PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2011, 17:09

wenzel pisze:co jest ? wojna ..

daleko wysunięte wnioski
raczej różnica zdań co do spotów do szkolenia - a konkretniej jej BRAK "obecnie" :wink:

pzdr

musol666
Deska: nimom
Latawiec: nimom

Post18 kwie 2011, 19:48

mam kilka dmuchawek na oku :
http://www.kite24.pl/product_info.php?p ... 3c7b13de26

myslę jeszcze o f-one bandit lub cabrinha switchblade rrd obsession , slingshot octane 11m z 2010 , ktory polecacie z reka na sercu :>?

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2011, 20:39

wenzel pisze:co jest ? wojna Ziomek/ Przemass :thumb: PiS & PO :thumbsup: :clap:

Wojna :lol: :?: :wink: Oj, chyba niedoczekanie WASZE ;) za dużo razem różnych placków smażyliśmy żeby robić wojnę - przynajmniej z mojej strony ;) :D

Także L24PR chyba jednak poprosimy o chill
...

No wracając do Rewy i innych, chociaż sądziłem że temat jest jasny - jestem po pływaniu dziś, mam chwilkę ;) więc znalazłem akurat "przypadkiem" topic o którym mowa

viewtopic.php?f=15&t=28177&hilit=rewie&start=45

...I ze dwie strony jeszcze można w temacie poczytać...no i akurat dziwnym trafem poczytałem sobie ZNÓW parę miłych słów o szkoleniu, jak również o tym dlaczego WARTO i dlaczego NIE warto uczyć się w Rewie... :idea:

Moja wypowiedź, cytuję :

przemass pisze:Po drugie...zaprosić Cię na JAKIKOLWIEK spot na świecie gdzie nie ma płytkiej wody ( a jest ich całkiem sporo ;)) - na lekcję. Bywają spoty naprawdę dużo trudniejsze niż w Rewie, i to w gronie tych całkiem znanych ;) NIE POLECAM Rewy na samodzielną naukę. Na lekcję z instruktorem, asekuracją i motorówką, do tego jeśli wieje ;) - jak najbardziej.

Po trzecie...nie kłóćcie się już plizz...dobra prognoza na ten tydzień ;P"

...raczej nie wskazuje na to żebym twierdził że Rewa JEST lepsza do szkolenia niż Hel - bo TU Ziom masz rację - NIE JEST. Twierdziłem tylko ( i twierdzę dalej ) że w Rewie DA się uczyć ale:

- w dobrej szkole i niesamodzielnie
- najlepiej indywidualnie

A po takim kursie, dłuższym zwykle niż na Helu, kursant ma szansę nauczyć się WIĘCEJ - zwłaszcza w temacie "ogarnięcia" na głębokiej wodzie...Co tu jeszcze można dodać? Bo tego nie zmienię - zostaje apel, aby szkoły na Helu przykładały większą UWAGĘ do szkolenia w zakresie umiejętności samoasekuracji i odzyskiwania sprzętu - bo przyjdzie mocniejszy wiatr w lipcu i znów będą epistoły o pogubionym sprzęcie ( oby tylko to...)

Nie wiem jak u Was, u nas 4ty ( :?: ) dzień na 9tki, tym razem w pełnym słońcu...wpadaj już na ten Hel, zawsze przy grillu się inaczej godo ;)

Obrazek

przemass
Kontaktowanie:

Post18 kwie 2011, 20:44

musol666 pisze:mam kilka dmuchawek na oku :
http://www.kite24.pl/product_info.php?p ... 3c7b13de26

myslę jeszcze o f-one bandit lub cabrinha switchblade rrd obsession , slingshot octane 11m z 2010 , ktory polecacie z reka na sercu :>?

Z ręką na sercu ;) - z tych powyższych to ŻADEN ;)))) A tak serio żeby nie było wypominania kto na czym pływa i kto co sprzedaje...

- bandit dopiero od numeru 2
- switchblade lub nomad to dla mnie jedyny wybór z Cabrinhy
- obsession da radę
- octane nie pływałem

...Sprawdź sobie jeszcze jakiekolwiek waroo od 2008 roku w górę, najlepiej 2009 lub Northy od 2009 w górę - Rebel i od 2010 w górę - Evo - i będziesz miał chyba cały przegląd :)

RAFAŁ

Post18 kwie 2011, 22:05

Ziomek. pisze:
co do one pumpów
wczoraj pływałem na Zefirze 2011
ale najpierw około ..godziny? próbowałem go napompować..
wymyślili "świetny" patent - coś ala Cabrinia
gdzie zawsze przy latawcu lub w kieszeni MUSISZ mieć przejśćiówkę do zwykłej (każdej) pompki

bardzo "pomocne" jak masz za dużo czasu na spocie..

