SLINGSHOT RPM

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
dexter
Deska: Slingshot LenTen
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 maja 2010, 08:44

Od 4 dni pobytu na Krecie wkoncu powialo i miałem okazje poplywac na RPM-ie 12m. Wiało od 13 do 18 wezłów tak wiec duża czesc zakresu przewidziana dla tego latawca.
Rzeczywiście tak jak Pablo napisał hangtime został bardzo poprawiony, kite rownierz zyskał jeszcze bardziej na lekkosci prowadzenia i szybkości miałem wrażenie jak bym plywal na 10m. Reszta jest taka sama jak w Rpm-ie 09 który rownierz był bardzo udany.
Co do baru rzeczywiście wpinanie się jest banalne a regulacja depowera przez to ze linka jest ciensza dużo łatwiejsza. Jedyne o czym trzeba pamiętać to żeby linki dipowera nie odpuszczc do samego końca bo jest ja ciężko sciagnać. Dobry patent jest z donkey dickiem który można sobie odpiac nawet podczas pływania.
Tak wiec moje pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne.

bart_dr

Post24 maja 2010, 00:24

mam pytanie o 09 , na srodkowych linkach sa 3 suply tak jak przy bocznych, do regulownia mocy, wczesniej tego nie widzialem zeby regulowac sueplkami moc na srodkowych , 3 na bocznych i 3 na srodkowych daje nam 9 roznych ustawien mocy kajta ????:D :D ,
dzisiaj sie tym bawilem przy szkwalistym levante i najlepiej chodzil kajt na obydwu srodkowych . a powinien na skrajnych lol nie wiem ocb

dexter
Deska: Slingshot LenTen
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 maja 2010, 08:57

Wydaje mi się, ze Levante jest tak nieprzewidywalnym i zmiennym wiatrem przy którym twoje odczucia mogą być spowodowane zmiennymi warunkami. Zdarzało mi się, ze na ziemi wiatr wydawał się w miarę równy natomiast Kite w powietrzu szczególnie bliżej brzegu mało się nie rozlecial.
Regulacja w Rpm-ie na supelkach jest podobna jak w innych latawcach tylko jest jej 2x wiecej bo jest na wszystkich 4 koncach i czy będzie on podpiety na wszystkie ostatnie czy wszystkie np. pierwsze to długości linek nosnych wzgledem sterujacych się nie zmienia. Sytuacja zmienia się jeśli podepniesz na inne supelki linki nosne a na inne sterujace wtedy Kite jest bardziej otwarty ( słabszy) lub bardziej zamknięty (mocniejszy). Przegiac w różnicy podpiecia linek tez nie można bo wtedy robi się bałagan i może stać się mało sterowny przy za długich linkach sterujacych lub przepadac gdy bedą za krótkie.

bart_dr

Post24 maja 2010, 23:04

raczej nie jest jakos bardzo nieprzeidywalny, jest raczej jak sinusoida bo daje w rownych odstepach dosyc, chcialem sobie full power ustawic i dalem wezelki skrajnie( 3ci na bocznych i pierwszy na skrajnych )i chodzil slabiej niz na obydwu srodkowych , wiec hcyba poporstu trzeba robic tak samo, pierwszy tu i pierwszy tam bez kombinacji bo wtedy cos szaleje.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2010, 23:06

Jedź do Canos na RÓWNE levante i tam sobie przetestuj ustawienia :wink:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post24 maja 2010, 23:47

bart_dr pisze:raczej nie jest jakos bardzo nieprzeidywalny, jest raczej jak sinusoida bo daje w rownych odstepach dosyc, chcialem sobie full power ustawic i dalem wezelki skrajnie( 3ci na bocznych i pierwszy na skrajnych )i chodzil slabiej niz na obydwu srodkowych , wiec hcyba poporstu trzeba robic tak samo, pierwszy tu i pierwszy tam bez kombinacji bo wtedy cos szaleje.

ustawienie dłuższe linki przednie (nośne) - 1 węzełek
i krótsze sterujące - 3 węzełek
daje największy power ale jak zaciągniesz depower kilka centymetrów bedziesz miał dokładnie to samo w ustawiieniu na 0
rpm' a i fuel'a trymuje na 0 i jest ok, w octanie tył na krótko, przód długo albo lekki tuning bridle i pono na zero jest ok

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post27 maja 2010, 15:49

supełki supełkami = większy zakres lub mniejszy
zmiany dopiero odczuwalne są przy podpinaniu przedłużek linek sterujących na różne punkty zaczepienia w latawcu
zupełnie inne siły na barze i inna zwrotność latawca ;)

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2010, 15:32

a czym dokładniej różni się RPM z 2009 od 2010r
chodzi mi głównie o prowadzenie, siłę, bar, noszenie.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2010, 17:13

przemjas pisze:a czym dokładniej różni się RPM z 2009 od 2010r
chodzi mi głównie o prowadzenie, siłę, bar, noszenie.

