Free&Style Magazyn - czekamy na pierwsze opinie

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Spider

Post17 maja 2005, 23:50

Przeczytanie czesci kitowej zalatwilem na dwoch posiedzeniach w "czytelni" :-)
Malo materialu.

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Deska: aDECHAde.com
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 09:48

joł, joł :o)

witam laskiego :) i mam nadzieje ze wpadniemy na siebie na helu :)
nie widzialem jeszcze 3 f&s bo jak u nas we wsi jeszcze nie dowieźli :D ale tak jak przeleciałem dyskusję nasuwa mi się taka myśl praktycznie wszyscy nawet niezainteresowani chwalą część snbrd a jadą po części kajtowej..... i to dobrze
dlaczego ?? ano dlatego że numer powstawał w zimie a raczej pod jej koniec kiedy wszyscy zaper..li w większym lub mniejszym stopniu na stokach , poza pewną ilością zapaleńców ktoorych stać na zagraniczne wojaze dlatego smigali na kajcie roownież w zimie. To dla kajta zima jest sezonem MARTWYM !! i o ile pod koniec roku kalendarzowego można było bawić się w podsumowania wspomnienia to na początku sezonu a raczej przed jego rozpoczęciem (kiedy skladano ten numer) nie było o czym pisać więc odgrzewano stare kotlety...
Chociaż tak zupełnie przy okazji początek sezonu jest dobrym momentem do prezentacji przez firmy tego co wypuszczają na ten sezon.... ale to jest ich brocha żeby się tym pochwalić tym bardziej że prasy fachowej za wiele to u nas nie ma..... :)

alina co do fotek zgadzam się z tobą na pdst poprzednich numerów.... ale należy też o tym pamiętać że 99% drukowanych zdjęć to amatorska produkcja na sprzęcie delikatnie moowiąc nieprofesjonalnym..... zachood nas wciąż wyprzedza w tej kwestii...... ale kogo u nas stać na profesjonalne sesje zdjęciowe ?? na pewno nie szkółki i mniejszych dystrybutorów walczących o przetrwanie na rynku......

dobrze że chłopaki walczą i wkładają w to qpę serca, jak kazdy nowy pomysł musi przejść choroby wieku dziecięcego :) ale jak widać po tekstach powyżej kierunek jest słuszny i to cieszy

narta :) złejkowo kajtowym pozdrowieniem "kij wędkarzom w oko" !!

JW

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 09:57

Jancio Wodnik pisze: To dla kajta zima jest sezonem MARTWYM !!

A wcale że nieprawda. Właśnie czytam/oglądam sobie Stancea który powstał w "zimę" w którym jakoś jest co poczytać/pooglądać.

a raczej przed jego rozpoczęciem (kiedy skladano ten numer) nie było o czym pisać więc odgrzewano stare kotlety...

To się nazywa robienie pisma "na odwal się".

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 10:07

Zima sezonem martwym :?: A snowkite :?: O tym też można pisać i to sporo. I na pewno lepiej wpasuje się w ten potrójny układ magazynu.
W obecnym numerze rzeczywiście pisanie o snowkite byłoby pewnie nienajlepiej odebrane ale jakieś podsumowanie mogłoby się znaleźć.

Natomiast odnośnie testów sprzętu - jak to jest, ze część marek się załapała a część nie :?: I jak to jest, że nie pierwszy raz taka sytuacja ma miejsce :?: I dlaczego Koniu zwrócił na to uwagę, co sugeruje, ze nie wiedział o testach :?: Bo ja myślę, że po raz kolejny testowane są te deski i te latawce, które akurat wpadły redaktorom w ręce albo dostali do testów. Uważam, że jak się robi test porównawczy to trzeba samemu poszukać sprzętu do testów i go przetestować. Jak firma nie będzie chciała - jej problem. Ale jeżeli nikomu się o tym nie mówi to trudno żeby każdy biegał za redakcją i pytał czy już może wysyłać kite'a... Co innego zresztą test porównwawczy a co innego test pojedynczego sprzętu. Jeżeli pojawia się jedna, dwie deski w numerze to sugeruje, żę dystrybutor zaproponował przetestowanie. Ale jeżeli pojawia sie kilka to co :?: 7 firm siezgłosiło równocześnie :?:

Odnośnie fotek - myślę, że koszt dobrej lustrzanki cyfrowej zamyka się w tej chwili w okolicach 3000-4000zł. Fotki można nieźle podrasować jeżeli tylko ktoś chce... A jednak jakość ma znaczenie w takiej gazetce za niemałe pieniądze.