pzdr

Ziomek ty jak zwykle masz problemy :lol: :lol: :lol: nie musisz mieć przejściówki do" zwykłej" pompki w kieszeni , bo masz przy latawcu. :wink:
A jak chcesz porozmawiać o sprawności patentów do pompowania to może w opowiesz wszystkim dlaczego w jak uderzysz latawcem BESTA o wodę
to wypluwa korek i z flakiem wracasz do brzegu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Pewnie jeszcze pamiętasz jak cię zwozili motorówką z zatoki. :lol: :lol: :lol:
Ja na własne oczy w ciągu godziny u ciebie na eko widziałem z 6-7 sztuk BESTÓW FLAKÓW :lol: :lol: Zapytałem twojego instruktora dlaczego się tak
dzieję to powiedział że tak mają , bo coś tam jest nie tak. :lol: :lol:

Chciałbym zobaczyć jak pompujesz latawiec przez godzinę :doh: :doh: :doh: co za pier...enie nic nie zmądrzałeś :doh:

Akurat w Cabrinha niema problemu z pompowaniem i z one pumpem ale co to możesz o tym wiedzieć :wink: .

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 01:28

koniec nudy na forum :wink:
ale do tematu:
- bandit dopiero od numeru 2

i na tym numerze bym osobiście też skończył :twisted: (zaraz mnie ktoś z dystrybutorów zje, a najlepiej jeszcze niech napisze o jakości tej trójeczki :lol: :lol: ...)
a i przynajmniej wg mnie dla początkujących są jednak lepsze kite'y.

- switchblade lub nomad to dla mnie jedyny wybór z Cabrinhy

dla mnie też, ale dla początkującego, w dodatku z zacięciem na freeride/old z gamy cabrinhy nomad odpada, switchblade i crossbow(meega winda) da się przeżyć, ale to jednak początkujący więc najlepiej convert (a na 2010 w sumie dało radę całkiem, całkiem skoczyć)

obsession to chyba freestyle'owy kite? na rrd popływałem mało, a w dodatku te nazwy podobne, ale do oldu coś lepszego się znajdzie :arrow:

octane super, tak samo jak waroo 2008 i 2009.
waroo 2010 za mało pływałem żeby się wypowiedziec
pzdr

Papo
Postawił piwka: 1 raz

Post19 kwie 2011, 11:22

prośba o wybór, przymierzam się do zakupu kolejnego latawca dla zony 55kg, ja posiadam 12 i 9 evo wiec ona ma 9 na słabe wiatry i teraz szukam czegoś dla niej na mocne, pytanie brzmi 7m czy 6m i czy brać evo czy może rebela ?

przemass
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 13:51

Bierz Rebela, stabilniejszy w mniejszym rozmiarze, nie potrzebujesz też tak bardzo dobrego dołu...

Jeśli dziewczyna pływa w PL - 9m , jeśli więcej za granica - 7m

oferta poszła na priv ;)

przemass
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 13:59

Hmm, Kowal czemu Nomad odpada ? wiem że uczycie na Cabrinah, więc na bank masz opływane lepiej niż ja, jednak to są bow'y mimo wszystko, a Nomad wydawał mi się najbardziej OK, przede wszystkim jako docelowy latawiec, nawet dla początkującego...

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 14:38

Nomad to jedyny latawiec cabrinhy, którego jakoś specjalnie nie znam, dla mnie też bardzo OK - ale jednak trochę w stronę C-feeling jest skrojony, a jak to producent piknie nazywa "Non-bow hybrid" czy jakoś tak :roll:

Na szybko mogę powiedzieć, że przede wszystkim zakres w porównaniu z resztą Gabryś trochę słabszy (choć wg wykresikow cabrinhy ma nawet trochę większy niz reszta :o ), podobno 2011 ma poprawiony dół - na który najwięcej narzekano - a tak na prawdę wystarczyło pomachać czasem jak to z C-podobnym i nie oczekiwać że 9 nomad - hybryda, pociągnie jak 9 crossbow... :wink:

szybki, relatywnie "agresywny" (w porównaniu do takiego converta), dobrze i szybko skręca wszystko po prostu troszeczkę trudniejsze od reszty gamy cab,
wg mnie po to produkują prostsze latawce, żeby to do przyśpieszenia progressu początkującego wykorzystać i latawce wcale jakoś strasznie nie tracą na wartości, więc po sezonie można spokojnie "przejść na następny level"

a jak już docelowo to w tym przypadku (do old-schoolu/free) prędzej wziałbym crossbow'a czy switch'a

więc to sum up - mi się podoba, da się i wypiąć, i wysoko skoczyć, początkujący dałby sobie pewnie z nim radę, ALE imo szybszy i wygodniejszy progress będzie na innym latawcu cabrinhy, a że docelowo ma to być freeride/old-school to tym bardziej nie nomad :)

pzdr

Papo
Postawił piwka: 1 raz

Post19 kwie 2011, 16:28

9 juz ma teraz jest kwestia wlasnie czy 6m czy 7m

przemass
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 17:24

Od 30 kwietnia będą do przetestowania na Ch 6 na wcześniejsze zapytanie - zapraszamy

