Zastanawiałem się czy moje doświadczenia i umiejętności (pierwszy sezon na wodzie) upoważniają mnie do wypowiadania się w tym gronie , ale jestem tak mile zaskoczony RPM-em 8m2, że zdecydowałem się jednak wypowiedzieć.
Podczas pływania wiało 24-35 węzłów, moja waga to 93 kg.
Dodam, że pierwszy raz pływałem przy tak silnym wietrze (wcześniej posiadałem tylko latawkę REV 13m2)
Pierwsze wrażenia:
latawiec bardzo szybko reagujący na bar, ma bardzo mały promień skrętu (skręca właściwie w miejscu, pomimo ustawienia na slow), ale przy tej wielkości pewnie wszystkie tak mają.
Interesujące jest to, że moc latawca uzyskujemy niejako od razu (w Rev-e trzeba poczekać aż latawiec się rozpędzi), wspaniale połyka szkwały.
Siły na barze małe, ale wyczuwalne - dające poczucie pełnej kontroli
Wstawanie z wody banalne, podobnie jak w Rev-ie.
Wykonanie latawca w moim odczuciu bardzo dobre.
Zastanawiające dla mnie jest to, że 17 calowy bar jest dużo cięższy niż 20 calowy od Rev-a (co w żaden sposób nie przeszkadza podczas pływania).
Bar wykonany bardzo solidnie, okładzina bardziej miękka niż w REV-e (nie wiem czy to lepiej - w REV-e jak dla mnie twarda sie sprawdza), depower tak jak w REV-e (być może niezbyt typowe, ale jak się człowiek przyzwyczai to całkiem Ok)
Poprawiono końcówki linek (wygląda na to, że nie będą się już tak strzępić jak w REV-e), zaciski na wężykach łączących tubę główna z poprzecznymi (one-pum) zabezpieczono wreszcie neopranowymi osłonkami.
Generalnie:
obawiałem się, że latawiec będzie trudny (w końcu jest to open C-shape), ale nic z tych rzeczy. Dla mnie, zdecydowanie jeszcze początkującego ridera, okazał się bardzo przewidywalny, łatwy w prowadzeniu.
Pierwsze wrażenie mega pozytywne
I jeszcze jedno, mój syn 63 kg, świeżo po kursie IKO I,II (nigdy wcześniej nie pływający pełnych halsów) od pierwszego podejścia śmigał na RPM-e przy wietrze zdecydowanie powyżej 20 węzłów (i nie dał się ściągnąć z dechy przez przeszło 3 godziny) co utwierdza mnie w przekonaniu, że latawiec potrafi dużo wybaczyć.
I to by było na tyle.
Zdaję sobie sprawę, że ocena jest bardzo subiektywna, ale, dla mnie, te pierwsze wrażenia są jak najbardziej realne.
Pozdrowienia