A co do aktualnego numeru - mimo szczerych chęci trudno było mi znaleźć coś ciekawego do poczytania...

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post18 maja 2005, 10:23

Panowie dziwi mnie fakt ze chce wam się co miesiąc pisać to samo...

"... zostawcie to Tego magazynu nie da się uratować" ...

wydaje mi się ze lepiej skupić się na pomyśle Onza i Pabla (choć ten chyba nie pojawił się na forum :( )...
zawsze można tez spróbować nawiązać współprace z Magda P. z windsufringu i Kompendium Wiedzy...

Panowie z F&S i tak maja nas w ..., takie mam zdanie, jeśli ktoś po fali krytyki pisze, ja tu sobie żyły wypruwam a wy nie jesteście mi wdzięczni za MOJA KRWAWICE...

Druga kwestia, jak czytam wypowiedz Redaktora od Ski który pisze ze jego cześć Magazynu jest dobrze oceniana przez środowisko, to według mnie oznacza ze są w redakcji ludzie znający się na rzeczy (mowa o Ski), wiec analogicznie, za Kite odpowiada ... Dopowiedzcie sobie Sami według uznania...

to tyle moich 3 groszy ...

ps. juz za trzy dni bede mial nowa wanne i bede w komfortowych warunkach baki puszczal... (chyba tez moge sie pochwali :?: jak inni :?:)

Awatar użytkownika
Free&Style Magazyn
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 11:25

Neykon pisze:Panowie z F&S i tak maja nas w ..., takie mam zdanie, jeśli ktoś po fali krytyki pisze, ja tu sobie żyły wypruwam a wy nie jesteście mi wdzięczni za MOJA KRWAWICE...

Nic takiego nie napisaliśmy, więc proszę nie wkładać nam w "łamy" nie naszych słów. Głosy krytyczne jak najbardziej bierzemy pod uwagę, a że nie zawsze i nie każdego jesteśmy w stanie zadowolić, to już osobna sprawa.

Jeśli chodzi o testy sprzętu, to nie jest tak, że to tylko redakcja powinna zabiegać o sprzęt. W innych dziedzinach (np. informatyka) normalną sprawą jest, że to producenci i dystrybutorzy zgłaszają się do redakcji z nowym sprzętem. W końcu jest to forma reklamy. U nas jest podobnie.

Cieszy nas, że są jednak tacy, którym to co robimy się podoba. Wbrew cytowanej powyżej opinii, cieszą nas też głosy konstruktywnej krytyki (z naciskiem na konstruktywnej).

Co do jakości kolorów, to niestety w dużej mierze wina drukarni (można porównać te same reklamy w innych gazetach), dlatego następny numer postaramy się drukować gdzie indziej.

No i na koniec kwestia "współpracy". Wielokrotnie już pisałem, że jesteśmy w tym względzie otwarci, wielokrotnie podały tu takie deklaracje i ... niestety na deklaracjach się kończyło. Jak przyszło co do czego, to kontakt się urywał.
No, ale spróbuję po raz kolejny: Jeśli ktoś ma chęć i ochotę współpracować z nami, to zapraszam na freestyle@testsa.com.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 11:40

Maslav pisze:
A wcale że nieprawda. Właśnie czytam/oglądam sobie Stancea który powstał w "zimę" w którym jakoś jest co poczytać/pooglądać.

napisałem to jak to postrzegam masi i niekoniecznie musisz tak nerwowo reagować , odniosłem sie tylko do samego kita - wiadomo ze jest masa mutacji i pochodnych snbrd i kita

kazdy ma widze inną wizję takiego pisma. Ja (podkreślam) widziałem to w ten sposób że w zimie pisze sie o sportach zimowych a marginalnie o letnich a w lecie na odwrót i uważam że jest to zdrowe..... a to że tworzą go ludzie dla których przedewszystkim zajawą jast snbrd, ski i kite to piszą o tym !!
ktoś ma zajawę na montainboard'a i ma dużo do powiedzenia i pokazania niech strzeli artykuł i go wyśle...... może jeszcze na tym zyska ??

