Ostrzenie

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2010, 13:49

Na moje oko za mocno ostrzysz. To by się zgadzało szczególnie, że pływasz na dużym latawcu i dużej desce, a to oznacza, że raczej w słabych wiatrach - kite ma moc, ale na takiej desce nie ma potrzeby stawiać jej maksymalnie na krawędzi. Wystarczy, że lekko wejdziesz na krawędź, a latawiec taki jak speed sam pójdzie idealnie pod wiatr. Speed to latawiec trzymający się bardzo mocno na krawędzi okna - nie ma potrzeby aż tak mocno pracować ciałem żeby płynąć pod wiatr. Co innego przy latawcach o mniejszym AR.
A patrzeć możesz gdzie chcesz, ale najbardziej wydajne ostrzenie wychodzi jak się obrócisz ciałem w kierunku w którym płyniesz i będziesz tam patrzył (czyli wzdłuż dechy)

waldace1904

Post10 paź 2010, 20:44

uda mi się jeszcze zaliczyć jeszcze jedną sesję (myślałem że mi stopy odpadną) tu fotka z wypadu http://img440.imageshack.us/f/img5205e.jpg/ może widać jakieś rażące błędy ?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 11:45

płynąłeś czy stawałeś właśnie :?:
Wg mnie tak jak pisałem powyżej - za mocno ciśniesz i zamiast płynąć zatrzymujesz latawiec i stajesz. Nie ma "piuropusza" wody za deską, który by wskazywał na to, że woda zostaje za Tobą - widać bardziej zepchniętą wodę przed oporującą dechę - pozycję masz całkiem dobrą ale nie do tak słabego wiatru. Spróbuj popłynąć na trochę bardziej płaskiej desce, mniej się kładź podczas płynięcia, a dopiero jak poczujesz, że masz dostatecznie dużą prędkość i moc na latawcu - powoli wyostrz, ale nie przesadnie.

waldace1904

Post11 paź 2010, 20:07

Właśnie płynąłem -_-', postaram się dać mniej krawędzi i troszeczkę więcej rotacji, co prawda wtedy pierdziało a nie wiało ale cóż.
Bo z tego co zrozumiałem najważniejsza jest odpowiednia prędkość bo to od niej zależy położenia latawca w oknie (im bliżej krawędzi tym lepszy kąt do wiatru), tylko że w danym położeniu musi być wystarczająco dużo mocy aby utrzymać prędkość ?. Prędkość regulujemy za krawędziowaniem deski ? jeśli krawędziujemy mocno my hamujemy a latawiec idzie na krawędź ?
Rotacji dodajmy żeby efektywniej ostrzyć ? i to właśnie dzięki rotacji powstaje ten pióropusz wody ?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post12 paź 2010, 10:11

Za dużo filozofii chyba ;)

Najpierw postaraj się opanować płynięcie, na ostrzenie przyjdzie czas potem ;)

Masz latawiec o bardzo dużej sprawności, który nie jest łatwy na początek. Związane jest to z tym, że latawce o wysokim AR oraz latawce komorowe, są tak trymowane, że idą mocno po krawędzi okna wiatrowego. Jak połączysz jedno i drugie czyli wysokie AR i latawiec komorowy to masz właśnie speeda. Ten latawiec trzyma się pięknie na krawędzi okna co poza kilkoma wadami, pozwala na bardzo ostre płynięcie pod wiatr. Ale powoduje też, że łatwo jego moc, szczególnie w słabym wietrze, zdusić krawędzią deski. Sytuacja jest w sumie taka jak napisałeś - deska ostro zakrawędziowana, latawiec idzie maksymalnie do granicy okna, gdzie ma mniej mocy i... Ty stajesz, latawiec staje i nie płyniesz.
Pióropusz z wody robi się niezależnie od tego czy się skręcisz czy nie - robi się wtedy gdy spychasz wodę spod deski - jeżeli płyniesz w dobrej pozycji - woda wylatuje spod deski za Ciebie. Jeżeli za mocno krawędziujesz lub robisz zwrot - spychana woda wylatuje przed przednią krawędź deski i albo jest to chwilowe, albo stajesz, albo robisz zwrot.
Ogólnie jeszcze raz zalecam: najpierw przy w miarę równym wietrze na którym masz moc w latawcu popływaj na nieco bardziej płaskiej desce, a następnie stopniowo odchylaj się na plecy. Pozostałe sprawy jak skręcenie się w kierunku, w którym płyniesz dodaj jak już opanujesz pływanie lewo prawo.
Technika pływania na minimalnym wietrze to wyższa szkoła jazdy - szczególnie gdy ma się trudny latawiec. Speedy 1 (bo to chyba 1?) miały dobry dół, ale nie przesadzajmy - przy minimalnym wietrze każdy latawiec da się zatrzymać krawędzią. Poza tym nie jestem pewny, że wiało 10-12 węzłów - woda wygląda na jakieś 6-8 ;)

