej wagi około 90KG bardzo miękko stawiał mnie na wodzie. Świetny system odkręcania linek nośnych. Ostatnio upodobałem sobie schodzenie ze skoku downloopami które to po każdym razie muszę u siebie w RRD odkręcać w drugą stronę, aby uniknąć skręcania linek. Piękne odpuszczanie szkwałów - latawiec bardzo intuicyjny, i przewidywalny. Depower liniowo dodaje mocy, knaga do regulacja depowera pod chickenem ( przy trapezie - bardzo wygodna ) Szmatka nie furkocze, trzyma kształt, wrażenie zbitej i solidnej konstrukcji widać już od początku. Z punktu widzenia pilota latawiec ma kształt prostokąta - taka szybka żyletka z grafiką imitującą rozdarcie latawca na pół :)
Jedyny minus ( podczas rozkładania ) to białe linki -, ale Slingshot we wszystkich modelach używa białych, a i tak ludziom udaje się na nim pływać :D Tyle zaobserwowałem za pierwszym razem - może po następnym razie napiszę więcej.

Awatar użytkownika
SzybkiEgon

Post08 wrz 2009, 13:16

Mówimy właśnie o tej samej niedzieli (super waruneczki).
Tyle tylko, że my śmigaliśmy w Maszoperii
Niestety dzisiaj można się tylko opalać :cry:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 14:33

Ja do końca nie rozumiem tematu białych linek. Od zawsze Slingshot w białych linkach ma kolorowe pigtailsy. Wiec w czym problem? Tym bardziej że tu wystarczy podłączyć tylko linki sterujące dokładnie, a nośne to jak leci...

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2009, 14:44

fakt - nie jest to duży problem, ale jednak kolorowe łatwiej rozplątać w razie W. - ma to być recenzja więc niech będzie prawdziwa :)

Awatar użytkownika
razor

Post08 wrz 2009, 14:45

bo białe linki są dla prosów, oni nie potrzebują kolorów żeby dobrze podłączyć latawiec :twisted:
(no i prosom sie linki nie plonczom)

btw
te białe linki są jakby 'sztywniejsze' od innych z którymi się spotykałem, jakby więcej w nich 'plastiku' (więcej tworzyw sztucznych) - co podejrzewam że ma spory wpływ na nie plątanie się linek - podejrzewam że znacznie mniej się plączą od takich 'zwykłych'

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2009, 20:43

Andrzej, jak loty w Twojej kategorii wagowej???Jak hangtime?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2009, 22:10

razor pisze:
btw
te białe linki są jakby 'sztywniejsze' od innych z którymi się spotykałem, jakby więcej w nich 'plastiku' (więcej tworzyw sztucznych) - co podejrzewam że ma spory wpływ na nie plątanie się linek - podejrzewam że znacznie mniej się plączą od takich 'zwykłych'

No właśnie - tylko w niektórych latawcach widziałem linki jak gdyby nasączane czy powlekane czymś w rodzaju plastiku, który po pierwsze ułatwia rozplątywanie się linek, a po drugie zmniejsza nasiąkanie linek wodą...

Kuba Gdynia
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2009, 10:10

Witam,

Pytanie pewnie głównie do SMOKIE'iego, jako persony "naj" opływanej...

Jak winda RPM'a?Jak hangtime?
W sieci znajduje dość sprzeczne info....

Myslę o 12 dla wagi +/- 90 kg... i zapedow do agresywnej jazdy;)

Zapedy zapedami, ale czlowiek poszybowac tez lubi... gdy testowałem RPM'a nie miałem ku temu okazji (warunki).

pozdrawiam

Smokie
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2009, 11:28

Winda bez szału co nie oznacza ze RPM nie nosi. Jeśli zastanawiasz się nad latawcem nie przeznaczonym do agresywnej jazdy i freestyle'u pomyśl nad Octanem. Latawiec jest bardziej przyjazny dla użytkownika i ma lepsza windę. Nie żeby RPM nie ciagnal do góry, ale Octane wypada lepiej. Wynika to wprost z jego profilu.

Kuba Gdynia
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2009, 13:06

Dziekuje za szybką odpowiedź. Na octane nie plywalem, wiec ciezko mi sie wypowiedziec. W RPMie bardzo pasuje mi jego szybkos i... nie wiem, czy dobrze do oddam;), podczas pływania czuc drzemiącą w nim moc i potencjał. Mysłałem o nim w kontekscie nauki i trenowania wake style'owych wygibasów itp.

Zastanawiałem się jeszcze nad Prima Donna III, ale wydaje mi się, że z racji profilu,etc będzie miała mnieszy zakres... no i jest chyba (?) bardziej wymagająca...

Smokie
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2009, 17:52

aaa nie doczytalem :) jak chcesz cisnac freestyle to RPM do tego lepszy ;)

Awatar użytkownika
Jankers

Post19 lis 2009, 17:37

Jeśli Państwo pozwolą to ogrzeje lekko kotlecik bo przeczytałem ten topic ze dwa razy i konkretnych informacji dla raidera jakoś mało bo sporo klasycznej staropolskiej kłótni, bełkotu i znowu kłótni i ciężko coś wywnioskować więc chciałbym po prostu zapytać użytkowników:

1. Przyjmując skale od 1 do 10 przy czym 1 to SS REV, a 10 SS FUEL to gdzie na niej znalazł by się SS RPM ? ( to znaczy do czego mu bliżej ? )

2. Jak taki latawiec sprawdza się w rękach średnio zaawansowanego raidera, który dusi UH bez szału, ale lubi też pomęczyć freeride ?

3. I w końcu jak wygląda sprawa z takimi przyziemnymi rzeczami jak wstawanie z wody, szybkość, wytrzymałość i.t.d i.t.p. ?

Z góry podziękował wszystkim za dobre serce :D

J.

Wróć do „Recenzje & Opinie”