co do testów latawców i ogoolnie sprzętu Onzo nie masz racji TO WŁASNIE dystrybutor albo producent ma zabiegać żeby jego sprzęt pojawił się w testach !! to są prawa rynku a jeżeli ktoś tego nie rozumie lub nie potrafi to są dwa wyjścia albo zatrudni osobę odpowiedzialną za marketing albo bedzie musiał zmienić braże ....

co do lustrzanek nie będę wdawał się w dyskusję ponieważ w tej branży w której się obracam od 91 roku i z czego żyję dobry sprzęt zaczyna się od 10 a profesjonalny od 20 tysięcy ale to też jest moje zdanie.
Zaznaczyłem tylko że w dużej mierze są to zdjęcia przesyłane z imprez przez ludzi nie zajmujących się zawodowo fotografią więc sprzęt też jest przypadkowy :)

na koniec powtórzę jeszcze raz ... uważam że w zimie powinno sie pisać o tym co zimowe a marginalnie o lecie i na odwrót..... zastrzegam że nie jestem z pismem w żaden sposób związany :) hehe tylko dziwi mnie pasja z jaką niektórzy frumowicze podchodzą do tematu...... ale to też ma swój helowy urok :D

peace :)

pzdr 4@ll

JW
Ostatnio zmieniony 18 maja 2005, 11:52 przez Jancio Wodnik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post18 maja 2005, 11:50

Free&Style Magazyn pisze:Nic takiego nie napisaliśmy, więc proszę nie wkładać nam w "łamy" nie naszych słów.

zabieram sie za przeszukiwania forum... jesli osoba X jest nie powiazana z wami to z gory przepraszam :!:

Free&Style Magazyn pisze:Głosy krytyczne jak najbardziej bierzemy pod uwagę, a że nie zawsze i nie każdego jesteśmy w stanie zadowolić, to już osobna sprawa.

naturalne, normalne itd...

Free&Style Magazyn pisze:Cieszy nas, że są jednak tacy, którym to co robimy się podoba. Wbrew cytowanej powyżej opinii, cieszą nas też głosy konstruktywnej krytyki (z naciskiem na konstruktywnej).

dla sprostowania, mojej "niekonstruktywnej" ocenie podlega dzial Kitesurfingu, zas dzial Zimowy uwazam ze rewelacyjny ...

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 12:00

Czy chcecie powiedzieć, ze test porównawczy drukarek atramentowych robi się na podstawie tego co zostanie przesłane do firmy a nie tego co jest aktualnie na rynku :?: Czy w takim razie mogę sądzić, że dostępnych jest drugie tyle innych drukarek, które po prostu nie miały chęci się zareklamować :?: A jeżeli nawet tak to czy te drukarki zalegają u nich przez rok, bo akurat po roku ktoś ma zamiar zrobić test :?: Skoro KS Magazyn a teraz F&S Magazyn mają takie problemy ze zrobieniem kolejnego numeru to skąd dystrybutorzy mają wiedzieć kiedy i jak się u Was zareklamować (swoją drogą - ciekawe, że obiektywny test nazywacie reklamą...) i kiedy taki test się pojawi. Może jednak powinno się wysyłać zapytania o sprzęt do testów :?:

A co do chęci współpracy - pisałem @ do Pedro ale brak odpowiedzi... To jak Wy chcecie współpracować :?:

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 12:01

Jancio Wodnik pisze:napisałem to jak to postrzegam masi i niekoniecznie musisz tak nerwowo reagować , odniosłem sie tylko do samego kita - wiadomo ze jest masa mutacji i pochodnych snbrd i kita

Sorry za stres w moim poście ale naprawdę stwierdzenie że okres "zimowy" jest dla kite'a okresem "martwym" jest conajmniej nieprzemyślane.

peace

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 12:28

Jancio - nie zobaczyłem Twojego posta zanim wysłałem poprzedniego więc mój komentarz nie jest odpowiedni... Myślę, że co innego test nowych latawców, a co innego test konstrukcji na 2005 r. Jakoś mam wrażenie, że tych kite'ów było za dużo jak na pojedynczy test a za mało jak na test całego dostepnego sprzętu. Tym bardziej, że firmy wciąż te same... Jakoś nie chce mi się wierzyć, że żadna inna firma nie była zainteresowana testowaniem sprzętu i nikomu do głowy nie przyszło zapytać KS Magazynu czy nie będą czegoś jednak organizować. Mnie się wydaje, że powinno się pojawić info - w tym i tym numerze pojawi się test sprzętu na 2005 rok. Kto zainteresowany niech przyśle co ma. I już.
No ale ostatecznie to już sprawa między dystrybutorami a redakcją, szkoda, ze znowu nie ma za wiele do porównania a firmy mniej znane (w ogóle, albo redakcji) nie pojawiły się w teście :( I tak naprawdę to jest dla mnie największym problemem :(

Co do fotek - masz rację - profi sprzęt dużo kosztuje i przerasta możliwości przeciętnego obywatela. Ale Redakcja już napisała, że to też kwestia druku, więc może będzie lepiej...