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 paź 2010, 21:18

onzo pisze: Poza tym nie jestem pewny, że wiało 10-12 węzłów - woda wygląda na jakieś 6-8 ;)

Sory za off w temacie ale cos mnie zainteresowalo.
Wiecie gdzie moge znalezc przykladowe fotografie fal przy roznej sile wiatru ?
Szukalem na necie i tylko jest opisane co i jak sie dzieje ale nie znalazlem konkretnych przykladow np fale miedzy 4-8knt 8-12knt itd.
Z gory wielkie dzieki

Awatar użytkownika
lilolittle
Kontaktowanie:

Post12 paź 2010, 21:43

hej Cex, zdjec nie ma, ale moze cos wiecej info, niz to co dotychczas znalazles.

http://www.gunsails.co.uk/img/Beaufort.gif

Nie pozostaje nic innego tylko zrobic "Przewodnik po falach i sile wiatru ;)" Pozdro

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 13:10

no nie do końca to wyjdzie - spójrzcie chociażby na fale w Rewie po zawietrznej i po nawietrznej, szczególnie jak nap.... ponad 30 węzełków z zachodu. Oczywiście na w miarę przeciętnym akwenie jest to do zrobienia.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 13:21

onzo pisze:no nie do końca to wyjdzie - spójrzcie chociażby na fale w Rewie po zawietrznej i po nawietrznej, szczególnie jak nap.... ponad 30 węzełków z zachodu. Oczywiście na w miarę przeciętnym akwenie jest to do zrobienia.

Nawet zatokowy czop przy 30 wezłach zmienia się w super flat przy niskim poziomie wody...

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 14:50

Jurgen pisze:... przy niskim poziomie wody...

Mądrze mówi :thumb:

recha

Post13 paź 2010, 17:09

cex pisze:Sory za off w temacie ale cos mnie zainteresowalo.
Szukalem na necie i tylko jest opisane co i jak sie dzieje ale nie znalazlem konkretnych przykladow np fale miedzy 4-8knt 8-12knt itd.
Z gory wielkie dzieki

Opis stanu morza w zależności od siły wiatru jest bardzo orientacyjny i dotyczy tylko otwartego morza - raczej nie przyda Ci się to na kajta.

Generalnie jak robią się białe grzywy na falach przy wietrze od morza to wieje ~5B.
Jak trzeba mrużyć oczy idąc pod wiatr to wieje ~7B :wink:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 20:41

recha pisze:
cex pisze:

Generalnie jak robią się białe grzywy na falach przy wietrze od morza to wieje ~5B.
Jak trzeba mrużyć oczy idąc pod wiatr to wieje ~7B :wink:

Ja to zawsze patrzę na to w ten sposób, że jak pojawia się lekkie załamanie falki to jest co najmniej 4B, jak są białe grzywki i pojawiają się pasy piany to jest co najmniej 5B. Powyżej to już mi trudno oceniać po falach.

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post15 paź 2010, 10:50

cex pisze:
onzo pisze: Poza tym nie jestem pewny, że wiało 10-12 węzłów - woda wygląda na jakieś 6-8 ;)

Sory za off w temacie ale cos mnie zainteresowalo.
Z gory wielkie dzieki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Beauforta

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post16 paź 2010, 01:57

na oko to różnie bywa, bo i zależy od "zachopowania" akwenu.
na jednym biała grzywa będzie falować już przy średniej 4-ce... gdzie indziej pojawi się przy ostrej 5-tce.

a do kompletu augustyna, jakby komuś było mało: http://www.augustyna.pl/prognozy/beaufort.php
enjoy guys!... bo teraz to sobie będziem patrzeć na śniegi i zawieje :evil:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post16 paź 2010, 07:42

surfbabe pisze:enjoy guys!... bo teraz to sobie będziem patrzeć na śniegi i zawieje :evil:

No tak łatwo się nie poddajemy.
Dzisiaj będę uczył się ostrzenia i zwrotów race przy latarni w Kołobrzegu.
Aktualna temp 3 stopnie, pada.
Mając optymistyczne nastawienie, będąc zakecony jak słoik na zimę oraz nową deseczkę race patrzę na to w trochę inny sposób.
Mianowicie przypuszczam, że w lutym takie warunki byłbym gotowy ocenić jako początek pory deszczowej w tropiku :lol:

Wróć do „Pierwsze Kroki”