Smokie pisze:Nowe RPM-y 2010 opływane :)

Latawce zyskały troszkę na dynamice, szczególnie rozmiar 10. Jakoś tak przyjemniej poruszają się po oknie wiatrowym. No i kiteloopy mistrz :)
12 ma chyba troszkę lepszy dół. Ciężko powiedzieć czy w 8 poprawili górę, ale wydaje się, że tak, no ale musimy poczekać na lepszą prognozę jeszcze.
Nowe bary całkiem przyjemne, choć może system regulacji mocy nie jest ideałem. Krętlik na linkach jak nie jest zapiaszczony działa bez zarzutu :) Długości linek dopasowane są idealnie do rozmiaru latawca.
W RPM-ach jest tyle punktów podpięcia linek, że każdy może sobie strymować go pod siebie. Jak ktoś chce żeby chodził lżej to wystarczy przesunąć miejsce mocowania linek sterujących bliżej krawędzi spływu. Jak komus bardziej pasuje wakestyle to linki nośne też w stronę krawędzi spływu. Do wyboru do koloru :)

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2010, 22:31

no i wczoraj pierwsze pływanko na nowym RPM 10m

+ siły na barze nie za duże nie za małe
+ winda (pozytywnie zaskoczony)
+ hangtime
+ wykonanie
+ prowadzenie
+ szybkość

- jedyny na chwilę obecną to depower. Jak się odpuści go do końca to ciężko jest go zaciągnąć, no i ta "rączka" depowera, jak trzyma się ręce blisko środka przy zaciąganiu baru troszę może denerwować (uderza się ręką o "rączkę" - po kilku razach troszkę zaczyna się to odczuwać)

pozatym latawiec I klasa.

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 18:56

Siemka,

Planuje kupno RPM 2009 lub 2010- zalezy jak kasa pozwoli.
Potrzebuje porady: Jaki rozmiar mam kupic RPMa przy wadze 95-100kg? Latawka bedzie uzywana glownie w Swinoujsciu i Wolinie. Niestety nie moge sobie pozwolic na 2 latawce poki co, takze potrzebuje rozmiaru ktory bedzie najbardziej uniwersalny. Z gory dzieki za odp.

Smokie
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 13:44

przemjas pisze:- jedyny na chwilę obecną to depower. Jak się odpuści go do końca to ciężko jest go zaciągnąć, no i ta "rączka" depowera, jak trzyma się ręce blisko środka przy zaciąganiu baru troszę może denerwować (uderza się ręką o "rączkę" - po kilku razach troszkę zaczyna się to odczuwać)

pozatym latawiec I klasa.

po to w barze jest stoper ball aby bar Ci za daleko nie odjeżdzał, a latawiec przy okazji nie tracił tyle mocy ;)
co do "rączki" ściągnij ją sobie 2 cm tak żeby wisiała sobie luźno i tak te 2 cm mocy do niczego nie są potrzebne a latawiec lepiej lata ;) ewentualnie zapinaj sobie na inne supełki żeby zawsze mieć kawałek ściagnięty.

Smokie
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 13:46

arczito pisze:Siemka,

Potrzebuje porady: Jaki rozmiar mam kupic RPMa przy wadze 95-100kg? Latawka bedzie uzywana glownie w Swinoujsciu i Wolinie. Niestety nie moge sobie pozwolic na 2 latawce poki co, takze potrzebuje rozmiaru ktory bedzie najbardziej uniwersalny. Z gory dzieki za odp.

Jesli ma byc w miare uniwersalny przy takiej wadze to chyba powinna byc to 12

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 14:18

Smokie pisze:

Dokladnie--- podobny przedział Wagowy (ok 90 KG) i RPM (dobrze strymowany) w rozmiarze 12 dał mi prawdziwa frajde "dopiero" w ostatnia niedziele:) na Maszo:) kiedy bylem na nim ostro przepalowany:)

Latawiec nie ma super dolu...powiedzmy sobie szczerze, ze dol ma taki sobie:) (albo raczej slaby- biora pod uwage moje gabaryty) a prawdziwa klase pokazuje w lepszych warunkach wiatrowych... takie sa moje odczucia po kilku sesjach.

Smokie slusznie uzyl zwrotu "w miare" bo RPM mistrzem uniwersalnosci nie jest:)- ja jednak po ostatnim plywaniu nie zamienie go na inny latawie:D...choc wczesniej odczucia mialem rozne...:) podstawa jest dobre strymowanie latawca, tzn "pod siebie" metoda prob i bledow:)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
arczito
Deska: SU-2 Bamboo
Latawiec: Slingshot Octane
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 22:41

Kuba Gdynia pisze:
Smokie pisze:

Dokladnie--- podobny przedział Wagowy (ok 90 KG) i RPM (dobrze strymowany) w rozmiarze 12 dał mi prawdziwa frajde "dopiero" w ostatnia niedziele:) na Maszo:) kiedy bylem na nim ostro przepalowany:)

Latawiec nie ma super dolu...powiedzmy sobie szczerze, ze dol ma taki sobie:) (albo raczej slaby- biora pod uwage moje gabaryty) a prawdziwa klase pokazuje w lepszych warunkach wiatrowych... takie sa moje odczucia po kilku sesjach.

powiedz mi kolego na jakim slingshocie rpm latales? na 2009 czy 2010? podobno wlasnie dol jest poprawiony w 2010, a jesli latales na 2010 to o 2009 moge w ogole zapomniec...

Smokie slusznie uzyl zwrotu "w miare" bo RPM mistrzem uniwersalnosci nie jest:)- ja jednak po ostatnim plywaniu nie zamienie go na inny latawie:D...choc wczesniej odczucia mialem rozne...:) podstawa jest dobre strymowanie latawca, tzn "pod siebie" metoda prob i bledow:)

pozdrawiam

Wróć do „Recenzje & Opinie”