Przed pierwszym krokiem :-)

Forum dla początkujących
olo21

Post06 cze 2010, 15:36

Witam !

Mam w planie nauczyć się pływać na kite w tym sezonie (kurs). Zanim jednak pojadę na wakację może mógłbym coś poczytać. NIgdy nie miałem doczynienia z wiatrem, łódkami, WS itp. Możecie polecić jakieś linki i czy w ogóle ma sens jakieś przygotowanie teoretyczne przed kursem ? Dzięki !! :thumbsup:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post06 cze 2010, 16:04

Jak lubisz czytać to czemu nie:) Możesz zacząć od tego http://kiteportal.pl/index.php?kite=info

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post06 cze 2010, 16:46

Warto poczytac forum, chociazby watki 'przyklejone' tutaj w tym dziale. Dowiesz sie o typach desek, latawcow i innych technicznych podstawach - potem przy zakupach sie przydaje. No i poznasz nieco doswiadczen innych, bedzie wiadomo czego samemu nie robic/robic.

Lepiej przed kursem poczytac, a jesli prawie nic to nie da, to bedziesz wiedzial przynajmniej o co sie na kursie instruktora pytac :D

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post06 cze 2010, 18:41

Ja bym na Twoim miejscu pojechal na jeden dzien na wyciag wake zanim wystartujesz z kite. Bedzie ci latwiej sie nauczyc plywac na kite.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pafun

Post08 cze 2010, 01:08

Można sobie także kupić książkę, np:

Obrazek

Awatar użytkownika
PanMarcepan

Post08 cze 2010, 23:51

czareka pisze:Ja bym na Twoim miejscu pojechal na jeden dzien na wyciag wake zanim wystartujesz z kite. Bedzie ci latwiej sie nauczyc plywac na kite.
Pozdrawiam

Wyciagarka na pierwsze kroki? Ale tak sie zastanawiam jak to wyglada w praktyce. Czy nie skonczy sie na tym, ze co chwile bede w wodzie i pochwii nastepna osoba mnie rozjedzie?
Czy na wyciagarce wake mozna uczyc sie plywac ze zwykla deska ze strapami czy jednak potrzebne sa buty wakeboardowe? Jak juz utopie deske to mam czekac na kolejny orczyk i sie go chwytac? :P

Ostatnio nie wieje u mnie i sie tak zastanawialem wlasnie nad wyciagarka ale stwierdzilem, ze tam to pojde jak sie z kajtem naucze plywac... a z kite'em narazie pierwsze halsy prawo-lewo mi czasem wychodza :P To mowicie, ze jednak wake dla poczatkujacych jest ok?

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 00:15

Wyciagarka na pierwsze kroki? Ale tak sie zastanawiam jak to wyglada w praktyce. Czy nie skonczy sie na tym, ze co chwile bede w wodzie i pochwii nastepna osoba mnie rozjedzie?
Czy na wyciagarce wake mozna uczyc sie plywac ze zwykla deska ze strapami czy jednak potrzebne sa buty wakeboardowe? Jak juz utopie deske to mam czekac na kolejny orczyk i sie go chwytac? :P

Ostatnio nie wieje u mnie i sie tak zastanawialem wlasnie nad wyciagarka ale stwierdzilem, ze tam to pojde jak sie z kajtem naucze plywac... a z kite'em narazie pierwsze halsy prawo-lewo mi czasem wychodza :P To mowicie, ze jednak wake dla poczatkujacych jest ok?

Na bank szybciej oswoisz sie z deska i po max 5 probach bedziesz robil cale rundy. Mozesz wziac swoja zwykla deske do kite i na niej sie uczyc. Gwarantuje, ze mi podziekujesz za te wskazowki.

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 01:54

czareka pisze:

Na bank szybciej oswoisz sie z deska i po max 5 probach bedziesz robil cale rundy. Mozesz wziac swoja zwykla deske do kite i na niej sie uczyc. Gwarantuje, ze mi podziekujesz za te wskazowki.

Odnosnie tematu. czy biorac zwykla deske od kitesurfingu n wake nalezy zdjac finy czy raczej je zostawic.

Probowalem smigac na kite bez finow i konkretna porazka /przynajmniej w moim przypadku/, nikt z osob z ktorymi smigam teg nigdy nie probowal. Bylo wesolo kiedy widzieli mnie co chwile w wodzie ale wiem jakie bledy popelnialem. Jak by tego malo bylo to wiatr byl nie rowny i nie dalo sie dobrze krawedzi trzymac b jak odpuszczal to bach w wode.
Posiadam jeszcze skima Nobile /wywalilem strapy aby plywac kiedy wiatr opada/ i powiem ze probowalem kilka razy plywac i niekedy sie udaje ale jak za duzo mocy nabiore to nie trzymam krawedzi i jade slizgiem do przodu.

Awatar użytkownika
llisek
Kontaktowanie:

Post09 cze 2010, 08:58

Hej,

Mi osobiście przed pierwszymi krokami - które zresztą cały czas czynie, bardzo pomogła zabawa z małym latawcem komorowym. Można kupić takie około 1m za nieduże pieniądze. Dużo zabawy i miałem wrażenie na kursie, że jest mi łatwiej. Oczywiście teoria do tego by było wiadomo co ćwiczyć z latawce.

Powodzenia :)

Awatar użytkownika
Pafun

Post09 cze 2010, 16:15

llisek pisze:Hej,
Mi osobiście przed pierwszymi krokami - które zresztą cały czas czynie, bardzo pomogła zabawa z małym latawcem komorowym.

Taki latawiec to chyba podstawa. Nie wydaje mi się by ktoś na sam początek od razu zaczynał zabawę z pełnowymiarowym kitem.

Awatar użytkownika
razor

Post09 cze 2010, 16:23

snowkite czy wake pomaga :)

kilku znajomych kilka razy było na wyciągu, po kilku próbach śmigali już bez problemu.

jedyny problem, to trudniejsze branie zakrętów na desce do kajta (mają mniejsze wygięcie niż deski do wake).
no i deska inaczej płynie, jeśli masz wszystkie 4 finy w desce, to płyniesz jak po sznurku (aż ciężko skręcić), a jak nie masz żadnego, to za to na maxa. deska 'pływa' w każdą stronę :)

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post09 cze 2010, 23:10

Ja zaczynalem od pelnowymiarowego . Zero treningowki, latawce to chyba ostatni raz przed kite puszczalem 10 lat temu.... Da sie, ale fakt faktem, treningowka -> :thumbsup:

... i mozna sie na plazy pobawic!

Wróć do „Pierwsze Kroki”