włącze się do tematu jako taki powiedzmy z "nawyknienia" cabrinhowiec:)
dzieki uprzejmości kite24.pl mamy przyjemność na spotach Portugalii i obecnie Tarify testować RPM 12 i Octane 13. Jesli chodzi o same latawce , ich wykonanie, to naprawdę pierwsza liga, nie ma się do czego przyczepić. Jesli chodzi o szybkość latawca to bardzo mi przypadła do gustu, oba są szybkie jak na te rozmiary, RPM 12 no to mega fajnie zawija, bez żadnego wysiłku na rękach; super, ale prawdziwe zaskoczenie to rzeczywiście OCTANE , KTÓRY JAK NA ROZMIAR 13 I SUPER DÓŁ bardzo żwawo reaguje, takze muszę potwierdzić pozytywne opinie tego kita. Ja sie mocno do rpm przymierzam, bo fajnie bardzo na falce chodzi i troszkę gorszy dół innymi zaletami rekompensuje:)
BAR;
w obu latawcach bardzo sprawnie działa stoper, dzięki któremu można zatrzymac bar na potrzebnym poziomie, jest to przydatne w wielu momentach; na halsie, przy bodydragach!! itd..
Przy duzym oczku haka trapezowego jest dosć łatwo "zgubić" czikena, także to minus według mnie. podobnie nie uważam za przyjazne rozwiązanie d-power przy chokenie, trzeba sie do niego przyzwyczaic, z czasem bedzie ok pewnie, ale pierwsze wrazenie- lipa:(
Zaleta są napewno linki, bardzo mocne nośne(grubsze niz kierunki) sztywne, śliskie , wszystko gitara. To że białe wszystkie 4 zupełnie nie przeskadza, w końcu jest to sport dla ogarniętych ludzi:)
Również przydałoby się gumki do zabezpieczenia linek przy zwiniętym barze.
Ogólnie oba latawce oceniam bardzo pozytywnie, gdybym miał niepotrzebną kasę(zjawisko tylko teoretycznie możliwe) to kupiłbym sobie obydwa 12RPM i 13 OCTANE