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 21:03

przemass pisze:Bierz Rebela, stabilniejszy w mniejszym rozmiarze, nie potrzebujesz też tak bardzo dobrego dołu...

oferta poszła na priv ;)

ja pierdykam ale Ci się zmieniło jak chorągiewka jesteś :naughty: :naughty:

przemass
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 21:42

wenzel pisze:
przemass pisze:Bierz Rebela, stabilniejszy w mniejszym rozmiarze, nie potrzebujesz też tak bardzo dobrego dołu...

oferta poszła na priv ;)

Jeśli JA jestem chorągiewką to Ty - CHORĄGWIĄ całą :?: :?: ;)

- ile marek sprzedajesz?
- na ilu pływasz ( jeśli pływasz ?)
- ile chciałeś sprzedawać i nigdy sprzedawać nie będziesz :lol: ???

Napisałem Ziomkowi moją opinię o sprzęcie 2011 czarno na białym, poczytaj uważnie forum...Jeśli chodzi o latawce szkółkowe mamy super układ z Northem, to są dobre latawce i nigdzie nie znajdziesz żebym temu przeczył :) Do pływania i sprzedawania - są 3 ( 4?) modele Besta które zawsze mogę w ciemno klientowi polecić - bo pływam na nich, znam lepiej niż Ty swoją kieszonkę na drobne i tak już zostanie prawdopodobnie ;)

Nie TOBIE decydować na czym pływam i co lubię - bo na Northach pływam i testuję od 2 lat na 6 ( :?: ) miesięcy przed tym jak się w ogóle pojawiają w PL ? To samo zresztą z Bestami - Paracuru ma to szczęście że gości przez pół sezonu "dość" dobrych przedstawicieli obu firm - i masz rację, przekonali mnie ;) KTO? Możesz nie kojarzyć ;) ale na pewno nie "kolesie" z KF

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc NIE DZIW się że polecam DOBRE latawce, zwłaszcza klientowi który wie co dobre ;) a nie Twoje Helixy-nieloty...których zresztą już polecić nie można bo...ich nie ma? czy się mylę może ;P?

Pozdrawiam znad morza ;)

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2011, 21:56

czy Ty sie napewno dobrze czyjesz ? czy psycha Ci na początku sezonu siada ! miszczuniu :naughty:

przemass pisze:
wenzel pisze:

oferta poszła na priv ;)

Jeśli JA jestem chorągiewką to Ty - CHORĄGWIĄ całą :?: :?: ;)

- ile marek sprzedajesz?
- na ilu pływasz ( jeśli pływasz ?)
- ile chciałeś sprzedawać i nigdy sprzedawać nie będziesz :lol: ???

Napisałem Ziomkowi moją opinię o sprzęcie 2011 czarno na białym, poczytaj uważnie forum...Jeśli chodzi o latawce szkółkowe mamy super układ z Northem, to są dobre latawce i nigdzie nie znajdziesz żebym temu przeczył :) Do pływania i sprzedawania - są 3 ( 4?) modele Besta które zawsze mogę w ciemno klientowi polecić - bo pływam na nich, znam lepiej niż Ty swoją kieszonkę na drobne i tak już zostanie prawdopodobnie ;)

Nie TOBIE decydować na czym pływam i co lubię - bo na Northach pływam i testuję od 2 lat na 6 ( :?: ) miesięcy przed tym jak się w ogóle pojawiają w PL ? To samo zresztą z Bestami - Paracuru ma to szczęście że gości przez pół sezonu "dość" dobrych przedstawicieli obu firm - i masz rację, przekonali mnie ;) KTO? Możesz nie kojarzyć ;) ale na pewno nie "kolesie" z KF

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc NIE DZIW się że polecam DOBRE latawce, zwłaszcza klientowi który wie co dobre ;) a nie Twoje Helixy-nieloty...których zresztą już polecić nie można bo...ich nie ma? czy się mylę może ;P?

Pozdrawiam znad morza ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”