Awatar użytkownika
Free&Style Magazyn
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 12:28

onzo pisze:Czy chcecie powiedzieć, ze test porównawczy drukarek atramentowych robi się na podstawie tego co zostanie przesłane do firmy a nie tego co jest aktualnie na rynku :?: Czy w takim razie mogę sądzić, że dostępnych jest drugie tyle innych drukarek, które po prostu nie miały chęci się zareklamować :?:

Dokładnie tak! Tak się składa, że zawodowo zajmuję się informatyką i tak właśnie jest. A że sprzętu komputerowego jest nieporównywalnie więcej niż kite'owego, to też zestawienia wydają się kompletniejsze.
Poza tym nie napisałem, że redakcja nie powinna wysyłać zapytań o sprzęt. Może to robić jak najbardziej, ale nie zawsze na wszystko starcza czasu, tymbardziej, że nie zatrudniamy stałych redaktorów/testerów, którzy niczym innym by się nie zajmowali. Poprostu uważam, że brak jakiegoś sprzętu w testach, to wina zarówno nasza jak i dystrybutora.
onzo pisze:(swoją drogą - ciekawe, że obiektywny test nazywacie reklamą...)

No to chyba jest oczywiste. Każda publiczna prezentacja produktu jest formą reklamy.
onzo pisze:A co do chęci współpracy - pisałem @ do Pedro ale brak odpowiedzi... To jak Wy chcecie współpracować :?:

W takim razie zapraszam serdecznie na freestyle@testsa.com

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 12:34

Free&Style Magazyn pisze:[Poza tym nie napisałem, że redakcja nie powinna wysyłać zapytań o sprzęt. Może to robić jak najbardziej, ale nie zawsze na wszystko starcza czasu, tymbardziej, że nie zatrudniamy stałych redaktorów/testerów, którzy niczym innym by się nie zajmowali. Poprostu uważam, że brak jakiegoś sprzętu w testach, to wina zarówno nasza jak i dystrybutora.

Ok - rozumiem. Dzięki za odpowiedź :)

No to chyba jest oczywiste. Każda publiczna prezentacja produktu jest formą reklamy.

Chyba, ze się ją zjedzie na maxa, chociaż wtedy to też jest (anty)reklama ;)

Peace :)

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 12:52

Maslav pisze:Sorry za stres w moim poście ale naprawdę stwierdzenie że okres "zimowy" jest dla kite'a okresem "martwym" jest conajmniej nieprzemyślane.

peace

hehe no problemo Masi :) stres potrzebny w życiu jest bo nas napędza :)

każdy ma jakoś podzielony swój czas moj akurat podzielony jest dokladnie tak jak F&S :) od pazdziernika do kwietnia cztery wyjazdy tygodniowe na lodowce :) a każdy łikend w krynicy :) i na desce - poprostu mam jebla na tym punkcie :)
a znowu lato to hel albo żarnowieckie (łejk) w ub roku ponad dwa i pool miesiąca tam siedziałem :) w tym mam plany bardzo podobne :)

dlatego w zimie o kajcie nie mysle a w lecie o snbr :)

pzdr z łejowo- kajtowym pozdrowieniem "kij wędkarzom w oko!!"

JW

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post18 maja 2005, 13:20

Free&Style Magazyn pisze:
....Jeśli chodzi o testy sprzętu, to nie jest tak, że to tylko redakcja powinna zabiegać o sprzęt. W innych dziedzinach (np. informatyka) normalną sprawą jest, że to producenci i dystrybutorzy zgłaszają się do redakcji z nowym sprzętem. W końcu jest to forma reklamy. U nas jest podobnie. ...

moze czas zastanowic sie czemu producenci/dilerzy(kupa czytelnikow takze) leją na testy sprzetu robione przez f&s

Wróć do „Forum Główne”